>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Sunday, September 30, 2007

harness

Harness
Dah lama mummy nak beli nih. (terutama bila kes YIn dan SOGO tu)
Jadi Sabtu lepas sebelum kami pergi ke MV untuk shopping sikit kitaorang singgah kat Babyland SS2. Belilah satu harness. RM29.90. Ada gambar Elmo....Akif suka E-mo...

Mula-mula nak pakaikan dia, dia tak nak...
Tetapi setelah dijelaskan tujuan pemakaian harness tu dia setuju.
Bila dah pakai harness dia dibiarkan berjalan sendiri. Jadi LEADER..Dia di depan mummy dan daddy follow..
Masa mummy cari barang daddy follow dia..Masa daddy cari barang mummy follow dia...
Pertama kali Akif outing berjalan sendiri tanpa didukung atau stroller..
I'M A BIG BOY! Dengan bangganya dia jalan.
Yang pasti dia penat.
Naik aja kereta dia menyusu tak stop-stop....
Balik rumah dia minum pula 2 cawan air...Kemudian tertidur.
Sunday keluar kejap gi Jusco Bukit Raja. Akif minta harness.(suka la sebab bebas tak didukung) Tapi balik tu dia penat da tidur 2 jam...

Harness nikan nampak pelik..Tertambat/terikat..Ramai juga yang menegur Akif. Ramai juga yang tanya beli kat mana...Ramai juga yang bertanya kenapa 'ikat' dia...dan ramai juga yang faham kenapa dia 'diikat'

Pendapat aku, kalau kita ada anak yang laju macam peluru better kita pakaikan dia harness.Memang penat nak ikut dia hulu hilir tapi ketahuilah penat lagi kalau dia hilang..Nauzubillah....

Friday, September 28, 2007

Doa

Anak aku kan suka buat hal bila2 pagi2 hantar ke taska
Jadi aku pun tanya la dia...

Akif, kenapa nangis tak nak gi school pagi2?
Tak nak..
Kenapa tak nak?School tak best?
geleng
kakak tak jaga akif ke
geleng
tak kenyang ke minum susu
geleng
tak kenyang ke makan nasi?
geleng
mainan tak best ke?
geleng
kakak tak bagi join kelas ke?
geleng
Habis tu kenapa?
Nak mummy ya...(nak ngan mummy)
Mummy kan kerja
Tak nak
Mummy kena kerjalah sayang cari duit tolong daddy
tak nak
habis tu macam mana?
Daddy ya kije mummy ya ngan acif...
kalau macam tu akif kena doakan daddy dapat income banyak la...
angguk...
Doa tau...
tadah tangan...awah uma bayik lana....sampai abih (hahaha doa makan...) aminnngg..dahhhh

Tak tahannya mummy......Gelak golek2....OKlah doa makan pun doa makan la.....Thank you...

Pendirian aku

Masih kukuh..Masih utuh..SUSU IBU ADALAH MAKANAN TERBAIK BAYI ANDA.
SUSU IBU ADALAH CECAIR PEMANGKIN IQ ANAK ANDA....

Aku menulis entry ini bagi menjawap message-message yang aku dapat dari sesetengah 'peminat' (kahkahkahkahkah) bertanyakan aku tentang penderian aku terhadap kebaikan susu ibu.

Soalan
1. U kata BM is the best, y u tengah 'research' tentang cow's milk pula?
2. What heppened?Nak bagi cow's milk?
3. Dah tak larat nak breastfeeding ke?
4. Apa kisah ni?Kat BM the best...Dah tak de kualiti ke ur BM?

Ini adalah kerana entry liquid milk aku tempoh hari la
Hahahaaa

Sekali lagi dulangi...Saya masih menyusukan anak saya dan masih memberikan dia EBM ketika saya tiada bersamanya.

Kenapa aku ingin mengenalkan anak aku dengan liquid milk..cow's milk?
Jawapan aku
Anak aku dah 2 tahun....Jadi aku dengan yakin merasakan tugas aku menyusukan dia 2 tahun dengan susu aku tu dah capai target.Walaupun sampai target aku tetap aku terus susukan dia sehingga dia sendiri yang tak nak.
Aku ingin kenalkan dia dengan cow's milk and whatever milk yang halal diminum oleh umat Islam kerana aku merasakan sudah tiba masanya aku mengenalkan dia dengan pelbagai jenis nikmat makanan dan minuman yang Allah jadikan untuk dia nikmati....
Yang aku tentang habis-habisan orang bagi anak susu selain dari susu ibu adalah mereka yang punya anak 2 tahun ke bawa...(baru lahir sampai 2 tahun)...Aku tak tentang mereka yang tak BF anak kerana tiada pengetahuan dan sebab2 yang tidak mengizinkan. Yang mana mereka akur dengan hal itu dan berazam utk berubah.Aku hanya tentang yg jenis tegar rasa bagus takleh dikongsi kisah breastfeed sahaja ya...Kalau yang bagi alasan2 bodoh tu memang aku tak layan punya...Biarkan dia dengan dunianya.suatu hari nanti dia sedar tentang indahnya nikmat susu ibu yag Allah anugerahkan buat anaknya itu.Insya Allah

Jadi kepada yang mengajukan pertanyaan ...
Aku ingin menyatakan sekali lagi...
Susu ibu adalah makanan terbaik bayi anda..
Bagi ibu bapa yang mempunyai anak bawah umur 2 tahun ingatlah dalam peringkat umor ini anak anda lebih memerlukan susu drpd sebarang mknn pejal ..so bagilah dia susu BM (mahupun FM)..usahlah paksa dia makan solid food kalau dia belum bersedia...Kenalkan solid food setelah anak berusia lebih dari 6 bulan (bukan bermakna anak 6 bulan je terus kena bg mkn)

Kepada anak yang sembelit tu
kalau anak tu minum BM....Jagalah diet anda..ya anda ibu dia...
Kalau anak yang minum FM..maybe FM tu tak sesuai dengan anak anda. Carilah FM yang sesuai..FM mahal bukan bermakna FM tu terbaik.FM ni ikut brand..yang mana jual brand tu yang selalunya mahal..yang jual product tu harganya berpatutan...
Kalau anak minum BM dan dah dipaksa ambik solid food dan kena sembelit...stopkan dulu solid food or maybe dia tak sesuai dengan menu yang anda bg...kena pandai2lah ..
Kalau anak asyik sembelit tak pulih2..bawalah anak jumpa pakar kanak2 yang pakar (bukan yang klinik sekadar tulis 'pakar kanak-kanak' tu ye...) Dapatkan nasihat ya

Btw, malam tadi ntah macam mana emak aku cerita tentang macam mana anak buah aku(anak adik aku) bercerai susu..tragis..aku 'marah' sangat mak aku serius..haha
Kesnya
babysitter anak buah aku tu bawa anak buah aku balikkg dia tidur smlm...Then balik esok mak aku larang adik ipar aku susukan anak buah aku dengan alasan....susu dah masam..Beristigfar panjang aku...(nasib baik masa cerai susu tu anak buah aku dah 2 tahun lebih)
Aku cakap ngan mak aku..kenapalah mak bawa 'dakyah' macam tu....
mak tau tak tak de istilah susu basi..mak aku kata..itulah apa yg mak dia ajar dan mak mak dia mak mak mak dia ajar...
aku kata meh aku nak 'ajar' plak....
susu ibu yang dok dalam badan ibu tu tak akan basi walaupun 2 minggu anak dia tak minum..melainkan kering aja la...Manusia ni bukan lembu...susu lembu pun kalau kita tak perah sehari tak de nyer basi..susu yg boleh basi tu susu yg dok luar badan manusia/lembu/kambing/unta etc.....
Takkan mak tak leh nak ubah sikit pemikiran..cuba tgk kitaorg...susu diperah simpan dalam peti ais...mak juga pernah tolong jaga akif pernah tolong cairkan susu pernah tolong panaskan malahan tolong suapkan akif..ok ajakan..dulu mak pernah kata susu manusia akan tukar jd darah kalau kita perah keluar tapi mak sendiri tengokkan susu dalam peti ais tu beratus2 botol kekal susu sampai akif minum....
Dah nanti Haya(adik ipar aku) beranak anak ke-2 ni jangan dok ulangi lagi kesilapan salah faham tentang susu badan ni..

Mak aku kata..
Manalah mak tauuuu
Hahahaa
aku kata ni la yang bagi tau ni.....Takpe nanti orang 'ajar' Haya...mak jgn kacau nooo...
mak aku kata...mak jadi tukang masak ja la nanti,....
aku kata
bagus

terkilan juga sebenarnya...Rupanya mak aku takleh terima lagi tentang pendirian aku dgn susu badan ni hahahaaa
Aku iye iye dok berkempen susu ibu ni rupanya mak sendiri aku tak terkempen...nyesal nyesal....
Itu blom tok(nenek) aku lagi tau...mahu kecoh kalau berdebat ngan dia hahahaaaaa
Ishh ishh Ishh

Walaubagaimana pun di sini aku attached sekali intisari rancangan halaqah tajuk susu ibu yang telah dipost ke forum susuibu.com oleh mommy_d&d aka erna...

-Ustaz menerangkan maksud ayat dlm surah Al-Baqarah ayat 233

"dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap, iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu; dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya. Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya, dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya; dan waris juga menanggung kewajipan yang tersebut (jika si bapa tiada). Kemudian jika keduanya (suami isteri) mahu menghentikan penyusuan itu dengan persetujuan (yang telah dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya). Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu patut beri itu dengan cara yang patut. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua yang kamu lakukan." (Tafsir pimpinan Ar-Rahman)

1. Dalam ayat itu, permulaan ayat diterangkan pasal hak anak untuk disusukan selama dua tahun (utk melengkapkan penyusuannya) Diterangkan juga kelebihan dan khasiat kolostrum yang ada sesetengah pihak beranggapan ianya susu basi etc. Hatta penyelidikan dan khasiat susuibu telah terbukti sejak dahulu kala sehingga adanya 'aR-Radha'ah' iaitu kajian/kitab khusus membentangkan secara panjang lebar mengenai penyusuan.

2. Ustaz turut menerangkan betapa berat tanggungjawab dipikul oleh ibu utk menyusukan anak-anak. Maka Allah telah sambung ayat tersebut dengan "..dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya"
maksudnya disini ialah upah yang berhak diberi kepada isteri sebagai tanda sokongan kerana memberikan susuibu kepada zuriat mereka. Bukanlah bermakna isteri/ibu boleh meminta/demand tetapi suami/bapa harus memberi dorongan dan semangat baik dari segi mental,emotional dan juga harta benda sekiranya mampu. Ini menunjukkan betapa berharga susuibu itu disisi Allah s.w.t.

3. Hukum najis bayi yang menyusu
Terdapat pelbagai pandangan mengenai najis bayi menyusu. Yang saya ingat ustaz tu kata, bayi yang hanya menyusu susuibu sahaja tanpa makanan lain (makanan lain ni yg tidak mengenyangkan maknanya jika bayi itu ditahnikkan
dengan tamar/zam-zam still consider boleh dicategorikan dlm belum makan selain susuibu)
Kencing bayi lelaki boleh direnjiskan sahaja: sebabnya
(seperti yg lovebaby sebut sebelum ni)
1. anak lelaki ni kencing merata2.
2. org selalu dukung boy
3. Rasulallah dl dukung baby boy then baby boy terkucil Baginda hanya renjis2 aja....
tambah satu lagi
4. kencing bayi lelaki kurang hancing berbanding kencing bayi perempuan


4. Disebut juga tentang penyusuan anak angkat/ibu susuan
Dalam hal penyusuan anak angkat pula perkara ni tak seharusnya dipandang remeh sebab melibat hukum apabila bayi dewasa kelak. Untuk menjadi ibu susuan kenalah mendapat kebenaran daripada suami dan kebenaran daripada ibu dan bapa bayi(jika ibu susuan)
Ada beberapa syarat yang perlu dipenuhi untuk menjadikan bayi itu muhrim dan anak susuan:
1. ibu susuan akil baligh (menurut radhaah sekurang-kurangnya 9tahun qamariah)
2. Bayi susuan tidak lebih daripada 2 tahun
3. Penyusuan hendaklah 5 kali kenyang (bukan satu kali penyusuan 5 kali sendawa, okes!) maknanya disini 5 kali penyusuan pada waktu berbeza.
Dan mestilah dipastikan bayi kenyang betul dan susu masuk ke perut utk membina otot-otot/tulang etc i.e tumbesaran bayi.

5. Hubungan bapa susuan dengan anak susuan
Hubungan jadi halal kerana aurat juga halal. Maka bapa haram berkahwin dengan anak susuan.
Dlm hal ni itu yg ditegaskan supaya mendapat izin/memberitahu suami sebelum menyusukan anak angkat/anak susuan kerana dah jadi halal hubungan bapa dan anak susuan.

6. Penyusuan anak oleh bukan Islam
Boleh. Sebab telah wujud bank-bank susu diluar negara.
Lagi satu, Rasulullah juga telah disusukan oleh Suwaibah hamba kepada Abu Jahal dan Halimahtus Saadiah




Wednesday, September 26, 2007

Puasa dan Raya summary

Puasa tahun ini Merupakan puasa kali ke-12 sejak aku 'couple' dengan hubby. Yang pasti hubby memang tak perasan. Aku bagi tahu dia semalam..komen dia "iye ke....."
Tak kisah la....

Sejak aku kawin dengan hubby 3 tahun lepas....
Puasa tahun pertama perkahwinan- tidor satu malam kat hospital sebab aku miscarriage
Puasa tahun ke-2 perkahwinan - Aku dalam pantang
Puasa tahun ke-3 perkahwinan - Tidur kat hospital 5 malam...Si kecik demam
Puasa tahun ke-4 (tahun ni) - Parents aku ada kat rumah.Emak aku sakit.Alhamdulillah dah beransur sihat.Esok dia nak balik kampung dah.

Bila aku kenang-kenangkan bulan puasa memang banyak sangat dugaan buat aku...Apakah sebenarnya Allah nak 'anugerahkan' kepada aku ya...

Aku ada pengalaman berpuasa kat Japan 4 kali...
Tapi aku lucky Ramadhan jatuh pada musim sejuk...Memang tak rasa sangat. Berbuka paling lewat pun 430pm....
Namun berbuka dalam kelas tu perkara biasa la. Aku bawa bekal air or prune or raisin selalu....
Kalau time tak boleh puasa selamba aja aku makan kat kantin...Ish ish

Raya....
Actually aku tak ada sagat nostalgia raya di Jepun tuh...
Seingat2 aku tiap kali raya aku memang akan pergi kedutaan.
Ntah raya tahun bila ntah aku beraya di rumah saudara aku (tahun tu diaorang baru sampai kat japan)
Kira tu je tahun paling 'sakan' raya....Gi sana sini tapi petang tu aku ngan kawan2 gi makan kat restoren mahathir kat Shin-okubo...
Kat restoren Mahathir ni aku suka mee rebus dia fuhhh sedap..Restoren ni own by malaysian.

Beraya kat negara orang langsung tidak menyedihkan aku Hahahahaaa...Aku paling malas call mak aku dekat nak raya..Dia suka sangat sebak aku plak jenis mmg tak de feeling la kalau setakat raya berjauhan nih....Ish ish ish...

Tahun pertama kawen aku beraya di kampung hubby....what can i say...Tak best langsung....
Tahun ke-2 kat kampung aku- hari ke 50 akif lahir..Best sebab ada Akif..Tapi bukan beraya mana pun...Dok ngadap Akif je
Tahun ke-3 kat kampung hubby....no komen...suruh dia je komen..
Tahun ke-4 bakal beraya di kampung aku......
Actually beraya kat kampung aku pun dah tak semeriah zaman kanak2 dah...Rasa suram je....Ntah le kenapa....Cuma meriah dengan kunjungan budak aja la....

Masa aku complaint raya kg hubby tak best dia pun complaint kat kg aku tak best hahahaaa
Aku cadangkan kitaorg beraya kat kg masing2 hahahaaa...Tau pun tak nak....
Tambah2 le ni Akif asyik nak 'mummy ya' aja...

Update si gedebi
Dia dah tak segedempol dulu lagi dah.Dah susut...Emak aku kata sebab dia dah lasak...Maybe laaaa

Dia memang tak kenal ABC-Z lagi tapi dia kenal J. V dan C..Kalau nampak J,V or C dia akan sebut
"mummy tu C"
"Mummy tu J"
"Mummy tu V"

Tuesday, September 25, 2007

liquid milk

Aku bercadang nak kenalkan Akif dengan liquid milk (cow's milk)
Disebabkan aku suka minum yang keluaran DL...pun search la dengan tajuk DL fresh milk...

Maka aku jumpa ini

Do Dutch Lady milk products contain preservatives?

No. All Dutch Lady milk products -- both liquid and powder products -- do not contain preservatives. Instead, they undergo special heating treatments that kill bacteria and the packaging is sterilised so that there will be no bacteria to spoil the milk products before the expiry date.

What are the differences between UHT, pasteurised and sterilised milk?
Which liquid milk is best?

UHT is a process that uses temperatures not lower than 135‹C for at least 2 seconds to kill all bacteria in milk. The milk is then packed in an enclosed, sterilised environment. It can be kept for 10 months at room temperature if the pack is unopened.

Pasteurised milk is processed at temperatures not lower than 73‹C for at least 15 seconds, then immediately reduced to 4‹C and maintained at that temperature until consumed. It kills only the pathogenic bacteria (bacteria that make you sick). Because of this, pasteurised milk has to be kept refrigerated all the time (even if unopened) and its shelf life is short (4 weeks).

Sterilised milk is treated with a temperature of not lower than 100‹C heating for a length of time. Since it is packaged in bottles, additional treatment of the bottles is required to ensure the sterile condition of the product. As a result, the sterilised milk can be kept for 8 months (if unopened) at room temperature

All liquid milk is equally good and delivers the same nutrients that fulfil growth requirements. Your choice very much depends on circumstances such as convenience, preference in taste or storage choices that you prefer.

What is the difference between fresh milk and full cream milk?

Fresh milk is fresh from the farm, while full cream milk is recombined milk with added ingredients for a creamier taste.

Aku dah khabarkan kepada pihak Taska Akif tentang plan aku nanti..
Mereka mencadangkan agar aku bekalkan liquid milk dalam kuantiti yang kecil (kotak kecil)

Aku pun search
Aku plan nak bagi dia 'fresh flavour'..Tapi tak de kotak kecil (250ml) ada yg 1l aja...Jadi aku fikir nak bagi 'full cream flavour' ajalah.OK tak ya?

Namun
added ingredients for a creamier taste ni aku tak tahu apa mende.Nak kena gi baca kat kotak susu la macam ni.

Ohh..Btw..Akif masih breastfeeding dan aku masih mengepam. EBM masih dibekalkan.
Minggu ni aku dah kenalkan dia dengan soy milk. Dia minum 1-2 kali sehari..2oz per feeding or less
Aku ada juga pelawa dia minum DL choclate flavour kat rumah tapi dia kata.."yekk busyuk"...Agak2nya kalau bagi fresh milk dia akan react macam mana ya?

Aku akan terus direct breastfeeding AKif dan akan terus megepam. Insya Allah selagi terdaya...So far ok je...Dah 2 tahun takkan bila anak 2 tahun mula nak kata tak larat kot...

Ramai orang tanya berapa lama lagi aku akan BF Akif ni?
Mmm..susah nak jawap la...Tok sah tanya la soklan macam ni...

Breastmilk is the best for your baby?

Akif are u a baby?
No no no...
So, can we 'take' a baby to our home?
No no no no....Acif nyi be-bi laaa
Oh...So u r a baby right?
Yepp be-bi...nyak nyen nyak nyen..



Monday, September 24, 2007

mummy ya

Aku tak tahu kenapa sekarang ni kalau dia nangis dia akan panggil aku 'mummy ya'
Memang kalau kat rumah tak boleh berenggang langsung dengan aku. Tapi..Kalau keluar jalan-jalan dia nak daddy ya aja dukung dia....

Selera makan dia amat tak ada.Tak tahulah kenapa tapi dia kuat menyusu....
Badan pun dah susut sikit.

Friday, September 21, 2007

Soalan lazim bulan posa

Tiap kali Ramadhan menjelma kita pasti akan ditanya/bertanya soalan2 ini.

Berkaitan puasa

  • Buka puasa dengan apa?
  • Masak ke beli?
  • Sahur makan apa?
  • Pukul berapa bangun sahur?
  • Puasa ke tak hari ni?
  • Dah tinggal puasa ke?Berapa hari?

Berkaitan raya

  • Baju raya dah buat?
  • Berapa helai?
  • Warna apa?
  • Kuih raya dah buat/beli?
  • Berapa jenis?
  • Tahun ni raya di mana?

Missing child

Al Fatihah buat Nurin Jazlin
(Kalau benar itu adalah dia)

Aku pada mulanya, tak ambil kisah nsangat tentang kes kehilangannya. Dulukan Kes Yin tu.Happy ending. (Aku macam masih percayakan rakyat malaysia ni prihatin dan baik2 belaka) mmm....
Tapi bila keluar satu berita ttg mayat kanak2 dalam beg tu aku dah terdetik..Mungkinkah dia.

Dan hari ini, didada akhbar semuanya kisahnya.

Aku tak boleh terima apa jua alasan yang diberi tentang punca kehilangan dia...
Kenapa dia ke pasar malam sendirian?
Wangsa Maju....Kawasan yang pesat padat kan?

Kenapa penjenayah jahanam tu cilakok sangat huh?
Dah tak ada 'modal' lain ka?Kenapa dia harus diseksa begitu?Apa dosa kanak2 malang itu?
Marah geram....

Nak share artikel ni dapat dari forum
(Thanks to kuireena)
Aku rasa artikel ni rentetan dari kisah kehilangan Yin...

8 rules to keep your child safe


23 April, 2007

ANIZA DAMIS speaks to psychiatrists and psychologists on their 'dummies guide' on how not to lose your children

There are several rules to minimise the chances of losing your child


Rule No 1: Parents cannot throw the onus of safety on the child.

"No matter what the age of the child, parents should never assume that a child is capable of looking after himself," says consultant psychiatrist Dr Rose Peng.

This is especially so in a busy shopping mall.

"It is very common to see kids running around without their parents in malls," says University Malaya Medical Centre psychiatrist Dr Subash Kumar Pillai.

"Either there is no one to look after the child, or worse, a young child is taking care of an even younger child."


Rule No 2: Parents should teach children about danger and safety boundaries.

According to Dr Peng, children are generally distrustful of things that are unfamiliar to them. Because of this, parents need to teach children about what is safe and what is not.

What adults know about going out in public and keeping safe is an adaptive skill that requires training. Children should be taught to always keep in sight of their parents.

The way to do this is to teach them limits.

"Start off with a small area," says Dr Peng. "Take your children to a playground or a small park where they are safe to run around and play, yet at the same time, they can practise checking for their parents."

Later, increase the limits by taking them to a bigger park.

When the child is comfortable being in public places, parents can then take the child to slightly bigger places, like a small shopping mall.

But, cautions Dr Peng, "this does not mean that you can roam all over the mall".

"Just take the child to the toy shop, then maybe for a snack, then straight home."

Parents are not to view these expeditions as a time to enjoy themselves, warns Dr Peng. It is strictly a training outing.

In teaching about dangers, however, child psychologist Dr Kana Kanagasingam believes that it is important that parents do not create fear in children.

"Don't tell children 'a bad man will come and take you'. Instead, tell them stories, or point to news stories (like what happened to Yin) as an example of what can happen."


Rule No 3: Hang on to your child, and never take your eyes off him. And make sure at least one parent or adult is in charge of the child.

Of course, teaching children to keep within sight of parents does not mean that parents can stop keeping track of where their children are.

The child's safety is still the parents' responsibility.

"Most of the time, a child goes missing because someone assumes that the other person is keeping an eye on the child, when in fact, no one is," says Dr Subash.

With children aged between 2 and 5 years, parents need to keep a constant eye on them.

"You can't expect children not to get lost," says Dr Peng.

All three agree that attaching a child to a leash is not the answer.

Dr Kana believes that parents should never let go of the hand of a child aged under 6.



Rule No 4: Always have a contingency plan.

Even if a child has been taught not to stray, and the parent knows not to blink, it is still possible to become separated from each other.

What to do then?

Always set a nearby spot where the child can go and wait for a parent to fetch him, says Dr Peng.

Confine the waiting place to a specific section. If you are in a bookstore and are at the children's section, the waiting spot should be one corner of that section.

The place could also be where there are responsible adults, like near the cashier's counter.

For children aged below 6, an identification bracelet with the child's name, a parent's name and contact number is a good idea, says Dr Kana. This also applies to children who are developmentally challenged.

Children should also be taught to seek help from trustworthy adults like cashiers or a uniformed person.


Rule No 5: Teach your children what is expected behaviour, and penalise them if they flout the rules.

Before going out, parents need to make sure children understand what is acceptable behaviour and what is not. For instance, a child must hold on to at least one parent's hand.

If the child does not do this, then parents should cut the outing short and take the child home.

Developmentally-challenged children, who do not learn action-consequences in the same way, should be taught that if they keep hold of their parent's hand, then they will be given a treat. If they let go, they donft get a treat.


Rule No 6: Don't take children to shopping malls just because there's no one to look after them at home.

Children have short attention spans and get bored easily.

If the purpose of an outing is shopping, then children should be left at home.

"Take children if you are shopping for them or if you are training the child about how to buy things," says Dr Peng.

But even then, parent and child should only buy one or two things, and then head straight home.

"If parents want to do their own shopping, or if Mummy wants to have a long tea-and-gossip session with her best friend, it is not appropriate to bring the child along."

Taking children to big shopping malls during the weekend and sale season is a big no-no, says Dr Kana.

If parents want to take children to malls, then it should be as a family outing to a luncheon treat; nothing more complex than that.

"If you must go shopping, then make sure one spouse is paying attention to the children.

"And if you need to go to the toilet or anywhere else, then you must take the children in with you!" stresses Dr Kana.



Rule No 7: Make sure your child has a group of friends.



Bad people choose children who look vulnerable; so they take loners. School-going children should be taught to always be in a group, and never to walk alone.

"If you look like you have somewhere to go, and somebody to look after you, then people wonft pick on you," says Dr Kana.

It is important, therefore, for parents to take notice of whether the child has friends or not.

All children, whatever their age or mental capacity, can be taught about safety. However, it is important to realise that developmentally-challenged children have no sense of fear.

Children with Attention Deficit Hyperactive Disorder (ADHD) or autism frequently get into problems at the mall, and must be closely watched as they tend to wander.



THE FINAL RULE is: Take responsibility for the safety of your child.

Ada yang komen, kenapa zaman kita dulu ok je ..selamat je kita gi pasar malam dalam usia semuda nurin?

Pada pendapat aku,,Kita sebenarnya tak selamat juga tetapi kita bernasib baik. Macam kes aku. aku tinggal di kampung. Satu kampung kenal aku. Mana aku pergi ada aja orang yang perhatikan aku. Masa tu aku anggap mereka 'busy body' padahal kerana perhatian merekalah aku selamat. Aku ingat kes aku terjatuh basikal tak ada orang tahu hakikatnya ada juga yang tahu....
Aku baru celup kaki aku ke parit tali air JPS tok wan aku dah sampai ngan rotan...Laju sungguh reporter....Aku baru berangan nak mandi air parit tali air JPS tu dah kena kejar balik lintang pukang...
Zaman kita dulu zaman manusia hidup bermasyarakat ambil tahu hal sesama sendiri.Kongsi kisah/kongsi cerita..
Adakah masyarakat zaman sekarang seakrab masyarakat 20 tahun dahulu?

Rasa naik bulu roma aku bila fikirkan kezaliman manusia ni....

Pada pandangan aku, penjenayah dan sekutu2nya yang menganiaya dan membunuh Nurin ini WAJIB dihukum bunuh. Tak guna kita beri peluang lagi.

Sebagai ibu bapa sama2lah kita melakukan yang terbaik bagi menjamin kesejahteraan hidup kita sekeluarga dan masyarakat kita umumnya.
Semoga Allah permudahkan segala urusan kita.




Anak teruna

Pagi tadi anak terunaku sayang tak nak pergi Taska lagi. Actually dia tak nak time 'penyerahan' dari tangan mummy ke tangan pengasuhnya sahaja.
Macam2 pujukan semuanya tak jalan..semua dijawapnya TAK NAK.

Namun pagi tadi..Ketika mummy dah gelisah tengok jam, van sekolah kanak untuk ke tadika sampai di taska.Spontan mummy kata
"hah...Jom gi school"
Dan diulang oleh pengasuhnya..Terus dia menerpa ke dukungan pengasuhnya.Cepat2 mummy lari. Mummy nampak dari side mirror dia diiberi peluang naik ke Van..Hahahahahaa
Ada hati nak gi school naik van kuning le pula!

Akhir2 ini dia terlalu obses dengan child car seat dia. Dia rela tahan lapar asalkan boleh duduk dalam seat tu ketika daddy drive..Bertuah punya budak...
Mummy dok sorang2 kat belakang kerana dia minta letak seat dia kat depan.

p/s:
Hari ini kat office aku management mengumumkan satu lagi project baru. Rasa macam aku kena involve je nih...Mmmm....
btw, project yg aku terlibat sblm ni telah dipatternkan (betul ke eja gitu)..world first swing LCD..(betul ke tajuknya nih?)
Bukan aku yang design pun aku terlibat bagi membolehkan product ni dijual je hahahahaa

Wednesday, September 19, 2007

Aku benci formula milk?

Yes....Aku tak suka formula milk diberi kepada bayi yang bawah 2 tahun melainkan ibunya memang tak mampu..TAK MAMPU nak susukan dia.....Dengan sebab yang tidak dapat dielakkan....(suka hati la nak letak alasan apa ya...)

Kalau anak dah besar..(lebih dari 2 tahun bagilah nak bagi susu apa pun...)

Bagi aku..penyusuan susu ibu harus dijelaskan peranan dan kebaikannya...Kenapa sampai Allah gariskan di dalam Al Quran tentang kebaikan susu ibu ini?
Kenapa? DIA Maha Agong Maha Kaya maha Mengetahui.....
Kenapa bila hendak ditanya lagi tentang hak bayi mendapat susu ibu? Bukankah sudah tertulis?
Insya Allah aku akan terus menyokong penyusuan susu ibu....Semoga Allah berikan aku rezeki itu untuk selama2nya.

Ada orang kata..'anak aku suka hati aku nak bg susu apa pun..'..Ya suka ati kau la..tapi kau tak payah la nak tau apa aku bagi anak aku..anak aku kan suka hati aku jugalah kan?

Aku jadi tak suka susu formula sejak aku BF anak aku ni....
Kenapa ya?
Semulajadi kot....Hahahaa

1. Aku rasa kalau aku masih dok pk ttg FM aku bakal gagal nak complete kan course penyusuan susu ibu selama dua tahun..Jadi aku seboleh-bolehnya mahu jauhkan diri dari FM....Aku set kat kepala aku ni FM not good for my baby...Jangan marah ya...Ini demi anak aku dan target aku sebagai seorang ibu yang Allah jadikan aku sihat sejahtera Alhamdulillah.

2. Pihak pengeluar susu formula suka sangat promote susu formula kat aku..Aku naik lengit...hangit bingit tau....Ada ke patut promote dengan cara...provokasi...Kalau u tak bg anak u susu yang i promote ni anak u tak akan pandai...bla bla bla....
Horaaa..baka yaro....Ko nak kata kalau anak aku minum susu aku..anak aku tak akan jadi manusia???
Aku salahkan pihak yang mempromosikan susu formula tu...hahahaa

3. Masa aku bersalin kat spetal aku bersalin tu mmg banned FM so nak tak nak kenalah breastfeed....Inilah kebaikan bersalin kat spetal yang menyokong breastfeeding..

4. Tak mau cakap banyak.....SUSU IBU ADALAH MAKANAN TERBAIK BAYI ANDA....Selagi anak kita tu bayi...susu ibulah yang terbaik buat dia...tok sah tanya awat....

stop memberi alasan...
seruan aku...
Kalau kita mampu dan diberikan peluang..susukanlah anak kita dengan susu ibu selama yang mungkin....

kak/kakak

Kakak- adalah saudara perempuan yang lebih tua dari kita. (ikut pemahaman aku la)
Kakak/kak adalah panggilan kepada saudara perempuan yang lebih tua/berusia dari kita. (ikut fahaman aku juga)
Kakak juga membawa maksud panggilan kepada seseorang wanita atas tanda hormat terhadapnya kerana dia lebih berusia/berpengalaman dari kita.(mengikut apa yang aku faham juga)

Apa yang ingin aku perkatakan....Chewah...

Masa aku dok asrama dulu kami junior WAJIB letakkan title kakak/kak didepan setiap nama senior kalau idak ..siap ko nanti kena panggil atau kena chop budak kurang ajor!
Sesiapa yang pernah hidup di asrama sure akan faham.
Aku lahir 12 january 79, ada senior tu lahir 31 december 78, pun aku diwajibkan panggil dia kak..Padahal aku ada kawan same batch lahir bulan december tak de le plak dia kena panggil aku kak..hahahhaaaa

Setelah dewasa kini pun..Panggilan kak tu tetap susah bagi aku gunakan...(ntah apa2)
Aku kan kakak sulung jadi aku rasa kekok bila nak sebut perkataan 'kakak'/'kak'..
Hahahaaaa
Kalau orang yang muda dari aku panggil aku 'kak' aku ok je tapi kalau yang lebih berusia panggil aku 'kak' aku sedih! Hahahahaa Rasa macam..'nampak tua sangat ka aku ni?'

Masa aku Baru-baru balik ke Malaysia ntah berapa tahun lepas, kat KLIA ada pegawai KLIA tu panggil aku 'kak' aku rasa bengang sangat-sangat..Hahahaa...Terfikir2 aku..Tua sangat rupa aku ni?
Then beberapa hari lepas tu aku tanya boyfriend aku...kenapa orang kat malaysia ni suka panggil orang ada title 'kak' kat depan....
Dia kata maybe tanda hormat la kot..
aku kata kalau nak tanda hormat gunalah cik ka miss ka ms. ka...Or y not panggil adik...
boyfriend aku kata kalau panggil adik kang orang kata nak menggatal plak..
ohhh mcm tu plak.....Nampak sangat waktu tu aku ni buta sunggu tentang budaya amalan rakyat Malaysia terkini (time tu la)

Bagi akulah kan
Kalau mereka yang lebih berusia dari aku(1-5 tahun lebih awal lahir ke dunia dari aku)..aku TAK panggil kak bukan bermakna aku tak hormat diaorang, tapi aku selesa dan rasa 'rapat'
Boleh dimaafkan tak?
Sebagai contoh....
Anamiraa- Aku (haa siap bahasakan diri aku lagi)..Aku memang kekok gila nak panggil ko kak sebab dari awal2 terpanggil nama sahaja.
Raihan- Aku rasa ko suka kalu aku tak panggil ko kak..so aku mmg dari awal tak panggil ko kak hahahaa
Rizza-sebab dari awal lg aku beraku ko ngan ko.
Roza- pun dah terpanggil nama dari awal.
Boleh diampunkan tak...?

Dan
aku suka kalau mereka yang lebih muda dari aku tak panggil aku 'kak'
sebab ikut fahaman aku..kalau org panggil aku kak kang aku kena bahasa diri aku kak..maka aku kenalah sopan sikit sebab aku kan 'kak' (belit2)...takleh la aku beraku kau...
Ishh sopan kan bagus...Beraku kau tu plak MESRA hahahaaa

Tuesday, September 18, 2007

Namaku

Siapa nama aku?
Nama aku RaFidah

Tadi ada orang call aku, tak pasti sama ada orang yang bekerja di bank ke..Ah long ke ceti ke..etc....
Dia dail nombor telefon aku dan cakap 'boleh saya cakap dengan Faridah"
Aku jawap. "tak ada"

Aku agak dia nak cakap dengan aku tetapi memandangkan dia sebut nama bukan nama aku jadi aku bagi tau dia wrong number.Buleh?
Bagi aku RaFidah Dan FaRidah jauh sangat ejaannya.
Kenapa boleh salah?
Sepatutnya si pemanggil itu perlu baca betul-betul setiap nama orang yang hendak dipanggil.

Lagi pun aku kena berhati-hati juga.Sekarang ni bukan setakat spam Email..Spam phone call pun banyak....
Hati-hati manalah tau dia tak tau nama aku tetapi nak buat-buat tau...bila aku ngaku dia charge bill ka apa ka..kan...Ahaks....
Btw nak share satu forwarded Email ni

>>I just want to share the incident that happened to me yesterday. I received
> > a call from a woman by the name Lisa claiming she is calling on behalf of
> > Bank Negara. She introduced herself formally and explained to me that Bank
> > Negara is concerned for credit card users in Malaysiawho overspend their
> > limit and put themselves too deep in debt. So, Bank Negara is introducing
> > this new "MBF Countdown Backup" card for all owners of credit cards all
> > around Malaysiaand will soon be a compulsory thing. The card, according to
> > Lisa, will be swiped everytime a transaction is performed using your credit
> > card and this will enable Bank Negara to monitor our spending. And in
> > return, we will get discounts ranging from 5% to 40% for different
> > merchants.
> >
> > Then, this is where my stupidity sets in. Because she spoke to me in Bahasa
> > Malaysiaand the background noise implicates that it is a bank working
> > environment, and above all this, she was able to readout to me my 16-digit
> > credit card numbers and particulars and even my outstanding balance with
> > the credit card, it convinced me that this could be a new system
> > implemented by Bank Negara. So, when she asked for my 3-digit approval code
> > written behind the credit card, I "STUPIDLY" gave it to her.
> >
> > Then after all this was charade was over, Lisa informed me that a charge of
> > RM480 will be charged to my credit card as a starters fee to waive off the
> > annual fee. This woke me up!! So, I questioned Lisa on why do I need to pay
> > for something that Bank Negara wants to implement to help the people of
> > Malaysia(not a very noble cause). Then she explained to me that they are
> > from a company calling on behalf of Bank Negara. And she said all the banks
> > are well aware of this system. She then passed me over to her manager, Mr.
> > Zakri or Mr. Z (similar to the MIB) or something. This gentleman then tries
> > to assure me that this is not a fraud or scam.
> >
> > Then after his long-winded speech about the benefits of their card (no
> > longer Bank Negara's), I told him to hold the approval of the card as I
> > don't need it. I told him that I will call my bank to verify this card and
> > get back to him. He agreed to my suggestion and even gave me 2 of his
> > contact numbers for me to get back to him (03-40422522 and 03-40424288).
> > So, when I called both my credit card banks regarding this matter both
> > banks told me that there was no such thing. Immediately I told that I might
> > have fell for a fraud telephony case and wanted to cancel and suspend all
> > my credit cards. The banks suspended my cards and agreed to send me a
> > replacement card. Then when I called back Mr. Z at the number he gave me, a
> > different lady attended to me and passed me on to a chinese lady who spoke
> > in mandarin to me in a very heavy China accent. I told them that I have
> > called my cc banks and cancelled my cards and specifically told her that I
> > do not agree to their terms and I don't want their offer. She explained to
> > me and assured me that they will delete my cc details and not charge me for
> > anything. So, all this happened yesterday.
> >
> > Being paranoid, I called my banks again this morning to double check if any
> > transactions had gone through yesterday after I cancelled my card. And
> > guess what. Those m#^*!#fkers actually did try to charge me but the banks
> > did not let the transactions go through. I consider myself lucky coz I
> > acted a step ahead of them.
> >
> > Lesson from all of this, never ever entertain telephony offers that involve
> > credit cards. 2 of my colleagues fell for these scams before and 1 of them
> > was lucky enough to have the bank recognise it as a fraud case while the
> > other 1 lost RM3000.

Aku forwarded pula Email ni kepada suamiku
Dan pagi tadi on the way nak datang kerja hubby bagi tahu dia ada terima call serupa macam dalam fowarded Email. Tapi Alhamdulillah...Kami memang tengah minimakan penggunaan kad hutang ini. Maka suamiku bagi tau the card not with him tinggal kat rumah....Alasan macam tak logik je kan..Tapi aku pun suka guna alasan ni.
Then orang tu kata nanti esok dia call lagi. Hubby terus bagi tau..saya tidak berminat jangan call saya lagi.

Lepas dia putuskan talian baru dia dapat forwarded Email ni dari aku hahahahaaa


Kes yang lebih kurang sama.
Panggilan telefon dari ntah apa syarikat ntah kononnya aku terpilih untuk dapat discount card memandangkan account kad hutang aku tu bersih...Dia punya benefit..
Dapat 20% off air fare, 20% off hotel dan macam2 lagi la..konon....
Aku terus tanya..
"then how much i have to pay for the discount card?"
Dia jawap
"Kita hanya akan charge sekali sahaja for life..it's rm499.99"
Aku balas balik
"Sorry saya langsung tak berminat"
Then dipujuk2nya aku dengan pelbagai privillage...Poodah..Tak kuasa...
Aku dengan kurang sopannya putuskan panggilan.
Nampak macam zalim..Tapi zalim lagi si pemanggil tu...

Manja

First of all saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada rakan-rakan atas ucapan dan present kepada akif.Domo arigatou!

Manja
Si gedebi makin hari makin manja, tambahan pula sejak dah pandai bercakap nih.
Semua nak mummy.
Pagi tadi menangis kat Taska sebab nak mummy tak nak bagi mummy pergi kerja.
Kasihan dia, tapi apa kan daya, mummy tinggalkan juga.
I'm sorry sayang.

Akif ni sangat sensitif pada peningkatan suhu badan. Kalau demam sikit kena cepat-cepat bagi ubat kalau tak dia mudah kena 'fits'.

Ini antara info yang mummy dapat dari internet

FITS PRODUCED BY FEVER - FEBRILE CONVULSIONS

What are Fits Produced by Fever ?


A febrile convulsion is a fit caused by a fever (high temperature) in a child. During a fit the child may shake his arms and legs, go stiff, roll the eyes and become unconscious. They may wet themselves or bite their tongue. Fits may last just a few seconds or go on for longer. The child has lost consciousness and afterwards cannot remember the fit. For those around seeing a child have a fit can be very frightening.

How do Fits Produced by Fever occur ?


A fit is caused by a problem with the normal electrical activity in the brain. During a fit waves of electrical activity cause the jerking movements and loss of consciousness. Particularly in a child, a high temperature can irritate the brain and cause a fit to start. Some children are more sensitive to temperature than others.
Why do Fits Produced by Fever occur ?

It is not known why some children are more sensitive than others. There may be other members of the family who have had febrile convulsions.
Treatment Involved for Fits Produced by Fever

If a child is having a fit, call for medical help. Lie him down away from anything that might hurt him. Place him on his side so that if he vomits he will not breathe it in. Do not put anything in his mouth or try to stop him jerking. After the fit, try to keep the child cool. Remove clothing, use an electrical fan if you have one. Sponge down with lukewarm water. Do not use cold water because it may actually slow down loss of heat from the body. Give paracetemol or ibuprofen syrup regularly. Check you have the right dose for your childfs age. Encourage the child to drink. If the child has never had a febrile convulsion before they should see a doctor. The doctor will look for a cause for the fever, which may need treatment. They will examine the child to make sure that there is not another cause for the convulsion. Blood tests might be taken and the child may be admitted to hospital for observation. If a child has had several febrile convulsions they may need more tests, and the doctor may suggest that the child takes anticonvulsant (anti-fit) medication to prevent them. Families may also be given medication (diazepam) to be given into the back passage, during a fit.

After Treatment for Fits Produced by Fever


There is a chance that the child will have another fit next time they have a fever. Therefore, keep a bottle of paracetemol or ibuprofen in the house. Treat fevers at once with paracetemol or ibuprofen, taking off clothes and sponging with tepid water. Most children grow out of febrile convulsions by the age of 5 or 6 years and will not have more fits.

If Fits Produced by Fever are Left Untreated


Most fits stop on their own. Most fits last only a few seconds or minutes and do not cause any lasting damage. If a child has a long fit there is a risk that this may cause damage through lack of oxygen. This is the reason for giving treatment to some children who have febrile convulsions.

Effects on Family of Fits Produced by Fever


Fits can be extremely frightening to watch. Even very short fits can seem very long for a parent who is watching. Make sure the family knows what to do if the child has a fever again.

more links
more links 2

Risau sangat kalau dia demam.
Jumaat lepas pun kena..so far dalam umor 2 tahun ni dia dah kena 2 kali...
1st time 3 hari lepas usia 1 tahun. Jumaat lepas 3 hari sebelum usia 2 tahun.

Kemanjaan akif makin ketara. Dia nak sentiasa diawasi sentiasa ditemani. Tidur kena peluk dia.Makan kena makan dengan dia. TV kena buka program dia suka. Dan macam2 lagi kerenah dia.Ada yang tak relevan pun...Contohnya..Nak main suis lampu- semua lampu kena bagi dia ON dan OFF..Mana boleh!
Jenuh nak explain baru nak mengalah.
Apa2 pun dia minta explanation. Tak boleh larang atau tegur tanpa penerangan.
(Daddy la suka main sergah je tu)

Dilema sungguh bekerja ni terutama bila anak buat perangai tak nak duduk taska. Tak keruan jadinya. Dia ok lepas mummy hilang dari pandangan.
Ya Allah permudahkanlah urusan kami.

Monday, September 17, 2007

Happy birthday to YOU

Happy birthday to Muhammad Akif Hafiy!!

Ulang tahun kelahiran ke-2 tahun Masihi!

Bermakna 2 tahun menyusu susu ibu.Yummy!

Alhamdulillah, Akif sudah berusia 2 tahun.

3 days old

2 years old

[Update]
Mummy dan daddy tak buat apa2 celebration pun.
Maybe after raya baru nak buat sikit2 kat school Akif..Maybe....
Mummy plan nak buat cake semalam tapi mummy ponat..Insya Allah weekend ni kalau mummy berkesempatan mummy buat cake birthday untuk Akif...Or raya nanti. Tengok keadaanlah. AKif tak marah pun.Kan Akif kan?

Thursday, September 13, 2007

SELAMAT BERPUASA

Selamat berpuasa.
Semoga mendapat keberkatan dan kemaafanNYA.

Monday, September 10, 2007

Anak aku dah besar ke?

Laporan dari Taska

1. Gedebi dah pandai/banyak cakap.Dah banyak soalan-soalan menguja akal.
Kat rumah tak de le plak dia banyak cakap. sekadar tanya apa tu? apa ni?kenapa erk? sahaja.
Dia tetap baby kat rumah.

2. Gedebi dia tak akan ke mana-mana kalau lepas mandi melainkan setelah dilap dan dabaluti dengan tuala. Baru dia akan jalan masuk bilik untuk berpakaian.
GOOD

3. Gedebi ada kawan baik.Kalau dengan kawan baik dia, dia langsung tak berkira.

4. Gedebi manja. Ni takleh nak komen apa2 sebab dia memanggggg manja.
Sekarang ni dia memang nak mommy everywhere...anytime...kalau kat rumah.

5. Gedebi dilaporkan dah tahu baca ABCDEFGH- sendiri. Ini mommy terperanjat sebab kat rumah dia sekadar baca sampai D sahaja. Kenapa dia tak nak baca depan mommy ya?
Kalau depan mommy dia tau baca buku animal je...Ngan nak dengar lagu Lonely no more.....

Dah besar ke anakku itu?

Gedebi gedebi.....
Apa yang aku setakat ni dapat kenal pasti, gedebi ni dia selalu tengok sesuatu dengan teliti. Kalau kita bagi satu gambar dia akan nampak benda2 yang kecil dahulu jika dibandingkan dengan benda2 besar. Dia akan sebut benda kecil dalam gambar itu yang kadang kalau kita terlepas pandang.
Semalam mommy tunjukkan dia gambar dia. Mommy ingat dia akan sebut itu dia...tetapi dia sebut...
"mommy.. tu nampak tak flower"
yang mommy dia ni plak...flower mana flower nih?terkebil2 cari....Nak tau flower tu kat mana?Flower tu kat dalam majalah yang dok kat atas rak dalam gambar tu.Kecik je nampak....
Then baru dia start sebut segala benda dalam gambar tu.
Lagi satu contoh..Kita orang berwindow shopping kat SACC Mall ....Dari jauh dia cakap..
"nampak tak tu fish"
Yang kami ni terpinga2 mana plak fish ni.....
Yang aku tau depan tu butik pakaian pengantin....
Dia berkeras cakap ada fish....Biar betul dia ni....
Dia melulu je ke kedai tu....Kami pun ikut la...
"Ni fish"
Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...ada satu balang kecik dengan ikan2 kecil kat tepi dinding butik tu..Uwaaaa..mommy ngan daddy tak pernah perasan pun!

"Mommy tau tak.."
"apa?"
"Fish tu ikan la"
"Good boy..."
"Baby..Baby tau tak?"
"Apa?"
"Fish tu ikan...fish tu sakana, in japanese fish is sakana"
"ohhh cyakana erk...fish ikan cyakana"



Sunday, September 9, 2007

Bola

Kedah Vs Perak.
Aku ni bukanlah minat sangat bola sepak nih.
Seingat2 aku sejarah aku dgn bola adalah masa Kedah tgh gila2 power bola time aku sekolah rendah. Yang aku tau kedah asyik masuk final lawan ngan KL.. Kalau Kedah menang, dapat cuti sehari..Hahahahaaa
Malam tadi hubby beriya2 nak tgk bola so aku bagilah dia buka channel yang ada bola sepak kedah lawan perak....
Wohohohoho...Kedah Menang.....Tahniah...3-0....
Aku tak pandai sangat nak komen tentang bola sepak malam tadi sebab aku bukan pandai sangat....Sekadar nak ucap tahniahlah kepada pasukan bola sepak Kedah.

Saturday, September 8, 2007

RM28

Hari ni terbang rm28! Aku beli ayam tadi kat giant rm28...Chicken keel. Aku sangkut kat trolly.Masa aku nak pindahkan barang2 ke kereta, hubby 'rampas' trolly dari aku. Dia nak punggahkan barang ke kereta..di'halau'nya aku masuk kereta.
Sampai kat rumah aku tanya dia mana ayam....
Dia kata 'sat la'..
Then aku cari tak de. Aku tanya lagi...Baru dia perasan dia tak ambik...Arggghhhhhhh...Tensionnya aku.......
Memang macam nak perang dah..but bila hubby kata 'bukan rezeki kita'..Mmm..Ya kalau bukan rezeki kita apakan daya...Aku kenalah beli ayam lagi sekali....

Mmm...rm28 tu bagi aku banyak ooo...

Thursday, September 6, 2007

Belimbing buluh

Ni aku jumpa ketika aku search tentang makanan yang boleh dimakan oleh pesakit diabetes melitus.
Kat kampung ayah aku ada sepokok belimbing buluh yang amat lebat buahnya.

BELIMBING BULUH .

Belimbing buluh dari segi saintifiknya dikenali dengan nama Averrhoa belimbi linn dan berasal dari keluarga Oxalidaceae. Ia sejenis tumbuhan tempatan yang ditanam untuk mendapatkan buahnya. Rasanya masam dan banyak digunakan dalam pelbagai masakan seperti sambal belacan, masak lemak dan sebagainya.Belimbing buluh juga mempunyai nilai ubatan yang tinggi. Ia berkesan untuk melicinkan kulit muka, serta mengatasi masalah jerawat. Buahnya diparut kemudian dicampur dengan sedikit garam dan sapu kekulit muka

Jus buah belimbing buluh berkesan untuk melegakan penyakit tekanan darah tinggi, kencing manis dan pitam. Ia juga berkesan untuk melegakan masalah batuk. Caranya adalah dengan merebus buah, daun dan bunga belimbing buluh kemudian airnya diminum setiap pagi dan petang. Bunga belimbing juga mujarab untuk merawat sakit gigi.

Tuesday, September 4, 2007

Mendidik anak

Mendidik anak sendiri bukanlah perkara yang mudah. Susah sungguh menjadi seorang ibu bapa yang mendidik.
Setakat ini aku hanya amalkan pendidikan berdasarkan logik akalku, sedikit pengetahuanku dan dari pembacaan dan nasihat serta panduan dari kawan-kawan sepejuangan.

Melarang dengan penerangan
Aku amalkan setiap kali aku melarang Gedebi dari melakukan sesuatu yang membahayakan dia dan persekitarannya aku akan menerangkan kepadanya bahaya akibat dari perbuatannya.
Contoh perbuatan membahaya: Main dapur.Pulas2 punat(orang panggil apa ya) dapur memasak tu
Aku akan bagi tahu dia,
Dapur adalah alat yang digunakan oleh manusia untuk memasak makanan.Dapur akan menjadi panas apabila kita menghidupkan api. Panas adalah kesan dari api (takleh sampai kena cerita fenomena macam mn api terjadi pula). Kalau kena api akan rasa sakit. Aku bagi tahu dia kalau dia nak juga main dapur tu dia kenalah masak sesuatu untuk aku. Dia akan kata 'Nanak'...Haa..Kalau tak nak usah diusik dapur itu ya...
Kalau time dia pegang/main dapur tu time dapur masih panas, aku akan cari bahagian yg agak suam-suam untuk aku bagi dia sentuh jadi dia akan tahu bagaimanakah rasa 'panas' itu.Jadi sekarang dia dah tau sebut 'anash' maknanya panas.
Dia tahu kalau dia pegang benda panas dia akan mendapat sakit...(akibat melecur etc)
Setakat ni, benda yang dia tahu panas : dapur, cerek air electrik dan seterika.

Ajar juga walaupun dia buat tak tahu
Ini suasana bila aku cuba mengajar dia ABC ke 123 ke atau apa-apa sahaja.
Walaupun dia tak nak layan ataupun ikut apa yang aku nak ajar aku tetap teruskan kerana dia sebenarnya mempermain2kan aku sahaja.
2-3 hari lepas tu dia akan sebut apa yang aku ajar 2-3 hari lepas.
Selalunya mengajar secara tak formal ataupun bila dia 'request'.

Sekian sahaja untuk kali ini.

Monday, September 3, 2007

Update terkini hari ini huhuhu 030907

Malaysia telah menyambut ulang tahun kemerdekaan ke 50 pada 31 August 2007.Alhamdulillah.

Pada malam meriah penuh warna warni itu, kami tiga beranak dalam perjalanan pulang ke kampung. Bertolak jam 10pm dan sampai depan rumah jam 430am.
Gedebi tidur sepanjang jalan sampailah ke paginya. Dia bangun menyusu sahaja.
Bila bangun dia terpinga-pinga....O-Oooo.....Wow..CATTTT...AYAMmmm....O-ooooo....Menjerit-jerit suka.

Tujuan balik kampung ni nak jemput mak aku datang shah alam sebab nak bawa jumpa doktor area sini plak.
Sakit sendi plak. Actually dah beransur pulih tapi mak cik aku kepoh sangat kata teruk padahal time teruk dulu lagi dahsyat dia je tak pernah tengok....

Then 1 September 2007 jam 2pm bertolak balik Shah Alam semula.
Gedebi membebel sepanjang jalan. Singgah RSA Bukit Merah dia dapat free bendera..Bukan main happy lagi dia....MERDEKA MERDEKA sepanjang jalan.

Semalam adik aku dan keluarganya datang ke rumah. Seronoklahgedebi main dengan sepupunya sampai ke petang.
Malam tadi ntah pukul berapa baru dia tidor.

Pagi tadi gedebi tak nak pergi taska.Peluk mummy erat2...Mmm..Puas pujuk then baru nak pergi....

Gedebi dah 'pandai' melawan.....Kalau kita suruh apa2 dia tak suka dia akan cakap.."TAK NAK" kalau ambik dia untuk iklan jangan merokok tu sesuai sangat la...

Al kisah cermin mata aku patah..Mmm tak cukup duit nak repair pakai balik la yang lama sama je powernya..hahahaa
kang lepas raya laaa....aku tukar kanta patah tepi kat tempat screw bingkat tu...terkena pintu kereta ...
Dah 14 tahun aku pakai cermin mata ni baru pertama kali patah...Dah la pump baru patah....

Mmmm...In plant klinik kat opis aku buka petang aja start minggu ni makanya sesi pam pagi aku kena menapak ke surau la...
Kang nnt org kata aku weng time tak de solat apa2 aku ke surau hahahaaaa...Abaikan abaikan....

Suka artikel ni - extended B.feed

Aku suka kalau artikel jenis gini...
bacalah
Ni kes nak hentikan anak breastfeed takut anak tak boleh independent.

I want my baby to become independent.

And breastfeeding makes the toddler dependent? Don't believe it. The child who breastfeeds until he weans himself (usually from 2 to 4 years), is generally more independent, and, perhaps more importantly, more secure in his independence. He has received comfort and security from the breast, until he is ready to make the step himself to stop. And when he makes that step himself, he knows he has achieved something, he knows he has moved ahead. It is a milestone in his life.

Often we push children to become "independent" too quickly. To sleep alone too soon, to wean from the breast too soon, to do without their parents too soon, to do everything too soon. Don't push and the child will become independent soon enough.

What's the rush? Soon they will be leaving home. You want them to leave home at 14?

Of course, breastfeeding can, in some situations, be used to foster an overdependent relationship. But so can food and toilet training. The problem is not the breastfeeding. This is another issue.

Komen:
Susukanlah anak anda selagi termampu.