>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Thursday, July 26, 2007

Khas buat pump ku..hahahaaaa

Kepada pump avent ISIS aku....
Aku nak bagi tau engkau yang aku frust sangat ngan prestasi kerja ko hari ini!
Kenapa ko tak secekap dulu?Ko sakit?
Aku dah belikan ko spare part..tukar jantung tukar hati ko.....Namun ko baik sekejap je ni ko buat hal lagi....Aku harap sangat2 ko boleh bertahan lama..Ko jangan buat aku hangin ngan ko..kang aku campak ko ke tong sampah hitam depan umah aku baru ko tau.....
Ok aku kasi ko satu lagi peluang....Malam ni aku akan pakaikan ko valve baru..esok ko tolong buktikan salah valve lama ok?
Kalau KO juga esok....Mmm..u know kan what i'm thinking now?
Yes...You will never be with me anymore....Akan aku sumbat ko dalam lemari biar ko bertapa tak de maknanya kalau ko dok dalam lemari tu......Ingat!Esok peluang terakhir buat ko!
Seperti mana ko tahu tukang cuci dan lap ko aka hubby aku pun dah aku maklumkan tentang prestasi ko ni dia pun dah bagi aku green light untuk aku lemarikan ko....Understand?

Mmm....Aku nak gi servey geng ko kalau ada discount lemarilah tempat ko akan kubawa kawan baru....

Jangan lupa aaaaaaa......Aku kasi ko peluang terakhir....haaa..dari whita valve aku bg ko duck bill valve then td aku pakaikan balik white valve....
Tau tak betapa kiciwanya aku bila aku pam susu aku ada tp ko tak moh wat kerja...kiciwa kiciwa..sebab ko adalah kebanggaan aku.....Aku amat bangga dengan prestasi ko dan keturunan ko hahahahhaaaaa.....

sekian celoteh aku buat pump aku yang tersayang.....

INGAT WARNING AKU YA....

Wednesday, July 25, 2007

aku dah balik

Aku balik kg sabtu lepas..Balik tergesa2..Dan malam tadi pukul 1230am selamat sampai ke SA....Ponat wehhhhhh

Mak aku masih kat spetal....
Hari ni nak kena buat minor operation buang nanah kat kaki dia..Ishh susah sungguh la spetal gomen ni.....

Aku tak mau bebel lagi bab spetal gomen ni sebab aku tak larat nak menaip kang aku larat aku akan taip.....
Kesian kat orang2 kampung yang memang bergantung 100% kat spetal gomen....

Hari ni sector awam dapat rasa gaji baru ya...bagus laa..but aku tak faham naper nurse kat hospital baling dapat naik gaji juga...mmmmmmmm.....

Sepanjang balik kampung kami asyik ulang alik ke spetal je.....
Akif..Kesian dia..dia bosan ...Nasib baik kat kampung tu ada banyak cat, kambing, lembu, ayam dan itik.....
macam mini zoo gitu...Bila balik dari spetal dia bulehlah 'berhibur' mengenali...
cat....am-beng, kau, aayam, duck....
Jumpa kucing siap boleh meniarap tongkat dagu talk to cat.....
vocabulary dia pun dah bertambah....
Perasaan pun dah banyak jenis...Hahahahaaaa....
Dia menunjukkan muka sedih bila kami bertolak balik petang semalam....Alahai....
Pagi tadi bangun tido dia terperanjat..Aikkkk..kat umah daaahhh...

Friday, July 20, 2007

Alahai hai hai hai

Aku sejak isnin susah hati je memanjang...Production susu pun merudum...Sadly..Today setakat jam ni aku baru dapat 6 oz aja susu ....
Aku memang tak de plan nak stop mengepam lepas gedebi 2 tahun tapi kalau in case....terpaksa stop sebab pam tak keluar aku redha.But dalam tempoh belum 2 tahun ni Insya Allah aku tak stop...
Niat di hati nak pam selama mungkin.....
Ishh macam putus asa je aku ni.....Susu merudum sebab aku gundah gulana je nih.....

Gambare watashi....

Aku salahkan pam aku tu juga usia baru 20 bulan ngade nak kurang power...kang aku beli baru baru ko tau aku campak ko kat tong sampah ha....
Pam aku yg aku sayangi walaupun aku marah kat ko sbb prestasi ko kurang bagus akhir2 ni ko memang banyak berjasa..Aku tak nafikan ko memang banyak bantu aku...ok..soooo..ko kena tingkatkan prestasi ko...Aku suspect silicon massager ko dah KO la.....tak power langsung....Nak kena beli baru ke?

sakit patah

Semalam sebaik sahaja kami sampai kat Taska gedebi nak jemput dia balik, aku dapati dia tengah duduk dibuaian bersama pengasuh-pengasuh dan kawan2.
Pelik..Apsal anak aku duduk diam.Selama ni time ni time dia berlari-lari di laman...
Aku nampak pengasuh dia tengah urut-urut kaki dia.....

Aku cepat-cepat keluar dari kereta...
"kenapa tu?"
"Kak dia ngadu selipar dia ketat...sakit...patah jari dia hehhehe"
"ohh ye ke...."
"Dia kata patah jari dia sebab ketat jari dia kena bengkok sikit kot kitaorang tengok tak de apa pun..Dia tak nak pakai selipar itu yang duduk aja ni..."
"ohhhh ok...akif nanti kita beli lain..."
Sekali kawan dia datang bawa selipar dia yang dah 'mengecil' tu
NANAK...SAKIT...PATAH...

Lepas tu bergegaslah daddy dia nak gi beli selipar.Tuju ke Jusco Bukit Raja.Dalam banyak-banyak selipar yang ada satu pun tak de saiz gedebi ..Hangin...Yang minah jaga kasut tu aku rasa dia malas nak cari!!!!Semua jenis dia kata tak de saiz...

Makanya balik tangan kosong la..Malam ni gi cari tempat lain plak...Hari ni gedebi bawa selipar yang guna kat rumah.....

btw..Esok kami balik kampung.Mak aku admittted senin hari tu but tak de cuti makanya esok la baru buleh balik......
Doakan mak aku cepat sihat...

pesanan buat aku
adik aku pesan bawa balik dictionary kak cik dia...alahai malam ni aku nak kena punggah bilik store plak laaaaaa

Thursday, July 19, 2007

new megane

megane=cermin mata
Kami (hubby dan aku) baru buat new megane semalam...Hubby punya jap lagi boleh ambik aku punya belum tau bila boleh ambik sebab aku punya guna 'special' punya lens...Special order..Untuk orang masalah silau melampau macam aku nih.
Aku buat yang murah-murah je..but the lens cost rm380..Tak campur frame lagi tu Adoiiiiiii..
Tapi mmmm..aku tak tau apa tujuan aku buat new megane ni....Power tak bertambah pun!
Maybe tahap tahan silau je kot yg berkurang yang menyebabkan aku tak nampak ngan megane lama.logik?
Power mata aku memang tak tinggi mana pun ...Dan tak boleh ditinggikan lagi dah...genkai(dah limit)
Megane lama aku ni dah 4 tahun hahahaaaaaaa...
Dah karat semacam dah....Ni je kot the best reason aku boleh bagi untuk buat yang baru ni.

Wednesday, July 18, 2007

hah mimi pe pe

hahh mimi pe pe le baby...
maknanya mummy lupa la baby...

mimi pe pe baby dah 22 bulan...happy 22 bulan 1 hari si gedebi.....

Berdebar-debar je tunggu si gedebi 2 tahun....

agi idup agi ngelaban 2

Aku sangat-sangat suka pepatah Iban ni.Bagi aku penuh semangat penuh kekuatan...Selagi masih bernyawa selagi itu usaha tidak dihentikan...Usaha berjuang dan berjuang.

Walaupun dah menulis semalam tajuk ni hari ni nak juga guna tajuk nih!

1- bab breastfeeding....
Bagi aku no reason nak kata TAK NAK to breastfeeding melainkan anda pesakit AIDS/ HIV dan menjalani (tak tau nak eja) alaa..kimoterapi?Ntah..Den tak pandai mengeja.Ampun maaf.Bunyi gitu la....Alaaaa rawatan utk pesakit cancer..betulkan?
Dok bagi alasan susu tak dak susu tak dak..pam tak keluaq pam tak keluaq....anak i tak mau susu badan...anak i alah susu badan...penampaq nak?
bab pam tak keluaq ngan kata susu tak dak tu ..Malas nak komen dah..suka hati kome le labu....
Dah pam tak keluaq bg le direct feeding (komen juga)
yang bab susu tak dak tu...bukan tak dak..hang yang tak dak akai....(komen juga)

Yang bg alasan anak tak nak susu badan lagi la....yang bagi alasan anak alah susu badan lagi aku rasa nak pelengkung....
pasai pa anak hang tak mau susu badan?pasai pa dia alah?
Sebab hang la..bukan sebab anak hang....Kalu anak alah dia alah apa hang makan bukan alah sbb lain....hang nak nyusu anak hang kenalah prepare diri hang agar sesuai dengan keadaan. Kena 'study' mana elok mana tak elok bagi baby yang baru lahir ke dunia tu..ada paham?

Kalau hang tak mau sangat pam susu...apa jua alasan..sibuk kerja ka apa ka..tak kisah la..tapi hang bglah anak nyusu kalu hang kat rumah bersama dia..pasai pa hang nak sumbat FM kat dia..Tak kesian ka?

Chopp choppp..aku ni apa hal?

2- bab bela anak....
Suka hati hampa la nak bela bg besaq mcm mn..Tapi kalau hilang jgn kalut nooo.....Ni ditujukan khas kepada mak pak yang suka biaq anak bertabuq kat giant ngan tesco ngan jusco dan mana2 supermarket/hypermarket..Anak besaq tungau gamak hampa biaq berkeliaran nooo...Kalau kena culik sapa nak bertanggungjawap????Nak salahkan orang lain?
Aku pi tesco sabtu lepas...aku nak beli ikan..Mak aiii susahnya aku nak sentuh ikan sebab anak2 sapa tak tau sibuk main ikan...Logik dak?Biaq anak main ikan yang orang meniaga???
Aku perhati ja budak-budak tu depa picit-picit perut ikan yang elok sampai terburai lepas tu kalut dok pi cuci tangan..Kalau anak aku dan merah telinga aku tarik....
Apa punya turrr la mak pak depa tuh....

Aik apa kisah ni ngan agi idup agi ngelaban.....
Selagi berkudrat cubalah kita buat yang terbaik demi masa depan.Cheewah..Bila lagi kita nak mula mendidik bangsa merdeka yang benar-benar merdeka?

p/s:kalau nak sedap baca entry ni loghat utara...

petua

Petua hendak banyakkan susu selepas bersalin ketika pregnant amalkan,

* take a glass of water
* start with basmalah (3x/10x/100x) and selawat.
* recite Allahs' name "Ya Maatin" 70x (Ya Maatin maknanya Maha Sempurna Kekuatan-Nya)
* end with selawat and basmalah (3x/10x/100x)
* drink with intention to breastfeed.

Bagi kita yang dah lama bersalin ni jom jugalah kita amalkan..Hehehehehe..Amin.

sumber:
Forum susuibu.com

Tuesday, July 17, 2007

agi idup agi ngelaban

AGI IDUP AGI NGELABAN : Pepatah Iban Yang Bererti "Berjuang Selagi Nafas Masih Ada"
Aku tak tahu kenapa aku suka sangat pepatah Iban nih....
Bunyinya bagi aku sedap didengar penuh semangat juang..Cheewaaahh semperna ulang tahun kemerdekaan Malaysia ke-50 ni Cheeewahhhhhh...

I told u laa..Akukan sejak aku pergi hidup dirantauan aku ni bab negara aku..aku memang sensitif tau....Aku kutuk tak pa orang asing kutuk, aku rasa bagai nak tikam depa la la tu juga...Hahhahaaaaa

Masa aku kat negara matahari terbit aku gi homestay (forced home stay-aku tak suka) stay kat rumah satu family ni....
O-tousan (bapa), O-kasan(ibu), Onicyan(abang), Onecyan(kakak) dan Obaacyan(nenek)....
O-kasan, O-necyan ngan O-baacyan memang baik tapi O-nicyan fuh kerek maut..O-tosan plak first time jumpa foreigner dalam rumah sendiri hahahahaaa..
O-tousan tak habis-habis tanya aku tentang Malaysia. In fact dia tak tau kat mana negara aku nih.....Makanya aku kata...'O-tousan..cizu aru?" (ada map?)
Dia keluarkan map dunia...
Taraaa....
"jya..koko malaysia dayo..."
"Aaaa....Toiinda..Inta-netto de miyoo.."
Dia ajak aku nengok kat internet....
Sekali buka la..then dia pun 'study' sakan la....
"Rafi-cyan netaraaa.....ashita o-necyan to dekakeru desyo..." (halau suruh aku tido konon esok aku nak pi jalan ngan o-necyan..kes dia tak mau bg aku tgk internet la tu)
Then 3 bulan lps tu aku terjumpa O-necyan kat Shinjuku...O-necyan kata O-tousan dah ke Malaysia.... gi Langkawi datte.....

Aik apa motif aku citer ni?
Ohhhh...Aku nak cerita negara aku ni memang bagus..

END

Saturday, July 14, 2007

buat perangai

Si gedebi alahai buat perangai la dia.......Semua tak kena....Semua salah...Pelik betul aku ..Uhuks ponat .....Nampak gayanya aku memang kena beranak satu je lah dalam masa terdekat ni.....

Tadi dia ngamuk ajak keluar....Dia bagi alasan rumah panas la..mainan dia tak best la....macam2.....

memang macam ni ya perangai kanak2 yg lg 3 hari genap 22 bulan???

Haaa..lagi 2 bulan dia bakal 2 tahun...Mmmm ingat nak buat le 'party' kat taska...Tapi Ramadhan masa tu maka lepas raya la..ke nak buat masa 13 Syaaban?

Hahahahahahaaa..Malaysia kalah lagi bola....Memang patut sumbat lokap la players ngan coach Malaysia...Hishhh wat malu je.........

Tadi aku tengok Majalah 3 ekspedisi ke North pole pemuda UMNO tu berderai2 ayaq mata aku...Tersentuhnyaaaa...Ngan kagumnyaaaaa kutub utara tu.....siang 6 bulan malam 6 bulan...Allah hu Akhbar!

Friday, July 13, 2007

jatuh longkang

Semalam si gedebi jatuh longkang dengan motornya..longkang kecik depan rumah. Masa tu mummy sibuk angkat kain, dia plak bukan main confident dengan motor dia tu....meluncur baik punya....gedebuk jatuh longkang..tayar depan je yang terjun but secara keseluruhannya motor tu pun terbalik la...dia tertonggeng sikit....
Tak nangis pun but his face at that time soooo cute......muka macam..'oh mummy help me'
Bila mummy angkat dia terus dia hug mummy tak lepas lepas..Menyesallah tuh!
Then mummy angkat motor dia dan bawa dia masuk rumah....

Semalam the best word of the day...was AYAM....
Asyik sebut ayam aja...
'mimi..nasi n so-op ayam ..yummy'
(so-op=sup)

"O-oo ayam!'

" mimi bird tu ayam.."

"mimi ayam tu bird"

mummy bagi tau dia...'ayam, chicken, niwatori'
haaa?wiwalowwi?
bukan wiwalowwi la niwatori..
nanak la..AYAM..AYAM AYAM...

Dan semalam dia rindu kawan dia si jaja ngan si adam...Tak abis sebut 'jajja' ...'addam'

Hari ni dia gi school..Mummy kerja daa...

sakit

Sakit tekak..sakit kepala masih tak hilang.....
Hari ni aku lambat sampai office dalam 15 minit lambat..Lantaklah....

Aku ni selalunya setahun sekai akan kena demam,batuk etc...kecuali selsema..Aku jarang kena selsema....Tapi hubby selalu kena selsema naik meluat aku nengok..
Aku selalu kata kat dia..
"tu la kecik2 minum lagi dumex la lactogen la...orang minumlah susu ibu"
Dia akan reply
"'aku' tak ada mak laaa"
Opsssss...
Aku tak mau kalah..
"salah parents 'nko' la juga..jadinya 'nko' kena jaga anak bini 'nko' betul2 agar kisah silam 'nko' tak berulang ok ka?"
In fact orang lapisan umor parent aku kebanyakkan ingat FM is the best (ni bahana hasil promosi pengeluar FM lah ni)

Mak aku BFkan aku..main reason sebab tak de duit nak beli FM..Alhamdulillah....apat aku minum BM selamat 2 tahun 3bulan.....Kalau mak aku bnyk duit sure aku dibagi minum FM...
Masa aku kecik2 dulu aku tengok cousins aku minum susu dalam botol aku teringinlah juga...nampak macam sedap je...Tapi mak aku kata tak de duit nak beli....
Bila dah tua2 ni baru aku faham dan bersyukur sangat2 sebab masa kecik dulu mak aku tak de banyak duit sampai berlebih2 untuk beli FM.....Hahahahaaaaa

Thursday, July 12, 2007

demam

Aku demam
Aku MC nih...Semalam 830am aku gi SJMC medical check up..Company arahkan...konon jaga staff la nih...
Ada 4 tests,Urine, ecg, x-ray and blood test. Aku buat 3 je sebab aku tanya kalau BF buleh x-ray ka nurse? Nurse kata..Tak yah la...so tak yah la...
Mula2 urine test..siap..then blood test..Lepas je blood test aku terus seram sejuk..then ecg...aku makin seram sejuk...Sampai opis pukul 12pm aku bergegas ke purchasing Dept then pergi part store ambik AC adapter yang aku nak..Balik opis pukul 1220pm...Aku settle serba sikit kerja then pukul 1244pm aku fill in gate pass (keizinan keluar kawasan kilang) dan minta GM sign...
Aku balik pukul 130pm sebab nak bawa si gedebi gi SMC plak jumpa ENT specialist.......Badan makin seram sejuk...sementara tunggu kekasih hati aku datang jemput dr kilang aku pam susu but punyalah tak larat...

Gi SMC ..Lama gila tunggu doctor..Arghhh Aku makin lemah dan lemah....

Then lepas ambik ubat gi Takaful plak...Aku makin lemahhhhhhhh..Gedebi lak buat perangai

Then siap urusan.....
Aku minta hubby bawa aku pi klinik kat sect 25..Rasa macam nak merangkak dah nak masuk klinik tu
Doc bg ubat dan MC hari ni...Aku balik rumah aku terus naik atas katil tidor...dari 7pm 11 july sampai 7am 12 july...Pagi tadi hubby aku kata gedebi tak keruan malam td tengok aku 'tak sedar'...Gedebi masuk nyusu then keluar then nyusu lagi..Pandai plak dia cari sendiri....

Ni pun aku masih lemah...Kenapa erk?Takkan sebab ambik darah 10ml pun dah demam..kemerenya..Ahaks...

Tuesday, July 10, 2007

ikut cakap bini

Tengok pada tajuk..
Aku tak suka word 'bini'..Bagi aku 'bini' ni kasar bunyinya...Ihiks...tapi dalam kerajaan brunei...ada pangkat 'pengiran bini'..So bolehlah aku guna perkataan 'bini' ni ya....

Bini...atau dalam bahasa indahnya isteri.
Kalau lelaki yang selalu bersetuju dengan kata2 isterinya akan dicop...'ikut cakap bini', 'takut kat bini' dan sebagainya.
Salah ke takut kat bini ataupun ikut cakap bini?
Bagi aku...Suami boleh ikut cakap isterinya selagi tidak mencalarkan martabatnya sebagai suami.

Macam kes aku..Aku memang nak suami aku ikut cakap aku, guna pakai idea dan pendapat aku, kerana aku isteri dia yang senantiasa bersama dia susah dan senang. Malahan masa zaman berkawan (aku guna istilah berkawan bukan bercinta ya..sebab aku masih lagi bercinta dengan dia....)..Zaman berkawan dulu pun aku selalu membantu dia. (bukan mengungkit tapi kenyataan)

Yup dia harus ikut cakap aku..kalau bukan aku siapa lagi huhuhuhu...Akulah satu2nya manusia yang paling dekattttt dengan dia....
Parents dia?
Lelaki harus dahulukan ibu tetapi dalam kes suami aku, dia pun tak kenal ibu dia....
Dan mereka yang bantai cop dia tu 'ikut cakap bini' adalah sedara mara sahaja yang bagi aku...aku lebih berhak ke atas suami aku..Sebab aku isteri dia..Buleh buat andaian macam ni?
Selagi aku isteri dia la..Insya Allah dunia akhirat dengan izin Allah aku akan tetap jadi isteri dia....

Aku selalu tegur adik aku jangan ikut cakap bini dia sangat..Dia marah aku sebab...Aku tak bagi dia ikut cakap bini dia tapi aku nak laki aku ikut cakap aku....Macam cakap tak serupa bikin...
Aku kata dalam kes aku....Laki aku menyusahkan aku bukan mak pak mahupun adik beradik laki aku....Tapi dalam kes dia..Dia susahkan mak bapa adik beradik dia..Maka..dia perlu ikut cakap mak aku..buleh????
Adik aku kata..aku asyik nak menangkan aku aja...Hahahahaa..Yes I'm..sebab aku tak susahkan side laki aku...buleh?

Bagi akulah kan....Kita tak berhak nak cop seseorang lelaki itu 'ikut cakap bini' sebab dia sah2 kena ikut cakap bini dia la..kalau idak sia2 je dia bernikah kalau idea dan pendapat bini yg bernas2 dia takleh aplikasikan....(ni kes bini yang menyenangkan suami) Tapi bagi kes bini yang mempokaikan laki..(asyik2 nak perabot baru nak gelang baru nak semua baru...) Aku nasihatkan laki tu cari je bini baru! Buleh?

Aku dok tenung2 anak aku..Mmm..ada talent jadi anak mak.....Aku dok pk kalaulah anak aku nanti jenis 'ikut cakap mak' macam mana isteri dia nak hadapi ya?
Mula2 aku kena tacklelah isteri anak aku (ni kes kalau anak aku tu memang jenis ikut cakap aku la)..aku kena sporting..Aku kena buka minda aku..Dan aku kena didik anak aku agar boleh berdikari....Buleh?BOLEHHHHH (advance nyaaa..anak aku baruuuu setahun 9 bulan hahahahaha)

sekian sahaja bebelan saya tentang 'ikut cakap bini'

Nota buat aku

Conducted Voltage is calculated by adding LISN factor and Cable loss to the measured reading.

Basic equation
RESULT = READING + c.f
c.f = LF + CF

where,
RESULT = conducted voltage(emmision level)

Reading = EMI receiver reading

c.f = correction factor
LF = LISN factor
CF = cable loss + Pulse limiter loss

Conclusion,

RESULT = receiver reading + LF + CF
RESULT = receiver reading + LISN factor + cable loss + Pulse limiter loss

Ni nota untuk aku......so aku..sila faham ya...

Monday, July 9, 2007

ototo

Most of the time aku blogging aku akan menulis tentang cerita2 aku..Tentang anak aku..tentang kisah2 aku la...Aku terfikir plak yang penulisan aku ni langsung tidak ilmiah, apa agaknya si pembaca dapat kalau baca blog aku ni ya?

Opss...yuitsumuni memang untuk aku merapu..lupa plak..macam mana boleh terlupa nih?

Semalam, Adik bongsu aku dah mendaftar kat Politeknik Kulim Kedah..Alhamdulillah tidak jauh dari kampung bolehlah dia jenguk-jenguk mak ayah aku selalu.

Adik aku ni sebenarnya harapan aku, aku akan pastikan dia paling tidak, dapat menggengam segulung ijazah. Di poli ni dia hanya dapat buat 'sijil' tetapi nanti aku nak minta dia sambung'diploma' dan seterusnya masuk mana-mana universiti untuk 'degree'.

Aku ada 3 adik, 2 lelaki 1 perempuan.
Yang lelaki #1 sampai SPM kemudian dah tak nak belajar katanya tak ada orang nak tanggung.Pity him. But masa tu aku pun belum habis belajar ..What to do..Angguk-angguk geleng-geleng ajalah. Kemudian dia kahwin di umur semuda 20 tahun. Ni aku kurang setuju but what to do...they don't ever ask for my opinion about this. Dua tahun lepas kahwin dia dapat anak dan aku bertunang masa tu.
Sekarang Alhamdulillah dia kerja dengan TNB. Cukuplah dia menyara keluarga dia.
Adik aku yang ni memang tak akan dengar nasihat or opinion aku so just let him do what he want.

Adik perempuan aku. Yang ni high maintainance..Aku pokai gaban sebab dia ni la.Anak manja mak.Takleh aku nak 'cuit'....Sekarang ni aku serahkan 'parents' aku under jagaan dia.So far so good. Dia kerja dengan kedai jahit dan sendiri menjahit di rumah.Aku doakan suatu hari nanti dia dapatlah buka butik sendiri....Kalau aku ada modal aku akan usahakan untuk dia.
Adik aku yang ni akan dengar cakap aku kalau aku 'hulur'...So follow the rythm.
Macam mana pun aku berjaya juga sekolahkan dia....

Back to my adik bongsu story, dia lahir masa aku umur 10 tahun, Masa aku nak masuk SBP dia baru 2 tahun, dia menangis siang malam bila aku tak ada. Tapi dia lagi rapat dengan abang dia.Bila aku balik bercutidialah yang paling happy. Dia ni cucu kesayangan tok aku belah ayah. Buah anggur sebiji pun tok aku akan simpan untuk cucu dia tu.
Masa aku nak pergi Jepun dia tak nangis but dia beriya2 nak gi KLIA...Tak boleh naik flight pun tak apa asalkan sampai ke KLIA..masa tu dia 10 tahun.
Everytime aku balik bercuti ke Malaysia dia memang mengharap aku bawa balik sesuatu tapi dia tak pernah minta.
Bila aku bawa balik boyfriend, dia merajuk...Hahahahaaa...Tapi dia bagi syarat..Boyfriend aku kena baik ngan dia.Mmmm...dah jadi abang ipar pun.
Bila aku dapat anak dia bukan main happy sebab anak aku boy. Dia memang suka melayan si gedebi.


Ehhh apa yang aku nak cerita tentang adik aku ni ya?Lupa plak....Ohh aku nak taip kat atas sana...

Aku doakan dia berjaya.Aku doakan dia sentiasa dipermudahkan.Aku doakan dia dimurahkan rezeki..Ehh bukan dia sahaja..Semuanya...Amin.

Sunday, July 8, 2007

telinga

Mana telinga?
ini

Alahai si gedebi ngadu sakit telinga lagi...Adushhhh Rabu ni mmg dia ada appoinment ngan ENT specialist pun adushhhhhhhh....

telinga..ear(s)..mimi...

haaaaa?mimi??
mimi tu mimi la...ni tinge....

Opsss...akif dalam bahasa jepun telinga tu dipanggil mimi....

baby?
baby ..aka-cyan.....
hahahahahaa...kacang....
bukan kacang la...aka-cyan..
akan-bo..
haaa..bo-bo?
bukan bo-bo la..akan-bo....
nanak la...hahh mimi tu bird..
mana bird?
abishhh..hahahahaaa
nakal....

tag>>>charity

tak sukaaaa si dood ni tagged aku plak..Dah la aku ni malas bangat bab tag tagging ni uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

1. A person is only as good as a baby

2. Friendship is always complicated
3. To love is to love laaaa
4. Money makes me crazy
5. I miss unagi-don
6. My way of saying I care is by nagging (hahahahahahahaha)
7. I try to spread love and happiness by ????
8. Pick the flowers when you want to laaaa
9. To love someone is to make him/her happy
10. Beauty is natural
11. When I was thirteen, what I remember the most was my first day in hostel...(kowaiiii)
12. When I was twenty one, I remember my green baju kurung
13. I am most happy when akif is with me
14. Nothing makes me happier than always be with my family
15. If I can change one thing, I will change my manager to ketul batu.
16. If smiles were chance then I 'm now a billionaire
17. Wouldn't it be nice if we could ???(no idea...)
18. If you want to fly then you have to be confident
19. Money is not everything but i need the money!!!
20. The most touching moments I have experienced is met my baby for the 1st time in OT
21. I smile when i happy
22. When I am happy, I will say Alhamdulillah...
23. If only I don't have to answer this meme then i already zzzz at this time
24. The best thing I did yesterday was teach my son Japanese
25. If I ever write a book, I will give it this title,"the only one"
26. One thing I must do before I die is bertaubat
27. Doing this meme, I feel like sekadar melepas batuk di tangga


next dipersilakan korang.....

anamiraa
rizza
momidanial
mamadhea
che-cheh

minta ampun minta maaf aku bantai tag je huhuhu...kalu korang nak maklumat lanjut sila lawati blog aku betul

Hahahhaaaa....aku memang melepas batuk di tangga je nih...Dah la anak dan hubbyku kena batuk plak........Adushhhhhh

Friday, July 6, 2007

B.council

Semalam aku ada update ttg learning english website.
Aku jumpa web ni masa aku search cari untuk aku gunakan buat panduan ajar anak aku english sebab aku tak mampu nak beli buku method canggih2 sebab mahal...AKu jumpa lah
british council ni which is aku rasa sangat2 sesuai digunakan oleh kita ibu bapa...

Aku tak explore all lagi but roughly, ada
  • grammar test
  • games
  • cartoon
  • english for kid
  • songs
  • puzzle
  • Flash card (body, food, fruit, etc)
  • stories
  • dan banyak lagilah.....
Bagi aku, aku sukalah sebab FOC and memang ilmiah habis lah....Aku yang tak tahu pun dah boleh tau sikit2.....
Kalau tak nak 100% pun kita buleh buat panduan....
Aku kena rajin mengajak anak aku learn with fun ni....

Malam tadi terlompat2 dia happy belajar ngan Old Mac Donald....

Thursday, July 5, 2007

learning english

Terperanjat mengetahui level english aku yg teruk bangat. Maka aku search jumpa

learning english british council

dan Che-cheh bagi ini...

BBC English learning

Aku kena mula belajar English secepat mungkin sebab aku nak kena cari kerja lain tak lama lagi..Doakan aku berjaya ya...

For*m

Aku ada join satu forum ni.Masa awal2 dulu mmg bagus sangat2 banyak ilmu2 dipelajarai but lately macam bnyk kontroversi ngan banyak 'show off'.Naik bosan plak aku..Ahak aku nak terus join ke aku nak stop erk?

Aku suka share and timba ilmu dari yg sudi but ada plak yang jauh dari sasaran kisahnya...Mmmm....Teruskan ke stop???

Aku ni emotional ke?
Aku rasa mmm..emo juga la..but lantaklah...Join tapi takyah pulun macam sblm nilah ya gitu2 je..kalau yang bertanya soalan yg relevan je la aku layan (kalau aku tau laa)

Tuesday, July 3, 2007

tiada apa2

Sebenarnya tak ada idea nak blogging tapi hahhaa..gatal tangan juga....

btw...mysweetstory dah di 'update'

Opsss...spam email address ke email account aku....
Ini dia
  • fnbp@eatonvance.com
  • Moreylha@architekturhilfe.de
  • lbidisquietude@green-cash.com
  • pnotre@front.ru
  • fgtherefore@gmoc.com
  • ete@mghgroup.com
ni yang dihantar ke account email company.

Fotopages juga ada update last weekend.

Monday, July 2, 2007

letih

Orang utara kata penat tu 'letih'
kalau disebut letih maknanya penat la

Weekend lepas ni amat meletihkan....
Tu yang aku tak suka orang datang umah aku tanpa plan nih!
Rumah sewa kami tu memang kecik....complaint plak....

Semalam lagi penat...
Aku target derang balik petang rupanya pukul 10pm baru balik..Alasan tiket bas tak de..Mmm...Dah tu adik aku dari kg datang plak.....
Adik aku yang 1st balik kampung sekeluarga nak minta kami hantarkan anak ngan wife dia serta barang ke rumah derang..Naik motor mana boleh bawa semua tu..Memang dah plan..++++ adik aku yg bongsu datang nak jemput nenek aku balik kg....nenek aku datang umah mak cik aku....

Kelam kabut malam td lepas antar adik ipar aku antar plak relative hubby...
Baju blom iron....beg anak belum kemas ...Tensi je aku...Hahahaaaa
Dah settle semua baru lega.....

Sepanjang sedara hubby datang anak aku memang asyik buat perangai.....Ngan anak sedara aku aka cousin dia..dia ok....Malam tadi on the way antar anak sedara aku bukan main lagi dia berborak ngan cousin dia tu...
Mmmmm....

Malam ni nak kena antar adik aku gi umah mak cik aku plak....

Sunday, July 1, 2007

bosssaaaaannn

Weekend ni paling bosan dalam sejarah hidup aku berumah tangga
Hubby pagi2 dah out ngan sedara mara dia guna kereta AKU!
Anak aku nangis guling2 sebab kena tinggal....
dia tak habis2 sebut "daddy aye" yg membawa maksud daddy saya...dan..."car aye" membawa maksud kereta saya....
Aku dah sms hubby pesan jgn lupa diri dannnnnn jangan buang tupperware aku yang derang ambik tanpa izin aku tu...abih koleksi tupperware aku!!!!!
Nape derang tak pandai minta izin erk???
Ingat harta anak sedara derang ka??

Anak aku menangis sampai tertidor ngigau2 plak tu..."daddy aye" tak pernah daddy dia keluar tanpa dia..kesian......

"mimi...na daddy aye" (mummy mn daddy saya?)

Ur dad went out with his relatives!

"nyi baby" tunjuk diri dia...

He left u and me at home....

"Nak daddy aye!"

Nangis2 minum susu sambil nangis dan tertidor...

Rumah gua macam tongkang pecah..lantak...Bukan aku yang sepahkan.....

Hari ni aku memang keluar tanduk la......
Aku dah tak larat nak sabar la......