>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Friday, February 29, 2008

dilema terkini

entry ke berapa hari ni???

Tiba2 aku didalam dilema hahahaaa

Bab mkn minum anak aku la
hahaa
aku sedikit buntu bab nak masak apa utk anak aku itu...

aku selalu masak utk dia

  • steam salmon with broccoli/carrot/cauliflower
  • chicken soup with potato/cauliflower/carrot/button mushroom
  • chicken ball soup with oyster mushroom/carrot/cauliflower
  • ikan bawal emas/putih with potato/carrot
  • steam bawal with carrot/buncis/asparagus
  • steam tenggiri with carrot/broccoli/cailiflower/asparagus/buncis
  • sup daging with carrot
  • sayur soon with sawi/carrot/fucuk/sometime egg
itulah antara menu dia

'jajan' /breakfast dia plak

  • kerepek carrot
  • keropok ikan
  • roti bakar
  • roti kosong
  • coco cruch
  • choc chip cookies mummy
  • choc cake mummy
  • pasta
  • kentang bakar/goreng
tapi dia mmg peminat nasi kosong..pasta kosong..roti kosong..kihkihkih

unfortunately
anak aku ni tak suka buah...aiyoyoyo..banana je dia ok....lain2 semua dia kata pedas(logik ka???buah pedas??)
opss grape pun dia suka tp seedless ada seed kalu dia kata 'kotor'
mmmm...

ni ada link sikit

feeding ur toddler

suka tang ni

To begin planning your toddler's diet, it can help to begin with the idea that toddlers need a lot less to eat than you think. Remember that children aren't growing as fast as they were during their first year of life and so have lower energy needs (the amount of calories per kg of their body weight) and smaller appetites. So if your child is active, healthy, and growing and developing normally, then he is likely getting plenty to eat.

It can also help to avoid common mistakes, such as:

  • drinking more than 16-24 ounces of milk each day.
  • drinking more than 4-6 ounces of juice each day.
  • letting your child fill up on sweets and snacks.
  • forcing your child to eat when he isn't hungry.
  • giving servings that are too big. The average toddler serving is going to be about 1/4 of an adult serving size. Don't go by the serving size listed on nutrition labels, as these are mainly for older children and adults.
dan bila baca sampai abih aetikel itu
aku nattokushita..aku setuju aku faham awat anak aku kalau dok ngan aku tak mkn seharian pun bleh segar bugar...apa lagi...mummy's milk la!

family planning

Akukan...
sorry to say
aku akan tersenyum apabila org yang tak plan nak pregnant tiba2 cakap dia pregnant then sedih sbb TERpregnant..
lawakkan..
bleh TER tu
ampun2

Dan mula sesal bagai sbb tak ambik family planning tak ambik precaution bagai
mmmmm

ada bnykkkk sgt family planning zaman la ni
nak ambik pil ka nak ambik suntikan ka nak ambik 'susuk' ka...guna barrier ka...macam2 ada laaaa...

pilih aja...
Dan mmglah semuanya ada side effect etc..itu perkara biasa..atarimae na koto dayo...
mmg tak cerdik la sapa yg mmg 100% percaya tak dak side effect ...
sorry nooo

apa yang aku nak kata kat sini adalah ttg....
depa yg tak mau ambik any family planning yg sedih bila TERpregnant...
(kutuk ka?aku just nak ajak berfikir sikit ja)

alasan tak mau ambik apa2 method planning sbb tak mau ambik risiko side effect dan dengar kata2 org tak bertauliah dan sebagainya

dan being me..
aku mmg tak abih2 akan cadangkan...gunalah kaedah semula jadi....sekian terima kasih! hahaha

tapi dea kata..'tak percaya dgn diri sendiri boleh berdisiplin or not...'

mmm..
Then that's is the source of their failure!(failure????)
itu sahaja...

btw talking about disiplin...
kalau sapa2 yg ambik pill perancang..dan nak pil tu 'work' sila berdisiplin ya

bg yg nak merancang secara semulajadi....
DISIPLIN ni mmg sgt2 mustahak..
(dan ingat jika DIA kata jadi maka jadi ya)

bebelan aku hari ini....
kalau anda nak merancang keluarga..rancanglah elok2..kalau dok asyik bagi alasan sampai ke bila pun tak berkesudahan

macam mana nak disiplinkan diri..itu tugas anda tak de org boleh ajar

kalau nak merancang semulajadi ni kerjasama dua pihak amat penting...
ingat tuh
mmg kena bincang laki bini.....

or..
bg yang nak ambik method2 berteknologi...pill ka implan ka whatever...better pergilah jumpa doktor yang pakar bidang ni...toksahlah dok dengaq cakap org2 lain semata2....

so utk panduan...
utk cara semulajadi..tanpa sebarang bahan kimia hahahaaaaaa....

kaedah kalendar sesuai digunakan utk wanita yg mempunyai kitar haid yg tetap samada 26-30 cycles atau 32-36 cycles.

dlm kaedah ini kita kena kenalpasti waktu subur kita.

cuba lihat blk kitar haid kita dlm masa 4 -6 bulan lepas.

kenalpasti kitarhaid yg terpanjang (cth 30 hari) dan kitar haid terpendek (cth 26 hari) dlm masa 4 -6 bulan tersebut.

cth:
kitar haid terpendek (26) - 14 = 12
kitar haid terpanjang (30) -10 = 20

Jadi antara hari ke 12 hingga hari ke 20 dlm kitar haid anda dikira waktu subur dan precautions kena diambil utk mengelakkan pregnancy (cth kondom atau abstinence)

kitar haid dikira bermula hari pertama haid anda pada bulan ini hinggalah hari sbl dtgnya haid bulan depan.

satu lg kaedah kalendar yg boleh diaplikasikan, katakan kitar haid anda ialah 29-30 hari, so ambik 29 - 14 = 15.15 ini dikira waktu ovulasi.jadi kondom atau abstinence haruslah dilakukan /guna 5 hari sblm dan 5 hari selepas hari ke 15.

ini kerana ovum boleh hidup (viable) selama 3 hari tanpa disenyawakan dan kemudian akan mati dan bersedia utk stimulate next kitar haid…dan sperma pula viable dlm rahim selama 24-36 jam.

kepada yang mmg sedang merancang nak dapatkan anak.....juga bleh guna kaedah ini....

good luck...

sekian terima kasih

dr aku yang tak bertauliah

Thursday, February 28, 2008

rumah aku

aiseh teringat kat rumah aku dibesarkan dulu
umah papan....ada sebilik je then ruang tgh...
ada beranda
dibina ketika aku umur setahun

kat tepi beranda ada pokok nyiok(pokok nyok)yang mana...kalau nak minum ayaq nyok bleh dipetik ngan tgn sahaja..Fuhhh best2

ada pelantar tempat cuci pinggan bagai
berdapor kayu sampai aku form 3
tak de TV ada radio buruk sahaja....

ada sebuah je almari....
tak ada katil
tidor atas tilam kekabu yang mak aku buat sendiri dan kekabu tu plak hasil dr pokok kekabu kat depan umah

Rumah aku tu kat tepi jalan utama
lebih kurang 500m belakang rumah aku adalah sungai tp sampai la ni tak pernah aku sampai ke sungai tu

dapur kayu
aku sampai le ni aku mmg amat2 pandai guna dapor kayu..masak nasi ngan dapor kayu pun aku pandai..
sedap weii ada bau kayu
selalu aku tolong mak aku cari kayu api...alaa cari je kat kebun getah mak aku menoreh tu
aku suka ambik yg ranting2 dahan2 jatuh tu
ada satu masa tu terpaksa beli kayu api sbb ntah nape shortage plak...pokok getak tokwan aku tak mau 'luruhkan' dahannya hahahaaa
selori berapa RM je....
but ttp mahal le..Dolu getah murah so berapa sgt le gaji penoreh

beranda
tempat kami main2
tempat aku buat homework
tempat kami berkelah cicah garam belacan fuhh ambik buah mangga epal depan rumah...besar2...besar kepala aku pun ada buah mangga tuh

pelantar
tempat cuci pinggan..siang ikan bagai...kalau la ni ala2 sinki dapor laaaaa
kalau hari malas aku bantai mandi aja atas tu ..
air guna getah paip salur dr bilik air kat bawah...

bilik air
kihkihkih
mmg main tempek papan ngan zink shj
tepi bilik mandi adalah pokok durian jiran
kalau musim durian mmg fobia nak mandi
lg satu classmate aku tu bleh tahan juga suka ngintip selalu aku baling ngan batu

tanah kat depan rumah aku tanah pasir gebu...
kalau main masak2 mmg tanah2 tu jd 'tepung' laaaaa
siap buat kuih bakar2 atas api hahahaaaa

bawah rumah
tokwan aku buat ruang bawah rumah aku tu store baja utk padi2nya...cett umah dia ada tp umah kami juga dia mau letak
bawah rumah juga....ada sarang utk ayam bertelor
bawah rumah juga tempat aku tolong mak aku wat bahulu ngan kuih bangkit ngan kuih loyang..ngan kuih peneram....

bestnya rumah aku dulu

dulu2 aku tak suka umah aku tu sbb ...
rumah buruk
senget....kalau berlari mau gegar punya
tandas jauh....bilik air mmg open gile....
tak de TV tak de oven tak de peti ais semuanya tak ada!
Tapi membesar juga aku kat rumah tu
sampailah aku umur 20 thn mak aku pindah balik kg dia....aku masa tu kat perantauan...

secara totalnya ..aku dok umah tu 12 tahun sahaja...
sblm akil baligh..hahhaaaaaaa

rumah aku tu dah tak ada..
Dah dijual oleh tok wan aku.(tok wan ni maksudnya datuk..grandpa)
Tapi sesen pun mak aku tak dapat..tak pa..... ni perkara biasa..
lembu mak aku dijual pun mak aku tak pernah dpt apa2..asal beranak je lembu sure anak 'mati'..sampai la ni jadi misteri hahahaaa
mak aku pawahkan lembu2 tu tapi tukang yg memawah tu mcm ada tak kena jerk

ishh..aik lalut plak

rumah aku tuh
memang amat berjasa
dan bersama hilangnya binaan papan2 itu meninggalkan tapak..aku mmg menapak terus tak jejak lagi dah

Rumah aku tuh
cikgu besar sekolah kebangsaan aku dl siap pi tgk sbb tak percaya ttg kedaifan hidup aku...
tak percaya anak orang miskin ini sikit punya tera???
hahahhaaaaaaa

Rumah aku tuh mmg saksi segala kisah duka aku...

Rumah aku tu..kat rumah tu la aku bg tau mak aku..
"mak org ada boyfren"
hahhaaaaaa

Rumah aku tu
Kat situ la aku dibentuk menjadi aku..

Opss terlupa plak..
pokok cempedak ngan pokok jambu susu kat belakang rumah
kalau musim..makan tak habis...
Dan baiknya ayah aku dia mmg tak akan jual...dia akan bg..sedekah je kat org....
tp ada org lain plak meh kutip pi jual...yg tukang tanam sesen pun tak dapat..
rezeki perlu dikongsikan..


lampu
umah aku guna lampun mentol bulat tu je
bila aku dah sekolah menengah baru guna lampun panjang tuh

ishhh
bila kenang2 balik... best juga rumah aku tuh

Kalau orang bandar mmg tak akan merasa nikmatnya hidup kat kg macam aku

tp awat aku ralat sgt balik kg belah lelaki itu?
aku dah lupa diri?
bukan....
macam mana pun rumah aku juga yang the best hahahaaaaaa

p/s:mcm mn pun rumah buruk aku tu mmg rumah bukan pondok! hahahaaaaa

keluasan sama je ngan rumah aku dok la ni ..hahahaaaa

p/s lagi:
kalau ada typo faham2lah ya
aku nak masuk lab
la ni 544pm
aku balik 8pm hari ni

tak tau nak letak tajuk apa

LInk

Membaca akan kisah Rasulallah disusukan oleh ibu susuan..
Tiba2 aku terbayangkan

kalau akulah kena berpisah dgn anak aku macam tu...
1. aminah...
Sedihkan???
dilahirkan kemudian diberi kepada org lain.2 tahun tu..

2. halimah
2 tahun disusukan didodoi dimanja lps tu kena 'pulangkan'

Namun hikmah/pengajaran disebalik kisah ini memang amat banyak dan besar nilainya....

sesungguhnya susu ibu adalah makanan terbaik bayi anda!

Wednesday, February 27, 2008

asal

aku ni kan
asal asyik balik lambat kerja mesti 2-3 weeks lps tu anak aku akan demam..
adeiii
bahana sungguh
petanda aku tak yah kerja??

aku EL hari ni
pg2 buta dah call menejer bagi tau
anak aku tak sihat!adeiiiiii

lg satu mlm td paip ayaq sinki dapoq aku patah hahahhahaaaa
rumah tua...
nak wat cam mn
maka lelaki tu pun half day td sbb nak tukar paip
hahahaa

lps tukar paip bawa anak aku jumpa doktor
lps tu tinggallah aku ngan anak aku

sahih lelaki itu akan balik lambat hari ni
mamat ni mmg suka kalau aku cuti sbb dia bleh dok opis lama..
mmm
fukuzatsu na kimochi da naaaa

ishh aku ni dah abih koata cuti nih

kalu ada panggilan interview bagai nanti kena UP la
uhuks

cecepatlah aku dapat kerja lain..or cecepatlah lelaki itu dapat gaji banyak2...maka aku bleh jd SAHM..

sebut pasai aku nak jd SAHM
aku bantai gelak bila lelaki tu kata
dia tak yakin aku bleh dok tanpa bekerja
ishh terpaksalah aku jelaskan yg kalau aku SAHM..hanya bermakna aku tak kerja jadi kuli batak org jerk...
aku ttp akan buat kerja...
Ish ish....Tapi syaratnya dia mmg kena mampu tanggung segala2nya la..
hahahahaaaa
bilalah aku akan banyak duit nih?
hahahahahahahhaa

Tuesday, February 26, 2008

Jemputan

salam
kawan2 yang sudi membaca blog aku rapu raban ini

Aku nak invite kawan2 semua berforum kat forum FREE hahahaa.a.
sila tgk belah kanan ada 'ENTER my FORUM CLICK HERE'

Topik bebas....

Silalah...jemputlah....

cerai susu 2

doshite kono koto nitsuite ki ni tsuku daro?

Cerai susu

Again I'll like to say something about this....

Just wondering di zaman serba canggih ilmu dihujung jari ini masih ramai yang tidak tahu memanfaatkannya

1. Aku masih aneh dan pelik kenapa wanita di tanah airku ini yang menyusukan anak2 mereka 'tak suka' nak guna peluang maklumat dihujung jari ini untuk cari info2 yang berguna utk BF..
Sorry.....

KIsah ttg nak wean..
Yess ...U r free to do so...

But again..the reason....

Aku suka yg ada target....cth nak susukan 2 thn shj lps tu nak stop...Bagus dan tahniah...
Mmglah tertulis 2 tahun utk sempurnakan penyusuan susu ibu.anda sudah berjaya....anda berhak stop atau teruskan...

Yang aku agak ralat yang nak stop BF anak sbb 'bukan ke kita hanya kena BF anak 2 tahun sahaja!'
Ya ampun......
tolong ya ..tolong 'belajar' sikit
In fact aku pun sblm ni ingat bila anak 2 tahun wajib stop BF tapi Alhamdulillah....DIA bukakan hatiku untuk terus 'menuntut' ilmu....

Kita TAK WAJIB stop susukan anak ketika 2 tahun....
dan
Kalau pregnant pun kita BOLEH susukan anak selagi tak memudaratkan (morning sickness yg terlampau...badan lemah etc)

Aku jadi terpana bila semangat sesetengah ibu utk stop BF anak setanding semangat ibu2 yang nak BF anak hahahaaaa
teruk sungguh aku.....

Ohhh sorry...Aku bkn nak conderm org wean anak ya...aku cuma berharap cara pemikiran bangsaku akan berubah sikit je.....
tang bab menyusu anak nih....
Hehehehee...mmg le aku ni BF anak tak stop2 lagi dan aku tak force sapa2 utk ikut cara aku..(aku bknnya cth teladan terbaik)..But marilah kita fikir lebih luas sikit je dr apa yag kita tau...
Aku pun lambat laun kena juga wean anak aku.....

Lg satu tang dok pk asal wean BF kena bg anak FM....
Kalau org cadangkan bg je feshmilk...depa tanya plak apa beza fresh milk ngan FM bkn ka 2-2 dtg dr sumber yg sama?
Yaa..sumber yang sama..
Bezanya tang pembuatan...tang formulasi..tang sedikit ingredient.....tang rasa...
korang bg anak korang FM..korang pernah rasa FM dia?
Tapi kalau fresh milk korang minum jugakan?
Bagi aku fresh milk lg sedap dr FM.....(aku pernah rasa susu isomil soy base tu yuckkk..aku tak suka!!!)
Anak pun dah 2 thn lebih mmg agak memilih bab mkn minum kan?
sure kalu bg yg lebih sedap dia akan suka...
So kalau bg fresh milk pun ok juga...bila anak dah 2 thn lebih..
kalau bg chess pun ok juga..
btw...tau tak apa reason nak bg susu?
Paling utama sbb sumber kalsium kan?
kalau anak tak nak susu kita juga bleh bg mknn alternatif susu...mknnn lain yg kaya kalsium....

hanya pandangan saya...

sekian....

update 15.06pm

aku mmg kena tinggalkan forum 'itu' la
takleh gi dah aku sbb aku balas sikit je dah jd ala2 kontroversi

aku tanya apa reason depa nak wean anak ...aku sah2 tulis reason memasing just nak make clear..

susukan anak lbh dr 2 thn tak berdosa
susukan anak time pregnant tak berdosa...tak haram..tu je..tak de hukum minum susu org lain

tp mcm lain je jwpn2...ke aku je yg perasan?
apa2lah kan

Monday, February 25, 2008

menyusukan anak menyusahkan??

entry ke-2 hari ni
MMm....
Aku nak bagi sedikit pandangan aku ttg breastfeeding(sedikit?)

Menyusukan anak ni tidak akan jadi sesuatu yang menyusahkan kalau kita tahu caranya

Aku baca forum....(forum biasa laaa)
Cepat2 aku terpaksa jauhkan diri....
Sebab biasalah aku ni kalau bg 'pendapat' suka sgt bg yg jelas2....jadi kalu org mudah terasa..kang hot ropik majlis2 org bertemu plak kan..hahahaaaa

Pelbagai masalah penyusuan ini....
Ada kata ikut rezeki masing2.
Yess mmglah rezeki masing2

Apa yang aku nak perkatakan adalah berkaitan dgn org yang MEMANG ada susu
Yang tak de susu tu aku tak mau ambik kisah...(sudah rezeki memasingkan???)

Aku jadi agak tak selesa bila org yang ADA susu complaint breastfeeding menyusahkan dia...

Pada pandangan aku, paling penting dlm susukan anak ni kita WAJIB TAHU apa yang kita buat...(kalau kita tak tahu itu yg masalah tu)
menyusukan anak secara exclusive=menyusukan anak dgn susu kita semata2 tak bg apa2 mknn/cecair lain
menyusukan anak dgn susu ibu sepenuhnya=anak tu minum susu badan je susu lain tak minum tp minum air masak..makan makanan pejal..
itu defination aku
(kita bleh buat definasi kita sendiri berdasarkan ilmu)

Ada bg alasan..
tak larat nak BF anak malam2....
Tau tak?org yang kena bangun bancuh susu kat anak tu lagilah tak larat..tak percaya tanya mereka ....
Kalau BF anak just 'selak'

Ada bagi alasan
susah nak tinggalkan anak
Nak tinggal pi mana?

Ada bagi alasan
Nak mengandung lagi
Ini paling aku kesian...Kau nak ngandung ko buatlah activity2 yg boleh menyebabkan ko mengandung...yg ko pi stop susukan anak ko tu apa hal?(mmglah hak memasing)
Lps tu dok kalut susu bnyk nak wat mcm mn nak bg susu kering...adoooiiiiii
p/s: mengandung pun kita boleh susukan anak....
Ada yang kata kalau BF susah nak mengandung....Tang ni tak nak guna alasan rezeki masing2 ka?
Setahu aku kaedah family planning (LAM) dgn BF ni 6 bln pertama kelahiran je boleh guna pakai..lps tu pandai2lah control..maknanya kalau BF anak pun kalau sudah rezeki...kalau kena masa..mengandunglah juga....

Itu antara contoh alasan orang yang ADA susu bg..yang mana aku kurang suka lasan2 gitu

Lagi satu..Uwaaaaaaaaaa....suka sungguh depa tanya aku pendapat..uwaaa..dah ada susu bg je la kat anak....uwaaaaaaaaaaaaaa

btw..
sekadar nak ingatkan diri sendiri
kalau nak susukan anak

TAK WAJIB
1. pakai nursing bra-pakai yg biasa pun ok..so alasan tak de budget nak beli nursing bra maka tak BF tu lapuk ya.....tp kalau pakai nursing bra memudahkan sikit la..maybe 20-30%...
2. pakai nursing top/blaus etc.....sama macam bra..kalau ada memudahkan..kalau tak de tak jadi hal
3. beli 4-5 jenis pam...beli aja satu yang kita sesuai....belajar guna yang satu tu sungguh2...

nak pam kat opis
aku akui mmg agak susah tapi...kita BOLEH..
guna lunch time....
15 minit jeeee...
kalau time gi solat ka...10 minit....
kalau time period tu time guna utk solat tu gunalah utk pam....so tak yah la komplen period susu kurang bagai....

tempat..
bantai je labu..kalau toilet pun toilet laaaa....
tak rela nak masuk dlm bilik kecik pam je depan sinki....

ayat2 power org buta BF
paling senang takyah layan..buat pekak....aman dunia...

sekian aku mengomel...

Sebarang cadangan/pendapat membina dialu2kan..
.

masalah berat badan

Haa..yes aku ada masalah..berat badan yang berlebihan....
Adeiii
In fact dari dolu2 lagi mmg dah bermasalah tetapi under control
Tpi skrg ni dah takleh control
Al kisah aku asyik sakit kat ankle..
aku jumpa doc..mula2 dia bg ubat for 10days..ubat tahan sakit laaaa

then sabtu lps aku pi lg...kena buat x-ray..
semuanya NORMAl...
maka doc simpulkan semua sakit2 tu sbb aku ni terlalu terlebih berat..

maka..
1. aku wajib buat senaman tanpa ngelat
2. aku kena pakai kasut yg sesuai..maka aku dah beli 2 pasang kasut baru..satu konon utk pakai lasak2..satu nak bawa guna kat company nan besar ni konon kalu nak cross production line...kasut kempeni bg sgt2 la tak sesuai sakit kaki ..
pk punya pk..sayang le plak..hahahaaaa

dah 2 hari la aku pakai kasut baru aku tuh...oklah sbb tak sakit sgt kaki heheheeeee


aku kena giatkan usaha..
semoga aku berjaya...

Sunday, February 24, 2008

cerai susu

aku amat2 berminat dgn tajuk ini..
Aku belom ceraikan lagi dan tiada sebarang plan (ish ish ish)

rupanya menyusukan anak lebih dr 2 thn lebih dahsyat dugaannya dr time aku dok pulun gigih sakan buat EBm..ish ish ish...
dihujani soalan yang menguja minda
dihujani pendapat2 yang tak diminta

Tang bab disebut dalam Al-Quran Mothers shall give such to their children for two whole years, for those who wish the suckling to be completed if after consultation, they choose by mutual agreement to wean the child, it is no offence for them (Al-Baqarah: 233).-->dipetik dr salah satu artikel yg aku tempek kat mysweetstory.wordpress.com
tang 2 tahun tu depa tau tapi berapa kerat sgt yg buat?
Tapi tang bab pakat 'nasihat'kan berhenti sbb anak dah 2 tahun sungguh rsmsi ish ish
(opsss....bg yg nak stop BF bila anak dah 2 thn silakan aku bkn menghalang ya dah 2 thn..dah complete mmg BOLEH wean...tiada halangan ..anda sudah BERJAYA..tahniah!!!)
aku mengomel kat sini bila org kalut suruh aku wean anak aku

AWATTT?????Aku ambik depa punya ka???
petikan lagi

As for the question whether a mother can breastfeed past the two years, the answer is: there is nothing in the sources to indicate that it is wrong to do so. So you are free to do so if you deem it conducive to the wellbeing of your child.

ada yang gila2 bermati-matian nak wean sampai buat 'petua2 gila'..(in reality suka hati korang la anak korang but sila sila...tok sah nasihat aku yg degil ni ikut cara tu as long as aku tak minta nasihat ...)
Aku bknnya takbur bagai ya...cuma..izinkan aku dengan caraku..kerana aku tak kacau cara org..itu aja..

lepas geram

Jangan ingat aku tak pk ttg weaning nih
aku pk..sbb aku tahu lambat laun kena juga..takkan nak BF sampai bermisaikan??

Macam2 aku pk tau...
If aku kena pi mn2 ka
If aku sakit ka
macam2 ...mmg kalau aku layan mmg bleh pengsan...tu pasai aku tak pk ttg weaning nih...

Anak aku mmg tak suka susu lain melainkan susu mummy dia..
Alhamdulillah rezeki untuk dia....

Malahan kadang2 aku rasa lawak plak...
Dah 44X aku dok pk nak je aku turunkan balik pam2 aku dr kabinet simpanan..Macam nak start pam balik!(weng?)
aku kerja 8-6 but hari2 macam 7pm baru jumpa anak aku yg aku tinggalkan pkl 740am..
12jam juga oo
mmg hari2 bengkak...
tapi aku tak pam...dan anak aku mmg nyusu sampai dia bg tau aku "mummy susu dah habis laaa"
so aku ada masa sejam buat apa patut memasak bagai dia akan minta lagi (ni bila hari bekerja)
night feeding mmg kerap...setakat aku sedar ada dlm 4-5 kali yg tak sedar infinity laaaaa kot
Aku sebagai ibu..buat masa sekarang melihat pada 'permintaan' anak aku..Aku mmg tak sampai hati nak wean dia...
Aku bekalkan dia 125mlX6 kotak fresh milk...1.5-2 weeks baru abih dia minum kat taska..
sbb dia boleh sabar tunggu mummy...
Pada pandangan aku mungkin stop bg EBM tu salah satu dr langkah2 persediaan aku nak wean dia in future...

Agak2nya cukup tak kalsium yg anak aku dapat?
Insya Allah cukup
Tapi being a smart mummy (hahahaha) aku mmg campur susu lain dalam masakan yang bersesuai utk anak aku..hehehehehehehe
antara resepi yg aku taruk cow's fresh milk
1. white sos utk baked pasta (mmg la org tua punya punnnnn )
2.sebarang masakan yg sepatutnya letak santan aku bantai letak susu kalau aku nak bg anak aku mkn
3. aku wat sendiri 'jajan' dia...cookies bagai...
dan bnyk lagi...

Mmm...cakap bab anak aku ni
mamat ni kelakar juga...
aku sejak dia dah 2 thn ni mmg kalau bawa kuar mkn aku order mknn utk dia juga

kalau aku tak pesan time order 'tak nak ajinomoto etc yada2' aku akan pesan mknn lain utk anak aku..iaitu..nasi putih...
dia ni mmg kalau mkn nasi putih amat2 berselera..
sampai org pandang aneh kat arah kami..
apahal la mak bdak tu...depa laki bini mkn sedap2 anak bg nasi putih..hahahaaaa

tp sejak akhir2 ni aku 'upgrade' sikit...
nasi putih+telur mata..
or
nasi putih+ sup kurang garam dan tanpa ajinomoto
hahahahaa

macam zalim je aku nih...

tak kisah tak kisah...

I cook for my son everyday(morning)
mmg aku yakin aku punya masakan mmg the best utk anak aku...kihkihkih..

mmm..blogging kalu sebut pasai anak ni mmg buat aku tak leh stop..syok sendiri ..hahahahaa...maka baik aku stop nanti melalut jauh...







Saturday, February 23, 2008

hando baggu etc

hand bag
dengan jayanya satu handbag (maha?l) aku sudah lunyai...sudah harus buat barang antik...
mula calar lepas tu bagai2lah
Oklahkan 3-5 tahun sebiji..
Ada satu yg lebih berusia dr yg tu tapi masih anggun....my first handbag (mahal?) tau! horhorhor..
(aku bkn nak cakap bab brg mahal murah tp aku ni amat2 susah nak beli brg2 mahal sbb aku kureng mampu maka amat2lah aku hargai...)
aku tak kodewaru(particular-lps rujuk dictionary) sgt ttg brand barang yaa...Namun sekali sekala aku belilah juga (itu yg consider mahal tuh!)

Pikir punya pikir...nak bawak handbag yg masih anggun tu pergi kija hari2 ala2 sayang la plak...
mmm...yg dah lunyai tu mmg hari2 bawak...maka..Tadi lps pk punya pk juga aku angkat satu lagi yg tak le mahal dan tak murah sgt
cap pun tak glemer mana...(dgn alasan temporary..sbb aku target kalu lelaki itu dpt bonus aku pohon 10% utk handbag aku...yg aku nak pun sudah aku usha hahaa..duit ntah kat mn tp brg sudah aim..kihkihkih)

Yang lawak..
Punya lah ngong ngang aku nih (ngong ngang tu aku cipta membawa maksud kurang ilmu) ttg brg berharga...Aku tak tau pun kalau kita beli bag ala2 ada brand gitu ada warranty kahkahkah..
Aku baru tau ptg tadi kahkah..lps mamat yg open bill utk aku tu bg kad yg mmg aku selalu jumpa dalam handbag2(mcm banyak)....mamat tu kata kat aku..
If anything happen in 6 mons bleh bawa ini kad pergi mana2 kita punya pusat kita boleh repair yada yada....FOC service..
aku buat muka errkk..(ada ke mende gini?) Jadinya balik rumah td aku selongkarlah cari 'kad warranty' bag2 lain...ada! mmg ada date no series(?) bagai...
Ngan muka yg kononnya kagum aku cakap kat itu lelaki...kahkahkah...sungguh jakun ini budak kampung!!!
tak malu tak malu....

to erna (jika membaca)
aku wat itu pizza (donut sifu suria)td...(saja bg tau hang sbb aku sms hang dan sbb hang cikgu baking membaking aku)..1st tray aku hangus!kahkahkah..kes aku tak tau berapa minit mau bakar sbb tak de tulis dalam itu resepi hahha...dah tu manually buat observation sekali itu gedebi mau nenen...itu daddy plak tgh tidor...tiba2 oven aku bunyi 'tingggg'
aku pun pisahkan nenen ngan anak aku..pi jenguk oven hitam legam wa cakap lu itu tepung!!!!
yg lain2 ok..
sekian laporan ya cikgu

to che-cheh...
Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......u know ...betapa i miss to IP-IP msg with u (fab3 as well)...I dah buka igoogle.....i ada try sikit but macam kurang pandai laaa..
nanti dah tak busy i tuntut ilmu dr u yaaa....thankssss..i suka igoogle...thank u thank u
Hopefully kita cepat2 dapat kerja lain hahahahhahaaa

makan makan makan

Aku kan...Sejak bersalin aku memang asyik makan makan makan..sbbnya 365 hari 24 jam..lapar................
Dan berat mmglah maintain BERAT..ok........
(Dah berzaan berat)
Tapi lately sudah put in several kgS uwaaaaaaaaaaaaaaaaa
Haru biru

Maka
aku pun trylah satu diet ni
gantikan meal time ngan satu mende ni
ada la nampak perubahan..
maka aku layan la

Tapi
jeng jeng...
Punyalah aku berjaya minimized kuantiti benda yg aku mkn sampai aku gastrik
Kahkahkahkah

Seksa rupanya gastrik nih

Maka..aku la ni makan seperti sedia kala.....

Apa yg aku nak kata di sini

pengalaman aku BF kan anak mmg melaparkan dan mendahagakan....Ta pi demi anak tersayang..MAKANNNN
makanlah makanan yang seimbang.......

Plan aku
Aku kena bnyk senaman kalau aku nak turunkan berat badan
Kalau nak kurang kuantiti mkn bagai ni
jgn harap le aku akan turun berat badan....
sepatutnya dah lama buat tp hahahaaaaaa......PEMALAS!!! padan muka....

semoga aku berjaya amin...

google reader

kihkih
aku baru kenal mende nih! Bila che-cheh sebut kat opis tadi..Thank you..
Maka aku dah 'create' huhuhuhu

to cik yan..
aku juga dah try itu blogrolling..yahuhuhu itu Links kat tepi guna itu blogrolling..
Thanks..

Aku stay up ni semata2 nak try mende2 ni hahahahaaaa

Friday, February 22, 2008

tahukah

tahukah kalian
(sure tak tahu)

Hari ni aku amat2 depress..tertekan tertuil tertungging semua bagai ada

I hate this situation i hate this feeling

Aku benci tau tak???

Yes that menejemen bangang

Ikutkan amarah aku td juga sudah aku bg surat berenti kerja

Aku OK kerja company nih tapi sejak menejer baru...si bengg si bengg naik pangkat bagai..ini dept mmg macam si#l...

So
Mungkn di sini bukan tempatku lagi
aku harus pergi
Ya Allah bantulah aku

Wednesday, February 20, 2008

tan thiam hock

tan thiam hock?Betul ke nama dia nih?
Ala iklan CNY petronas tu la

Congratulation to Petronas for the very touching & meaningfull iklan every festival yada2...
I always wait for the iklan by petronas every festival season...

Hari ini ingin saya komen sedikit ttg iklan tan thiam hock...
Messege hendak disampaikan memang melekat menusuk...

{para pelajar disuruh lukis gambar mkn mlm masa CNY...all the pupil in the class pun bersungguh2 melukis..tapi thiam hock tidak...kena tegur oleh guru...kena jeling oleh kwn2 etc....time balik semua org bergegas pulang tapi dia...menanti di bus stabd..sampai tiada sesiapa di sekolah baru ada org dtg jemput..an indian lady....thiam hock bergegas ke arah lady itu sebaik shj namanya dipanggil...dia menangis..mereka pulang....ke rumah anak2 yatim dengan menaiki bas...}
Aku tak pandai nak gambarkan mimik muka thiam hock..mmg sedihhhhhh

Namun...

1. Kenapa guru kat kelas thiam hock tu garang sgt?
Y she's not sensitive about thiam hock's background?Kenapa?

2. Kenapa rakan2 sekelas juga seolah2 menyisihkan thiam hock?Kerana dia anak yatim piatu penghuni rumah anak2 yatim?Aku kat sekolah dl aku tau sorang2 latar belakang kwn2 aku.....
Masuk sekolah menengah pun kalau kwn2 yg 5 thn dok same sekolah ngan aku mmg aku masih ingat serba ringkas kisah derang...aku bukan kepochi tapi...to know is to love...to love is to know???(apa aku repek?)

3. Alahai kasihannya thiam hock tunggu orang jemput dia pulang....Naik bas plak tu kesian thiam hock

Dan yang pasti memang ada insan kerdil begitu mengharungi kisah hidupnya seperti thiam hock....

Jika..
Ya Allah murahkanlah rezekiku agar dapat kukongsikan bersama insan2 yang memerlukan..

Jika aku..DitakdirkaNYA suatu hari nanti dilimpahi rezeki melimpah ruanh hinggakan bank kata 'ambil keluar duit anda bank dah sesak dgn duit anda'....
Jika aku punyai harta lebih dari keperluanku dan keluargaku...
Insya Allah dengan izinNYA akan kupastikan 'thiam hock' tidak perlu bersusah payah bersedih duka menanti org menjemput pulang dan akan kupsstikan jika ada guru yang macam dalam iklan tu...guru itu harus dihumban jauh2 dari kanak2 yang sedang membesar...

moral:Hargailah keluarga anda selagi ADA..jika tiada...gambaran pun tak dapat anda lakarkan...

p/s: to parents...Jangan biar anak menanti lama kat sekolah/gate sekolah la ni kes culik kes bunuh kanak2 mmg dahsyat.....
pembunuh nurin dan penculik Sharlinie kat mana????
Pulangkan Sharlinie!!!

Kepada daddy akif hafiy
Jangan biarkan anak anda tertunggu2 kat taska..jom balik!

live chat/shout box

I decided to remove this feature(feature?) from my blog......
To my dear friends...
Kalau mau itu shoutbox jom pakat2 shout kat blog akak kita itu...Ya...hang la....pn.anamiraa
Minta izin naaaa

sebab musabab
Aku rasa blog aku slow bila buka....maka bye2 shoutbox....

tag dr erna

Note: Aku 'menaip' ini pagi tadi...pukoi 832am....

I was tagged by mommy_D&D mekasih la sebab tag yer huhu..
(Aku salin ayat hang ni erna hahahaaa......Aku tgh tunggu sample so aku jwp laaa...)

1. Name one person who made you laugh last night?
>> Akif..Dia bantai meraung kat opis daddy dia sbb daddy dia shut down PC...Dia nak menaip lagi...buleh????Lepas tu digantikan dgn pen dan kertas..dia hanya lukis garis2 sahaja..

2. What were you doing at 0800?
>> Laaa.....morning meeting at office la...

3. What were you doing 30 minutes ago?
>> EXTRA morning meeting time..bincang masalah kerja

4. What happened to you in 2006?
>> 2006????2006 dec...kami pindah...

5. What was the last thing you said out loud?
>>APAAA???

6. How many beverages did you have today?
>> 1

7.What color is your hairbrush?
>> black and white

8. What was the last thing you paid for?
>> TM bill

9. Where were you last night?
>> MAS HQ Office

10. What color is your front door?
>> beige

11. Where do you keep your change?
>> dalam uncang 100Yen yg opis mate bg

12. What's the weather like today?
>> tak perasan la sbb opis kami tak nampak alam luar

13. What's the best ice-cream flavor?
>> saya suka green tea.

14. What excites you?
>> Dok kat rumah bergurau senda..ngan anakku

15. Do you want to cut your hair?
>> TAK

16. Are you over the age of 25?
>> YAAA

17. Do you talk a lot?
>> Yes

18. Do you watch the O.C ?
>> O.C tu menatang apa weei?

19. Do you know anyone named Steven?
>> Steven????Yup..

20. Do you make up your own words?
>> yesss.....gedebi(gedempol baby)

21. Are you a jealous person?
>> maybe.. sometimes

22. Name a friend whose name starts with the letter ' A '?
>> Anamiraa...(buleh?ACi dak?)

23. Name a friend whose name starts with the letter ' K '?
>> Kenji Ekuji

24. Who's the first person on your received call list?
>> Abang

25. What does the last text message your received say?
>> Ayang, abang dah sampai office..I love u...

26. Do you chew on your straw?
>> pasai pa?NO

27. Do you have curly hair?
>> yes

28. Where's the next place you're going to?
>> Lab

29. Who's the rudest person in life?
>> Mmmmm....

30. What was the last thing you ate?
>> cereal

31. Will you get married in the future?
>> sudah kawen daaa

32. What's the best movie you've seen in the past 2 weeks?
>>TIADA...

33. Is there anyone you like right now?
>>nak kena list ke?

34. When was the last time you did the last wishes?
>> All the time

35. Are you currently depressed?
>> No

36. Did you cry today?
>> No

37. Why did you answer and post ni?
>> Sebab saya nak jawap..Tapikan saya dok fikir ni..apa motif ini TAG?
Sambil dok jawap saya dok fikir...apahal le ini TAG diwujudkan..minta ampun minta maaf...

start dr sini aku taip le ni
sekian..nak pi round baca org punya jawapan..

kena tag org lain ka?
tak mau laaaa...kira acilah ya...

Jika dia tak nak

Disebabkan dah banyak hari tak update....
Hari ni ada peluang sikit

Hari isnin lepas...
Aku telah berpesan kepada pengasuh2nya...
"kalau dia tak nak susu tak perlu paksa"

Anak aku....3 bulan dah stop EBM(stop EBM sahaja ya) so top up dengan cow's fresh milk yang dalam kotak tu (anak saya 2 tahun 2 bulan masa tu ya...)
Namun saya dapati anak saya kurang berminat dengan susu segar tersebut...
Setelah dibincang2....ibu bapa dan anak....
Maka kata sepakat diambil..
Kalau teringin nak susu time kat 'school' baby minumlah fresh milk tu kalau tak nak tak yah minum...nanti mummy balik baby nenen.....(panggil baby lg walaupun dah bkn baby)

Jadi sebab tu la aku pesan kat pengasuh2nya time minum susu tu kalau dia tak nak tak yah bagi....Ikut selera dia...

Jadi
Aku harus sediakan mknn yg BEST2 untuk dia.....
High calsium full of nutrition!

oh oh oh

Aku sebenarnya masih rasa bersalah ..
Bersalah kpd anak aku..Sebab malam tadi aku marah dia...Aku marah dia makan 'jajan'nya tengah malam (pukul 1130pm) dan dia nak tabur kat muka daddynya yang tengah nyenyak tidur.

Bila aku marah dia buat muka sedih dan berlalu ke ruang depan....

1. Aku tahu dia tengah tak puas hati dengan daddynya. Daddy tidur awal tak main dengan dia....Itu pun daddy ada hati nak gi opis plan nak balik pukul 10pm..pukul 930pm pun daddy dah lelap....

2. Dia nak ajak mummy tgk TV tapi mummy terlena..Kesian...itu pasal dia ambik keputusan makan aja laa...makan, nenen..makan, nenen..

Bila mummy tersedar dr tidur dalam pukul 11pm gitu mummy sibuk kemas beg dia plak....
Anakku itu doklah main seorang diri kesiannya dia..

Then pukul 12am lepas mummy pujuk minta maaf minta ampun sbb termarah dia....Mummy ajak dia tidur...So dia minta izinkan dia OFF lampu...so lepas off lampu dia nak lagi main...
Dia cucuk2 daddy..dia pulas telinga daddy dia ketuk daddy etc tapi daddy tak sedar...
Mummy tertidor..bila mummy tersedar pukul 1am...Dia belom tidur..dia tengah menyanyi...lagu anak katak...
Mummy angkat dia mummy peluk cium dia...
Dia nyanyi plak aspalela..lepas tu twinkle2 little star....
Then dia suruh peluk dia..Bila mummy tersedar lagi dia dah lena....

Apa yang mummy sedih...

Mummy terlena biarkan dia bermain bernyanyi sendirian....
Masih terbayang lagi muka dia yang kurang happy dengan keadaan malam tadi

Maafkan mummy sayang.....
Maafkan mummy....

Saturday, February 16, 2008

saya

Saya kerja hari ini.
Suami saya kata lebih baik awak suruh pihak atasan company awak isytharkan sahaja hari sabtu jadi hari bekerja..Apa kes asyik buat replacement working day sahaja???
Marah nampak...

Hari ini anak manja saya di rumah dengan daddynya
Pada mulanya daddynya hendak ke opis tapi mummynya kata tak yah la dok la kat rumah dengan anak manja itu....
Alhamdulillah daddynya setuju....

Friday, February 15, 2008

penyejuk hati

Tgh2 dok emo tiba2 teringat dialog ini
(since ramai yg dok tanya bila aku mau tambah anak..jawapan standard 3 tahun lagi!)

akif...akif nak adik?
ADIK???(buat muka tak faham)
Yes baby..akif nak baby?
TAK NAK!!!!!

Abang tadi saya tanya dia ..dia nak adik ke tak...dia kata TAK NAK...muka bengang plak tu

maka daddy pula
akif...akif nak adik?
ADIK???(buat muka tak faham)
Yes baby..akif nak baby?
TAK NAK!!!!!

Then mummy pula

akif...akif nak adik?
ADIK???(buat muka tak faham)
Yes baby..akif nak baby?
TAK NAK!!!!!

Then daddy baru tanya

akif nak adik?

Dia jawap
Mummy! daddy!....diam buleh???TAK NAK TAK NAK TAK NAKKKKKKK....Acif baby..Acif adik!

mummy dan daddy
Errr...OK tak tanya dahhh....Mummy ngan daddy minta maaf ya..

SALAM....(kalau minta maaf wajib kena salam)

Anak aku ni pada pandangan aku membesar mengikut tahap pembesaran manusia biasa..ya la manusia pun kan hahahaaa

Tapi sebagai ibu dia aku amat berbangga dgn anak aku nih (ya la dah anak aku )

Dia ni belajar dengan benda yang realistik....

Aku bawa dia gi zoo 2X....le ni kalau tanya bab haiwan2 yg dia gi tgk kat zoo dia mmg bleh kenal....
bunyi dan 'character' haiwan tersebut...

Dia ni pandai menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan..Thanks Allah....

Kalau kat rumah..Memang ANAK MANJA...
Kat TASKA toddler yang berdikari lah plak!

gi klinik la ni aku tak yah cakap apa sbb..dia akan cakap sendiri...mana dia sakit mana dia gatal semua dia cerita...

Cuma tang mkn ubat selalu buat2 tak nak tp bila bg telan jerk..


kihkihkih




ee...nande?

Nanka
mukatsuita naaaaa

Aku
Ya aku..Pro breastfeeding
maka kalau kat tempat yang patut bincang pasai BF ..org buat bincang pasai lain2 jenis susu aku jadi ralat...

Aku tak akan kata "boleh bincang..apa salahnya yada yada.."

aku akan kata..."boleh tak gi bincang kat tempat lain?"

Maaf jika ada yang terasa...

Aku BUKAN benci orang tak susukan anak..aku juga TAK benci orang yang bagi anak FM...
Tak ada faedah nak benci
tapi aku TAK suka orang yang
1. BF anak sekadar melepaskan batuk di tangga..
2. suka list down alasan...(kalau yg bg alasan "aku tak tau pun kita bleh buat EBM yada2 " ni aku tak marah sbb aku pun dulu2 tak tau....) Tapi bila dah join komuniti yg proBF paling tidak kita tutuplah sikit 'kebodohan' yg tak sepatutnya tu...karang kalu kena pangkah ngan org yg pro BF nak marah ....so cover2lah ya
3. Kalau anda gagal susukan anak anda....anda boleh cuba lg..biar gagal 10X pun asalkan anda berubah ke arah kebaikan ..biar 1% sekali pun....asalkan hari ini lebih baik dr semalam....
4. Kalau anda gagal..JANGAN nak ajak org lain gagal...Bglah pendapat membina..jgn dok bg pendapat pemusnah..


emosinal plak

lagi satu hahaaa

ada yg conderm..
"blog ko ni sampah...tak de faedah....dah berjaya BF kan anak ko takyah lah nak kepoh iye2 ngater org yg tak BF anak..."

Opsssss....
Baca blog aku dr awal ya..OR..sapa suruh hang mai baca?aku suruh ka?Hang yang click kan?

Aku bukan benci FM..tapi aku benci bagi anak aku FM..maka aku tak bg la dia FM....
Tak dak halnya hang nak bg anak hang susu getah sekali pun asalkan hang jgnlah ajak org lain buat benda yg sama...

"ko jgn takbur..kalau kena tarik balik bari ko tau."
tang mana aku takbur?

Adussss...blog aku ni susutkan duit org dlm bank ka?
Aku rasa ok pe aku naip sini tak de org baca pun ok asalkan aku tak mereng lepas geram kat tempat tak tentu hala...
horhorhor...

nancyatte..

baka baka baka..baka mono ha baka daaa..(attari mae...)

yappari yo no naka kon na henna hito ha ippai imasu..
Shikatanai daaa...

Ya Allah konna hito bito wo watashino soba ni inaiyoni...

ampun maaf dipinta bg yang membaca isi kandungan tiada faedah..hanya sekadar melepaskan geram nan amat sgt...

busy

Saya busy hari ini dan esok...esok saya kena kerja juga..ishh ish....

kpd kwn2 kalau ada apa2..sila tinggalkan message heheee

Thursday, February 14, 2008

muntah

Hari ni EL sbb pukul 405am tadi anak aku muntah...
pukul 6am muntah lagi....

Aku bawa gi klinik pukul 8am tadi..semuanya ok
cuma suspected dia ada mkn apa2 yg tak patut dia mkn...

Balik klinik td muntah lagi dlm kereta aiyaaa..
ni tgh tido...

aku pg2 buta td dah call menejer habaq aku EL sbb anak aku muntah2 nih..
sms opis mate minta tolong follow up beberapa perkara...
sib baik Sample takleh dpt smlm maka hari ni lab booking kena la aku cancel..dah cancel 1 slot smlm...

Esok masuk lab...

Tuesday, February 12, 2008

anak kakak

Hari selasa minggu lepas..On the way balik dr taska ke rumah tiba2 anak aku menyanyi.."anak kakak anak kakak"

abang..anak kakak ni apa?
mana abang tau

maka sepanjang cuti CNY mmg lagu 'anak kakak' (dan aspalela) berkumandang la kat rumah kami....

Maka semalam masa jemput dia balik aku pun tanya la pengasuh2 dia..
anak kakak tu lagu apa...

lagu..
ANAK KATAK

kihkihkih


lagu anak katak rupanya..aku search tak de le plak ishhh

apa kata

Bersalin secara c-section....
Pilihan terakhir bagi manusia untuk memastikan keselamatan ibu dan anak...Ni kira worst case senario lah kan

Bagi aku...
Ia bukan satu kegagalan. Satu permulaan satu kejayaan.
Jadi bagi melahirkan anak dengan apa cara sekali pun (normal delivery or c-section) anda tetap seorang ibu...

aku jumpa link ni dr babycenter
dari sini
dan sini
dan banyak lagi tak larat nak link hahahaaaaaa

Orang tua2 mmg selalu pandang serong sikit ttg c-section/operation jenis gini..
Maka haruslah anda tahu derang mmg TIADA pendedahan...
so abaikan......

sekian...

lepaskan segala

Salam
Ohayo

Aku sekarang ni taklah busy sangat but start 14 feb ni...mmmm....
1. terguris aku (apa faedah nak terguris2?)
Terguris aku bila menejer si*t tu minta benda yg hanya aku ada dr org lain...dah tu nak wat re-test..macam tak percaya aku jerk..cilakok....dah tak percaya aku fire je la aku...buang je aku dr ini company bg la pampasan..settle...10 bulan gaji jadilah! bleh aku jadi SAHM terus hahahaaaa
(aku hanya perlukan(HANYA?) 10 gaji aku aja utk membolehkan aku jd SAHM?WOW!...Bleh hidup tapi tak mewah laaaaaa
In fact kalu income laki aku bertambah rm1k(gaji bersih lps EPF lps income tax laa) aja lagi...duit gaji aku boleh buat tokun! Bela kerang hahahaaaaa...melonggok dlm bank...Buleh????( tak de laaa...melonggok duit gaji aku bleh guna wat settle apa patut..bleh aku bg mak aku senang lenang laaa)
hanya 1k...boleh merubah hahahahaaaa
fukuzatsu!

2. Aku pelik
Ini kempeni kan suka sangat antaq org pi trainning kat jopun(ya la kan dah company jopun kan)
Masalahnyaaaa....Antaq org yg tak tau nihon-go (ya la dah tak ramai nihon sotsu pun)
tapi mmg mangkaq laaaa
Dah pi trainning....
Balik sini guna excite online translator buat translation...
Apa hal?
Kalau dah pi trainning awat takleh guna ja nota trainning compile?
Aat kena translate?
Pi melancong free erk?
bengg bengg bengg
Haaa...Memang aku tak puas hati
Aku yang sah2 grad sana yang sah2 faham bahasa sana....kalu nak ajaq aku cakap ja bahasa sana (lg aku paham dr dok pulun cakap omputih hahaha)
susah benor la derang ni
tak pandai uruskan human resource
(aku complaint je pandai....aku dah luahkan kat GM tp ampeh so tak yah percaya la si tua tu)

3. Smlm..lelaki itu bg tau aku..MAYBE dia akan apply ONE post kat KL*A..Ehem....
katanya confident dpt sbb Sr menejer sana call dia suruh apply sbb depa nak dia join depa..Buleh?(hebatnya laki aku! Pasai pa laki hebat bini tak hebat erk?ciss..aku hebat laaa)
kalau sana juga dia pindah kerja aiyoyo...kos pengangkutan meningkat....

option 1: beli sebiji lagi kereta KECIK(aku tak suka sebenarnya sbb apahal 2 biji SMALL cars?) estimated cost UP dalam rm600(tol/petrol/kereta 2nd hand kecik)...Arghhhh

option 2: Beli sebuah motosikal..Tapi bahayanya laki aku nak travel jauh naik motor....tak suka!

option 3: Pindah.....Aku cari kerja lain area dekat2 sana (nilai ka mana ka) pindah sana....maka bleh pilih nak beli motor ke nak beli kereta kecik lagi ka

Aku suka option 3 sebenaqnya..aku yg proposed...option 1 dan 2..lelaki itu yang proposed
Tapi aku kesian kat anak aku la..nak kena tukar 'school'..Bleh ka?Ke ambik maid?shhh...

sebenarnya aku ada proposal lg

option 4: aku cari kerja lain area SA nih..yang income 2X ganda sekarang..maka bleh beli satu kereta yg besaq sikit....Kami stay kat SA..anak aku sekolah kat SA....Lelaki itu aja ulang alik pi kerja naik le mana2 kereta yg dia suka..hahahaaaa
macam option 4 paling menariklah plak!!!!!

apa2 pun position yg konon lelaki itu nak apply pun blom diiklankan lg oleh pihak terbabit hahahaa..cuma itu Sr menejer sana je yg bg tau dia..horhorhor...

Conclusion: Aku WAJIB cari kerja lain...sekian

Monday, February 11, 2008

Sg Congkak

Semalam 10 Feb pertama kali kami bawa anak manja kami gi berkelah kat sg congkak..
Mmmm
Rupanya anak aku penakut air bertakung/mengalir...Arghhhhh...Dia geli ngan air yang ala2 tak jernih mcm air swimming pool tu boleh?
Kalau swimming pool OK plak...Aiyaaa!

Cerita ttg sg congkak ini..
Aku agak terkilan dengan sikap pengunjungnya...
  • Bilik persalinan pakaian dijadikan tandas!
  • Guna polisterin untuk bahan bakar!
  • Buang sampah merata2 walaupun tong sampah ada...--> Dr segi konsep manusia berakal berfikir..bawalah plastik sampah sendiri!Jangan dok harapkan subsidi sangat laaa..Plastik beli brg kat Tesco ka giant ka pun bleh buat plastik sampah!
  • Tak jaga alam sekitar
  • Bau hancing kat pondok2 rehat!Mau kincing ka?kincing je la dalam ayaq!yg pi kincing kat tempat rehat tu apa hal?
Pada pandangan aku...
Peranan ibu bapalah paling penting dalam hal ini.....
Latih dan ajarlah anak2 kita agar menghargai alam sekitar....

Semoga usaha kita berkekalan dan dirahmatiNYA

Untuk panduan sapa2 yg nak pi sg congkak...
bayaran masuk rm1/person
bayaran bawa masuk kereta rm2/kereta
bayaran masuk toilet rm0.30/person kat dalam kawasan.
bayaran masuk toilet rm0.50 kat luar kawasan

p/s: Kalau petrol n tol naik agi sure bayaran2 di atas pun akan naik kakhkahkahkahkah...

sekian....

Sunday, February 10, 2008

aspalela

Tahu lagu saiful apek?ASPALELA...
Ya ampunnn..
Anak aku suka lagu nih siap bleh nyanyi sampai habis!
Tak tau nak komen apa...
Dia suka sbb apek ni cicak man ka sbb mmg dia suka lagu itu...den pun tak tau!


Song / Lagu : Aspalela by Saiful Apek Senario

Lyrics / Lirik Aspalela:

Ingat tak lagi janji kita dulu aspalela
Kau dan aku akan bersama sampai ke hari tua
Tapi sayang janji itu dirampas orang ketiga
Oh aspalela jangan buat ku kecewa

Sampai hati kau pergi kepadanya
Makan hatiku bila kau berkata
Patah hati dengan hubungan kita
Hancur hatiku aspalela

Terpisah kerna terpaksa akur desakan keluarga
Ku sedar bukan kehendakmu tapi apakan daya
Adakah lagi harapan untuk kita bersama
Oh aspalela apa syarat pun ku terima

Sampai hati kau pergi kepadanya
Makan hatiku bila kau berkata
Patah hati dengan hubungan kita
Hancur hatiku aspalela

Oh lela lela lela lela
Oh oh oh oh lela lela lela
Oh oh lela lela lela
Oh oh oh oh lela lela lela

Adakah lagi peluang kita bersama
Oh aspalela jangan tinggalkan ku sayang
Sampai hati kau pergi kepadanya
Makan hatiku bila kau berkata
Patah hati dengan hubungan kita
Hancur hatiku aspalela

Lela lela… lela lela lela
Lela lela… lela lela lela
Lela lela… lela lela lela
Lela lela… aspalela

Saturday, February 9, 2008

Dia 29 tahun

9 feb 2008..Ulang tahun kelahiran suamiku yg ke-29 thn masihi..
Muda lagi wei laki aku!!!
Yang pasti aku je yang ingat tarikh lahir dia!
Tak bagi hadiah apa2 kecuali.....
Aku dengan jayanya berjaya melatih anak aku mengucapkan.."HAPPY bIRTHDAY DADDY"
atau dalam versi pelat...
"epi bisdei daddy!"
Sambil menundukkan kepala..Dia kiss daddy dia...
Kira tu hadiah la kan?


Friday, February 8, 2008

sakit perut

Malam tadi aku sakit peruttttt!! Angin perut aku....

Nasib baik ada ubat.....

Hari ni pun masih tak OK sangat...

Wednesday, February 6, 2008

mo cyotto noni!

Tidak semena2 pukul 343am tadi anak aku jatuh katil...aku dah sedar aku dah bergegas nak sambar dia tapi aku lambat 0.0000001saat...tertonggeng dia jatuh..sib baik jatuh atas 3 biji bantal yg dia tendang jatuh..
Maka aku terus jadi macam ju-on....aku tgk jam 343am..mana laki aku ni?

Ya Rabbi dia masih dok ngadap itu kerja dia..
Terus aku jadi macam ketua pengakap...
Abanggg awat tak tidoq lagi hah???

Dia pun lari masuk bilik tgk anak yg sudah tertonggeng...
Anak aku sambung tidoqq..hanya bunyi ek ek ek jeee...

Dia cari daddy dia la tu sepatutnya time tu dia sondol daddy maka tak de daddy terjun katillah jwpnyaaa

Ttg lelaki itu
aku nak tgk berapa bln bonus dia bleh dapat..appraisal..dia dapat 4/5..aku kata sikitnya...awat tak dpt 4.9/5?dia kata takleh sbb Dept dia mmg dapat sikit2 gitu ja..kira dia antara terbnyk

Award dah pernah dapat tiap bln nama naik....tp ishh aku nak tgk berapa increment dia akan dpt dan bonusnya berapa...

Lelaki itu mmg seorang yg boleh dikatogerikan pekerja serba boleh
masa kerja ngan konsesi dulu dia mmg tiap2 tahun dr thn 1st sampai thn berenti mmg dapat tak kurang dr 90/100..tiap2 thn head dept promote special increment tp tak pernah dpt pun!

Sampailah dia pun sedar sendiri itu kompeni sungguh tak guna...
counter offer...pun ciput bangat!

Menggelupor derang lps lelaki itu belah....

ni kompeni baru ni aku nak tgk mcm mn plak depa menilai dia

Aku ...aku mendoakan agar mereka nampak potensi dia itu...
Ya Allah murahkanlah rezeki kami!

Tuesday, February 5, 2008

cat kucing latest update about the kitten

Akif mana cat?
Hilang..
Hilang mana?
Ati
Mati tu apa?
Ati tu tido la mummy..tido tak bole bangun lagi!

Itulah kisahnya

Genap seminggu the kitten tinggal dengan kami dia telah mati.
Setelah segala peralatan keperluan hidupnya kami beli....Dia mati juga....
Kerana kami tak mampu nak beli 'ibu' untuk dia...
Aku suspect dia kesejukkan.....Kain2 macam tak mampu panaskan dia....
Kesian sangat saat2 kematian dia..Sampai aku terlambat pi kerja...Sabtu lepas dia mati...

Jadinya la ni hanya sangkar dengan peralatannya yang tinggal....
Bila tanya anak aku mana kucing dia akan jawap seperti jawapan di atas....Kadang2 dia pula tanya aku....

Seruan aku...
Sesiapa yang bela kucing..tolonglah jgn pisahkan anak kucing dr ibu dia.Kesian...
Kalau nak buang..buang sekali ngan ibunya..

Kepada manusia yang 'suka' buang anak
kalau nak buang anak tolonglah jangan buang kat tong sampah..'buang'lah kat tempat yang 'selamat'. Kalau tak nak anak tu tolonglah jangan bunuh dia cara zalim (bakar,sumbat lubang najis etc)....'Buang' aja dia hidup2 kat depan rumah orang yang bekeluarga ka..depan masjid2 , depan surau yang orang guna....
Kalau boleh tolonglah jangan buang langsung..Kalau tak nak sangat pun carilah orang yang mmg nak anak tu...Lagi satu kalau dah tau tak mau anak tu dr awal jangan 'buat'...

Pada pandangan aku pusat orang yang tak mau anak, 'buang' anak mereka wajib diwujudkan. Langkah2 ini perlu bagi mengurangkan manusia2 gila jadi makin gila dan kejam....
Bukan nak galakkan maksiat tapi jika maksiat itu sudah tidak mampu dibendung, apa kata kita 'tolong' kurangkan kadar bayi tidak berdosa dibunuh cara kejam oleh ibu yang buat dosa.

sekian...

Monday, February 4, 2008

wow!

Lelaki itu memang amat sesuai jadi suami aku!Hahahaaa..(memang laaaa..kecuali time balik kerja jek)

Tengah aku dok suam2 kuku angin timur barat tiba2 aku dapat Email nih

Dear Ayang,

Pls see the promotion sale for tomorrow 05.02.2008. Unfortunately, your CD
was not there.

How's about the others. Interested?

Aku pun bukalah attachment list brgn2 yg promotion kat tempat kerja dia...Maka aku tengah beranganlah nih....

sekian


fuhhhhh

Aku tgh emo nih..emosional

Kerana aku baru lepas meeting....bkn ngan bosses aku tp ngan org2 yg diketegerikan otak kurang upaya berfikir

Mmm...katanya masa meeting 2 weeks ago semua dah setuju setau aku mtg tu no conclusion...
ada ka patut itu org kata kat aku
"u cant say that because this matter already agreed...If wanna talk about this ask ur boss...u cannot talk about this at all..this between boss and boss!"

What????
Itu bosses aku mmg dah bagi ini kerja pada aku..mmg kerja aku daaaaa
kalau semua nak kena dia buat....
aku tak de le kerja dan dia boleh pengsan laaaa...
kihkihkih....

bosses plak mana hilang plak nih...aku tak sabaq nak ask them to talk to that manusia nih!

Aku akan fight sampai aku dapat lantaklah korang...Itu kerja aku!!!!!!

update
aku dah cakap ngan boss..
mm..dia kata..
aku buat apa yg aku rasa the best then dia dah pi sound pihak terbabit..tp aku tak tau apa progress..dan dia kata kalau nnt takleh juga dia akan guna 'another' method...apa method gua tak tau....
huh....

Saturday, February 2, 2008

kerja sabtu lagi

Kena kerja sabtu...Arghhh tak sukaaaaa

Friday, February 1, 2008

16

Hari ni follow up check up anak aku...Ehemmm...Alhamdulillah...
Dan berat naik sekilo...sbln sekilo..hehehe..jadi 16kg

Lps tu terpa ke MV nak pi jusco sana sbb aku nak tengok itu bahan2 utk takoyaki...adaaa..tapi itu acuan juga tak raaaa......so beli bahan2 pun taraa guna daaaa.....

Hari ni masa nasi ayam
Agak sedap laaaa.....


kucing
awat dok keriau ntah la ni....