>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Thursday, January 31, 2008

soalan berkenaan nak pergi interview

Ehem
Bagi persediaan aku yang bakal mendapat panggilan untuk pergi interview *ehem*
di sini kupohon jasa baik rakan2 sekalian bagi meng'update'kan aku tentang tatasusila/tatatertib nak hadapi temuduga bagi individu yang dah 4 tahun kerja dengan manufacturing co.

Bab pakaian
1. Aku org technical
Apakah pakaian sesuai bagi aku ketika nak hadiri interview?Baju kurung formal? one suit formal?ke buleh pakai slack hitam ngan baju formal apa?
-Kalau aku dolu2 aku pakai one suit ala2 blazer yada2...

2. Kasut
Kena pakai yang formallah kan

Jawap soalan
Sure kena tepat..realistik...jelas sebagainya...
Namun nak tanya
Kalau derang tanya..
(soalan ni aku paling tak suka)
CAN U WORK OVERTIME?/ARE U WILLING TO WORK OVER TIME?
Kalau nak jawap
Cannot....Buleh tak?
Bagi aku work overtime hanya relevan bila kes2 emergency, urgent antara company still 'alive' or 'dead'....kalau aku tak OT mmg bankrup then aku akan OT...Kalau idak aku akan sedaya upaya siapkan kerja aku on time..plan smart work smart..sistematik etc2...buleh tak?ke memang aku akan kena reject terus...

Kalau tanya willing to travel...
nak jawap moderate bleh?(betoi ka ayat/word ni?)

kalau tanya sedia utk di 'transfer' ke mana2 nak jawap NO ...ok ka..

Maknanya aku nak cakap semua yang sejujur alam..buleh ka?

Soalan lazim orang dah kerja gi interview kerja baru apa ya?Bagi technical punya orang bkn account bukan sastera....

Lepas tu
kalau interviewer tanya ..ada apa2 soalan nak tanya ka..aku nak tanya apa?

benefitlah kan...then?then?

Aku pengalaman interview ada 5 kali...
5-5 japanese co...

3 kat Jpn 2 kat M'sia..
1 tak dapat (interview kat Osaka sib baik tak dpt sbb co. tu kat M'sia dah bungkus..hikmah hikmah)
2 kat Japan dapat(1 kena kerja kat Jpn 1 kerja kat M'sia tp Prof aku tak bg pi cehhh tak mau sign surat reccomendation sbb itu co. tak da kepentingan kat dia hahaaa..sib baik tak pi....)...
2-2 kat M'sia dapat....(satu kat kepong satu kat co. skrg)

Kalau Jpns co. interview ada kena jwp test then baru interview....Tapi tu pengalaman masa fresh grad la..fresh sangat..(yg kat Jpn tu masa 3rd year)

Lepas tu 1 pengalaman interview untuk further study ke US(dah kena paksa)...masa final year juga...
Ala2 belajar sambil bekerja..Jadi RA....Hampir2 dapat....Tapi disebabkan gaduh pong pang tak mau pi US..kahkahkahkah
(tak logik langsung suruh aku pi 'dalami' ilmu microwave engineering then support research microwave and medical equip ...wow..mmg gempaq tapi den dah tak daya nak dok oversea lama2 sorang2 weeeiiiii..)

Dapatlah kiranya kalian membantu saya...

Jasa baik anda saya dahulukan dengan ucapan jutaan terima kasih!

update 20080131

Tomorrow I'll be on leave(again). Jumpa paed...

mummy...
Ya...
Mummy MAK
Apa?
Mummy..MAK tu mummy
Hah?
MAK tu mummy..ibu tu mummy...
mana akif tau?
(sengeh)
Mummy...
Yaaa...
Ayah tu daddy..papa tu daddy...ayahhh ayahhhh..papaaa papaaaa...
Erk...mana akif tau?
Jaja ade MAK...Jaja ade AYAH...acif ade mummy acif ade daddy...Ufci(nama betoi sufi) ade IBU...
Mana akif tau...
Tawuu yaaa...
Siapa ajar akif?
Acif dingar(dengar) ya (sengeh tunjuk gigi besar2)

Anak aku dah tau ada pelbagai panggilan untuk ibu dan ayah kihkihkih
Sasuga ucinoko!

Kucing
Itu lelaki tak abih2 dgn kucing dia..aiyoyoooo...penat penat....

Wednesday, January 30, 2008

update 20080130

Semalam aku halfday maka ada kat rumahlah
Hubby gi kerja then malam balik lambat sbb ada dinner..
aku nak cerita ttg kucing (lagi)

Ya Allah semalam dia tau kami (anak aku dan aku) ada kat rumah dia punya teriak suruh keluarkan dia dr sangkar...
Aku nak keluarkan mmg buleh sbb buka je pintu...Tapi nak masukkan balik aku geliiiiiiiiiiiiiii

Dah dia pulun keriau aku bukalah juga pintu sangkar dia...
dia dah la kecik....besar lg penumbuk anak aku....
kalau anak aku langgar ngan tayar motor kayuh dia pun lenyek kucing tuh
disbbkan aku lepas anak kucing maka aku kurung anak aku dalam rumah

Dah tu bila petang aku terpaksa pakai glove untuk masukkan balik kucing ke dalam sangkar...

Malam tadi hubby balik terus uruskan anak kucing dia...Jadinya anak dia ngamuk sebab jeles..hahahaaaaaa
Anak aku bantai meraung goyang grill pintu macam nak runtuh...
Dah la siang tu ntah macam mana dia tangkap kucing tu sekali kucing tu gayut kat baju dia..dia nangis laaaaaaaa...
Maka malam tadi dia masih marah kat kucing tu..daddy plak layan kucing....
Lepas daddy dia siap semua hal....Dia start bully daddy dia....
Sampailah tertido....

Lagi satu hubbyku ni hari2 nak pi cari makanan kucing....ikut sangat 'kata' kucing..
kalau bg yg kucing tak suka nak cari sampai yang kucing suka.....
Dah tu malam tadi ada hati nak minta tupperware aku nak wat simpan mknn kucing dia...Hiii...tak koser aku!
Aku suruh dia beli je container plastik...

Nampaknya le ni hari2 aku cite bab kucing je laaaaaaaaaaaaaaa

Tuesday, January 29, 2008

update 20080129

I'll be on half day leave this afternoon. Balik lepakkkkk...

seterusnya....
anak kucing kat umah aku...
Balik semalam dia bantai keriau....nak kuar dr sangkar...bg dia kuar(bkn aku laaa tuan2 dia laa) lps tu ada hati dia nak dok dalam rumah ..sorry ya anak kucing.....
Depa bantai mandikan dia lagi sbb terkena bahan buangan dia...aiyoyoyo.....takkan mau pakai diapers?

Aku tidor pukul 11pm malam tadi....lelaki itu belum tidur....tup2 aku terjaga pukul 1am..dia masih tercongok depan laptop dia.....
aku terjaga lagi.....
dia masih kat depan laptop dia...aku jeling kat jam 505am!
Hah tak tidoq ka?
Urgent gaban ka kerja dia sampai tak leh nak tidoq?

Rupanya dia tidoq pukul 1am+ bangun 4am+..
Kenapakah sampai begitu sekali?
Haruskah aku bungkus barang2 dia hantar ke opis dia?
weekend aku ambik dia balik rumah..harus ka?

Kalaulah bonus dia tak menepati 'tekanan' jiwa aku memang aku akan angin laaa...
aku minta 1/4 jer dr keseluruhan...Tapi lambat lagi laaaa

Kalaulah dalam masa terdekat ni dia tak naik setakuk dua gred ..opsss gred tak naik tak pa...gaji harus naik.....
Gaji aku tak naik bnyk tak pa janji gaji dia HARUS@WAJIB naik banyak....Mesti berkadaran dengan job load dia la kan.....

Untungnya company ambik dia kerja..kerja 4 org dia buat sorang je...
Ishishish..
Harap2lah laki aku jadi CEO suatu hari nanti...buleh????

Monday, January 28, 2008

buleh pitam ooo

bayangkan dok tgh sibuk ngan kerja tup tup dpt sms lagu ni

ayang...kucing tu macam tak suka ja susu yg abang bg...(bagi DL full cream ya)

Balas

abih tu?

Tak de ke susu untuk kucing?kucing minum susu apa ya?

balas....

Minum susu ibu dia laaaa

ada ka jual?

Oiiii cik abang....mana ada org formulakan susu kucing laa..susu lembu ngan susu kambing ada laaa...

ya ka?abih tu nak bg kucing tu susu apa?

balas..

pilih antara 2...susu DL akif ka susu mummy akif...

hishh melampau takkan nak bg kucing susu manusia...bg DL aja laaa

Tau tak paaaaa..tp kalau nak susu khas utk kucing ada laaa.takyah la nak perabih utk dia...bg ja yg mn ada....

ok

setelah 12 tahun lebih aku kenal lelaki ini...pertama kali dia obses sgt ngan kucing...sbb anak nak kucing tu kot

*pengsan*

kucing

sabtu
anak aku bg tau aku nak cat...aku buat tak layan aja....

ahad
aku bgn pagi ...tengok2 ada kitten dok keriau kat longkang depan umah...
kesian aku tgk....
tp aku ni mmg geli ngan kitten..geli geleman weeeiii

aku suruh hubbyku setlekan anak aku....tukar diapers ..tak yah mandikan sbb nak gi beli ikan bagai....
anak aku tgh nyenyak tido..so angkat masuk kereta je laaaa...
masa nak tutup pintu pagar aku nampak hubby angkat anak kucing tu

then dia bg tau aku..dia nak bela anak kucing tu.....
aku kata kalau dia janji nak buat semuanya silakan aku mmg tak ambik port sbb aku geliiiiiiiiiiii....
dia kata ok...dia ngan gedebi akan jaga
maka..lepas beli ikan bagai...depa dua beranak mulalah cari..
makanan kitten...bekas mknn kitten...sangkar kitter dan segalanya laaaaa...
balik tu depa bg kitten depa mkn....lps mandi...bg tidur....
mmg depa pulun sakan....
main ngan kitten sampai ke maghrib...anak aku sampaikan nak kuar pun nak hangkut

perihal kitten itu

dia kecik lagi!ntah sapa la buang dia
lps diberi mkn buncit perut dia..lena tidur dia...
itu haiwan...kalau anak org..
melihatkan akan si kitten ini menitis ayaq mata aku wehh....

Pagi tadi
pukul 5am hubbyku tergesa2 bgn...
buka pintu (kami letak kitten depan umah tak masukkan dlm umah)..Dia pi jenguk kitten depa ....
takut lari..takut apa2 makan...aiyoo2..tidur pun tak lena ka?

Lepas hubby dah siap ngan pakaian nak ke opis dia cuci sangkar kitten dulu....
baguslah kalau buleh buat hari2...

aku sungguh2 minta dia janji..kalau nak bela kena bela betoi2...jgn aniaya....
kitten tu plak alahai nak bermanja2 la plak....

aku ingat ka mlm td hubby aku stay up lewat mlm dia wat kerja opis ropanya gia google cara2 nak bela kucing..buleh??
pg tadi dok tarbiah aku apa kucing bleh mkn,,,bila nak mandi...bila nak itu bila nak ini...
siap nak train potty kat kucing dia..tp bila aku suruh train anak potty tak mau!

apa2 pun good luck...

konsep bf cara saya

Salam...

Aku nak meluahkan sedikit isi hati aku ini.
breastfeeding

Aku memang menyokong penyusuan susu ibu sepenuhnya....
Namun ada yang salah faham tentang pendirian aku ni dek kelancangan aku ni laaaa...
Di sini ingin sekali lagi saya jelaskan...
konsep bf cara saya

Yang pertama
saya memang wajib susukan anak saya

yang kedua
saya memang tak paksa orang susukan anak mereka

yang ketiga
saya tak suka orang yang tak nak susukan anak/tak berjaya susukan anak nak ajak orang lain gagal/jangan susukan anak

yang seterusnya
ada yang kata aku ni kalau bab FM je nak marah..nak pangkah org
suka hati orglah kan
aku mmg buleh bg depa suka hati depa kalau depa pk pakai akal

antara 'masalah' depa
1. anak i tak mau FM....skrg ni i mmg kena perah susu....
Bagi aku...bagus la tuh anak hang pandai...itu pun mau kata masalah ka?

2. anak i mmg fully bf tapi i malas la nak pam time kerja....i nak tanya la FM apa yg terbaik
Bagi aku..tu hang punya masalah laaaa..carilah penyelesaian sendiri..takyah nak minta tolong org kalau diri sendiri malas.....

3. anak i tak nak nyusu susu i..
Kalau nak teruskan susukan dia jumpalah pakar dlm bidang berkaitan....kalau tak mau...bg je la apa2 susu yg relevan..takyah la nak tanya org itu ini tp bila org nasihat nak suruh usaha nak marah org....minta pendapat org...org bg pendapat yg dummm kena batang idung naik angin....

4. cakap bagai nak rak tapi tak buat...ini aku tak suka...

seterusnya
aku la ni dah 'masak' dah ngan org yg betoi2 bf anak ngan hangat2 taik ayam punya cara buat statement...so sebaik yg buleh aku elakkan....

seterusnya....
tang anak susuan sapa ni
setahu aku ibu susuan ngan anak susuan ni terjadi antara manusia ngan manusia aja..
maka yg mulut jahat kata sapa minum susu lembu anak lembu tu mmg TAK ada ilmu....atau mungkin tak faham konsep....(tp ada yg hanya buat perumpamaan)
Dan yang mendengar tu...juga tak faham konsep
tak de gunanya nak terasa kalau anda BENAR...
Dah mmg tak mampu nak susukan anak terpaksa bg susu lain..nak buat macam mn (bg yang dah berusaha..atau bg yg tak ada ilmu lagi masa tu....)
tapi wajiblah terasa jika anda SALAH

seterusnya.....
susu ibu adalah makanan terbaik bayi anda...

sekian...

Sunday, January 27, 2008

Meeting

Saja nak jot down kat sini..biaq dunia tau

last friday mtg...Aku yang mmg pantual ni pukul 358 dah tercongok kat tempat yang di war2kan...
Sekali mtg room itu sedang digunakan..Tak dak sapa pun yg tau...chehhhh.(aku pi ngan opis mate)
Kami pun tercangang2 la kan....
then menejer lab.ctr sampai...
Dia pun terperanjat la sbb blom start apa2..
Then barulah org yg nak sgt wat meeting tu sampai..
Makanya tukaq mtg room...Dalam pukul 410 depa kata nk start....Mak aiii semuanya menejer ke atas...aku ngan opis mate aku jerk yg bkn...opismate den ni baru 8 bulan kerja....

Aku dah mula nak tekan sms ke Chif eng aku suruh mai la la tu jg...
Tapi tak jadi...Aku pun bgn pi mtg room sebelah....lambai2...dia paham dia pun kuar meh join.....
kena ada boss gak weh..kena hantam kalu sapa nak jawap.....

Maka mula la mtg ampeh tuh

agendanya....
(sblm tu la ni kompeni aku ngan satu lg dah merge..kami wat kemera depa buat hi-fi yada2..maka ada dua rnd...kami bidiyo depa odiyo...)

Cehhh...mtg ni hanya atas dasar tak puas hati peribadi...bg aku ..sungguh tak professional...sia2 je sekolah 30 tingkat itu menda mudah pun takleh pk ka...itu pun mau GM juga settle kaa....

komplen depa...pihak bidiyo(rnd dan qa) asyik dpt guna lab siang tp depa semedang malam....

aku ngan kwn aku diam jaaa...dah tu depa mula dok taruh kami laaaa....konon kami overbook yada2...
aku mula la rasa panas cilaka.....

tgh2 menejer depa dok cakap aku teruis...mencelah..

we make early reservation every month...we forecast yada yada..

dia jwp

we also forecast yada yada

aku plak tanya..

r u sure..i dont think so yada yada..

dia mati kata depa buat mcm kami lakan..early preparation yada2..

cehhh
toksah nak tipu laa..aku tau la mcm mn staf hang buat kerja....

lps tu sib baik aku baru je submit aku punya reservation plan for feb pukui 9am tu....

menejer lab ctr bawa aku punya planning tuh...
dia pun tunjuk laa

bidiyo side practice is like this yada yada...this's schedue for feb...normally they give to us 1-2 weeks b4 the month come yada2..lebih kurang gitu laa...qa also like this...
every months rnd bidiyo's schedule will come 1st then qa..

maka ..muka itu org besar audiyo sudah ubah kala...forecast konon..tak pernah tau kan kata kami begitu smart..
then dia mula nak kata kami overbook dan sebagainya..
aku tak puas hati weeehhhhh

aku terus bangkit...
let me explain how we make our job done smoooothhhly...can i?

maka semua say yes..

aku pun pong pang pong laaa..
menejer ngan chif eng aku...(sib baik setuju ngan aku) asyik dok..
yes yes true true....fuhhhh

mcm mn pun pihak odiyo ttp tak puah hati..

mampos pi kat hampa la kan...

aku pun tak puas hati

mula hampa nak pinjam equipment aku...lps tu hampa nak man power aku..la ni hampa nk priority????
sorry naik lorry....

abih mtg aku cakap kat chif eng..
u must support me...by hook or crook...
if not we'll lost...
yes...roger and out...

aku nak cakap ngan menejer...
tp mana ntah ilang...
so senin ni...esok aku akan cakap....apa yg aku tak puas hati...

aku cukuuupppp tak berkenan odiyo side punya working etika...
sgt culas!....
aku tak de la bagus mana but aku mmg bagus laaaa...

selama aku handle ini job Alhamdulillah..malahan projek last year aku top sale bagai...
so aku rasa aku mmg dr golongan yang bagus...

yg aku nak gelak...pihak yg minta priority tu cakap mcm tak sedaq diri..
nak priority ikut nafsu aku nak ja aku kata...
sepatutnya bidiyo yg priority sbb kami yg tunggak profit ini company daaa..(menejer aku mcm dah beralas dah cakap tp depa takleh tangkap...)slow pick up...

apa2 pun aku ttp akan lawan...
biar leeeee.....

esok 1010am depa nak mtg lagi.....

Friday, January 25, 2008

mana nak pergi

baby CNY ni kita nak gi mana?
mana mummy?
mummy tanya baby la
gi mana mummy?
nak gi genting
(geleng)
Gi A famosa resort
(geleng)
Aquaria?
(geleng)
Sabah?sarawak?langkawi?
(semua geleng)
Baby.. CNY ooo 4 hari tau cuti.....Kita gi picnic nak?
tak nak...!!
Abih tu nak gi mana semua tak nak...takkan nak gi oversea kot...berpada2lah....baby nak gi mana? cakap laaa
(si daddy nak marah la si mummy dah tinggikan suara..."yg pi tanya anak tu apasai mana dia tau...")
Tahu yaaaa
Haaa kan dia kata dia tahu..
Cakap nak gi mana?cakap cakap (penuh excited)
teci-ko
Hah tesco??
(angguk)
Abanggggggggggggggggggggggggggg...takkan 4 hari nak berkg kat tescooooooooo
takbleh ka mummy...???
Tak buleeeeeeeeeeeeeeehhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.....
daddy nak teci-ko..nak teci-ko...

Ya ampun......takkan tesco tu tempat sesuai untuk dia mkn angin???

Taraaaa....tanpa tunggu CNY kami pi tesco mlm tadi

jengjengjengggg

Nak ni....(tunjuk kat basikal)

Oooo rupanya anak aku nak gi tesco nak suruh beli basikal....
kuss semangat

pk punya pk.....kami bercadang nak cari kat kedai nyonya ke kedai ah-pek aja laa...senang sikit bnyk pilihan......bleh tawar menawar gitu..
dia nak basikal yg budak besar tu tau.....

aku tak bleh tahan daa

Aku takleh tahan weiii dgn dakyah2 rapu raban weiiii

1. bg ayaq masak kat bb yg baru lahir....
Erkkk...kalau exclusive breastfeeding mmg tak yah bg ayaq masak bagai cukup dgn BM sahaja....
Dan..baby 3 bulan tak layak lagi nak minum ayaq barli..

ni pendapat aku la kan....

2. vicks botol hijau(ke biru?) tu tak patut guna kat baby..lagi2 letak kat anu bb girl...Gila ka apa?
Bb tak der nangis maka boleh letak?lantak engkau laaaa...
Kot ya pun nappy rashes or what ever rashes bagi aku baik bawa jumpa doktor.....
Aku tak pernah guna maka aku memang tak tau..
Kalau letak kat kulit gebu aku pun rasa semacam inikan pula kulit baby..anu dia...
Mooo...

3. apa yg org anak ramai/org tua2 kata tu tak semuanya betoi..
pendapat aku la
kita kena juga kaji balik
Sesuai ka ngan zaman dan dr segi syarak betoi ka salah...
Orang anak ramai tak bermakna dia tu mmg penuh dgn ilmu2 berguna (tak dinafikan ada yng mmg berilmu yaa)
Kalau dah dengar ajaran mcm tersimpang tu kaji2lah jgn telan bulat2..

4. Kalau kita tak tau sesuatu tu betoi atau salah..(tak dak dalil bukti bagai) baik sangat2lah kalau kita toksah share dgn org sbb takut org salah faham...
Kalau kita ada ilmu berguna elok sangatlah kalau kita kongsikan...

Thursday, January 24, 2008

nota untuk aku

Esok aku ada
meeting pukul 4pm
..kat General office meeting room 1..

ingat tuuuu

tokorode
mo gaman dekimahen nee....

dou omou..
'tak terpk' toiu henji moratta no....
heh?kangaerarenai no?nai no?erkkk?
ikiteiru no ka na aitsu?
daijoubu no ka na?
kurutteiru janai no?
mooo...tamaranaiii...
gaman no genkai.....

siapa ni?

Entah macam mana anak bujang kami telah berjaya memunggah keluar album gambar mummy zaman Univ dulu
Dia pun belek satu persatu gambar yang ada....

Ternyata hanya ada gambar mummy dan insan-insan yang dia tak kenali..tak ada daddy tak ada dia.....
Dia masa tu duduk tengah2 rumah..

"Daddy...Daddy...Daddyyyyyyy"
Daddy dia pun tergesa2 la melulu ke arah dia..
"kenapa?"
"Nengok ni.."
"Ok"
"NI SIAPA?"
"Hah?"
"Ni mummy NI SIAPA???"
Dia dok tanya daddy dia manusia2 dalam gambar dengan mummy dia tu SIAPA....
"Kawan2 mummy"
"Tahu laa..SIAPA?"
"Mana daddy tahu bukan daddy ada kat sana..."
"Daddy ada kat mana?Acif mana?Ni SIAPA?"
"Jom tanya mummy..."
"Mummy ..mummyyy..."
"Ya.."
"ni SIAPA?"
"Kawan mummy..."
"SIAPA???"
"ni chizuru-cyan,,,ni ikuji-san..bla bla."
"SIAPA?"
"Kawan mummy masa mummy belajar dulu.."
"Acif mana?Daddy mana?"
"Daddy tak ada...Akif BELUM ada"
"Acif kat mana napa BLOM ada?"
"Erkkkk"

Sampaikan dia tidur dgn gambar2 itu..pagi tadi hubby bangun mengutip gambar2 bertabur itu....Mesti malam ni dia akan tanya lagi...Adeiii....
Dia bukan apa dia tak puas hati dia tak ada dalam gambar2 tu...

Dalam banyak gambar2 tu ada satu gambar yang mummy ambik pemandangan kampung red indian kat Tokyo Disneyland..patung lee..
dia kata tu dia dan kawan2 dia...suka hati laaaa...

Gambar kawen kami ada yang dia dah koyak sbb dia cari mana dia.....
Kihkihkih....
p/s: According to my hubby raut muka aku mmg tak ubah dr dolu sampai la ni...(tetap anggunlah kan..hahahaaa) cuma ubahnya tembam, kurang tembam je laa..(gemuk/kurus) hahaaaa

stress part III dan baking time!

Pertama
Aku pergi mengurut hari Selasa pukul 8pm...
Jeng jeng jeng
Ikut akak tukang urut tu...Aku ok je tetapi..."u ni stress ke"
"Nape kak...I nampak mcm stress ke?"
"Ni kalau orang sakit area sini(tumit) sama ada stress ataupun bahagian perut ada masalah..tp perut u ok je..u stress ya?"
"ada kot sikit2"

Buleh???Kaki aku bleh buktikan tahap stress aku?Kahkahkahkahkah

so bagi menurunkan stress level aku..maka
pagi semalam aku bangun awal

Mulakan ngan sidai kain baju....
kemudian.aku buat mende ni

Easy bake pasta...
memang easy..(gambar tak de sbb mmg malas benor nak ambik gambaq....)
resepinya..(dapat dari www.myresipi.com)

Bahan-bahan ( 6 orang kot )

  • 500 gram pasta (sepeket pasta jenis pendek either penne, farfalle, shell or macaroni)
  • 300 gram daging cincang (pilih ayam atau lembu)
  • 1 ulas bawang putih – dicincang halus
  • 1 labu bawang besar – dicincang halus
  • 1 tin sedang tomato puri
  • 1 tin cendawan butang - dihiris
  • 1 biji lada benggala - didadu
  • 1 kiub stok ayam atau lembu – ikut jenis daging yang digunakan
  • 1 batang carrot – didadu
  • 1 batang celery – didadu
  • 1 sudu teh herba Oregano kering (dapatkan di mana-mana supermarket/hypermarket)
  • 1 helai Bay leaf kering (kalau taknak beli boleh juga gantikan 2 helai daun salam/ serai kayu segar)
  • Parutan keju samada Cheddar/Mozzarela/Romano atau Parmesan
  • 3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Bahan sos putih :
  • 2 sudu besar butter
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 2 kotak susu segar ( saya guna 2 kotak kecil Susu Dutch Lady full cream je)
  • Secubit lada hitam dan garam

Cara-cara

  1. Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan pasta. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
  2. Buat inti daging. Goreng bawang besar dan bawang putih. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu. Kemudian masukkan daging cincang. Goreng hingga daging keperangan.
  3. Masukkan carrot, cendawan, lada benggala (capsicum) dan celery. Kacau sebati.
  4. Masukkan tomato puri. Jika nampak terlampau kering masukkan sedikit air. Jangan sampai berkuah pula.
  5. Masukkan kiub ayam/lembu (hancurkan dan tabur, jangan masuk seketul) herba Oregano dan Bay leaf. Biar mendidih dan naik bau.
  6. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Garam tak perlu banyak sebab stok dah masin. Bila nampak pekat dan agak kering, tutup api dan ketepikan.
  7. Buat sos putih. Masak butter atas api kecil (jangan sampai perang). Bila semua butter dah cair dan berbuih, taburkan tepung gandum, kacau cepat-cepat dengan senduk kayu. Kacau dalam 3-4 minit, kemudian masukkan susu segar.
  8. Masukkan garam dan serbuk lada hitam. Kacau hingga nampak sos sudah bersalut di belakang senduk kayu (agak pekat ). Tutup api.
  9. Cara melapis : Dalam bekas tahan panas (saya guna Pyrex. Pakai loyang kek pun boleh, tapi kalau pakai Pyrex boleh angkat terus hidang), mulakan dengan lapisan pasta, tabur rata. Lepas tu lapisan inti daging, kemudian ratakan sos putih.
  10. Teruskan melapis dan akhiri dengan taburan parutan keju di lapisan paling atas.
  11. Bakar dalam oven suhu 190 darjah Celcius selama 30 minit atau sehingga keju cair dan keperangan. Siap untuk dimakan, yummm!!
aku buat sukatan utk 3 org laaaa

Dan lepas makan kenyang gitu aku mula melipat..menggosok kain baju...Bagi anak aku tidur siang...
Anak aku bangun kitaorg siap2 nak keluar...ronda2 jusco bukit raja...
Tapi aku takleh dok lama sbb terasa nak try buat wet choc cake sebagaimana mummyvaio syorkan tu....jadi.....cecepat balik....

buat kek ngan masak sambal petai+udang fuhhhhhhh....
sedap weh sambal petai aku!..

resepi kek dr mummyvaio

Time kat jusco tu aku ala2 survey harga handbag le....Mmmm...alahai bnyknya harga yg bleh beli sebiji peti ais wat simpan EBM!!!

so nak peti ais ka nak handbag???
Rasa macam nak handbag la..Tapi agak2nya bilalah duit aku nak cukup nih???
Abaikan abaikan..
Kes intip rege handbag terjadi sbb satu handbagku yg murah itu telah tercalar sebab lelaki itu telah menariknya dr dalam tempat simpanannya..ala2 nak nangis pun ada..itu handbag dapat masa hantaran kawen....
Jadi atas dasar rasa bersalah lelaki itu dia kasi chance la aku survey2 tgk (ala2 mcm satu masa nnt nak ganti balik laaa)
yang calarnya sikit jeee..dalam 2-3mm jerk!tp ttp calar OK?

Dah tu lelaki itu (dia ni treat aku mcm dia duit bnyk tau!) suruh aku survey tgk perfume yang aku nak..buleh?sbb katanya dah lama benar aku pakai perfume biasa2..So konon nak kasi aku pakai balik perfume zaman aku dara remaja..Buleh?
Aku pun apa lagi kan pi la satu persatu kaunter perfume ala2 jenama obersi tuh...
Hampeh sekor pun tak layan aku!
Mentanglah2 aku ni selekeh gaban cehhhhh..Tak pa tak pa kalu org Malaysia tak mau jual kat aku..aku pi beli kat obersi laaaa...(gila apa?tak kuasa aku....)
Agaknya bilalah aku nak pi obersi nih?
Sejak aku balik end of march 2003 tak pernah dah aku kuar dr tanahair ni hahahaaaa
Ada hati berangan nak shopping kat obersi...Cehhhhh
Paling mustahak aku tak de itu extra RM nak guna gi obesi! Nasib baik sedar diri....

sekian,
aku yang masih sedar diri...

Tuesday, January 22, 2008

update lg...stress no more *wink*

Al kisah..Alhamdulillah.....
badai melanda bukan bermakna tiada esok untukmu...cheewahhh


"abang saya nak gi massage mlm ni"
"pegi laa"
"Tapi duit tak dak..ada rm100 jerk"
"Pergi le..nanti abg bayar.."
itu baris2 sms....

maka malam ni aku nak pi massage..sapa nak ikut jom..

alasan paling minasabah..
tau tak kaki aku ala2 macam terseliuh gitu...sbb tak larat dah nak bawa badan aku nan berat ni kot...
aku terpelecok hari tu.....

happy ending....

plan nak buat esok
1.Easy bake pasta...
2. bawa si kecik ke park....

note:
Aku teringin nak tonton citer 'berbagi suami' film indonesia tuh..Tapi asyik terlepas je kat Astro....
Aku juga dok folo citer SpaQ....
Tapi kalau citer Melayu fuhhh lifestyle......Memang class!
Macam Malaysia semua masyarakat gitu....Ihik

stress part II

Kahkahkahkahkahkah

tadi aku dapat satu forwarded Email...Kihkihkihkih
tentang zodiac bagai
tak kisahlah tapi aku kisah tang..
please fwd to 10 person if not will be in bad luck 20 years!
what's the heck??

Since sender tu orang yang aku kenal dan biasalah main cakap lepas gitu...aku balas la kata aku tak suka jenis gitu
lalu dibalasnya
kalu tak suka delete je ni reply maknanya suka la

aku balas balik....yg tersurat aku tak suka email jenis gitu...

then aku pi solat
balik dr surau dpt satu msg dr org lain plak kata aku tak patut reply gitu sbb kesian kat org yg 1st fwd tu(dlm dept ni)...
bg aku ..who's care?
aku bukan dpt dr org yang dia sebut tu aku dapat dr yg berbalas2 ngan aku tu....
so aku tak ambik kisah la apa org yg mula2 fwd kat diaorg punya feeling ka apa ka....

jadi mcm stress plak aku...cehhhhh

Aku ni bab forward2 Email mmg aku pantang sikit
bagi aku fwded2 email ni mmg gangguan la kat aku.....
Melainkan dari mereka yang aku mmg suruh fwd kat aku.....
Kalu sesuka hati tu aku macam...bukan macam..mmg terganggu!

cool cool....

Ya Allah

stressful

nanka totsuzen sutoresu...
Arghh....
tak tau apsai tiba2 rasa stress..
lepas tima sms dr adik aku...
'kak kalu ada mtr lg senang'

aku rasa sudah juta kali aku cakap aku tak mampu nak belikan dia motor..
kan dia dah ada motor buruk tu angkut laa bawa la pi kolej....
apa ingat aku ni tokey chop duit ka?????
ingat senang2 aku bleh tabuq 3-4k bodo2?
Stress

aku balas...
'bawalah mtr hang tu'

sah malam karang mak aku akan call suh aku consider ttg apa adik aku nak tu
Aku bukan nak mengeluh tapi aku juga nak depa consider ttg aku..life aku!

1. mmg aku tanggung depa(mkn minum mak ayah dan adik2 aku)
2. sekolah adik aku
3. la ni SIL aku dlm pantang mak aku jaga tp aku ttp the biggest contributor juga....
4. asal kes RM ja aku RM ja aku...
5. Gaji aku berapa kupang aja...


tu ajalah yang aku minta depa consider...
kalu depa minta apa2 aku kata aku tak cukup RM depa kata aku ni kedekut etc bagai2...depa takkan takleh nak pk sikit...sikiit ja aku minta....
pk jugalah ttg life aku....

Kalau apa aku cakap depa suka ignore baik mak aku mau pun adik aku..
yaa aku mmg tak boleh limpahkan depa dgn kemewahan tapi aku boleh lg bg depa perkara asas dgn izinNYA
Bila depa senang suka2 depa buat derk kat aku bila susah aku plak depa cari..

aku bukan marah tapi aku kecewa sikit laaaa...

Aku dulu fight dgn perasaan dgn alam dgn segalanya demi mengubah jalanan hidup aku tapi kenapa adik2 aku suka2 je nak semua dtg bergolek
masa aku buat matrix aku belanja rm200 aja sbln bayangkan....
tapi depa?
Aku bkn nak burukkan depa tapi aku tak boleh nak faham lagi dah

Dah berbuih mulut aku...minta depa berubah.
Tapi.....

Kadang2 aku rasa kecil sgt aku bila org yg baya aku..gaji yg lebih kurang aku mampu memiliki segala2nya yang aku nak miliki tapi kerana tak mampu aku takleh buat apa2...aku tak ada harta tapi aku kaya dengan tanggungjawap...itu sahaja pengubat aku....
In fact 'tanggujawap' itu bknlah tanggungjawap aku pun!

Adik2ku sedarlah weeeiiiii

Berapa banyak baby minum dalam sehari?

Apabila soalan di atas ditanya oleh seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu sendiri.(malam direct feeding siang feed EBM)

Bila aku baca soalan tu dalam hati terus terdetik...
Baby tu refer to anak ko ke anak aku?
Hahahahaaaaa

Dan yang pasti anak dia la kan takkan nak tanya pasal anak aku plak.

Setahu aku..Tiada jawapan untuk soalan itu.
Ibu bapa itu sendiri kena observe etc....
Setiap manusia lain seleranya.

Kalau sekadar buat panduan boleh tapi kalau nak buat comparison better not!

Anak aku dulu minum EBM kat taska
2-6 mon-->20-32oz/day
7-12mon-->almost 16-28oz/day+solid food
13-18mon-->16-24oz/day+solid food
19-24mon-->4-12oz/day+solid food
23-26mon-->4-8oz/day+solid food
Lepas tu stop EBM...Minum je la fresh milk(cow's milk)-->suka hati dia nak minum bnyk mana...+solid food.'jajan' etc

Tapi jangan plak tanya berapa liter dia minum BM secara direct feeding...mahu pengsan aku...
Rasanya more than seliter la/day hahahaaa
bayangkan kalu aku pam 15 minit aku dapat 5-8oz..itu pam manual.....
tapi kalu pam 'original' 15 minit mmg perut buncit burrppp panjang....
kalu satu sesi 15 minit....sehari average 8 sesi..(7pm-7am)...tak ke berliter2?

sekian bebelan saya..

typical

Aku doklah fikir kenapa manusia sekeliling aku nih ramai yang kebendaan....
Lalu aku dapat simpulkan...
Bukan salah mereka
itu salah didikan...

Begitu juga aku..ahhaaaa

Ada tak masa korang kecik2 dolu parents/sedara mara korang kata..
"belajarlah rajin2 nanti besar boleh kerja pangkat BESAR..GAJi BESAR..boleh beli kereta BESAR..rumah BESAR..."

Ada?

Dan dengan itu lahirlah masyarakat besar2 itu...
Masyarakat yang mengukur kebahagiaan..kekayaan dengan benda BESAR2 hahahaaaaa

Aku bukan nak kutuk....
Aku nak berubah...

Aku tak akan cakap kat anak aku ayat BESAR2 itu....

Apa yang aku nak...
Anak aku belajar untuk kemajuan dan kebahagiaan hidupnya dunia dan akhirat...
Aku tak akan suruh dia target pangkat besar..gaji besar...rumah besar...apa2 yang besar nampak dek mata kasar...cuma aku akan bagi dia harapan yang BESAR2....
Dorongan yang BESAR2
Pemikiran yang BESAR2
Ilmu yang BESAR2
BESAR nilainya pada dirinya...keluarganya..bangsanya..Agamanya....
Biar dia memBESAR dengan mengagungkan keBESARan Illahi...

update ringkas:
Alhamdulillah anak kami makin bijak dari hari ke hari.Membesar dengan sihat dan cerdik...
Sekarang ni dia dah..
1. beri salam kalau jumpa mummy n daddy dan time nak masuk rumah/bilik
2. asyik mengira je....
3. sudah mula mempraktikkan toleransi...(TV case hahahaha)
4. Menunjuk minat unuk belajar....

Monday, January 21, 2008

keyakinan

Aku...
Satu masalah membelenggu aku....
Aku ni aku rasa aku ni kurang berkeyakinan laaa...
Blame this company hahahaaa
Sejak aku join sini aku punya level keyakinan tu memang down....
Kenapa?
Sebab kat sini tak de orang nak bersuara...I mean nak express idea diaorang dgn sukarela dan kalau bagi idea atau apa jua cadangan tak ada orang nak ambik kisah..
Alasan ke nih?

Aku kena bina balik keyakinan diri aku!
Aku boleh aku boleh aku boleh....

Saturday, January 19, 2008

pandangan?buah fikiran

Tentang madu dan bayi...
Jika dari sini
Madu patut dielakkan diberi kepada bayi bawah 1 tahun atas alasan botilism etc.

Namun ada yang kata madu boleh diberi kepada bayi bawah 1 tahun kerana madu adalah penawar terbaik (seperti mana disebut di dalam Al-Quran)

Pada pandangan aku yang tidak banyak pengetahuan ini, jika sains katakan kurang sesuai aku memang tak buat.(sebab sains kebanyakkan sumber asasnya adalah kitab suci ITU). Aku bukan tak percaya madu itu penawar terbaik.Aku percaya tapi bagi manusia yang sudah berusia 2 tahun ke atas. Pada pandangan akulah ya.
Aku percaya bayi yang bawah 1 tahun ini mampu hidup sihat dengan izin Allah kalau hanya meminum susu ibu sahaja.
Malahan ada yang tak susukan anak tapi beria nak ikut sunnah dan pelbagai bagi anak madu sejak lahir sampai tua atas alasan dalam Al-Quran tulis madu itu bagus. Bagaimana pula dengan khasiat susu ibu yang juga termaktub di dalam Al-Quran ?
Susu ibu dinyatakan baik/terbaik buat bayi berusia 2 tahun ke bawah?
Apa yang tersirat?
Kenapa air kecing kanak-kanak lelaki yang berusia bawah 2 tahun dikatogerikan sebagai najis ringan?
Kenapa?
Yang tersirat..
Manusia boleh hidup 2 tahun dengan hanya minum susu ibu yang berkhasiat itu!
Jika dah boleh hidup hanya dengan susu ibu, tak perlulah bagi madu ataupun apa jua makanan lain...Betul tak?
Yang tersirat dr apa yang aku nampaklah ya..Orang lain..lain pendapatnya....

Kenapa dinyatakan tempoh penyusuan 2 tahun?
kenapa bukan 2 hari?bukan 5 minggu?

Bagi aku yang baru beranak 1 ini aku memang selalu fikir yang termudah..Since breastmilk is the best tak perlu fikir apa-apa suppliment lain....
Sekian bebelan petang ini

Friday, January 18, 2008

Yang lebih baik

update 2008/01/21
Dari aku dk mengira saat nak balik baik aku list down plan aku nak buat Ahad ni.Esok Sabtu, aku kerja...

Plan hari Ahad saya
1. settle kerja rumah, kemas rumah, melipat kain dan sebagainya (Note: Aku tidak lagi perlu memasukkan kain yang hendak dicuci ke dalam mesin basuh kerana my dear hubby tak kasi. Dia kata kerja mencuci pakaian dengan mesin basuh dan menyidai kain adalah kerja dia mulai hari ini.Mmmm....)

2. saya nak buat brownies- tak jadi buat sbb tak dan ganti ngan choc chip biscuit

3. Saya nak buat kerepek lobak merah- buat tak dan siap, yg dah siap abih last2 dapat seciput ja sbb angkat je dr oven ada org ngap angkat je ngap..laku sangat2

3. saya nak buat pizza- tak dan buat juga tapi ganti ngan ayam goreng berempah..sedapppp..ada org kata nak diet tp bantai berpinggan juga!

4. saya nak bermain dengan anak saya.- tak main sangat tapi ajak dia buat kerepek, choc chip dan tolong tumbuk segala bahan2 ayam berempah..dia sukaaaa...
Mummy...ni pe-das takleh sentuh tumbuk saja...(dia plak pesan kat aku)

Dahhh...Ahad je 24jam sahaja....Senarai banyak2 kalu tak tertunai pula..

cerpen

Terasa macam nak tulis cerpen pula....
Nak letak tajuk apa ya?
(opsss aku tak harus fikirakan tajuk...)

Dia tersentak, tersedar dari lamunan. Kenapa sejak kebelakangan ini dia sering teringatkan kisah-kisah silam hidupnya. Kenapa dia sering mengimbas kembali kenangan-kenangan lalu.

Daerah itu sudah bertahun tidak dilawati. Hanya kerana satu 'pertikaian' kecil.
Dia sedaya upaya menenangkan hatinya, terus menerus meyakinkan dirinya, tempat itu bukan lagi untuknya.

Daerah itu. Sudah bertahun ditinggalkan.
Daerah itu satu paparan keperitan perjalanan hidupnya.

Dia tidak pernah menyangka dia mampu keluar dari konkongan hidup di daerah itu.
Masih jelas di dalam ingatannya, hari dia melangkah keluar dari daerah itu.
"Orang melangkah pergi ini, mungkin untuk selama-lamanya. Kalau orang balik pun hanya untuk seketika"
Lalu disahut oleh nenek yang sudah lanjut usia itu...
"Selagi tok ada baliklah, kalau tok tiada lagi tak balik pun tak mengapa. Kalau balik pun tiada siapa...."

Dan itulah juga kata-kata terakhir nenek tua itu pada kali terakhir pertemuan mereka di dunia fana ini. Namun nenek tua itu menyambung sedikit lagi tutur katanya,
"Tok bersyukur, tok puas dan tok bangga punyai cucu seperti kamu. Tok redha dan halalkan segala makan dan minummu.Tok maafkan segala salah dan silapmu"
Dipeluk dan dikucup si cucu lalu dilepaskan tangan perlahan-lahan mengiringi langkah si cucu.
Dia melambai-lambai kepada si nenek dengan ucapan terakhir..
"Assalammualaikum Tok"

Dan daerah itu tidak lagi dikunjunginya.

Masih terbayang dalam putaran kaset video ingatannya, daerah itu sebenarnya mendewasakannya. Menjadi penjana kekuatan dirinya, pemangkin ketabahannya dan pencabarnya.
Kerana dia dibesarkan di daerah itulah dia begitu positif cuba sedaya upaya mengubah jalanan hidupnya agar tidak terus kekal dengan yang sedia ada. Dia berjaya jua akhirnya.

Dia sedar setiap kali dia berusaha membaiki dirinya dia akan menjadikan pengalaman yang dilalui di daerah itu satu kayu pengukur.
Jika dugaan dan rintangan sedahsyat itu telah dia lalui inikan pula perkara sekecil ini....

Dia tersingkir dari kasih sayang insan-insan di daerah itu kerana khianat dan iri hati insan-insan yang cemburukan kelebihannya.
Tahukah mereka kelebihan yang dia perolehi itu adalah hasil dari kekurangan nan sekian lama dia rasai?
Tahukah mereka pahit getir hidupnya sebelum ini?
Pasti mereka tidak tahu.......

Dia yakin dan dia percaya, jika dia terus berjaya pasti kash sayang insan-insan dari daerah itu akan kembali mengiringi langkah-langkahnya. Biarpun bukan seikhlas dahulu....

Doa dan harapannya, walaupun daerah itu masih menjadi daerah yang paling dia cuba hindari , suatu hari nanti dia ingin kembali ke sana jua, menakluki segala yang sepatutnya miliknya.

kihkihkihkih.....
Kalau nak jadi penulis kena banyak membaca baru boleh guna perkataan yang pelbagai kaya raya perkataan....

Thought For the Day

Dari fowarded Email

Man driving down** **winding** road.
Woman driving up same road.
They pass each other.
The woman yells out the window, PIG!
Man yells out window, B I T C H!
Man rounds next curve.
Crashes into a HUGE PIG in middle of road and dies.

Thought For the Day:If only men would listen.

Benar....
Kadang kala, man suka sangat ignore apa woman cakap....kadang kala ka?Mmmm

Thursday, January 17, 2008

blogthing lagi

sebaik sahaja menerima 'notification sms' dari madam aku terus bergegas ke blog dia laaaa
so al kisah otak hang kaler apa...
aku pun apa lagi click la..so isi apa patut...




Your Brain is Green



Of all the brain types, yours has the most balance.

You are able to see all sides to most problems and are a good problem solver.

You need time to work out your thoughts, but you don't get stuck in bad thinking patterns.



You tend to spend a lot of time thinking about the future, philosophy, and relationships (both personal and intellectual).



macam mana?
ada berani?Ini Blogthing sure akan maju gila kihkhkih

dan ini



You Are An ISFJ



The Nurturer



You have a strong need to belong, and you very loyal.

A good listener, you excel at helping others in practical ways.

In your spare time, you enjoy engaging your senses through art, cooking, and music.

You find it easy to be devoted to one person, who you do special things for.



In love, you express your emotions through actions.

Taking care of someone is how you love them. And you do it well!



At work, you do well in a structured environment. You complete tasks well and on time.

You would make a good interior designer, chef, or child psychologist.



How you see yourself: Competent, dependable, and detail oriented



When other people don't get you, they see you as: Boring, dominant, and stuck in a rut



tang ni ' In your spare time, you enjoy engaging your senses through art, cooking, and music.' sangat tak betul laaaaa
music aku OUT...art pun

Wednesday, January 16, 2008

stress petang2 senja

Dah tak de nak ngadu kat sapa..maka blog ni la kena terima...

Aku tiba2 stress laaa..Sebab.....
Hari ini saya keluar dari Lab pukul 645pm....
Saya call suami saya...(dengan harapan dia cakap kat saya 'abang on the way') Tapi...dia jawap
"lagi 15 minit abang keluar"
Erkkkkkk

Terus mood saya tukar jadi tak keruan...
Kasihan anak saya....Mesti anak saya tengah menahan rindu....Kasihan dia

Saya tak tahu kenapa sejak dari dahulu kala..Sejak saya berkawan dengan lalaki yang sekarang ini suami saya kami tak pernah gaduh dengan sebab lain kecuali sebab 'Masa'..
Demi masa sesungguhnya manusia berada dalam kerugian.....

Ya MASA.....
Suamiku jika satu hari 88jam pun pasti 88jam itu tak cukup
I can't understand la...why dia ni perlukan masa yang lama sangat untuk berada di pejabat dan menyiapkan kerja dia?kenapa?
Dia ni tak tau guna masa?dia ni tak sistematik?dia ni tak kerja dengan efisyen????
Job load...Pheewww...
Aku rasa everyweek dia akan bagi tau saya "abang dapat new project"(dia bkn contractor ya....dia exec cabuk je)
Aku tahu all the projects handle by him memang semuanya sukses....Tahniah atas kejayaan dia....
Atas alasan projects dia semua berjaya tu la tiap2 minggu dia dapat project...kerja 3 org dia bleh buat sorang..mmg la company untung kan...Tapi mangsanya..anak aku la....dok taska lebih masa.....
Agak2nya lelai ni rasa bersalah tak ya bila anak dia terpaksa tanggung rindu sbb kelambatan dia balik?
Agak2nya lelaki nih ada perasaan belas tak ya kat anak dia?

Masa dia kat company lama ..Punnnnnnn macam la ni juga...Tapi haa padan muka.....apa yg dia harap hampehhh!Masa tu aku kesian juga kat dia tapi aku pulangkan paku buah keras juga laaa...
Namun lelaki ini memang jenis tak serik.....
Aku hanya nak wait and see apa company skrg akan bagi kat dia....
Mana2 kerugian yang aku tanggung la ni aku catit sampai hari aku claim..buleh??

Aku harap setelah aku luahkan kat kau blogku...aku tak gaduh ngan dia hari ni....
Astagfirullah hal azim...kena sebut bnyk2 kali....

Ya Allah...
Tolong....
setelah 37minit selepas dia cakap 15 minit lg dia keluar aku call dia...
BELUM KELUAR DARI OFFICE LAGI!!!!!

Adoiiiii....Betul ke dia ni kerja??ke ada kerja lain huh???
wehhh syaitan pi jauh2 laaa....hasutan syaitan jangan diikut....
istifar2

tak tahu

Anak akukan dia bahasa Inggeris dia masih tak berapa faham lagi...
aku ingat lagi insiden pertama dia tak faham..
Kami nak pi shopping..dah sampai shopping complex....dia pun cepat2 bangun dr riba aku (diakan nyusu sebagai preparation nak shopping nnt)
Bila dah sampai..Daddy dia pun matikan enjin kereta then say
"let's go baby"

Dia bantai nangis sbb dia ingat daddy dia kata nak tinggal dia
Adeii puas kami terangkan makna ayat tu....Nangis tak mau stop plak tu bila stop nangis...
Dia bg tau aku
"ingat daddy nanak bawa acif"
Buleh?
salah paham ropanya

Lepas tu ada beberapa ayat lagi la yang dia tak faham..tapi dia akan cakap (dlm nada bengang)
"daddy/mummy tak tahu aaaaaa"
jegil2 mata dia....

Aku selalu sound..."kot ye pun tak faham tanya la berhemah yang nak marah tu apasal..Dalam dunia ni banyak lagi yang nak kena belajar"
(Mummy ni pun ayat kasar seh!)

Malam tadi ada bulan sabit di langit

"mummy bullann"
"daddy bullan"

"Abang...anak kita dah kenal bulan.."

"opss...mummy bullan tu moon"

"Abanggg dia tau bulan tu moon la bang..."

"mummy..bulan tu moon...moon...cuki(tsuki)"

"hah...Abang dia tau 3 bahasa dah bang......!"

Aku plak yang tak keruan...

"apa yaa mummy ni!"

Erkkk....

"Mickey mouse...mummy mickey is the mouse!"

"Yes..then?"

"Cicak-man....Cicak-man tu buqhan(bukan) cicak yaaa"

Adeeiiiiiii....

Bila anak dah boleh bercakap ni makin best plak...

Dan...ingat tak iklan ..burung apa ..burung murai
and now my kid is a 'murai'
memang sifat semula jadi budaklahkan tanya benda yang sama berpuluh2 juta kali....

"mummy itu apa?"
"tree"
"apa?"
"tree"
dan lagi dan lagi....

then sampai ke kesimpulan.....
"tree tu poqhok(pokok) yaaaa..."

La suruh aku cakap apa word tree dlm bm ka....

bertuah...

Tuesday, January 15, 2008

tak mau letak tajuk kang jauh bersimpang

Subuh hening tadi semasa aku sedang sibuk menyiapkan diri untuk keluar bekerja aku terdengar suara seorang lelaki meminta lighter...
Datang dari luar rumah aku.
Ya..pelajar sekolah menengah sect 24 Shah Alam...
Hari2 mereka akan merokok dahulu sebelum ke sekolah. Dan port mereka kat pondok bertenggek tepi rumah aku....
Aku dapati parents mereka tak kisah pun tentang hal ini.
Di Malaysia ni ada tak undang2 untuk perokok bawah umur?
Kenapa walaupun dikatakan tak boleh menjual rokok kepada remaja bawah umur mereka masih boleh mendapat bekalan rokok?
Remaja bawah umur merokok merupakan kesalahan undang2 atau tidak di Malaysia ini?
Kalau aku nak buat laporan kat pihak berwajib ..pihak mana aku perlu hubungi?Adakah mereka akan layan kes2 macam ni?
Link di bawah hasil aku cari tadi....Aku nak cari enakmen ke apa2 le yg ttg rokok nih....
Islam dan rokok

Lagi satu
antara dengar dan tak dengar malam td...ketua polis ke sapa ntah komen pasai kes nurin dan sharlinie tuh..
ttg kejiranan nan pincang....
Aku terima hakikat ini ...Ataupun aku yang hidup tak berjiran..

Aku mmmg tak bercampur sgt ngan jiran2 ni sbb aku takleh nak terima cara depa..terukkan aku....
Paling tak suka kalau depa conderm cara aku bela anak aku tuh...(conderm bf paling aku tak suka) So dari aku pendam2 perasaan baik aku jgn cari pasai..
Lagi pun aku kerja keluar pagi balik maghrib....
Terukkan....
Lagi satu jiran tetangga aku age range baya2 parents aku...So susah sikit le bagi aku.....Satu lg aku kekok nak panggil depa 'kak' sbb aku punya lidah lagi suka dgn 'mak cik'....
tukul tukul tukul
tokorode...
derang selalu cakap hal2 org kalau derang borak which is akan menjerumus ke pengumpatan....waaaaaaa....

kes 1...
anak jiran sebelah rumah aku suka gaduh tau
kakak ngan adik..parents depa gi kerja...
kadang tu hempas2 pintu sampai gegar rumah aku!
aku nak sound kang apa plak ...macam ketua polis tu kata la..kang gaduh plak.....

kes 2
anak2 jiran yg sekolah menengah merokok....perghhhhh sakit jiwa aku tgk..Tapi aku takleh nak buat apa2..cukup sekadar membenci perbuatan itu....

kalau kat kg akulah kan.....
masa aku kecik2 dulu
aku baru celup kaki dlm parit tali air..JPS.....tok wan aku dah sampai ngan muka menyinga rotan kat tangan.....
Adik aku baru ala2 nak halakan basikal ke arah pantai sungai....tok bilal masjid dah pegang pemukul gong tunjuk ala2 nak bantai adik aku..bertabur lari....
(tok bilal tu anak sedara tok aku)

walaupun parents aku tak de kat situ...'mata' depa ada....
Dah tu balik ayah aku dah bersilat depan pintu pagar.....maka acara kejar mengejar keliling rumah bermula.....sampailah tok aku(nenek aku) keluar membela kami kahkahkahahkah

zaman tu henpon blom popular tp fuhhh laju sungguh perangai kami kat luar rumah terhebah ke rumah.....
patut la aku kecik2 dulu baik sgt....

apa yang ingin aku katakan....Kat kg aku dulu semangat kejiranan amatlah kuat.....
Tak kisah le ko anak sapa pun...kalau ko kat luar semua org pakat jaga ko
tapi la ni.....
macam2 kes timbul....

kes kanak2 hilang ni
adakah logik kalau aku nampak org heret bdak aku pi tanya ni anak awak ke awak culik anak org?silap2 ngan aku2 sekali kena seret....
Dunia dunia takutnyaaaaa

kes nurin ni bila nak selesai ya?Belum close kes...kes Sharlinie pula....

Bagaimanakah cara terbaik kita hendak memperkasakan semangat kejiranan?

Monday, January 14, 2008

coffee and life

Dapat forwarded Email ni..Rasa macam best so...

COFFEE AND LIFE
A group of alumni, highly established in their careers, got
together to visit their old university professor.
Conversation soon turned into complaints about stress in
work and life. Offering his guests coffee,the professor
went to the kitchen and returned with a large pot of
coffee and an assortment of cups - porcelain, plastic,
glass, crystal, some plain looking,some expensive,
some exquisite - telling them to help themselves to hot coffee.
When all the students had a cup of coffee in hand, the professor said:
"If you noticed, all the nice looking expensive cups were
taken up,leaving behind the plain and cheap ones. While
it is but normal for you to want only the best for
yourselves, that is the source of your problems and
stress.
What all of you really wanted was coffee, not the cup,
but you consciously went for the best cups and were
eyeing each other's cups.
Now if life is coffee, then the jobs, money and position in
society are the cups. They are just tools to hold and contain Life, but the quality of Life doesn't change.
Sometimes, by concentrating only on the cup, we fail to
enjoy the coffee in it."
So, don't let the cups drive you... enjoy the coffee
instead"

Arghhhh

Tajuk bersangkut paut dgn perasaan sekarang arrggghhh

Skrg dah pukul 630pm..aku sepatutnya dah balik..sepatutnya laa....
Badan pun dah bau masam dah aku bau!
Tapi aku at opis lagi...pukul 6pm tadi aku baru keluar dari lab...Call suamiku..Dia kata lagi 15 minit...mmmm....

Aku tengah bengang ni..Bukan kat suamiku tapi ....Mmmm...
Ceritanya macam ni..
Aku ada 'gun'...senapang erk?
apa2lah..
Ni panggil ESD gun..aku guna untuk simulate kalau product kami kena electrostatic discharge..apa jadi..apa rosak dan sebginya....
Selama ni aku ngan org dalam dept aku je yang guna mende gun nih!
(org2 tu pun dah resign)....Maka jadi macam aku punya la(tapi tahun lps ada engineer baru guna juga but tahun ni mmg aku je la guna...)
Ramai le pula orang dept lain nak pinjam!!!
Aku bukan kedekut tapi
1. ni harta dept aku
2. aku guna
3. aku tak suka org yg bkn boss aku tanya progress kerja aku.,..such as..bila u nak siap...bila u nak start.. whatever la kan..aku tak suka.....Aku ada plan so/....setahu akulah kan..since aku buat new project depa dept lain tak patut tau pun sbb ni kerja P&C....
4. Kalaulah bnyk sgt tangan yg sentuh mende tu kang kalau rosak sapa nak jawap?sure semua tuduh aku kan?
5. Depa pinjam tapi depa tak pernah tanya aku cara guna....Dan aku pun tak berminat nak ajar cara guna (selalunya aku tgk cara depa tak betoi...result accuracy OUT)
6. Kalau gun tu rosak dlm sehari dua ni...kerja2 aku akan terbengkalai halai balai!
7.Depa pandai guna tapi tak pandai nak charge battery...
8. Depa tak mau talk to boss aku kalau aku suruh...depa main nak plead2 aku agar aku bagi depa guna...suruh aku bg priority kat depa..sorry nooo...tak dak masa!
Lantak depalah...kalau depa tak settle production stop ke apa ka..kalau sooo important kenalah buat permintaan cara professional..bukan cara kacau kerja org lain....
Dan aku tak akan Ot sbb nak bg priority kat depa..depa la OT..since depa nak pinjam 'harta' aku...

rasa lega sikit bila dah 'mengadu' kat blog ni....

OKlah blogku...aku nak balik.....

Sunday, January 13, 2008

tak tau kenapa teringat

Memikirkan tentang sistem pendidikan Malaysia membuatkan aku gementar memikirkan masa depan pendidikan sewajarnya buat anak aku....
Seterusnya membuatkan aku terkenangkan kenangan2 dan pengalaman2 aku berada di negara matahari terbit

Aku sampai di sana pada 1 februari 1999..7am mendarat di narita Airport..Masih segar dalam ingatan aku kesejukkan 0 darjah celcius...Masih aku ingat perasaan rindu aku terhadap tanah air ketika aku dengan terpaksanya mengangkat bag aku untuk aku masukkan ke dalam perut bus yang bakal membawa kami ke daigaku seminar house( university seminar house) hachioji-shi, tokyo

Setibanya kami rombongan ke-3...(dah 2 grp sampai ke sana..Ikut tarikh juken(ujian nak masuk Univ))

Pada 11 Februari aku gi exam untuk masuk Univ aku..Tokai Univ....Dan..Hari itu ..Hari ini dalam sejarah hidup aku....Salji!Senpai(senior) aku takmoh hantar aku balik ke daigaku seminar house sbb salji tebal...densya(train) delay
Rasa nak nangis pun ada..Dahlah senpai semua lelaki.....Ada sorang perempuan tapi dia tak de..balik bercuti...sungguh aku memang nak nangis sangat2.....

Keesokkannya dia hantar aku balik juga..
Ohhh satu lg buat aku nak nangis..pertama kali aku tidur rumah orang...lelaki plk tu...senpai aku tu dia pergi tidur rumah org lain..aku dok sorang2 kat bumi asing tuh!
Aku tak mandi pagi tu sbb aku takutttttt......Ala musim sejuk bkn busuk pun!!!

Dah balik sampai daigaku seminar house..mak aiii sejuk...dan salji tebal....tapi disbbkan tak mandi 2 hari...aku pi mandi juga.....

Dah 2 bulan dok ramai2 kat daigaku seminar house kami kena masuk Univ masing2 laaa.
1 april semua berpisah.......Bangang sungguh....Memang macam orang sesat...Tapi Alhamdulillah semuanya lancar..

Aku dapat juga sesuaikan diri dengan tempat asing itu..

Tahun ke-3 aku pindah rumah...
yenn37,00/mon...
rumah keluasan sama cuma better and area rumah family....
Hidup makin Oklah sebab makin semangat nak habiskan study nak balik hahahaaaaaa

Tahun akhir....sungguh mencabar
Aku ambik Lab yang mmg bdak gakka(course) aku tak mau..Hahhahahahaaa
Biasalahkan akukan suka ambik benda yang org tak suka
Derang tak suka Kawasaki Sensei sbb dia strict..Tapi aku suka!Dia baik ngan aku dan dia amat appriciate aku sbb aku ni berani menceburkan diri bantai join Lab dia....

Bermulalah hidup aku dgn Microwave Engineering.....Dah le Lab tu aku je perempuan yang lain lelaki..Dah tu yang batch aku tu yang lain tu ngok2..bdak2 yg mmg terpaksa masuk Lab kawasaki sbb sensei lain reject!!!!
Susah sebenarnya nak bekerja ngan bdak2 lelaki Jepun ni sbb depa suka under-estimate perempuan tambah2 ryugakusei(foreign student) macam aku nih. Tapi berkat kesabaran dan sokongan padu Kawasaki Sensei...Aku dapat lalui...
Dan Pengalaman itu amat bermakna buat aku...
Menjadikan aku boleh memahami semua budaya Jepun..Kawasaki Sensei ni dia jenis open minded dan dia selalu mendedahkan aku dengan budaya Jepun baik yang baik mahupun yang hancusss.....

komen aku ttg budak Jepun batch aku kat Univ aku..
Depa tak de pandai mana pun sbb depa belajar sbb nak A....
Bayangkan aku yang ala2 paham tak paham bahasa depa ni boleh dapat S (ni special marks) tapi depa hancur...siap pinjam note aku....ciplak report aku bagai...Ishh ishh

Haishhh apsal aku asyik teringat kisah2 lama nih???

Aku ingat lagi masa 1st time aku cari town hall hadano-shi..
mmg main redah...time tu rasa macam nak je aku beli tiket balik Malaysia hahahaaaa
Dah la tak tau apa2...kena plak pi sorang2.....
Jalan kaki tuh!..
Tak mau ingat tak mau ingat.....

Menuntut ilmu ni...Di mana sahaja di pelusuk dunia ni memang banyak dugaan..tu je moralnya!

Haruskah aku gelabah memikirkan soal pendidikan anak aku nih???

Saturday, January 12, 2008

fotopages

UPDATE

29


Hari ini 12 jan 2008...Ulang tahun kelahiran aku yang ke-29 tahun Masihi

Thursday, January 10, 2008

bekerja dan menyusukan sepenuhnya

Tak pernah terlintas dibenakku yang aku boleh memilih jalan ini..Menyusukan anakku dengan susuku sehingga usianya menjangkau 2 tahun.Bagi aku...Satu pencapaian yang amat membanggakan aku. Dari seorang yang tidak tahu menahu tentang susu ibu ini, aku boleh meneruskannya sampai ke hari ini.

pam di pejabat
Menjadikan aktiviti ini rutin harian. Sampailah aku menoktahkannya. beberapa bulan yang lalu.
Berpisah dgn pam aku itu amat menyusahkan..Kalau aku tahu...Aku tak stop...harus!

Aku masih menyusukan anak aku ..Selama mana?Entahlah..Selagi dia mahu

kisah mengepam 1
kisah 2
working mum

Wednesday, January 9, 2008

isi rojak

Tajuk di atas merujuk kepada kisah2 yang akan dicampur aduk

1. semalam kami(suami isteri) dapat file kerja gedebi kat taska.Kelakar giler!
Kebanyakkan kertas kerja mewarna le.....macam2 jenias dia color..kahkahkahkahkah
Kelas untuk tahun ni akan mula tak lama lagi.....

2. aku nak komen tentang penyanyi
Kenapa ya penyanyi zaman aku blom akil baligh dulu suara derang merdu2 sampai le ke hari ni?Kenapa penyanyi muda2 baru2 ni suara cam apa lagi tapi bleh jadi penyanyi?

3. Aku le ni memang tak banyak masa nak ngadap PC...Sibuk...Masuk lab....Al maklum new project sudah mula. Dan company aku kerja nikan tahun lepas merged....Kalu yang dok Shah Alam tu lalu nampak area company ni macam satu company hakikatnya dulu 2 companies tapi la ni dah jadi satu..Maka...walaupun dah satu company pentadirannya masih huru hara lintang pukang...Naik muak aku....

4. Minyak masak..isu semasa...Bayangkan negara pengeluar minyak sawit dunia....tiba2 minyak masak tak cukup?Pi mana ya?sebab ladang kelapa sawit dah jadi kawasan perumahan mewah ke?
Aku tak suka pihak menteri dok cakap bab minyak nak tambah pengeluaran la ..mencukupi la bla bla..Tapi hampeh takde bg tau berapa jumlah...% etc...
Kalaulah depa ni kerja kilang 4 hari kilang jahanam laaaaa
Main cakap tak de point...Mmmm...Anak aku pun cakap ada isi2 penting

5. Tepung plak katanya tak cukup..Cehhh..Ni sebab nak naikkan harga ke?mentang2 CNY dah dekat nak ambik kesempatan ke?????

6. Petrol...tol..Nak naik lagi ke?
Penaiklah..naik naik naik leee.....
Lepas tu komen harga petrol kat Malaysia masih terendah...Kalau org yang cakap tu memang hidup makan minum rumah etc dapat elaun dapat subsidi......Memang le tak terasa harga apa naik sekali pun sbb depa makan pun bleh claim.....kan????
Ada hak ke org macam tu komen kalau dia sendiri tak pernah isi minyak guna duit gaji dia..tak pernah makan bayar sendiri dengan duit gaji dia...
Kalau ada pun lepas tu bleh claim kan?????

7. Tiap kali isu apa jua brg keperluan tak cukup, naik harga etc sure isu subsidi disebut2kan..
konon rakyat takleh le nak bergantung sgt kpd subsidi.....
siapa yang bg subsidi?siapa yg dapat subsidi?dari mana duit subsidi tu datang?
tak abis2 nak sebut nak kata rayat ni manja sgt harapkan subsidi
Pada aku la...itu bkn subsidi itu HAK....
Kalau negara keluarkan minyak jual sana sini awat harga minyak mahal juga?
contohlah kan....

8. Yuran sekolah
Yang ni aku memang tak ada pengalaman la...
Tapi..Mmmm..hampeh....
Kalau takyah Yuran biar ibubapa takyah bayar sesen pun
Semua peruntukkan je la..haaaaa....ambik...
Idea aku bengg?tak kisah le...
Btw awat anak org2 kenamaan Malaysia depa tak hantar ke sekolah Malaysia nape hantar sekolah antarabangsa?tak de class ye sekolah Malaysia???

9. Tentang guru
Cikgu......Pada pandangan aku...Cikgu2 zaman aku sekolah dulu memang cikgu2 yang berkaliber..Memang cikgu2 yang bagus2....Tapi zaman sekarang macam ada ternampaksikit le kepincangan dalam profession itu....
Aku harap guru2 Malaysia zaman ini dapat membaiki diri agar sistem pendidikan negara akan lebih berkualiti..
Dan ibu bapa juga harus dan wajib menambahkan ilmu keibubapaan...

10. Salam awal muharram
Selamat menyambut tahun Baru 1429 Hijrah...
Satu muharram detik permulaan..Permulaan tahun Islam hijrah
Perpindahan nabi dan umat Islam dari kota Mekah ke kota Madinah.....
Semoga tahun baru ini kehidupan kita akan bertambah indah.Semoga kita senantiasa diberkatiNYA...

Monday, January 7, 2008

TV oh TV

Adoi laaaaa
Sedar tak sedar anak aku dah terdedah sangat2 kat TV...
Gamaknya kat Taska tu memang asyik tonton TV aja kot..Mmmmm...

Kat rumah memang ada bagi dia tonton TV tapi rancangan yang berpadanan dengan dia la....
Sekali aku buka channel TV3. RTM.....Segala iklan dia dah hafal!

yg positive
Dia dah tau banyak word dan penggunaan la...

yang negative
Banyak sangat tengok TV!!!!

Iklan dia suka..
iklan bank rakyat..."bank rakyat mesti pilih!"

Iklan yang dia suka tapi aku tak suka..
Iklan tentang gengstarz....benci benci benci

Aku punyalah kalau boleh tak mau bagi dia tonton Ultraman...Rupanya kat Taska ada kawan bawa CD Ultraman
Dan kat rumah dia dengan jayanya 'jumpa' time siaran ultraman kat Astro Ceria....
sampai time tayangan Ultraman tiga dia akan cakap kat aku..
"Mummy, syik wan wan" maknanya mummy tekan 611

Dan hahahaaa..Ni tentang aku
akukan dari dolu sampai la ni aku suka cerita Doraemon dgn si nobita yang lembeb ittew serta syin-cyan hahahahaaaaa...
kalau citer ni anak aku tak minat.....dia akan gi buat kerja lain
lg satu aku suka Conan....Dan mana2 Jpns animation yang bukan jenis perang2 lawan2...yang kemanusiaan...
note Doraemon tu dia asalnya seekor kucing tapi tikus dah gigit telinga dia tu pasai dia takut tikus dan dia tak de telinga..sbb tu dia bercinta ngan Mi-cyan..seekor kucing...

Udah2lah tengok TV cik gedebi oii.....

gambar

Gambar terbaru anak kebanggaan aku ada kat fotopages

Friday, January 4, 2008

infected?

Am I infected to the virus?(yup bodd and bengg...)hopefully not..Risau gak...sbb bnyk sgt dok baca mende2 tak logik nih..ampun ampun...

Aku baca forum....forum biasa la...
Ada tajuk 'cerai susu'
Haaa cerai susu badan la....
ada yang bagi alasan nak ceraikan sbb
1. anak dah 2 tahun..tahniah!
2. pregnant..tahniah juga..but kalau larat teruskan pun ok...tak larat eloklah stop..jgn seksa diri
3. sbb nak pregnant
4. sbb tak larat
5. 6.7......100..banyak la kalau nak list down all the reasons....

Aku bukan nak conderm orang cuma aku terfikir..If...if...Jika aku...

My plan....Aku tak akan paksa anak aku stop bf..never!
Abih tu takkan nak bf sampai tua?
Bengggg....(cam best plak sebut...tp jgn amalkan..actually ni hasil dr 'mak yg nak memaki tp tak mau anak dia dengar perkataan2 nista itu maka maknya sebut tak abih...' tak bagus tapi..mm...dah maknya jenis mulut jahat.....)

Aku tak ada plan bila nak ceraikan susu...dan akan berharap berdoa merayu kepada yang Esa...kalau tiba masanya biarlah anak aku dengan rela yang ceraikan susu badan dari dirinya...Aku harap sangat the idea not from me....biar dari yang meminum bukan yang memberi minum....
Aku tak mau lihat 'derita' seksa anak aku kalau dipaksa stop bf..ohh tidak....

Dan aku sebagai seorang yang positive dalam setiap tindak tanduk aku (aku tak de tanduk tp kadang2 naik tanduk..bertaring) yakin dan sesungguhnya percaya dgn kebolehan,kebijasanaan , kecerdikkan serta kekuatan minda...fizikal akal dan fikiran anak aku yang Insya Allah dengan izinNYA....Anak aku suatu hari nanti akan membuat keputusannya sendiri....
Aku yakin,...Dengan izinNYA....

Gedebi..
Mummy akan terima segala keputusanmu jika itu menjurus ke arah kebaiakn dan membina dirimu...

Anak mummy BOLEH!!!

btw....
Semalam follow up check up with the paed...
result..
His getting better and improve a lot....
weight...15.5kg...
komen doctor.."very good!"

1 funny story....
Dia naik penimbang digital dan the number keep changing bila dia tak berdiri tegak and static..puas mummy minta dia berdiri tegak...takleh gerak2....tp dia gerak juga maka number tukar le dr 15.5 ke 15.6 then 15.4....dia marah...
"kakkak..kakkak..ni rosyak nih.."...dia bagi tau nurse...
mummy dok explain juga tak rosak..
Dia tak puas hati dia gi kat kaunter bg tau...kata penimbang digital tu rosak.....
then sampai nurse kata ..."ok nanti kita tukar yang baru ya..."
barulah dia stop dok jadi burung kakak tua....
Aku mmg gelak sgt2 tgk muka tak puas hati dia ttg penimbang berat itu....

kpd kwn2...
aku la ni busy sikit weii maka aku ala2 macam malas le nak menaip.....cuma jd rajin bila ada 'button' terkena 'electrostatic discharge'....

bodd and bengg

warning:Entry ni mengandungi bahasa2 kesat...harap maklum...

kesian kat anak kalau mak dia bodd and bengg(tak mau habiskan ejaan-yg pasti perkataan tu kalau di taip sampai habis maknanya ala stupid idiot laa)

kesian kat anak kalau mak dia bodd and bengg..
kenapa aku kata mcm tu?

1. anak sembelit
anak minum fm+bm....dok pulun cari fm lain...padahal jln mudah ada....stop semua fm...tumpukan pada bm..habis cerita kan?(ni bg kes yg sahih anak b4 bg fm tak de masalah sembelit)
anak minum fm then sembelit...dok pk nak bg mkn apa agar tak sembelit...
tak tau ka..fm tu maybe tak sesuai dgn anak..kenalah cari yg sesuai...dan silalah menyesal sbb bodd and bengg tak bf anak
ini idak nak juga melawan bila org nasihatkan agar bf anak..mulalah nak cakap ttg peluang la...rezeki la...
tak pk ke???sure ada yg tak kena dgn diri mak tu
tak salah kalau tak bf anak tapi tak nafikan kebaikkan bf tapi bodd and bengg la kalau tak bf anak mati2 tak nak ngaku pernah tersalah...

2. pil perancang keluarga

bodd and bengg la kalau ambil mmbabi buta
sblm ambik ti jumpa pakar tanyalah dr a sampai z....
bodd dan bengg la kalau setakat telan pil nak elak preggy tapi perbuatan lain tak kawal...kawal le nafsu sikit kalau benar2 serius...kalau tak kisah baik takyah telan apa2 pil ataupun ambik le cara lain yg lebih efektif....

3. bengg and bodd le..kalau dah ter'preggy' baru nak melatah..
Apsal time nak 'buat' tu tak cuba elakk agar jadi?

4. kesian anak kalau mak dia bodd and bengg
gila2 jaga bab mainan..bab pendidikan beli buku mahal2 bleh buat downpayment rumah tapi bg anak mkn mknn bayi diproses yg dijual kat pasaran..
tak kisahlah mahal mn sekali pun tapi yg pasti makanan yg masak sendiri tu lg bagus...terjamin kebersihan (melainkan mak tu mmg pengotor laa)
kalau yg diproses tu ntah berapa jenis mesin dilalui...

5. bpdd dan bengg le....
kalau sungguh2 nak pertahankan juga fm walaupun dah tau BM tiada tandingan.....

sekian shj aku tak puas hati ngan org bodd and bengg!!!!!!!!

aku dah tukar jadi hijau! loya!

Tuesday, January 1, 2008

Tak tido lagi

Actually aku kan ada banyak sgt nak update tapi aku tak leh nak update sbb ada 'org' tgh tunggu turn nak guna pc/internet ni-->gedebiku yang manja laaaa
Dia tengah layan cerita the wild.....tapi dia dah ready kerusi sebelah aku ni...
Mmm..
memang kerja berebut je la ngan anak aku ni sejak dia kenal dunia teknologi nih......
banyak lagi device yang dia dah familiar...

kalau henpon aku bunyi dia dah kenal yg mn satu sms..yg mana satu incoming call....
"mummy mesej..."
cuma yang dia blom tau cara nak sms ngan buat call je lg kalau dah tau kalu mau haru aku harharharhar....

haaaaa dia toleh lg....
"nape sayang?nak nyen?"
dia geleng....
"ame(lama) agi(lagi)?"
"jappppp"
Dia pandang jam...

Mmmm..pukul berapa dia akan tidor nih???

sleep over lagi

Last night tidur lagi rumah chik ain....
chik ain pun dah nak kwn ngan gedebi..gedebi as usual..macho and steady serta pandai menyesuaikan diri...
tahiniah anak mummy!

sedar tak sedar anak mummy sudah pandai mengira..sudah kenal banyak haiwan/animals....

Al kisah mummy baru beli potty pot tu..mummy tak tau nak panggil apa.....
bentuk horse.....
mummy suruh gedebi guna utk poo poo but dia sayang nak poo poo sbb itu hosh!(horse)...adeeeiiiiiii

kalau poo poo pun ttp nak diapers sbb tak nak hosh(horse) busuk!buleh????