>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Tuesday, January 22, 2008

typical

Aku doklah fikir kenapa manusia sekeliling aku nih ramai yang kebendaan....
Lalu aku dapat simpulkan...
Bukan salah mereka
itu salah didikan...

Begitu juga aku..ahhaaaa

Ada tak masa korang kecik2 dolu parents/sedara mara korang kata..
"belajarlah rajin2 nanti besar boleh kerja pangkat BESAR..GAJi BESAR..boleh beli kereta BESAR..rumah BESAR..."

Ada?

Dan dengan itu lahirlah masyarakat besar2 itu...
Masyarakat yang mengukur kebahagiaan..kekayaan dengan benda BESAR2 hahahaaaaa

Aku bukan nak kutuk....
Aku nak berubah...

Aku tak akan cakap kat anak aku ayat BESAR2 itu....

Apa yang aku nak...
Anak aku belajar untuk kemajuan dan kebahagiaan hidupnya dunia dan akhirat...
Aku tak akan suruh dia target pangkat besar..gaji besar...rumah besar...apa2 yang besar nampak dek mata kasar...cuma aku akan bagi dia harapan yang BESAR2....
Dorongan yang BESAR2
Pemikiran yang BESAR2
Ilmu yang BESAR2
BESAR nilainya pada dirinya...keluarganya..bangsanya..Agamanya....
Biar dia memBESAR dengan mengagungkan keBESARan Illahi...

update ringkas:
Alhamdulillah anak kami makin bijak dari hari ke hari.Membesar dengan sihat dan cerdik...
Sekarang ni dia dah..
1. beri salam kalau jumpa mummy n daddy dan time nak masuk rumah/bilik
2. asyik mengira je....
3. sudah mula mempraktikkan toleransi...(TV case hahahaha)
4. Menunjuk minat unuk belajar....

4 comments:

anamiraa said...

alhamdulillah, selama ni aku tak pernah terfikir dan masih tak pernah mengajar anak2 aku yang they have to jadi pandai untuk dapatkan kebendaan yang besar2 nih. what a VERY WRONG approach to expose them to the real world!!

tapikan, untuk sesetengah orang, MONEY is indeed is everything. nak2 orang2 yang betul2 susah sepanjang hayat mereka and they would love to have more and more and more of materials things. sebab tak pernah merasa. aku memang paham sesangat sebab ramai sedara mara aku macam nih. senang terimpressed dengan hak yang besaq-besaq macam hang cakap tu.

Fid said...

anamiraa
betui apa yg hang kata tu

aku asal org susah mmg aku di approach cara tu
tapi Alhamdulillah..
aku le ni mmg meng'adjust' otak lai aku plak....

hahahaaaa

anamiraa said...

fid,
semoga kita ngan keluarga tergolong dalam golongan manusia2 yang dapat hidayah.. amin..

rizza said...

fid & ana..betul tu

aku tak le dibesarkan ngan BESAR2 tu..tapi aku tak suka cara membandingkan result aku yg tek pernah dpt 3.00 ke atas tu ngan anak2 kawan mak aku yg rata2 leh dpt skore 3.00.tapi..derang tu bukan amik eng..ape kelas nak banding ngan aku..eehhehe

betul tak???

yup..kita bagi dorongan yg BESAR serta kasih sayang yg BESAR...yg BESAR pada material ..tapi Spiritual....

semoga kita berjaya membentuk anak kita ...insya'allah...