>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Wednesday, January 9, 2008

isi rojak

Tajuk di atas merujuk kepada kisah2 yang akan dicampur aduk

1. semalam kami(suami isteri) dapat file kerja gedebi kat taska.Kelakar giler!
Kebanyakkan kertas kerja mewarna le.....macam2 jenias dia color..kahkahkahkahkah
Kelas untuk tahun ni akan mula tak lama lagi.....

2. aku nak komen tentang penyanyi
Kenapa ya penyanyi zaman aku blom akil baligh dulu suara derang merdu2 sampai le ke hari ni?Kenapa penyanyi muda2 baru2 ni suara cam apa lagi tapi bleh jadi penyanyi?

3. Aku le ni memang tak banyak masa nak ngadap PC...Sibuk...Masuk lab....Al maklum new project sudah mula. Dan company aku kerja nikan tahun lepas merged....Kalu yang dok Shah Alam tu lalu nampak area company ni macam satu company hakikatnya dulu 2 companies tapi la ni dah jadi satu..Maka...walaupun dah satu company pentadirannya masih huru hara lintang pukang...Naik muak aku....

4. Minyak masak..isu semasa...Bayangkan negara pengeluar minyak sawit dunia....tiba2 minyak masak tak cukup?Pi mana ya?sebab ladang kelapa sawit dah jadi kawasan perumahan mewah ke?
Aku tak suka pihak menteri dok cakap bab minyak nak tambah pengeluaran la ..mencukupi la bla bla..Tapi hampeh takde bg tau berapa jumlah...% etc...
Kalaulah depa ni kerja kilang 4 hari kilang jahanam laaaaa
Main cakap tak de point...Mmmm...Anak aku pun cakap ada isi2 penting

5. Tepung plak katanya tak cukup..Cehhh..Ni sebab nak naikkan harga ke?mentang2 CNY dah dekat nak ambik kesempatan ke?????

6. Petrol...tol..Nak naik lagi ke?
Penaiklah..naik naik naik leee.....
Lepas tu komen harga petrol kat Malaysia masih terendah...Kalau org yang cakap tu memang hidup makan minum rumah etc dapat elaun dapat subsidi......Memang le tak terasa harga apa naik sekali pun sbb depa makan pun bleh claim.....kan????
Ada hak ke org macam tu komen kalau dia sendiri tak pernah isi minyak guna duit gaji dia..tak pernah makan bayar sendiri dengan duit gaji dia...
Kalau ada pun lepas tu bleh claim kan?????

7. Tiap kali isu apa jua brg keperluan tak cukup, naik harga etc sure isu subsidi disebut2kan..
konon rakyat takleh le nak bergantung sgt kpd subsidi.....
siapa yang bg subsidi?siapa yg dapat subsidi?dari mana duit subsidi tu datang?
tak abis2 nak sebut nak kata rayat ni manja sgt harapkan subsidi
Pada aku la...itu bkn subsidi itu HAK....
Kalau negara keluarkan minyak jual sana sini awat harga minyak mahal juga?
contohlah kan....

8. Yuran sekolah
Yang ni aku memang tak ada pengalaman la...
Tapi..Mmmm..hampeh....
Kalau takyah Yuran biar ibubapa takyah bayar sesen pun
Semua peruntukkan je la..haaaaa....ambik...
Idea aku bengg?tak kisah le...
Btw awat anak org2 kenamaan Malaysia depa tak hantar ke sekolah Malaysia nape hantar sekolah antarabangsa?tak de class ye sekolah Malaysia???

9. Tentang guru
Cikgu......Pada pandangan aku...Cikgu2 zaman aku sekolah dulu memang cikgu2 yang berkaliber..Memang cikgu2 yang bagus2....Tapi zaman sekarang macam ada ternampaksikit le kepincangan dalam profession itu....
Aku harap guru2 Malaysia zaman ini dapat membaiki diri agar sistem pendidikan negara akan lebih berkualiti..
Dan ibu bapa juga harus dan wajib menambahkan ilmu keibubapaan...

10. Salam awal muharram
Selamat menyambut tahun Baru 1429 Hijrah...
Satu muharram detik permulaan..Permulaan tahun Islam hijrah
Perpindahan nabi dan umat Islam dari kota Mekah ke kota Madinah.....
Semoga tahun baru ini kehidupan kita akan bertambah indah.Semoga kita senantiasa diberkatiNYA...

7 comments:

anamiraa said...

hihihih.. bercakap pasal rojak ni aku terliuq laaa....

Fid said...

hahahaaaaa

mummyvaio said...

tentang guru tu kan,saya nak komen la sket pasal parents saya duer2 cikgu.tp ayah saya dah pencen ler n mak saya thn nih nak penecen dah...mak saya ajar darjah satu...saya rasa mak saya cikgu yg bagus n byk cikgu sekarang yg bagus...tp sistem pendidikan malaysia ni yg tunggang langgang dah...cthnya kan...cikgu dah tak le rotan budak langsung even budak tuh kurang ajar tahap melampau...n budak darjah satu sekarang dah tak ajar abc...ajar tulis semua...terus ajar ayat2...sbb kementerian kata dah ader pra sekolah.tp mak saya ajar jugak sebab dier kata kesian kat budak2 yg tak gi tadika or lembap sket.profesion perguruan skrg pon dah jadik mcm pelik...sbb guru tak distress kan untuk mendidik sebaliknya hanya utk mengajar dari segi akademik.lg byk A budak2 dapat A lagi bagus.nilai-nilai murni kurang diserapkan.byk lagi kekurangan sistem pendidikan kita.apatah lg bile tukar menteri sistem pendidikan bertukar lg..sori la yek terpanjang pulak.

mamaaina said...

fid,
tang penyanyi tu..nak comment skit..kekadang kelakar ..bengg..rasanya sesapa yg pi audition realiti show...yg perasan suara2 depa tu sedap banget...ishhhh tak tau ker betapa hancuss nyer suara tu....

mamalisa said...

Fid, salam tahun baru..aku tumpang setuju je dgn komen2 anda tu!!! heeeee...tapi salute kat fid sebab dah pandai baking..tahniah beb

Luca said...

Very interesting blog :))

If you want to take a look @ mine:

http://lucadolci.blogspot.com

Fid said...

mummyvaio
yup mmg sistem pendidikan yg tunggang langgang
dan semestinya guru2 baru ada yg tunggang langgang sbb derang pun grad dr maktab yg tunggang langgang....
ini saya tak de buat apa2 research cuma base on apa yg dilihat dan apa yg org yg saya tau dr cikgu(kenalan dsbgi) cakap apa derang buat kat sekolah....mmg langsung tak sama mcm cikgu2 saya buat...
But masa tu dah bantai...
"hang berdosa weei.. tu amanah..."
tu yg saya tulis ibubapa kena tambahkan ilmu keibubapaan agar tak le nak harap cikgu semata2....
mcm mn pun cikgu2 saya ttp yg terbaik..heheheheeee

mamaaina
yaaa setujuuuuuuuuu
kita plak jadi malu...