>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Thursday, January 31, 2008

soalan berkenaan nak pergi interview

Ehem
Bagi persediaan aku yang bakal mendapat panggilan untuk pergi interview *ehem*
di sini kupohon jasa baik rakan2 sekalian bagi meng'update'kan aku tentang tatasusila/tatatertib nak hadapi temuduga bagi individu yang dah 4 tahun kerja dengan manufacturing co.

Bab pakaian
1. Aku org technical
Apakah pakaian sesuai bagi aku ketika nak hadiri interview?Baju kurung formal? one suit formal?ke buleh pakai slack hitam ngan baju formal apa?
-Kalau aku dolu2 aku pakai one suit ala2 blazer yada2...

2. Kasut
Kena pakai yang formallah kan

Jawap soalan
Sure kena tepat..realistik...jelas sebagainya...
Namun nak tanya
Kalau derang tanya..
(soalan ni aku paling tak suka)
CAN U WORK OVERTIME?/ARE U WILLING TO WORK OVER TIME?
Kalau nak jawap
Cannot....Buleh tak?
Bagi aku work overtime hanya relevan bila kes2 emergency, urgent antara company still 'alive' or 'dead'....kalau aku tak OT mmg bankrup then aku akan OT...Kalau idak aku akan sedaya upaya siapkan kerja aku on time..plan smart work smart..sistematik etc2...buleh tak?ke memang aku akan kena reject terus...

Kalau tanya willing to travel...
nak jawap moderate bleh?(betoi ka ayat/word ni?)

kalau tanya sedia utk di 'transfer' ke mana2 nak jawap NO ...ok ka..

Maknanya aku nak cakap semua yang sejujur alam..buleh ka?

Soalan lazim orang dah kerja gi interview kerja baru apa ya?Bagi technical punya orang bkn account bukan sastera....

Lepas tu
kalau interviewer tanya ..ada apa2 soalan nak tanya ka..aku nak tanya apa?

benefitlah kan...then?then?

Aku pengalaman interview ada 5 kali...
5-5 japanese co...

3 kat Jpn 2 kat M'sia..
1 tak dapat (interview kat Osaka sib baik tak dpt sbb co. tu kat M'sia dah bungkus..hikmah hikmah)
2 kat Japan dapat(1 kena kerja kat Jpn 1 kerja kat M'sia tp Prof aku tak bg pi cehhh tak mau sign surat reccomendation sbb itu co. tak da kepentingan kat dia hahaaa..sib baik tak pi....)...
2-2 kat M'sia dapat....(satu kat kepong satu kat co. skrg)

Kalau Jpns co. interview ada kena jwp test then baru interview....Tapi tu pengalaman masa fresh grad la..fresh sangat..(yg kat Jpn tu masa 3rd year)

Lepas tu 1 pengalaman interview untuk further study ke US(dah kena paksa)...masa final year juga...
Ala2 belajar sambil bekerja..Jadi RA....Hampir2 dapat....Tapi disebabkan gaduh pong pang tak mau pi US..kahkahkahkah
(tak logik langsung suruh aku pi 'dalami' ilmu microwave engineering then support research microwave and medical equip ...wow..mmg gempaq tapi den dah tak daya nak dok oversea lama2 sorang2 weeeiiiii..)

Dapatlah kiranya kalian membantu saya...

Jasa baik anda saya dahulukan dengan ucapan jutaan terima kasih!

10 comments:

mado_ct said...

bagus2..topic ni boleh aku sankou utk aku pi interview.. tq2.

Dandelion said...

Tak layak nak bg pendapat sebab xde pengalaman. Papepun gud luck Kak Fid!

rizza said...

fid...bagi aku le..apa2 nye ko cakap ko BOLEH!!!!!! lepas dpt tu ko neg la..hehhhe
ni pengalaman aku yg dah tak ingat berapa kali..tapi byk la dari yg 1st aku tak reti nak jawab apa2 hingga la yg akhir nya aku jawab ngan kompiden..ehhhehheh
....hehhheh

Bab pakaian
1. buleh pakai slack hitam ngan baju formal apa?
@ one suit ala2 blazer

2. Kasut
yeeee - pakai yang formal

CAN U WORK OVERTIME?/ARE U WILLING TO WORK OVER TIME?
yes!!! I would like to...

Kalau tanya willing to travel...
I love to...

kalau tanya sedia utk di 'transfer' ke mana2 nak jawap May be will consider OK

Maknanya aku nak cakap semua yang sejujur alam..buleh ka?
boleh tu boleh..pastu derang pun antara boleh ke tak nak terima ko..heheh

Soalan lazim orang dah kerja gi interview kerja baru apa ya?
Apa kah yg anda impikan dlm masa 5 tahn akan dtg (lebih kurang gitu la...apa aim anda)

kalau interviewer tanya ..ada apa2 soalan nak tanya ka..aku nak tanya apa?
ko tanya la ..kalau keje lebih..gaji naik tak..hehheh (saja je)

GOOD LUCK!!!
Yakin boleh .....

sebenarnya aku suka pi interview..walaupun tak dpt keje yg dimintak tapi dpt pengalaman..hehheh syiok gak...(ni selaps 1st interview aku totally fail....aku tak reti jawab aka dia tanya ko...hehheh)

Yan said...

aku ni dah 7 tahun tak pi interview.. ppl may say i'm in my comfort zone, but i call myself as a loyal employee.. hehehe.. take one which suits best.

ni komen panjang ni.. harus buat satu post :)

Pakaian - aku mmg pakai baju kurung.. not the fancy tudung style, sempoi je.. sebijik la rupa macam aku pi gath SI kat Sogo back in August 2006.

Kasut - bertutup la kat depan.. kalau tutup sume lagi OK, i presume.

Soalan, aku setuju dengan Za.. jawab apa yg ditanya positively. kalau tak paham, tanya balik.. dont answer something that we dont really understand or vague..

aku ni bendul dulu.. kalau tak boleh kata tak boleh, yahahhaa.. suppose kata je boleh.. sampai time nanti, pandai2 laa kawtim..

yes, soalan where would you be in next 5 years tu sangat la glamer.. once depa tanya hang ada soalan ke tak, better tanya working hours, yada yada something yg menunjukkan kau interested dgn kompeni tu..

teringat masa memula mintak keje back in 2001 - "can i get 1.8?" Diorang jawab - no, we can give you 1.6 BUT with free lunch! heh..

anamiraa said...

Bab pakaian
YES PLEASE STICK TO FORMAL SUIT. NAMPAK PROFESSIONAL GITU. SELALUNYA THREE PIECE LA. WHITE BLOUSE, BLACK JACKET, BLACK PANTS. TUDUNG HANG BOLEH PAKAI PLAIN PUTIH ATAU PRINTED PUTIH HITAM.

2. Kasut
Kena pakai yang formallah kan
KASUT FORMAL TOTALLY COVER YOUR FEET. LAGI TINGGI LAGI BAGUS! MAKE SURE YOUR PANTS TU CANTIK AJE MELEPASI THE HEEL. MAKNANYA JANGAN PAKAI PANTS YANG SINGKAT SANGAT, JGN LABUH SGT. NGAM2 AJE GITU OK.

Jawap soalan
Sure kena tepat..realistik...jelas sebagainya...
Namun nak tanya
Kalau derang tanya..
(soalan ni aku paling tak suka)
CAN U WORK OVERTIME?/ARE U WILLING TO WORK OVER TIME?
Kalau nak jawap
Cannot....Buleh tak?
Bagi aku work overtime hanya relevan bila kes2 emergency, urgent antara company still 'alive' or 'dead'....kalau aku tak OT mmg bankrup then aku akan OT...Kalau idak aku akan sedaya upaya siapkan kerja aku on time..plan smart work smart..sistematik etc2...buleh tak?ke memang aku akan kena reject terus...

TANG OVERTIME NI, HANG JAWAB LAGU NI: "YES, WHY NOT? IF IT'S REALLY REQUIRED OF ME. OF COURSE WE WOULDN'T WANT TO WASTE COMPANY RESOURCES UNNECESSARILY. BUT OF COURSE, I WOULDN'T MIND DOING OVERTIME IF IT'S REALLY REQUIRED.


Kalau tanya willing to travel...
nak jawap moderate bleh?(betoi ka ayat/word ni?)

kalau tanya sedia utk di 'transfer' ke mana2 nak jawap NO ...ok ka..

Maknanya aku nak cakap semua yang sejujur alam..buleh ka?

Soalan lazim orang dah kerja gi interview kerja baru apa ya?Bagi technical punya orang bkn account bukan sastera....

Lepas tu
kalau interviewer tanya ..ada apa2 soalan nak tanya ka..aku nak tanya apa?

benefitlah kan...then?then?

anamiraa said...

SANBUNG LAGI:-
Kalau tanya willing to travel...
nak jawap moderate bleh?(betoi ka ayat/word ni?)
HANG JAWAB: YES, WHY NOT? WHAT KIND OF TRAVELLING IS REQUIRED? HANG TANYA DEPA BALIK.

kalau tanya sedia utk di 'transfer' ke mana2 nak jawap NO ...ok ka..
JAWAB JE: YES WHY NOT? BUT WOULD THERE BE ANYKIND OF COMPENSATION IF TRANSFERRING IS REQUIRED?(BIASANYA DEPA TANYA AJE LEBIH TAPI IN REAL LIFE TAK ADA APA2 TRANSFER PUN)

Maknanya aku nak cakap semua yang sejujur alam..buleh ka?
TAK SEMUA KENA CAKAP JUJUR. SEBAB DEPA PUN AKAN EXPECT HANYA YANG TERBAIK DARI CALON2 NIH.

Soalan lazim orang dah kerja gi interview kerja baru apa ya?Bagi technical punya orang bkn account bukan sastera....
OTHER GENERAL QUESTIONS WOULD BE:

1)OKAY, PLEASE TELL US ABOUT YOURSELF
2) WHY ARE YOU APPLYING FOR THIS JOB?
3) WHY ARE YOU LEAVING YOUR COMPANY
4) YOUR JOB HERE (IF YOU GET HIRED) WOULD BE A BIT DIFFERENT THAN YOUR CURRENT COMPANY. HOW DO YOU THINK YOU WOULD ADAPT?

Lepas tu
kalau interviewer tanya ..ada apa2 soalan nak tanya ka..aku nak tanya apa?

benefitlah kan...then?then?

JANGAN TERUS2 TANYA BENEFIT. TAPI TANYA:-
"WHAT IS ACTUALLY REQUIRED OF ME FOR THIS POSITION? WHAT IS MY SCOPE OF WORK IF I GOT HIRED?"

"WHO IS YOUR MAIN CLIENT? WHAT'S THE COMPANY STRONG AT? WHAT PRODUCTS/SERVICES?"

OKEH! GOOD LUCK BEBEH. YANG PENTING KENA CONFIDENT MAAAA!!! MUKA TU ALA2 SERIOUS GITU!

NUR said...

Hi Fid...tq for the entry..kite pun bakal g interview gaks...hehe..anyway..gud luck!!

Fid said...

u all
thank youu
harus aku summarised lps tu hafal nih..
arigato arigato....

aku pun tanya laki aku..terus kena bantai...cehhhh....dia kata kalu tak mau kerja kat situ jwp la jujur2 kahkahkahkah....buang masa je la pi interview katanya...hahaha

Fid said...

anamiraa
kalau soalan ni
1)OKAY, PLEASE TELL US ABOUT YOURSELF

aku nak kena cerita apa..maksud aku...ttg kerja ka kena bg tau ttg family ka...serius mak tak tau nih!

ihiks

anamiraa said...

fid,
betoi kata laki hang. make sure before pegi itu interview kau dah sure yang kau memang nak kerja kat company tu. kalau setakat nak test market, baik tak payah ok!

buat apa buang masa iye tak?

guud luck.

p/s: aku demam dah baik. cuma 'hati' masih suam2. disheartened. hehehee..