>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Saturday, June 30, 2007

shock

aku macam kena electric shock...tadi pi tesco anak aku dia nak berlegar2 kat dlm tesco tak mau duk dalam trolly.Aku paling pantang tau...Kalau baby/kid dibiarkan merayau2..Ni anak aku nak buat gitu...Mood nak beli barang terus hilang dari plan nak masak nasi ayam aku tukar plan tulis blog..kahkahkah dah la tgh serabut gaban ni sat lagi depa sampai.......

Wahai rakyat malaysia jomlah kita pakat2 kawal sikit anak kita kalau kat pasaraya..Terangkan kat anak kita pasaraya bukan palyground...tolong laaaaa....

Haaa kejap tadi gi seksyen 18 jap repair sandal hubby..Depan mata aku..AKu tengok seorang mak biarkan anak dia buang paper cup kfc tengah jalan...dia tengok je anak dia buang then terus jalan.....Tak de disiplin langsung.....
Aku turunkan cermin tingkap kereta aku 'kelui'.."mem...tolong kutip balik sampah yang anak anda buang tu"..Aku naikkan balik cermin..Minah tu terpinga2..lantaklaaaa....

Tapak pasar malam seksyen 19...
plastik cup berlonggok2..patutlah kat selangor demam denggi bnyk sarang aedes pun bersepah....
plastik2 cup tu derang longggok tepi pokok dan kenapa ya pasar malam kat shah alam ni tak de tong sampah?????
Kalau aku minta tumpang nak buang sampah kat peniaga derang ada yang tanya sampah dr mana...mmm...Takkan aku nak bawa sampah dr rumah kot......

mental

Aku rasa aku ni ada mental krisis la...hahahaahaaa

Aku tak boleh nak positive thinking la kalau datang bab sedara mara suami aku....
Aku tak tau sebab apa..Sebab depa pun tak berapa terima aku kot...Nasib laa....

Pagi semalam (jumaat) masa hubby hantar aku pergi kerja dia cakap ada sesuatu nak bagi tau aku.Dia teragak2 aku sergah la..nak bagi tau tapi macam takut2......

Jennnggggg..Rupanya dia nak bg tau mak sedara ngan pak sedara dia ngan sepupu pompuan dia nak main umah aku.....

Terus berdesing aku......Mental kan???
Dah bertahun aku fikir apa sebab musabab aku akan jadi negative kalau bab sedara mara dia..
1. dari zaman aku berkawan ngan laki aku lagi depa mmg kalu buleh tak mau bg laki aku ada girlfriend...ntah la apsal depa kawal sangat

2. Mula2 tahun 2002 boypren aku ajak bertunang..aku ngan family setuju la..baju dah tempah tinggal tunggu pak boypren aku call je sekali boypren aku kata mak sedara ngan pak dia tak mau bg bertunang..bayangkan.....Aku dah tempah tiket balik malaysia takkan aku nak cancel>Aku balik juga nak buat perhitungan...aku tanya boypren aku tu dia serius ka nak kat aku..kalau serius jadi 'jantan' sikit...Kalau tak nak bersepah lg org nak kat aku..aku buleh bg noktah kat dia aku buleh bg capital letter kat org lain....Dia kata dia serius nak kat aku...ok aku kasi chance...

3. Pertama kali aku jumpa family boypren aku masa 2 bulan lg nak bertunang..boypren aku bawa mai beraya Tu pun huh aku tak berkenan kat mak sedara dia dah....Kurang sopan..Kutuk mak kandung boypren aku depan khalayak ramai....Mak aku habaq kat aku kalulah mak sedara boypren aku tu mak kandung boypren aku hari tu juga mak aku minta aku putuskan hubungan...but disebabkan mak sedara sahaja..mak aku reconsider......

4. Hari bertunang...Aku mmg sempoi gila...Depa kata nak mai sebiji kereta sekali 4 biji...Jenis cakap tak serupa bikin

5. Kenduri kawen kami..mak sedara dia kata tak mau buat kenduri besaq sekali laki aku bg duit beriya2 plak kenduri...Dah tu nak marah2 laki aku bila laki aku ikut aku...Sah2 bini dia lantaklah dia nak ikut aku pun.....
Aku ingat lagi depa sergah laki aku lps majlis akad nikah sbb laki aku tak mau naik kereta ngan depa dia nak naik kereta ngan aku hahahahahahaaa...tak paham ka yg org tu baru je ada bini...sah2 dia 'kemaruk' nak follow je bini dia....Lagipun dia mmg berhak....

6. Aku lahirkan anak aku..Depa sergah bila laki aku call bg tau macam la nak nyusahkan depa..aku pandai beranak pandai la aku jaga.....Depa tak tanya pun anak aku sihat ka laki ka pompuan ka......

7. Bila bawa balik anak aku depa tak layan sgt depa lagi layan cucu org rumah sebelah

Salah aku ke?aku terasa sangat?
Macam mana aku tak terasa memang dari segi logik akal depa memang tak suka aku..

Akukan kerja kilang dan minah kilang gaji baper kupang sangatkan...Depa tuduh aku ni perabih duit laki aku...hakikatnya bukan aku perabih aku tolong tambah lagi ada....Mmmm...and of course la...Duit aku sesen pun aku tak bg kat depa..kalau laki aku terguna bg kat depa pun aku minta ganti...Aku zalim?
Aku tak boleh nak redha harta benda aku untuk depa..Sebab aku ada mak bapa ada adik beradik yg lebih layak untuk merasa hasil kerja aku.....Buka orang2 yang tak suka aku.....
Aku waras kan?

Lagipun aku berpendapat depa tu mak sedara je...yang belah aku tu darah daging mak pak aku....

Zalim ke aku kalu aku bersikap macam orang menta nih?
Dah orang tak suka aku...Buat apa aku nak suka depa?Buat apa aku nak 'umpan' depa.....arinomama no ho ga iijan....
Aku memang keras hati.....Aku keras hati demi keadilan diri aku dan anak aku...

Aku ingat lagi masa hari bertandang umah lelaki masa aku kat bilik depan borak maybe depa tak sedar aku ni telinga lintah....Aku dengar depa tengah ajar laki aku jadi suami...mmm...Depa kata kat bini jgn bg duit..gaji bini pun kena laki kawal...
Salah..itu sudah terpesong dari hukum .......Alhamdulillah suami aku ada ilmu maka dia taklah ikut fahaman songsang tu...Harta isteri mana boleh suami makan melainkan si isteri redha....

Mmmm berbalik kisah depa nak mai nih..Aku memang serabut gaban.....
Arrghhhhhhhh......Aku dah letak term n condiion mcm2 kat hubby aku...do and don't melambak2......
Unfair to him..but I've to...Kalau idak aku teraniaya.....

spam

aku nak ikut cara kawan aku jugalah letak spammer mail's address kat every entry..Buat permulaan...

zujf@artelco.com
bsirr@shergarner.com
fnbp@dokom.net
vyrio@tmisystems.com
iwtdsunpnfl@yahoo.com

Friday, June 29, 2007

IQ

Kalau korang yg selalu jenguk blog aku sure tau aku ni asyik2 tulis bab anak bab susu hahahahaaaa
Macam tak de topik lain...
Memang aku tak de topik lain pun sbb le ni zaman aku excited ngan anak dan susu...huhuhuhuhu

*selingan...*
Waaaa tadi aku pi usha QA check model kami design uwaaa..kritikal!!!!Mampus nak kena perah otak dahlah minggu depan lab akan hantar equipment gi calibrate argghhhhhhhhhhhhhhh

*off selingan*

Semalam gi ambik anak aku kat taska carers dia tanya anak aku ada diberi makan pil ka ubat IQ ka...

Hah?Ubat IQ?
diaorang kata 2-3 org budak ada ambik ubat IQ..ubat jadi brilliant macam anak aku tu laa....

Jeeenggg aku jawap..Ohh tidak...Dia tak ada ambik ubat IQ ubat doctor adalah kahkahkah aku bantai gelak...

Diaorang kata....kelakuan anak aku tu setakat pengalaman diaorang jaga budak2 yg ramai2 tu..sikap anak aku tu sikap budak 3 tahun...

Ye ke?saya tak tahu la sbb ni baru sorang anak...apa dia dah buat?

Dia ni cepat belajarlah kak....

Jenggg mak tak tau nak komen la kalau mcm ni....

Tanya lagi....Selalu budak 3 thn macam tu erk

Ahaaa...

Menurut carersnya budak2 yg mkn pil IQ tu secergas anak aku la malahan lebih lg ada but usia lebih tua dr anak aku la...

Pil IQ...
Minta maaf ya
Gua mmg tak layan....
Bagi aku pil IQ tu bknlah pencerdik anak2 kita...maybe pencergas je kot..But kalau yg lembab makan selori pun tak mungkin cerdik..Buleh ke buat penyataan macam ni????

Aku nak cerita pasai aku kecik2 dolu2...Aku umor 3 tahun aku baru buleh membaca..Fuhhh memang ulat buku laa..Dah la mak bapa aku bukan org berduit aku beriye2 nak buku..last2 aku baca je surat2 khabar lama yang pak cik aku bawa balik ataupun surat khabar yg tokei kedai wat bungkus gula....

Aku masuk tadika masa umor 6 tahun..Memang kat kampung tu akulah budak terpandai zaman tu..Jangan tak percaya...Aku masuk pertandingan susun 123 sampai 20 dapat number 1 peringkat daerah...Ngok sungguh umor 6 tahun baru nak tau 1-20....Aku masa tu beribu2 dah aku tau bilang.....

Then darjah satu...aku score semua 100% sah2lah akulah dapat number satu....
Masa aku 8 tahun aku dah gi kelas quran tajwid/kelas agama yg budak 9 tahun ke atas aja sepatutnya layak...Tapi disebabkan aku ni beriya2 sangat nak pi ustaz and ustazah tutup mata je bg aku join siap ambik exam lg..dapat number 2 je but oklah aku masuk kelas org 9 tahun sedangkan aku ni 8 tahun dan belum layak join kelas tapi atas sebab kesian dgn ketekunan aku ustaz kira juga aku sebagai student....
horhorhor....
Budak yg dapat no.3 tu marah gila kat aku..kalau aku tak de dia lah dapat no.2...

Then hahahahaa...Akukan dari darjah 1-6 akulah yg dapat number satu kira record kampung la.....
Then aku dapat masuk SBP....
Masa 1-2 aku ni ngok sikit...aku rendah diri...sebab aku tengok orang lain pandai gila!
Bila form 3 baru aku macam sedaq diri....Tapi ngok2 masa form1-2 pun aku antara top 20 la dr 80....aku dapat dalam number 13-15 gitu...
Masa form 3 aku dah start masuk list top 10..Then form 4-5 aku list top 3...Tapi kalu bdak pompuan akulah no.1 hahahahaaa
Pandai gak aku dulu erk...
kihkihkihkih....
Patutlah boyfriend aku jatuh centa kat aku....
Boyfriend aku mmg dr form1-5 dia dalam list top 10 la..Dia pandai....Tapi form 4-5 dia ngan aku bukan sama aliran aku sains tulen dia sains sosial....
Kembang gaklah aku masa beratur time speech day nak ambik hadiah/sijil sbb boyfriend aku pun beratur sekali kahkahkahkahakah

Then aku masuk matrix bahasa jepun..Mmm..Ngok la plak..cuma subject japanese aku OK..harharhar....
Subject sains aku ingkup...Aku totally salahkan tenaga pengajar...Serius aku habuk pun tak paham sampailah aku masuk 2nd year matrix baru aku paham apa kejadah masa 1st year depa ajaq...siot je....serius aku tak suka......

Then aku pi Jepun....Tahun 1st memang power gila...dapat 'A' tergolek2....Ehh bukan takat 'A'.."S' pun tergolek2..'S' tu kira special laaa....
Thn dua ok lagi...sampai la final year....Time buat project final tu aku ngok sikit...Namun ALhamdulillah berjaya juga....

Then balik..Cari kerja dapat kerja...Kerja kilang.....
Kat kilang ni aku rasa aku macam kureng berbisa la akal aku ni..Aku tak guna akal sangat kot....
Ntah la..

Aik apa tajuk asal ntah...Membebel plak....
Ohh pil IQ...Aku nak sampaikan kat sini aku ni jenis tak percaya pil2 IQ bg bijak nih..tu je....

Bagi aku usaha dan keyakinan tangga kejayaan....

Aku mendoakan anak2 aku bakal menjadi insan yang berguna dunia dan akhirat....

Ya Allahpermudahkanlah urusan hambaMU

Wednesday, June 27, 2007

Hikmah

Hari ini aku akan ambil half day leave PM....
Aku nak ke SMC bawa si gedebi jumpa ENT specialist...
Mmmm...

Malam tadi ketika si gedebi tengah nyenyak tidor around 3Am gitu aku terjaga sebab aku mimpi aku dapat seorang lagi gedebi muka sebiji macam yang aku ada le ni maybe sebab semalam aku tengok citer Oshin bersalin kat TV9 kot!
Aku renung muka si gedebi..Comelnya Anak aku!Masya Allah Subhanallah...

Mengimbas kembali hadirnya dia....Memang saat2 aku tengah susah....
simpanan 0 (sampai le ni) Tapi besar juga dia dalam jagaan kami..Alhamdulillah....

Aku renung dalam2 wajah si kepala botak itu..Cute!Bersih aja wajah dia....Kemas dan indahnya kejadiannya...
Banyak sungguh dugaan....
Dia lahir memang sangat2 sihat..Tak de kuning tak de apa2 masalah langsung keluar pun ikut tingkap.....Mummy takyah nak teran2....Hahahhaaa
Sempoi....
Tapi lepas umor dia 7 bulan dia mula kerap sakit demam etc..admitted la kena ulang ke spetal 4 jam sekali la dan macam2 lagilah.....
Fukuzatsu!
Aku ketepikan semua tu...Bila aku pandang wajah dia aku rasa tenang sangat..Aku selalu fikirkan apalah sebenarnya yang Allah nak bagi kat aku ni?Adakah semata2 seorang anak ataupun DIA ada agenda yang lebih indah dari ini?

Sejak gedebi lahir sesusah2 aku...paling koman aku ada juga mende nak makan...susah2 macam mana pun Allah beri jalan yang pada awalnya aku tak pernah bayangkan....
Inikah rezeki buat dia yang aku tumpang?
Amanah ini amat besar buat aku..Insya Allah aku akan tunaikan...Aku akan kotakan aku akan junjung aku akan laksanakan dengan izinNYA yang MAHA AGONG....

Tuesday, June 26, 2007

pam oh pam kahkahkahkahkah

Semalam dalam menunggu suami aku yg gi KL meeting balik tersangkut dalam traffic jammed aku pun mengepam lah kat surau....
Taraaa...operator shift malam tengah solat....taraa...
Abih derang solat taraaa....
Diaorang terperasan aku sedang melakukan sesuatu...

"buat apa tu?"
"Pam susu"
"Baru start kerja ke?"
"Tak lah dah lama"
"Anak berapa bulan?"
"21 bulan"
"Hah?Ada susu lagi?"
"Alhamdulllah"
sorang lagi plak tanya..
"Anak berapa bulan?"
"setahun 9 bulan"
"Hah???"
"Aku dulu 8 bulan susu dah kering kontang"
Aku sengeh je...
Diaorang start 'interview' aku apa aku nak buat dengan susu ni...
Jawapan aku,
"Susu ni saya akan bagi anak saya minum kat Taska....Susu ni saya akan simpan dalam cooler bag ini kemudian sampai di rumah saya akan pindahkan masuk ke peti ais ruang sejuk atau pun ruang beku untuk simpan...Kalau ruang sejuk tahan 2-3 hari kalau ruang beku tahan 3 bulan bg peti ais dua pintu..."

"kalau nak bg anak nak buat macam mana?"

Jawapan
"mula2 cairkan...bagi yang beku kita boleh cairkan dengan lalukan bawah air paip atau rendam je dlm air..the panaskan dengan rendam dlm air suam...bg yang cair rendam air suam..."

"anak minum susu ni aja?cukup ke?"

"Alhamdulillah...Cukup..Anak saya memang minum susu saya sahaja."

Tapi kesian juga kat akak2 operator ni diaorang tak ada fridge kat line nak simpan susu kalau derang pam.
Maka aku pun kenalkan diaorang dengan cooler bag or boleh guna ice box beli je dr giant ke tesco ka careefour ke....
Ada seorang akak ni tengah sarat....
Dia nampak berminat....

Jenggg derang tanya aku..
"macam akak ni kerja kat production line bila akak nak pam?akak bukan boleh lari sana sini..."

Jenngggggg
macam mana den nak jawap..
"waktu rehatkan ada...tak pun waktu akak dtg surau ni akak pam le 10 minit..."
"mmm...boleh juga kan bukan lama mana pun...."
Then diaorang memang ada pengetahuan ttg susu ibu ni sebab diaorng bersalin kat spetal kerajaan....Mula menyedari banyak option kalau derang usaha lebih sikit...

Banyak lagi mereka 'interview' aku semalam...
Banyak soalan yang positive bukan soalan bodoh...and yang aku pasti diaorang confident sebab yang menjawap tu engineer kahkahkahkah....

Menyusu anak dengan susu ibu ni banyak faedahnya...
Kalau dari segi wang ringgit memang menjimatkan sesangat!
Kalau dari segi kesihatan memang banyak manfaat
Kalau dari segi hukum dan tuntutan agama..memang disarankan....\
Kita yang membuat pilihan..Pilihlah sebaik mungkin.....
Insya Allah DIA permudahkan...

aku oh aku

aku selalu fikir 'ngok sungguh aku ni jaga anak semedang anak aku sakit...."
Paling aku tersentak anak aku kerap sakit telinga..
Bodoh sangat ka aku ni jaga anak?
Semalam anak aku ngadu sakit telinga lagi!
Maka 3rd time aku bawa pi GP....
sekali doctor check rupa2nya eczema dia ada kat telinga....
Maka esok aku kena pi SMC bawa si gedebi untuk 'cuci telinga'.
Rupanya taklah ngok sangat aku jaga kebersihan anak aku ni cumanya eczema aku takleh nak control...Mmmmmm

Anyway ada update kat mysweetstory

Monday, June 25, 2007

left or right?

si gedebi lately ada satu fe'el
Fe'el memilih nenen...
Dia akan pilih nak right or left..Then tengah2 tidor pun dia boleh rasa mana satu left mana satu right....
Pelik aku...Ada rasa beza2 ke?sebelah vanilla sebelah coklat ka?
Dia macam minum left 5 minit then minta right side then tukar lagi dan tukar lagi kadang2 berlarutan sampai berjam2 main tukar2 side...
Bila aku tanya kenapa..Dia sengeh2....
Then sendawa...

Serius aku pelik.......
Takkan ada new flavour kot....
dia nak buat combination menu ka?

Hari ni dia bawa bekal sup ikan tenggiri dan macaroni goreng berbroccolli...
Dia tak suka speggety sekarang ni dia suka macaroni....

sabtu hari tu dia tak makan nasi langsung dia nyusu sahaja....Aku tanya kenyang ke?dia pun 'bupppppppppppppppppp' panjang2....kenyanglah tu!

Ahad...Aku ajak dia makan nasi sebab aku buat ikan bakar..so dia makan nasi berikan bakar kosong.Banyak juga dia makan..

Aku baru belikan dia cup berstraw....
Pandai plak dia hisap...
Tapi straw yang keras itu sudah leper satu..makanya aku kena biar yg leper tu betul2 leper baru tukar baru...
gigit straw!

Gigi...
Gigi dia dengan jayanya dah penuh mulut!
Makanya nyusu kerja test power aja laaa....
Sakittt dia gigit....Tapi bila minta lepas dia lepas...Dah bijak!

Bantal busuk
Ini budak bkn ada bantal busuk tapi dia ada sarung bantal busuk!Dia suka sarung bantal dia....
Kalau nak nyusu kat rumah or dalam kereta dia akan minta nak pegang sarung bantal dia..of course kena ada bantal..tp dia akan pegang bucu je....alau mummy tukar sarung bantal lain dia marah makanya walaupun dia ada 2 sets sarung bantal utk 2 bantal peluk dan 2 bantal 'tidur' mummy kena guna 2 cover yg berbeza...
sebab nak rotate cuci....Mmmm....


Toleransi
Dia dah pandai bertoleransi dengan mummy..Dia dah tak kedekut sangat barang dia dengan mummy dia dah izinkan share bantal dia...
dia ada satu bantal peluk dan bantal 'tidur' yang dibaluti dengan sarung bantal feveret dia gambar tweety....
Dulu dia amat2 kedekut tapi sekarang kalau dia guna yg bantal peluk, bantal 'tidur' dia bg mummy pinjam buat lapik kepala time nyusu dia....

Friday, June 22, 2007

hujan yang turun

Semalam shah alam hujan ngan petir ngan kilat ngan guruh berdentum-dentum
seriau aku!
Kami sampai kat rumah dalam hujan lebat berkilat berguruh...Kami lepak dalam kereta setengah jam tunggu kilat reda...
Memang menakutkan la...
Macam studio ambik gambar
Aku tak henti2 mengaji...seriauuuu

Banyak sungguh cas2 yang hendak ni neutralkan....

Thunder
Lightning

Thursday, June 21, 2007

Dugaan

Aku tak tau la kenapa...

Anak aku sakit telinga lagi..
Jadi mcm bisul kat tepi telinga..tapi kalau tgk dgn mata kasar tak nampak
3-4 mlm lepas dia tidur mengerang2 macam sakit...aku tanya dia tak cakap....

Then semalam baru dia cakap masa aku ambik dia kat taska....
Kami terus bergegas ke klinik.
Bila doctor check ada macam bisul la kat tepi telinga but bkn kat bahagian dalam sana...
bengkak sikit..
Mmmmm....

Lps jumpa doctor on the way balik dia tido (4 minit je sampai umah dia bleh tertido)
sampailah pukul 7am tadi dia bangun
Malam tadi dia tido tanpa menangis sbb dah bg ubat tahan sakit...Namun dia tak nak mandi sebab sakit bila buka baju kena telinga...

Aku doakan anak aku sihat cecepat...Sebab minggu depan punya wekend aku cadang nak bawa pergi zoo sekali lagi.....
Nak banyakkan vocab ttg animal....Hahaaaa

new word..
ba-ha=backhoe...

aku mengomel

Aku nak mengomel

Formula milk....
Ibu bapa zaman sekarang selalu fikirkan lambat laun anak kena diberi formula milk..Kenapa ya?

Bagi aku itu sekadar pemikiran mereka yang tidak 'celik' di alam nyata..(minta maaf ya..)

Sumber makanan anak bukan hanya pada formula milk

selalu orang kata...
Breastfeed anak lama mana pun lambat laun ko kena bagi FM juga...

Aku tak suka kata2 itu..Bagi aku ...Ishhh...Susu segarkan ada?susu lembu segar, susu kambing segar..yogurt...dan macam2 lagi ..Tak semestinya bila stop breastfeed anak aku kena bagi anak aku formula milk....

Korang jangan marah..Aku selalu bagi tau anak aku...
Baby..susu dalam tin tu tak sedap..Tak best...susu mmummy juga the best...Nanti kalau baby dah tak minum susu mummy, baby boleh minum fresh milk...ala yang dalam kotak tu...

Anak aku geleng...

Baby nak susu dalam tin ke?

geleng...

susu dalam kotak?
geleng
abih tu susu apa?
mi-mi

Kalau dah besar pun nak susu mummy?
Angguk...
Aarararaaaaa...

Tak pe nanti dia dah besar sikit aku cerita panjang lebar kat dia..
Tungguuuu

Berapa lama ko nak suskan anak ko?Samai darjah satu?

Nak jawap tak?

"ahaaaa...sampai darjah enam!!Buleh?"

Siot aa ko..laki ko tak marah?

"Apa kejadah laki aku nak marah anak dia!"

Weeeiii aku minta maaf wee..tanya soalan macam tu...aku serius nak tau sampai bila ko nak susukan anak ko?

"Sampai anak aku tak nak"

Bila?

"Ko tanyalah dia!"


Aku tak marah pun orang yang bagi anak mereka FM....aku marah yang memperkecilkan usaha aku je....
Aku punya anak aku punya pasal laa..Bukan aku menyamun atau merompak....
Bila aku jawap mereka kata aku kasar, tapi tak terpikir ke diaorang pun tanya secara kasar.....

Bagi aku
selagi kita rasa FM tu penting sangat kat kita pihak pengeluarkan akan happy ..melompat seronok memperdayakan kita.Semua pakat kata keluaran mereka bagus kita yg jadi mangsa kekeliruan...

Kalau dah breastfeed anak 2 tahun takyah nak fikirkan sangat FM..bagi aja sumber susu segar yang ada.Buleh? hahahaaa

Kalau yang kenal aku Insya Allah faham pendirian aku..Yang tak kenal tak yah komen apa2....

Tuesday, June 19, 2007

lowwim ka bash...

lowwim=lorry
ka=car
bash=bus

Dilaporkan anak aku kat Taska kuat mengadu..Sesiapa yang 'melakukan apa2 sure dia akan adukan....
Diaorang kata dia dah bercakap...Namun kat rumah dia bercakap sikit2 sangat....
Kat school dia toddler..Kat rumah dia baby..Hahahaaaa

Start minggu ni aku start bekalkan dia sup dan pasta semula..Dia dah tak nak bubur..Ikut aja laaaa

Hari ni dia bawa sup kentang+carrot+cauliflower+bilis dan macaroni goreng berasparagus+carrot

Resepi sempoi macaroni goreng berasparagus+carrot huhuhu
bahan2:
macaroni yg sudah direbus
Bawang putih dicincang
asparagus dipotong 1/2 saiz macaroni
carrot dipotong panjang2 size macaroni.
Unsalted butter

cara2:
Panaskan kuali, masukkan unsalted butter.
Kemudian masukkan bawang putih, bila sudah naik bau masukkan asparagus dan carrot...goreng2 sikit masukkan macaroni....agak2 dah sebati..Siap untuk dimasukkan ke dalam bekas untuk dibawa ke Taska.

Sunday, June 17, 2007

Happy 21 months old

Hari ni si gedebi genap 21 bulan!
Mmmm..Pejam celik pejam celik.....

Yappa akif ha mummy no ichi-ban da!
Akumademo....itsumademo...

Tokorode...

Father's day datte?

Jya...Daddy ni..
Happy father's day!!!!

Fotopages updated

Otanoshimiiiii...

Saturday, June 16, 2007

Fuhhhhhh

Hari ni rasanya hari 'bergayut'
Dia minum pukul 545am-6am
then pukul 740am-840am
Then 1140am-100pm
2pm-5pm
7pm-715pm
930pm-1000pm...
Fuhhhhhhh....

Fish oh fish

Hari ni pagi2 lagi aku dah bangun..Bangun baca forum kahkahkah
then kejut 2 beranak tu ajak gi beli ikan...
2kg aku beli hahahahahahaaa
ikan kembung-favorite hubby hahahahaaaa
then aku beli 4 ekor kerisi wat sup

hari ni hari akif bergayut
bayangkan dr pukul 2pm td sampai 5pm dia gayut!lepas kiri tukar kanan then kiri then kanan.....dah la hari hujan..off lampu mummy tido daddy tido...dia plak b4 tido siap pakai socks sendiri persediaan nak bergayut kot!
Gayut tak lepas2..lepas bila nak tukar side aja!

Friday, June 15, 2007

wow

Ada orang 'tanya' aku

Ur son minum BM aja but why asyik tak sihat aja?Anak I minum FM dari day 1st dia lahir lagi so far tak pernah admitted sihat sejahtera..U kata breastfeed tu bagus sangat breastmilk tu bagus sangat ..apa dah jadi?Anak u asyik sakit aja! Maknanya breastmilk is not the best!!!!

Wow...
Masa dapat ayat ni rasa nak marah tapi bila fikir balik..
Kesian kat dia..Dia tak ada ilmu!!
Maka aku tak nak kawan dengan orang tak ada ilmu dan tak mahu belajar .....
-END-

Nak jawap ke tak?

Anak aku memang kerap sakit sebab tu aku kena bagi dia breast milk bukan mana2 formula milk.
Bayangkan kalau dia minum FM....Ntah..Nauzubillah...

Masa anak aku admitted baru2 ni
Masa malam 1st kat ward doctor datang lawat but anak aku tengah menyusu masa tu
ishh nak taip melinang2 plak ayaq mata

Bila Doc tengok anak aku tengah nyusu dia kata nanti dia datang semula..

Tak lama lepas tu doctor datang semua ngan nurse depa check anak mata anak aku...
OK

Then...
"He still breastfeed, right"
"Yes..."
" U know, 50% of factor of his fast recover is your breastmilk"
tang2 tu juga ayaq mata aku berhambur keluar
Aku tak tau nape....Time aku menaip ni pun ayaq mata aku keluar juga

Aku amat tersentuh bila doc kata usaha aku selama ni faktor utama anak aku cepat recover.

Then bila aku dah masuk office aku gi lah pam kat klinik company aku nih, nurse company aku pun say the same thing!
Aku amat bersyukur kerana Allah berikan aku rezeki ini.

"u know fid, 50% of the factor ur son cepat recover is ur BM"

Selama ni aku tak tersentuh sangat tapi bila mereka yang 'master' dalam bidang berkaitan cakap aku rasa amat2 berbaloi susah payah aku selama ni.

Haaa...
Zaman busy maut aku Insya Allah bakal beransur pergi.And this morning, GM aku cakap
"Fid-san (bukan panggilan sebenar), thank you for your hardwork on XXX project.I know XXXXX are very tough(betul ka eja?) ...Thank you!"

Terubat sikit hati sebab baru semalam kena bantai ngan Manager #$%^%&**..Hahahahhahaaaa

a-we

Dia sebut flower tu a-we.....

Pagi tadi gi klinik bawa dia sebab dia kata dia sakit telinga..
Maka bila jumpa doctor mummy cakaplah kat doctor yang dia sakit telinga..
then doctor tanya mummy..
"how do yo know?" (yang dia sakit telinga)
"he told me"
"how?"
"why not doc ask him?"
Then the doc asked him

"akif sakit mana?"
"i-nger..."sambil tunjuk telinga dia...

"Great !!!you can speak already!"

Tuesday, June 12, 2007

Berikan aku kekuatan

Ya Allah berikan aku kekuatan....

Anak aku sejak akhir2 ni banyak 'akal'nya.
Petang sampai rumah.
"mimi...t-b" (nak tgk tv)
On TV bagi dia tgk Playhouse Disney CH
"mimi..Nak andi"
Buka baju dia..Dia buka seluar and diapers dia..dia gi buang diapers dia dalam bakul sampah..dia ambil towel...
"Daddi..Jom andi"
Kelam kabut daddy dia ....
Sesudah mandi
Aku nak lap2 dan pakaikan dia baju tiba2 dia meraung macam sakit.
Dia kata dia sakit kat pelipat peha dia tu
aku nak sentuh pun dia tak bagi.,.
"akit!"
Meraung2...sekali iklan colgate kayu sugi..Dia ketawa terbahak2....
dia sakit ke dia mainkan aku...

Then....
Tiba2 dia meraung
Alamak apa lagi ni..
Dia kata dia gatal kaki..
aku pun gosok2 kaki dia..lagi kuat dia jerit....
Tiba2 iklan McD..Terbahak2 dia ketawa...
Aku terkena lagi????

Next...
Dia managis/jerit lagi!
Dia kata dia sakit tangan...garu2 tangan dia...konon gatal....
Then...iklan 50-50 digi....
dia ketawa terbahak2..
Aku terkena lagi?????
Aku terus angkat dia masuk bilik off lampu paksa tidor.....
Aku sedar 3-4 kali dia minta susu....

Kenapa ya..kenapa dia macam tu?Itu cara dia nak dapatkan perhatian ke?
Ke dia ada sakit kat mana2?
Kat Taska derang kata dia OK..macam biasa...Kat umah nape dia macam tu?

Selingan
Pagi tadi aku bangun tidur terus aku ke dapur...
Aikk.Apsal pintu fridge aku tak rapat...
Aku buka pintu fridge...Hahhhhh tak sejuk..EBM aku EBM aku....
Hah??sejuk sikit2 je.....!!!!
Aku buka freezer...Huh?cairrrrrrrrrrrrrrrrr.....
"Abangggggggggggggggg..Pukul berapa last buka peti ais malam td?"
"pukul 1:30am"
"kenapa tak tutup rapat?"
Aku mula mengira berapa jam....5 jam lebih!
Aku naik angin..aku mula berleter subuh2 hari....
Aku tak kisah dia nak buat apa pun asalkan dia jangan cuba buat kerosakkan pada sumber makanan anak aku!
Dah lah bengang kes minggu lepas baru nak hilang dia 'create' kebengangan baru pula....
Nape akhir2 ni dia careless sangat?

Ya Allah berikan aku kekuatan......

Monday, June 11, 2007

bantut

Suatu hari ditengah kesesakkan jalan raya...Si suami dan isteri berborak
I:Abnag...nampak gayanya I takleh nak cari kerja lain la selagi anak kita tak besaq.
S:Awat?
I:Kalau I kerja tempat baru orang lain 3 bulan dah abih probation..I maybe 13 bulan tak tentu confirm....
S:Pelikkan anak kita ni..Apasal asyik sakit erk...
I:Ntah laaaa..And kesian U bang..macam mana record kerja U ayik EL je nih....My record U tak yah pk laaaa...I dah tak kisah..Asalkan bulan2 I dapat gaji hahahaaa
S:Macam tak de wawasan je....Tu laa...OK Kot..Kalau bujang lainlah dah ada family memanglah macam2..tambah2 anak kecik
I:Alaaa..Opismate U tu single pun sakit semedang gak..
S: Opismate I yang mn?
I:Alaaa yang selalu pengsan tu
S:Ooooo..Dia tu sbb berat badan....
I:Gemuk sangat ke dia?Gemuk macam I?
S:Gemuk lagi....
I:Bang I di gemuk besar mana erk?Gemuk sangat erk?
S:U tu bantut!
I:What??????(jegil mata besar2...)
S: Ye laaa.Adik beradik u semua slim2 tinggi2 U je yang pendek...
I:Abih tu yang U gilakan I tu apasalI sejak azali memang macam ni maa..But U jangan lupa..Gemuk2 I ni wakil sekolah hoki tau...PPM peringkat kebangsaan ...Juara zon,Juara daerah...Boleh lari 200m dapat no.1 tau..U jangan main2...I juga boleh belasah U tau!
S:Itu dulu....
I:U cabar I ke bang?Apa U ingat kawan2 sekolah kita yang slim2 tu bagus sangat..Badan je slim lemak tepu fuhh...Lari terkedek2 tak de gaya langsung!Lantaklah I gemuk pun I kuat!!!!!I gemuk pun i mampu feed anak kita dengan my own milk tau!
S:Yeee I tau U kuat lari kuat lompat kuat makan kuat jerit semua U kuat...Ya thankssss
I:Ano neeeee...Fusagenjanai wa yooooo
S:Amende???
I:U jangan nak kutuk I ya...U yang gilakan I sampai sasau!
S:Ya laaa memang I gilakan U..so what????
I:Nak jawapan????
S:Yup
I:Jangan banyak songeh laaaa...Dah dari dulu U dah tau rupa bentuk I memang macam ni so takyah la nak sebut2 lagi.....I pantang tau....
S:OKlah OKlah..Nanti I duit banyak tak tau nak buat apa kita sama2 gi slimming world yeee...
I:Gi buat apa?
S:Slimkan badan!
S: U kata I bantut....ingat ke U nak carikan ubat bagi I tinggiiiiiii....

Sunday, June 10, 2007

fobia

Aku fobia!
Aku takut nak tinggalkan anak aku.
Esok aku kena kerja..Aku takutttttttttttttttttttttttt sangat2...
Nak ke anak aku dok Taska?
Aku punya plan in case esok dia meraung meronta2 tak nak dok taska aku EL ..
Gilo cuti dah tak de...Nak advance pun takleh dah...Unpaid pun unpaid laaaaaaa

Aku risau juga fikirkan sample kitaorang yang hantar ke jepun tu..Kalau kantoi ..Arghhh kena ada orang pi jepun settlekan...Komperm aku tak boleh gi dan aku memang tak nak gi.Aku doakan semuanya ok.Amin.
Lepas jepun germany plak..Arghhh kalau germany bosses yang gi so abaikan abaikan...

Anak aku tetap ngan perangai baru dia Ya Allah......Memang menguji kesabaran sungguh...Nak dukung nak jalan nak duduk...semua nak kita buat tapi bila kita buat semua salah.....
nak 'a-yer' dah bagi a-yer nak susu plak bagi susu nak mickey mouse....Memang BP aku dok naik turun naik turun la hahahahaha sib baik aku tak de penyakit apa2

Le ni dia pantang aku pam susu masa dia menyusu.Dia boleh stop nyusu pi tempat lain.Betapa jeliknya pam tu dibandingkan dengan dia......dipijak2nya spectra3 aku...dihempuk2nya
Tapi hari2 check freezer tengok stok ebm dia ada ke idak.......mmmmmmmm

Saturday, June 9, 2007

szechuan sup cara aku hahahaaa

bahan-bahan:
  • ayam direbus ambil air dan isi dicarik2 kecil
  • cendawan kering (kalu cendawan tiram pun bantai guna juga laaa) dipotong kecil
  • water chestnut/sengkuang cina di potong kecil2
  • tepung jagung
  • telur
  • sedikit kicap soya
  • sedikit sos cili
  • cuka makan jika suka (aku tak guna sbb aku nak bg anak aku makan juga)
  • bawang putih dan halia ditumbuk lumat
  • lada hitam
  • garam kalau perlu
  • (boleh masukkan udang yg dah dikopek kulit dan isi ikan juga)

cara-cara-
  • rebus ayam, bila dah empuk asingkan air rebusan dan isi.
  • siat2/carik2 isi ayam kecil.
  • masukkan kicap, sos cili,bawang putih dan halia ke dalam air rebusan masak atas api.
  • Masukkan cendawan, isi ayam,udang,ikan
  • Masukkan sengkuang cina
  • Kemudian bancuh tepung jagung then masukkan sedikit demi sedikit ke dalam periuk. kacau.
  • Masukkan lada hitam.Kacau semua.
  • Pecahkan telur dalam periuk dan kacau kemudian masukkan sedikit demi sedikit ke dalam periuk.
  • p/s: cuka dimasukkan bila masa anda rasa sesuai..hahahaaa
  • Masukkan garam.
  • Agak-agak kuah pekat bolehlah angkat.
Sedapppppp
Trylah
Aku try sesuka hati aku je....
Hahahahaaa

Btw aku suka szechuan soup restoren tasik indah kat tasik shah alam tak jauh dari plaza alam sentral tu.

moral:
Ni antara resepi soup yang kita boleh guna sengkuang cina yang dipercayai boleh tambahkan penghasilan susu....
sekian

Beratur

Aku masih tak faham kenapa wanita malaysia yang sudah bergelar ibu masih ramai kurang berdisiplin...
Tadi aku ke Tesco, beli sayur tengah dok beratur datang seorang wanita potong Q kami beratur. Aku pandang muka dia...Dia buat-buat tak nampak.Semua orang pandang dia.
Dia buat tak tahu juga.
Ramai orang Q senang-senang dia potong Q nak timbang sayur.
Aku naik angin la.
Aku cakap la,
"Puan, tolong beratur boleh?Kami semua Q dari tadi lagi ni"
Dia pandang aku...Jeling...Then dia ke belakang..sambil ngomel..
"anak aku menangis laaa"
Cettt anak menangis?Aku pun ada anak kecik...
Lepas aku timbang sayur aku berlegar2 lagi kat ruang tu cari mende lain...sengkuang cina hahahaaa
tapi tak de..sekali jumpa perempuan tak tau Q tadi..dengan anak dan 3 orang wanita2 muda aku agak tu adik2 dia sebab muka seiras..
Cett anak menangis konon yang 3 orang dayang2 temankan tu apa...


Moral:
Kita kena beratur kalau orang lain beratur tak kisahlah apa alasan pun....Kalau nak bagi alasan anak kecik menangis takyah gi beli barang upah je orang lain.

Angin

Sejak discharged ni si gedebi kuat berangin.
Semua nak kita ikut kepala dia aja. Pendapat kita dia tak layan. Kalau dia nak sesuatu dia nak kita ikuttttttt apa sahaja..as ordered!
Perghhhhhhh....
Ngan aku dia tak nak sangat tapi dia 'membuli' daddy dia tak hingat punya!
And he's a little bit fobia dengan bilik air...And unbelievable....Dia ingat macam mana dia jatuh kat bathroom.
Siap boleh buat demo!
Tahukah dia betapa terkejut dan gelabahnya mummy dan daddy dia masa incident tu?
Tahukah dia jantung mummy dia hampir berhenti mengepam darah masa tu?Tahukah dia kelenjar2 rongga mummy dia masa tu rasa macam kena siat-siat?
Dia boleh buat demo!!!!!!!!!Mummy semahunya ingin lupakan peristiwa itu......

Friday, June 8, 2007

admitted-discharge

Dia dah banyak hari demam tapi mummy dia tak dapat nak ambil cuti jaga dia sebab mummy dia sibuk bangat!
Then hari Rabu lepas, balik dari taska dia kalut nak mandi.
Mummy bukakan baju dia, dia buka seluar dan diapers dia ambil towel, masuk bathroom. Then mummy suruh dia keluar sebab tak ada orang temankan dia keluar.Mummy suruh daddy temankan dia tapi daddy sibuk nak masukkan kain dalam washing machine lepas puas mummy leter daddy siap2 nak temankan dia mandi.
Dia melulu ke bathroom lagi minta daddy bukakan air..manakala daddy pula tengah salin seluar depan pintu bathroom.
Dia duduk di lantai sambil menadah air shower dalam gayung...
Tiba2 mummy dengar bunyi jatuh dia nangis dan...
Dia jadi kejang2 macam orang kena fit..
Terus mummy dan daddy lintang pukang pakai baju bawa dia gi SMC
Dia tak sedar on the way. Sampai SMC diaorg check level oxigen dia.OK.....Dia sedar...dia bangun dia tekan2 tilam katil sebab 'yas aaa' (keras laaa)

Sempat plak dia check, mummy pun tak perasan.
Then dia lali2....
Dia kena buat CT scan....Nak buat dalam dia sedar confirm dia terjun maka kena bg ubat tido dulu....
Dah scan
Doctor kata dia OK
Cuma kena tahan 1-2 hari untuk monitor untuk kenal pasti dia jadi macam fit sbb dia fit ke sebab dia jatuh..
Conclusion,
Dia jadi macam nak fit tu sbb dia jatuh and may be ada gegaran.
Walaubagaimana pun dia OK.Alhamdulillah

Lps dia sedar dari ubat tidor CT scan, aku tanya dia...
Who's Akif Hafiy..
"aye"
Siapa anak mummy
"aye"
What's this (gambar kucing)
"cat...ehhh mimi jom bird ana..."(jom tgk bird kat sana) tunjuk arah tingkap

Perasaan
Tak tau nak cerita
Aku rasa macam gelap alam ni.
Laki aku lagilah dah bende jadi time anak dengan dia
Siap meleleh ayaq mata mamat tu
Aku control lagi sebab kang aku teriak mahu banjir...

Aku angin gila kat hubby tapi lepas sms Anamiraa dia pesan kat aku jangan marah hubby baru aku boleh control sikit hangin aku...

Ada banyak lagi nak tulis kang esok2lah...
Aku penat..Macam aku plak yang admitted..

Start pagi smlm sampai time nak discharge tadi Akif asyik melawat kawasan aja...penat kami laki bini.....
Dari Ground floor sampai tingkat 5 setiap sudut dia terjah.....
Rasa penat dia balik bilik...
Yang penatnya kami yang mengikut ni laaaaaa
Doctor takyah lawat dia kat bilik, dia yang terjah doctor..Mmmmmmm.....
Aku risau jg dia penat2 kang jadi apa2 ka..dia steady je....Tapi masih kena bagi perhatian, takleh biarkan dia keseorangan......

Wednesday, June 6, 2007

a-yer

Stok EBM aku memang tak de..kira pam hari ni guna esok..
aku terfikir nak top upkan ngan formula memandangkan dia dah setahun 9 bulan..Maka aku tanyalah pendapata dia...

aku tanya baby...
"nak minum susu lembu?"
dia jawap
"apa mimi?"
"susu lembu yang dah jd tepung dalam tin tu..."
"haaaaaaaa...."
"nak ke"
"NANAKKKK"
"how about soy milk?"
"apa mimi?"
"ala soy bean di jadikan susu...Nak?"
"NANAKKKK"
"abih tu nak susu apa?"
"mimi...nyenyen.."
"kalau susu tak banyak, baby tak cukup ..baby nak minum apa?"
"a-yer"

Monday, June 4, 2007

hahahahahhahahaaa

Dia suka iklan 50-50 digi.....kalau iklan tu dia akan menumpukan perhatian dan akan ikut gaya mamat 'terbang' tu

Dia dah kenal sangat2 si bird and cock....

Dia kenal semua 'harta benda' dia.

Arghhhhhh
Anak aku kena gigit last week..Sian dia....Patut la demam..
Anak aku ni dia m.a.n.j.a tauuuu

demam demam

Aku confuse la awat anak aku selalu demam?
Tak cukup zat?Tak cukup makan??????

Hari ni aku balik on time sebab aku risau anak aku yang tak udah2 demam.....
Alhamdulillah beransur sihat. Sekarang tengah tidur......

Saturday, June 2, 2007

demam

Dia demam.
Tiba2 panas badan dia..Meningkat...
Aku kejutkan hubby yang tengah tidor siang!
Semalam dah gi jumpa doctor panel company aku sebab dia selsema dan takleh tidor malam.Tak demam lagi masa tu....
Tapi petang tadi suhu badan dia 38+...
Aku ajak hubby ke SMC..Tak moh pi panel dah...SMC petang2 ni poliklinik je la..But nvm...Aku nak ubat SMC...
Mula2 aku ingat nak beli je kat pharmacy tapi pk2 balik better aku gi SMC je boleh check sekali si gedebi nih......
Dah bagi ubat.....Alhamdulillah dia dah OK..
Aku harap dia akan sihat sokmo Amin....

Esok Ahad...
arghhh dah dekat Isnin malasnyaaa nak kerja
Minggu depan sibuk lagiii agghhhh.........

Bebel pasal kerja jap
We're developing the world 1st XXXX...Insya Allah bakal dijual di Europe and USA..Biasa la company Jepun sure target jual USA laaaa...
Rasa terseksa la jadi PIC mende alah ni...
Mende yang aku incharge ni wajib pass kalau nak jual!..Arghhhhhhhh
Aku tak suka la buat mende yang banyak masalah ni.
Bukan aku sorang punya kerja ni semua orang kena terlibat tapi..mmm....ntah la

Satu lagi bab skill aku..
Cehhh cetek gila....Bayangkan aku baru berkecimpung ngan mende ni tak sampai setahun..Tup tup kena jadi main person incharge mende ni..senget bahu wehhhh..
Derang antar orang gi trainning kat Japan..Abih bond orang tu cabut kahkahkahkah...Padan muka idiot yang pilih antar bdak tu gi trainning.......
Makanya aku yang sekadar belajar atas kertas ni yang kena buat mende yang aku sah2 tak tau...
Dah tu dapat plak Prod.manager bengap tahap gaban.
Aku la ni cakap ngan minah senget tu fuhhh kurang ajaq gila....
Aku memang dah takleh nak buat baik dah ngan dia selagi dia tak mampu find out kebodohan dia....
Confirm company la ni bayar gaji dia setaraf gaji manager hanya untuk minta dia tanya soalan kepada engineer yang buat kerja tak ingat makan minum.........
Bayangkan dia tanya soalan HOW,WHEN.WHY,WHAT,WHERE..persis cikgu tadika .........
Ikutkan amarah aku masa tu mau je aku sound tapi memandangkan dia bukan tanya kat aku..kang aku sound nampak sangat aku ni benci sangat kat dia...
However, start from last week kalau aku berkomunikasi ngan Japanese aku nak guna bahasa jepun..Biaq depa teringat balik yang aku tau bahasa jepun....Dan aku nak bagi tau kat depa aku punya level bahasa jepun lagi bagus dari minah senget tu (ni x-CE aku yang kata)
Ya Allah ya Tuhanku jahuilah aku dari YTA......

Haaa
siang tadi kami baru beli vacumm cleaner baru....Yang lama tu dah KO....Maka hari ni kami buat operasi kemas rumah sampai tak makan nasi...Sian si gedebi...dia lapar..aku bagi dia makan roti je..sian......

Lagi satu..sekarang ni anak aku dah 'pandai' lapar..Dah pandai minta solid food......

Friday, June 1, 2007

ponat

Aku penat ! Aku asyik balik kerja lepas jam 8pm je la ni.
Kerja..macam siot....
Dah la ada Prod. Manager yang bengap!
Bilalah minah ni nak resign?Ke aku yang kena resign?

Bila fikir2 aku rasa aku ni layak jd laboratory assistant dr jadi engineer hahahaaaaaaa
Bayangkan testing orang buat 10 hari...AKu kena buat dalam masa 3 hari dan aku 'run' 3 labs serentak...aku terkejar2 sana kejar2 sini dr 8am sampai 8pm..
Aku ada dibantu oleh 2 new engineer...Aku kena bagi tau apa kena buat la since derang pun baruuu sangat lagi.....

Lepas tu tadi CE kata kalu ali ni result failed kena pi Jepun...Frankly talk laa..aku tak mau pi..aku akan minta new engineer lah pi kalau betoi kena pi...Aku takleh tinggalkan anak aku..Kalu aku tinggalkan dia sama macam percubaan aku bunuh dia...

Bayangkan aku balik lambat ni dia dah demam..kalu aku tinggal dia seminggu?
Kalau dia baby merah lagi tak pe la...atau pun kalau dia dah besar faham bahasa tak pe la..Ni dia baru nak belajar kenal mak bapa....
Aku rasa better jgn aku yang pi..Kalau aku pi aku bukan buleh buat kerja pun....Silap hari bulan aku pi merayap...Jangan lupa..Yokohama tu 'kawasan' aku.....