>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Friday, June 29, 2007

IQ

Kalau korang yg selalu jenguk blog aku sure tau aku ni asyik2 tulis bab anak bab susu hahahahaaaa
Macam tak de topik lain...
Memang aku tak de topik lain pun sbb le ni zaman aku excited ngan anak dan susu...huhuhuhuhu

*selingan...*
Waaaa tadi aku pi usha QA check model kami design uwaaa..kritikal!!!!Mampus nak kena perah otak dahlah minggu depan lab akan hantar equipment gi calibrate argghhhhhhhhhhhhhhh

*off selingan*

Semalam gi ambik anak aku kat taska carers dia tanya anak aku ada diberi makan pil ka ubat IQ ka...

Hah?Ubat IQ?
diaorang kata 2-3 org budak ada ambik ubat IQ..ubat jadi brilliant macam anak aku tu laa....

Jeeenggg aku jawap..Ohh tidak...Dia tak ada ambik ubat IQ ubat doctor adalah kahkahkah aku bantai gelak...

Diaorang kata....kelakuan anak aku tu setakat pengalaman diaorang jaga budak2 yg ramai2 tu..sikap anak aku tu sikap budak 3 tahun...

Ye ke?saya tak tahu la sbb ni baru sorang anak...apa dia dah buat?

Dia ni cepat belajarlah kak....

Jenggg mak tak tau nak komen la kalau mcm ni....

Tanya lagi....Selalu budak 3 thn macam tu erk

Ahaaa...

Menurut carersnya budak2 yg mkn pil IQ tu secergas anak aku la malahan lebih lg ada but usia lebih tua dr anak aku la...

Pil IQ...
Minta maaf ya
Gua mmg tak layan....
Bagi aku pil IQ tu bknlah pencerdik anak2 kita...maybe pencergas je kot..But kalau yg lembab makan selori pun tak mungkin cerdik..Buleh ke buat penyataan macam ni????

Aku nak cerita pasai aku kecik2 dolu2...Aku umor 3 tahun aku baru buleh membaca..Fuhhh memang ulat buku laa..Dah la mak bapa aku bukan org berduit aku beriye2 nak buku..last2 aku baca je surat2 khabar lama yang pak cik aku bawa balik ataupun surat khabar yg tokei kedai wat bungkus gula....

Aku masuk tadika masa umor 6 tahun..Memang kat kampung tu akulah budak terpandai zaman tu..Jangan tak percaya...Aku masuk pertandingan susun 123 sampai 20 dapat number 1 peringkat daerah...Ngok sungguh umor 6 tahun baru nak tau 1-20....Aku masa tu beribu2 dah aku tau bilang.....

Then darjah satu...aku score semua 100% sah2lah akulah dapat number satu....
Masa aku 8 tahun aku dah gi kelas quran tajwid/kelas agama yg budak 9 tahun ke atas aja sepatutnya layak...Tapi disebabkan aku ni beriya2 sangat nak pi ustaz and ustazah tutup mata je bg aku join siap ambik exam lg..dapat number 2 je but oklah aku masuk kelas org 9 tahun sedangkan aku ni 8 tahun dan belum layak join kelas tapi atas sebab kesian dgn ketekunan aku ustaz kira juga aku sebagai student....
horhorhor....
Budak yg dapat no.3 tu marah gila kat aku..kalau aku tak de dia lah dapat no.2...

Then hahahahaa...Akukan dari darjah 1-6 akulah yg dapat number satu kira record kampung la.....
Then aku dapat masuk SBP....
Masa 1-2 aku ni ngok sikit...aku rendah diri...sebab aku tengok orang lain pandai gila!
Bila form 3 baru aku macam sedaq diri....Tapi ngok2 masa form1-2 pun aku antara top 20 la dr 80....aku dapat dalam number 13-15 gitu...
Masa form 3 aku dah start masuk list top 10..Then form 4-5 aku list top 3...Tapi kalu bdak pompuan akulah no.1 hahahahaaa
Pandai gak aku dulu erk...
kihkihkihkih....
Patutlah boyfriend aku jatuh centa kat aku....
Boyfriend aku mmg dr form1-5 dia dalam list top 10 la..Dia pandai....Tapi form 4-5 dia ngan aku bukan sama aliran aku sains tulen dia sains sosial....
Kembang gaklah aku masa beratur time speech day nak ambik hadiah/sijil sbb boyfriend aku pun beratur sekali kahkahkahkahakah

Then aku masuk matrix bahasa jepun..Mmm..Ngok la plak..cuma subject japanese aku OK..harharhar....
Subject sains aku ingkup...Aku totally salahkan tenaga pengajar...Serius aku habuk pun tak paham sampailah aku masuk 2nd year matrix baru aku paham apa kejadah masa 1st year depa ajaq...siot je....serius aku tak suka......

Then aku pi Jepun....Tahun 1st memang power gila...dapat 'A' tergolek2....Ehh bukan takat 'A'.."S' pun tergolek2..'S' tu kira special laaa....
Thn dua ok lagi...sampai la final year....Time buat project final tu aku ngok sikit...Namun ALhamdulillah berjaya juga....

Then balik..Cari kerja dapat kerja...Kerja kilang.....
Kat kilang ni aku rasa aku macam kureng berbisa la akal aku ni..Aku tak guna akal sangat kot....
Ntah la..

Aik apa tajuk asal ntah...Membebel plak....
Ohh pil IQ...Aku nak sampaikan kat sini aku ni jenis tak percaya pil2 IQ bg bijak nih..tu je....

Bagi aku usaha dan keyakinan tangga kejayaan....

Aku mendoakan anak2 aku bakal menjadi insan yang berguna dunia dan akhirat....

Ya Allahpermudahkanlah urusan hambaMU

5 comments:

mawar said...

memang dah baka IQ tinggi ni..mak dia lah ni..heee..moga Akif jadik anak yg cerdik cam mak dia :)

rizza said...

fid..betul le dah baka IQ tinggi .hehhheh dan jugak usaha ko utk anak ko...apa2 ko utamakan dia.....fikirkan dia...bagi SUSU yg terbaik SUSUIBU..hehheh dan jugak ko jaga makan anak ko....

tu le apa yg aku perhatikan kat anak aku gak...hehheh
ikut baka bapak dia le...bapak dia rajin belajo..hehheh umi dia ade sikit M..hehheh

insya'allah akif jadik bijak sebijak mommy & daddy dia tu.....

madamoiselleczar said...

yahaha..mana tumpahnyer kuah kalu tak ke nasi...dan mana tumpahnyer IQ kalu tak ke Akif..tak gitu? ihiks....clever boy!!!

anamiraa said...

aminnn...semoga akif bijak sampai la dia dah besor panjang nanti...so dapat pilih isteri cerdik macam mommy dia gak....ha..ha...ha.. buleh gitu??

wei aku demam tak habih lagi ni....letih laaa...asyik nak melepek je ni...

Fid said...

mawar
hahahaaaaa

rizza
tu la....kena usaha sikit ni biar dapat kubuktikan tanpa pil IQ pun anak aku cemerlang
hahahahaaa

momidanial
kat kuah tu la bnyk khasiat kan....

anamiraa
alaa kesian ko..aku doakan ko cecepat sihat ya.....