>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Wednesday, April 30, 2008

ye ye yeee

yeyeyeyeyeyyee..esok nak balik kampung
tak kisah la kampung apa..kampung mana pun...

The true color of motherhood

Tajuk aja ya...content macam tak relevan(?)

Frankly speaking, mempunyai anak yang sedang berkembang pesat membina minda dan sel-sel otak nan aktif ini amatlah mencabar..minda, mental,rohani dan jasmani....

Bayangkan si anak meminta anda melayannya 24 jam..Meminta anda bersamanya 24 jam...semua kena buat dengan dia....Tanpa dia...TAK BOLEH

Akif Hafiy...

Antara pengetahuan yang sedang dia cari

1. Ingin mengetahui the taste of every single thing!
  • Percubaan merasa urine dia
  • Percubaan merasa air buangan mesin basuh
  • Ingin merasa segala ice cream!
  • Ingin merasa segala gula-gula!
  • Ingin merasa segala jajan(included yg KAYA dengan MSG)-naik berang mummy tau
  • Ingin merasa apa rasa dinding depan..dinding dapur..lantai..tikar kapet etc..Dia JILAT OK. Dan bila kita tegur..jawapannya "acif nak'Ayer(rasa) sikit je"
  • Teringin nak rasa garlic, anion etc..Tapi peppers tak hingin plak dia rasa "acif tawu...edassss"
  • ETC

2.Dah mula 'concern' on jantina

Dia dah mula bagi tau aku...

"mummy...jaja tak ade ini(merujuk pada bird dia)..Hilang ...."

OMG! What should I do?

"Jaja girl...Akif boy...so memang berbeza..."

"Kenape?"

"Itu ketetapan Allah..."

"Kenape ?"

"Nanti besar Akif tahu.."

"Bila acif besyar?"

"soon.."

3. Dia dah mula demand...

Apa daddy dan mummy beli untuk mummy dan daddy kena share dengan dia...

SEMUA!

4. Mogok...dan merajuk....Perkara biasa....

5. Yaaa...Sekarang dia dah buat schedule sendiri..When to read..when to write ..when to watch TV..what movie going to watch...and paling impact mummy punya schedule...TIME TIDUR! Tak mungkin mengatuk selagi tak 12am+

Itulah cabaran terkini untuk mummy akif hafiy

Tapiii..Yang mummy suka...

Sesame....play with me!

Dia tukar...

MUMMY....PLAY WITH ME!!!

"Akif sayang mummy?"

"TAKKKKK"

"Tak sayang mummy??"

"Takkkkkk...TAKKK..."

"Huh..tak sayang mummy...."

"Syape tak yayang mummy??"

"Akif.."

"Iyee???..Acif yayang mummy yaa...tak payah ya tanye...Acif yayang mummy hari hari"

hari-hari tu maknanya SELALU..

moral:saya memang sayang mummy..so tolong la jangan tanya...malas saya nak jawap soalan berulang-ulang...

Dia memang pantang kita tanya same question berulang...

RHBBANK ONLINE BANKING

Ini bukan kali pertama..tapi dah banyak kali....
seperti mana image kat atas tu maka aku login lah tgh malam..anak dah tidur kann..Tapiii..
Image bawah ni keluar..
so nak komen lagu mana ni?
RHBBANK online banking indah khabar dari service????

serius aku MARAh

Tuesday, April 29, 2008

welcome to celcom BB

This is not a sponsor entry...Tapi kalau celcom nak sponsor kecik stadium shah alam negeri selangor aku tadah.

Masa aku final year dolu..Kat Japan tengah boom Yahoo BB(broadband)
2 bulan free international call bagai....
Unlimited internet access!
Sungguh terpegun aku dibuatnya....Bayar Yen3000 shj....

Then..
Last week suamiku telah meng'order'(beli laa) dan langgan celcom BB...
Semalam baru dapat the device....Dan Dah start guna malam tadi
So hari ni dia nak gi terminate Streamyx.
Mmmm......

Apa motif aku ni?
ohhh...nak bagi tau aku dah start guna celcm BB kat rumah dan dah nak stop guna streamyx

Lagi satu yang aku happy dgn celcom BB ni...
aku boleh angkut pi mana2

asalkan aku bawa devicenya, laptop dan area aku pergi tu ada 3G signal or GPRS....
Tapi kalau GPRS signal slow la sikit..but never mind la..asalkan aku connected to the 'world'..Aku sukaaaaa
Aku punya addict to internet tak boleh nak bendung dah.....
Memang tahap tak jumpa internet sehari lemah badan...Dahsyat kan???

Mende ni le....

Tapi ini hubby beli atas nama benefit staff itu company....

For corporate use!(Tapikan malam tadi dia gelabah bila tetiba dia takleh connect to server company dia...laki aku ni loyal staff tau....takleh idup kalau sehari tak connect to server company dia...Tapi bertuah dia ada wife yang macam aku....kahkahkah...)

Device ni kalau org macam aku nak beli mau cecah RM1XXX (sampai ka tua la aku tak beli hahaha)

Tapi hubbyku dioffer RM3XX

Tup tup bila pi bayar disuruh bayar RM2XX

WOW!

Lesson:Kita beli bila ada discount SAHAJA..Tak dak discount tgk je lee.meleleh ayaq lioq...

Monthly fee RM90..Internet access unlimited..24hours 365days

Setakat guna semalam..OK la..laju la dari streamyx aku yang package RM44 (6ohours/month)

Tapikan.....

Macam aku ngan hubby dan si anak teruna bagai akan berebut je nih!

Anak teruna pun malam tadi nangis guling2 nak try tgk YouTube Mickey ...Mmmmmmm

yang daddy plak tgk gelabah takleh connect to server company dia...lawak lawak....

Yang mummy plak kalut nak buka MHU..kahkahkahkah

Riuh rendah kahkahkah...

Guna sama2 yaaa


Monday, April 28, 2008

Hilang

Kisah anak teruna manja

jumaat malam sabtu
daddy gi rumah kenduri ada tahalil
dia kat rumah dengan mummy
(daddy lari sebenarnya masa dia gi pee kat toilet)

Bila dia sedar dia mula mencari daddy...serata rumah...bawah almari
bawah katil..bawah kerusi(tak de logik langsung tak akan daddy muat nak masuk bawah semua tu kan..dia lain laaa...)

"mummy..daddy mane?"
"Daddy?"(mummy buat2 tak tahu...
"A,,Daddy acif mane?"
Belom sempat mummy jawap....
"mummy daddy hilang......daddy..daddy....Mummy daddy hilang..."
"Daddy tak hilang la....Daddy ada.."
"Mane?"
"Daddy pergi rumah kenduri.."
"mane?"
"pergi rumah kenduri..."
"ken-tuwi tu ape?"
"Kenduri tu majlis keramaian..."
"Ape tu?"
Mummy garu kepala lagu mana nak explain...
Maka mummy tukar topik..

"soo kita nak belajar ke nak main ke nak tengok TV ke nak buat apa?"
"Nak tunggu daddy..."

Hari Sabtu pagi mummy plak gi 'merewang' kat rumah kenduri...
Dia tak bangun tidur lagi masa mummy keluar rumah...
Dia 'rusuban' ngan daddy la

"Daddy..nak mummy"
"Mummy tak ada kat rumah."
"mummy..mummy..."
Cari mummy satu rumah ala2 macam cari daddy juga
"daddy..mummy hilanggg.."
"Mummmyyyyyyyyyyyyyyy"

Daddy mandikan dia then bawa gi rumah kenduri...

Nampak aja mummy..
"mummyyyyyyyyyyyyyyyyyy.....mummy acif tak hilang yaaa"

Malam tadi pula daddy 'lari' lagi gi ambil kereta sebab nak simpan kat umah le since dah bleh masuk..masa kenduri kereta tinggal kat area umah flat...
Jalan tertutup dek pelamin...

Bila dia perasan daddy tak ada

Dengan deraian air mata...
"Mummyyy...daddy hilang lagi!uwaaaaaaaaaaaa"

Adeiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...
Tak de nye mummy ngan daddy nak hilang!

Sunday, April 27, 2008

weekend

minggu ni kat lorong umah kami ada kenduri.
so daddy yang baik hati tu tak lekat kat umah laaaa
mummy le nak kena entertain anakanda

ni mummy tgh dok update FP cik abe teruna manja ituuu...
ala bukan ada gambar apa pun gambar dia ngan blocks..

Dia la ni..machinery skill Alhamdulillah makin mantap

siap bleh buat aeroplane...turtle ngan blocks...
penuh kepuasan di wajahnya tiap kali buat presentation depan mommy

tahniah anak mummy.....

ni mummy tengah cari bahan utk books dia...

Friday, April 25, 2008

Another story of BF

Aku bukan nak menunjuk atau berbangga diri cuma aku nak share satu kisah sahaja...

Diceritakan semula oleh pengasuh anak aku.

Pada suatu hari ada seorang FM promoter dr company X telah berkunjung ke Nursery anak aku.
Dia datang bawa sample FM.Ini bukan cerita tentang FM but cerita tentang BM.
Anak aku tak tidur tengah hari itu sebab dia baru aja bangun pagi(pukul 12pm).Ish ish..anak terun anak teruna

Apabila pengasuhnya keluar untuk entertain 'this lady' dia pun interframe le.
Lantas
"Besarnya 'baby'"
"heheheheheh.."
"berapa tahun ni"
"2 tahun lebih"
"Ni mesti minum susu badan ni..."
"Memang pun..sekarang pun minum lagi.Tapi macam mana you tahu?"
"Tengok dari perwatakkan dan badan dia ni kita dah boleh agak.."
"Oh ye ke.."
Maka si promoter FM itu tetiba tukar topik ke BM..Dia cerita bagaimana dia yang susukan anak dia sampai anak dia 7 tahun....
Siap tinggalkan message untuk aku lagi...Suruh aku teruskan BF si akif as long as possible/i can.

Betul erk kita boleh kenal budal BF hanya dari luaran???
Maybe yes bagi yang berpengalaman

I support breastfeeding
I love breastfeeding
I breastfeed my son...
I love my son.

Books for him

Mummy ni sebenarnya baru aja lagi dalam arena buat buku sendiri untuk akif ni

Antara yang mummy buat
1. slide dengan power point
a) ABC slide berkisarkan apa yang Akif biasa lihat.
A for Akif
B for baby
C for cat
...
...
....
Z for zoo(sebab dia dah biasa pergi zoo)

b) Berkisar tentang pancaindera
Mummy ambil gambar mata dia..hidung dia etc dan mummy masukkan kat slide.

c) Slide my family.
This is my father
This is my mother
This's me, akif!!!
Letak gambar sorang2
This is my family-Letak gambar sekeluarga

2. Mummy print slide buatan sendiri mummy
a) laminate
b) mummy lekat kat manila kad mummy guna packing tape mummy 'balut'

3. Mummy cari kat internet free flash card..
alphabets, numbers, clothes etc mummy save and print
Then mummy laminate.

Cara mummy laminate
Mummy tak ada laminating machine.
Maka mummy guna iron.

iron board-laminating film with paper inside-kain-iron panas..

Mummy beli laminating film kat kedai buku..
So far
#1 size half A4(B3?B5?) 100pcs RM25
#2 size 1/6 A4 100pcs RM19.90
#3 size A4 100pcs RM69.90

Tapi yang mummy guna yang no #1 dan #2 sahaja.
Mummy kan dolu belajar kat Nippon..Buku-buku kat nippon(zaman mummy la) kecik2 molek.Maka mummy memang nak buat buku kecil-kecil je buat Akif.

Lepas tu mummy juga buat poster kecil untuk dia dan juga poster besar.
Yang kecil guna A4 size or 1/2 A4(size apa ya 1/2 A4 ni)
Yang besar guna manila kad.

Reason mummy tak mau beli buku untuk dia
1. Dia suka sangat conteng buku- dah guna laminated ni conteng tak lekat
2. Dia suka koyak buku- laminated takleh koyak
3. Dia suka 'mandikan' buku- laminated tahan lasak sikit.Kalau dia 'mandikan' mummy jentik dia..dia tak akan ulangi lagi.
4. Dia mudah bosan- Kalau mummy buat sendiri mummy boleh buat ikut peredaran kesukaan dia pada masa-masa tertentu
5. Kalau dia dah bosan dengan satu2 buku yang dibeli kadang-kadang dicubit kecil2 kertas2 itu lalu dia kunyah2!Bila hancur dia luahkan..buleh?-Bila laminated tak boleh nak cubit tak larat nak kunyah.
6. Kalau buku mummy buat tu rosak mummy boleh buat lagi!

Cuma rugi mummy buat sendiri..Mummy takleh le dapat pengecualian cukai hahahaaaa

Mummy sekarang tengah plan nak buat buku cerita pula.(walaupun anak mummy tak pandai baca lagi) Nanti pandailah kan...
Apakah tajuk dan tema masih dalam dilema.(Banyak sangat tema dan tajuk best hahahaha...haru la mummy ni)
antaranya...
-lightening and thunder (storm)!-(Beratkan tajuk....Tapi ni topik anak mummy suka..Dok PK nak guna character apa jadi cas positif negatif...awan lagu mana..ishhhh interestingnyaaaa...)

Wednesday, April 23, 2008

Mummy's yada yada

Mummy tak tahu nak letak title apa so yada yada ajalah

Apa yang mummy ingin perkatakan adalah mengenai anak bujang mummy(lagi)

Mummy ni sebenarnya bukan 100% faham pun apa dia cakap
Tapi mummy guna 'haha no kan'..(kan-jigai janai yoo.ka-n)-->ni kena baca ala2 mak2 bdak jepun cakap time ngajar anak depa...bertutur...
(mummy's 6,7,8,9,10 senses(macam ni ka eja?kalau salah lps mummy check nanti mummy betulkan))-->banyaknya kurungan macam nak solve rau\prasu hoteishiki la plak(mummy tak ingat nak eja dalam english lagu mana)

Mummy main teka je dia kata apa bagi word yg samar2 halwa telinga mummy ala2 yes right no may be...
Bila teka tu BETUL mummy rasa..."yappa atashi ha kono ko no haha oya da!"(yessss i'm his mom..)
Tapi bila SALAH "atashitte honto no haha-oya nano?"(aku ni betul ka mak dia nih?)
Tapi memang mummy ni mummy dia pun...
nancyatte

p/s: Anak mummy ni makin banyak la merapu kempundeng dia..adeeiii

Tuesday, April 22, 2008

potty trainning update!

Kahkahkahkah
Hari ni kan mummy balik lambat
so mummy minta daddy la balik awal
Dah tu dua beranak tu tungggu la mummy kat main gate kawasan kilang nan terbentang luas itu....

maka pukul 715pm mummy pun terjah la
Assalammualaikum
depa tak jawap salam mummy tapi
dia poo poo
mummy acif u-uh...
abih tu???
laaaa..tak pakai diapers.
selalunya mmg balik ke rumah dr taska dia tak pakai diapers but ok la 10 minit aja
ni meh tunggu mummy..patutnya daddy pakaikan dia diapers....mentang2lah anak dah boleh bg tau...dia tak ingat yg anak blom cukup matang lagi tang bab poo poo....

maka sekecilku terpaksalah berdiri all the way home kesian kat dia....
nasib baik tak jammed..maka dalam beberapa minit ja sampailah rumah kami

mummy...busyuk yaa
ya la mmg busuk..nape tak tahan kejap
mummy ambat(lambat)
aik mummy plak salah?
acif akit(sakit) peyut(perut)...
faham fahamm....

akif jom kita belajar..
nanak baja(belajar)
abih tu nak buat apa?
nak jeyi(jerry=tom and jerry)
huh....tableh tableh...
buuuleeehhhh..
mummy tak suka la jerry tu...dia suka bully tom..mummy tak suka orang jahat...
mummy...pijam ya(pejam la)
errkkkkkkk

mummy tolong laaaa..toloooonggg..tolooong...
kejap la mummy nak update ni jap
mummy toooolooong...toolooong.....
kejap laaa
tooolooonggg...toooolong.............

teka dia suruh mummy tolong apa?

jawapannya
TOLONG BAGI DIA 'NENEN'!!!!

maka mummy kena stop...hahahaha

nama pun makan gaji

Tanpa diduga tetiba aku jadi busy tak cukup 12 jam dok opis!
Alkisah
baru diumumkan tentang penglibatan aku dengan new projectS..Kemudian juga telah diumumka aku harus melakukan kerja aku agar product yang sedang berjalan ni turut juga bleh masuk market Taiwan....
Maka ngan muka tak bersalahnya aku pi potong peluang orang lain guna lab..ngan tanpa segan silu pepandai je declare dgn kuasa veto..ishh maka hari ni seharian aku melepek kat lab...aarghhhhhh

Dah tu diperintahkan plak Email bagi tau pihak Taiwan...
Dah tu mengantarkan necessary documentS to USA.....(Dah antar sah2 sendiri juga mau bikinlah kan)
Dah tu documentS untuk Taiwan sana lagi(Dah siap pun tapi malasnya nak bg bosses...Malas nak taip Email....)

Dah tu tuptup....test puny test resulr tak memenuhi requirement....japan malaysia japan malaysia...itu ini...buat ....last2 abihlah masa guna lab..maka kenalah balik...maka baliklah..esok plak la sambung

makanya blog tak update..meronda blog pun tak leh...kihkihkih

ni pun bleh online sbb itu kanak2 cergas sedang menonton bob the builder....
YES WE CAN!

Monday, April 21, 2008

Buku-buku dan poster?




Ini akif punya. Antara bahan bacaannya
Baru belajar numbers and ABC lagi serta alif ba ta....

Btw..
Makin nakal tau mamat ni
Ni ha baru kena marah tuang air dalam kotak puzzle then nak minum dari kotak...Adeiii
Harap2 dengan 'pressure' bentuk lagu ni cepatlah mummy kurus hahahaaaa

Dah kena marah sekarang dia tengah melukis fish...
Dia ada beli satu mainan..'mickey mouse'

Apa dia buat ...
Dia akan 'ajar' mickey mouse dia tu baca ABC..123..Alif Ba Ta...
draw fish write ABC..
kihkihkih

Aku bagi tau dia..mickey mouse dia tu mainan bukan orang...
Dia kata tak apa...acif uke(suka)
mmm..

Yang aku perasan sejak aku balik awal lepak kat taska dia sambil tunggu daddy dia
Dia mmg tunggu aku datang sbb dia nak ajak aku baca buku.....
Kadang2 dia nak baca la kadang2 nak melukis atau menulis..ikut mood but masih berorentasikan buku la...

cuma
alahai bencinya aku kat tom and jerry
hari2 kena hadap...adeii
hahahahaaa
Padan muka sapa suruh beli....

Sunday, April 20, 2008

Bila mummy saya bertukar

Saya ingin menulis sedikit tentang suasana di mana mummy saya tiba-tiba bertukar.
Selalunya saya sahaja yang bertukar.Kadang2 saya jadi Ultraman tiga/Gaia/Dyna dan sebagainya
Tapi kali ini mummy saya yang bertukar.

kes 1
Saya sembunyi buku 'mummy'
Actually this is my book.But mummy kata, this book will be kept by her because she want to bring 'my book' everywhere, so that I can read anytime Iwant (when mummy is with me la) but saya amat berminat untuk menyimpan buku ini sendiri jd saya telah mengambil buku tersebut tanpa pengetahuan mummy
Buku itu!

Then apabila mummy perasan she keep saying she saw me took that book..Aiyaa..sudah kantoi....
Dan Mummy mula soal siasat saya..
where is the book where is the book....
She nag..nag and nag till I fall asleep.
Then the next morning she woke up early and start her 'operation'..finding the book...Hehehehee..I hide it under the carpet under the sofa hahahaaa
Then today I noticed she put her handbag on the higher cabinet!kihkihkih

kes 2
Since I successfully can go to toilet when I wanna to urine, saya terasa ingin mencuba sesuatu.
Saya sudah tahu urine saya itu panas....Dan kali ini I try to taste it.But my mummy is a very super mummy la...Apabila dia melihat akan perbuatan saya menyentuh urine lantas saya dekat kan ke bibir saya mummy saya telah memukul tangan saya! And then she started to nag..nag nag...
Saya bagi tahu saya nak rasa sikit sahaja.
"asyer ikit aja"
She said.."damedesu!Kitanai!"bulatttt mata mummy saya sama macam monster serang ultraman punya mata..Takuuutttt.
Sakit juga kena pukul tangan..Tak cukup dia pukul tangan saya dia cubit peha saya.....
Geram betul saya...!!!!Saya disuruh keluar dari bilik air dan menuju ke bilik.
Saya dah masuk bilik..Saya dapati daddy saya sedang tidur dan saya dapat satu idea,
Instead of rasa my urine how about I try to taste air buangan dari washing machine.....
Jadi, (pssss...masa itu mummy saya kat dalam bathroom...dia tengah cuci muka.)
Saya hampiri lubang air buang washing machine..Saya buka penutup lubang air....
Sedang saya memasukkan tangan saya mencari sumber air....
"Akiiiffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
Ohh my my....
Mummy saya dah rupa sebiji macam rupa raksaksa.......Takutt..
Dia babab saya lagi.
Being a degil boy like me...I buat derk aja....
Then mummy saya angkat saya masuk bath room....jirus air satu badan saya..dia sabun saya...dia bungkus saya dengan towel dan dia naggggg..nagging and nagging...
Mummy saya kata....
"Air buangan washing machine tu kotor..Kitanai..abunai...dame!"
mata dame kayo..nan ni ga ii no....dame dame..
But I like..
Mummy kata
Kalau nak rasa air milo ka sirap ka hatta kopi sekali pun dia akan bagi but not air longkang!
Satu lagi..Mummy saya terus capai berus gigi saya dia sental mulut saya.....
adeiii..mummy kalau buat macam tu mati ke kuman???
mummy mummy
Then mummy warning saya andai kata saya sakit tekak esok dia tak nak kawan dengan saya...Mummy sanggup ke mummy??????
Lepas tu mummy paksa saya nenen..Saya kata dah kenyang..mummy kata kena minum juga....
Mummy....Apa kes ni mummy???

Then mummy kejut daddy dari tidur..masa tu dah 1am...
Bila daddy dah dengar semua cerita
Daddy angkat saya daddy peluk saya...daddy kiss saya..then daddy pesan pada saya....
urine...air longkang semua tu kotor...Tak boleh diminum....Tak perlu dirasa...
Saya angguk2 aja la...
Mummy plak kata nak bagi tau teachers jangan izinkan saya masuk bath room tanpa ditemani...Habis la sayaaaaaa.....
Sesungguhnya saya terperanjat sangat tengok mummy saya 'bertukar'
Garang macam singa!!!!!

Opsss...saja saya nak tunjuk..Ini kandungan dalam meja saya

Nampak macam OK kan..sebenarnya tu lepas saya siram air!!!
Tak tahulah kenapa saya cari pasal sangat
Tapi oklah...Mummy saya tetap sayang saya walau saya buat apa sekali pun....
Cuma tak tahan tang bab kena babab tu aja...
Janji saya tak akan ulangi lagi..Sakittttttttttttttttttttt

Ada lagi yang buat mummy saya naik angin

Kerusi

Orang patut guna kerusi macam nikan kedudukannya


Tapi saya nak duduk kat sini
Sila klik atas gambar untuk melihat gambar yang besar ya...
Saya cuba nak duduk kat atas kerusi ..Dalam keadaan kerusi macam gambar ..
Saya jatuh tertonggeng..
Mummy dah bagi warning..Tapi saya rasa saya akan berjaya...Bila saya jatuh saya tak berani nak menangis saya risau mummy cubit saya lagi..

Saya tahu mummy sampai ke saat ini masih tertanya-tanya kenapalah weekend ni saya nakal sangat...
Bukan apa mummy..Saya happy..Saya nak tau banyak benda ni
Saya sedang belajar ni....
Dan saya tau mummy sure akan jawap
"belajar memang bagus tapi kita kena tahu bezakan yang mana baik dan yang mana dame!"
Heheheheeee
Ok mummy saya belajar bezakan ya...

OPsss....
Walau bagaimana pun...weekend kali ini benar2 memenatkan mummy sebab saya banyak sangat 'aktiviti'
Kesian mummy.....

Friday, April 18, 2008

Rezeki /Duit

Alhamdulillah
He has been rewarded the MH award again!
Certificate and cash,RM200(jerk bkn RM200K) Tapi aku sudah cukup gembira hahahaaaaa

Tahniah dear!
Kira 2nd time la nih...(sepatutnya tiap2 bulan pun layak dapat tapi depa nak bagi fair(and lovely) so ....

Maka

Bila dia bagi tau aku..Aku ni excited lah kan...(Anamiraa..aku kan over acting!)

"Ayang ni makin materialistik la"
"Erkkk..nape?"
"Bila abang ada duit lebih sikit bukan main lagi baik ngan abang.."
"Erkk ye ke???"(sungguh ka???aku tak baik erk bila kurang RM?)
"Iyeee.."
"Eeleehhh 200 je pun...nak berkira?"
"Tak laa memanglah nak guna sesama.Tapi ayang ni sekarang pantang tengok duit....."
"Bukan saya habiskan pun...saya suka je ngan duit"
"Dulu tak macam ni pun...."
"Dulu i have no plan..but now i have many many planSSSSSS..which is duit is the mosttttt mosttt important thing"
"Dulu ayang kata duit tak penting sangat.."
"Itu duluuuu......dulu lain sekarang lain"
"abih tu abang bukannya berduit pun..."
"Tak pa...Abang bleh generate duit..."

Teruk tak wife jenis gini?Aku mem'pressure' dia?

Ya ampun nampak gayanya aku punya 'kesukaan' terhadap duit telah jelas kelihatan.Ohh Ohhh..

Duit duit di mana kau duit....
Sapa tak nak duit kan......
Ada sapa2 tak mau duit??Bagi kat aku kalau tak mau...

Wednesday, April 16, 2008

Sasuga uci no ko

Potty trainning ..Alhamdulillah makin menunjukkan perkembangan positive.
Sudah tidur siang tanpa diapers.
Sudah berjaya poo poo sekali tanpa diapers.
Omedetou!

"akak ada ajar dia ya malam2?"

"ada juga..kenapa?"

"Dia kat kelas memang semua soalan dia aja yang akan jawab..betul pula tu..Dia ada ambik apa-apa pil minda ke?Budak2 kat sini ramai yang ambil...macam2 ada..."

Sambil sengeh kambing...
"Ye ke..Alhamdulillah......tak ada la....Dia macam biasa la..'jaga makan'"


"kak...senangla ajar dia potty"
"ye ke...Alhamdulillah"
"2-3 hari dah boleh bagi tau....Dia memang akan cakap kalau nak kenc*ng.."
"Ajar dia senang kakkk..."
Alhamdulillah...
Hanya Allah sahaja yang tahu perasaan mummy setiap kali anak mummy dipuji...

Mummy bersyukur kepada Allah kerana memberikan kemudahan kepada kami...

Anak mummy
Selamat meneruskan perjuangan.
masih jauh perjalananmu.
Mummy janji selagi nyawa dikandung badan selagi DIA berikan kekuatan...Kita akan sama-sama tempuhinya.

Pil minda?
Saya tidak percaya semua ini.
Kalau mencergaskan mnda mungkin ya..tapi tidak untuk mencerdikkan....

Mungkin pendirian saya terhadap 'benda ini' bercanggah dengan insan2 sekeliling saya...Namun....Tidak mengapa kita berhak punya pendapat dan pilihan sendiri....

Hakikat sebenar..Mummy juga tertanya2..
Adakah kerana dikau memang mewarisi semua jenis genetik terbaik?
Atau pun adakah inilah hasil dari 'magic liquid' anugerahNYA?

Ya kau terlalu kecil dan muda untuk mummy lihat kesannya..Kau terlalu mentah...

Ya Allah kagumnya aku.....

Pertama kali aku 'melihat'nya dia hanyalah setitik hitam sebesar biji tembikai....
Hari demi hari kejadiannya makin memberangsangkan sehinggalah tangisan pertamanya didengari.
Ya..dia adalah kau... anakku...
Sasuga uci no ko...

Ya Allah...Arigatou!

Pendidikan anak-anak

Saya harus memilih.
1. Mengikut peredaran sistem pendidikan Malaysia
atau
2. Mengikut kehendak anak dan diri?

Ternyata selagi saya di bumi bertuah Malaysia ini, saya harus mempertimbangkan tentang 'sistem pendidikan Malaysia'.

Bagi saya, 'homeschooling' is the best, namun bagi ibu bekerja seperti saya, untuk melaksanakannya adalah terlalu berat.
Ya ada orang yang mampu melakukannya.Kenapa tidak saya?
Biar alasannya tidak disebut.

Makin hari makin menjadi-jadi, saya makin memikirkan ke manakah hala tuju pendidikan anak saya.
Saya tidak boleh mengikut ataupun meniru mereka yang sepenuh masa bersama anak.
Saya harus cari 'method' saya tersendiri.

Apakah 'method' saya?

Apa yang dilakukan sekarang....

1. Mengajar anak sendiri/bersama suami (salah seorang)
2. Mengajar pada waktu malam 1-2 jam sehari pada hari bekerja
3. Memgajar anak sendiri ketika hujung minggu
4. Memikirkan alternatif 'classes' available.(worst case senario)
5. Menyediakan sendiri material untuk anak gunakan.(dibuat sendiri ataupun dmuat turun dari internet)
6. Masa bermain bersama anak
7. Masa belajar bersama anak
8. Masa memasak bersama anak (hujung minggu)
9. Masa mengemas bersama anak

Pendek kata banyakkan aktiviti bersama anak.
Itu sahaja yang saya mampu..

Jadi anak mummy.....
Sila beri kerjasama

Tuesday, April 15, 2008

Ouchhh..anasss

pada suatu petang di sebuah rumah(sewa) yang sempit kedengaran

"daddy....hehehee...anas ya ayer kincin acif"

" hehhh...apa nih...kenapa main air kenc*ng!"

"Anass yaaa"

"Akif!"

" uwaaaa....mummy daddy babab(read: marah)"

Maka si mummy pun bergegas ke bilik air..
"kenapa..kenapa..what happened?"

"Ada ka patut dia main air kenc*ng!"

"Mummy ayer kincin acif anasss"

"Jadi dah tahulah ya panas?sebab badan kita kat dalam bebaskan haba..."

"Haba?"

"Yaaa.."

"Anti acif besyar mummy ajar yee"

"ohh...nak belajar bila besar ya..."

Angguk....

"Dah dah....cuci cepat keluar...next time tak perlu 'rasa' lagi yaaa..."

"kenape?"

"kotor..."

"uweekkk uweekk..syabun syabun..."

sejak kanak-kanak ini 'potty trainning' dia banyak 'explore' tentang perkara-perkara bersangkutan dengan potty......
Ada juga perkara-perkara yang buat mummy pening lalat nak menjawap....


Anak
Anugerah terindah bagi setiap ibu dan bapa.

When you were born into this world
Your mom and dad saw a dream fulfilled
Dream come true, the answer to their prayers

You were to them a special child
Gave 'em joy every time you smiled
Each time you cried, they're at your side to care

Child, you don't know, you'll never know how far they'd go
To give you all their love can give
To see you through and God it's true
They'd die for you, if they must, to see you here


How many seasons came and went
So many years have now been spent
For time ran fast and now at last you're strong

Now what has gotten over you
You seem to hate your parents too
Do speak out your mind, why do you find them wrong

Child you don't know, you'll never know how far they'd go
To give you all their love can give
To see you through and God it's true
They'd die for you, if they must, to see you near


And now your path has gone astray
Child you ain't sure what to do or say
You're so alone, no friends are on your side

And child you now break down in tears
Let them drive away your fears
Where must you go, their arms stay open wide

Child you don't know, you'll never know how far they'd go
To give you all their love can give
To see you through and God it's true
They'd die for you, if they must, to see you here

Child you don't know, you'll never know how far they'd go
To give you all their love can give
To see you through and God it's true
They'd die for you, if they must, to see you here

by Freddie Aguilar

Nung isilang ka sa mundong ito
Laking tuwa ng magulang mo
At ang kamay nila
Ang iyong ilaw

At ang nanay at tatay mo'y
Di malaman ang gagawin
Minamasdan
Pati pagtulog mo

At sa gabi'y napupuyat ang iyong nanay
Sa pagtimpla ng gatas mo
At sa umaga nama'y kalong ka ng iyong
Amang tuwang-tuwa sa yo'

Ngayon nga ay malaki ka na
Nais mo'y maging Malaya
Di man sila payag
Walang magagawa

Ikaw nga ay biglang nagbago
Nagging matigas ang iyong ulo
At ang payo nila'y
Sinuway mo

Di mo man lang inisip na ang kanilang ginagawa'y para sa yo
Pagka't ang nais mo'y masunod
Ang layaw mo dimo sila pinapansin

Nagdaan pa ang mga araw
At ang landas mo'y maligaw
Ikaw ay nalulong
Sa masama bisyo

At ang una mong nilapitan
Ang iyong inang lumuluha
At ang tanong nila ANAK
Ba't ka nagkaganyan?

At ang iyong mata'y biglang lumuha
Ng di mo napapasin
Pagsisisi at sa isip mo't nalaman
Mong ika'y nagkamali

(betui ke idak ntah la lyric tangalog nih!)

Etika ketika berada di dalam surau di tempat kerja

Kita bukan lagi anak kecil yang baru bertatih...

"nak tak baik..tak elok bermain kejar-kejar dalam surau..surau tempat beribadat..."

Tidak lagi

Namun hakikatnya kita perlu selalu diingatkan

Melayu mudah lupa??Tidakk..Bukan hanya melayu yang mudah lupa!
Manusia memang PELUPA...
Bukan Bangsa-bangsa tertentu sahaja...Selagi kita manusia itulah antara sifat kita

Pertama.
Surau(Saya tidak mahu menyentuh tentang masjid kerana masjid terlalu luas penggunaanya..ini hanya sebuah surau yang hanya beberapa meter persegi luas yang syarikat sediakan untuk kita menunaikan solat ketika waktu kerja)

Ya surau di tempat kerja kita

Boleh dikatogerikan surau syarikat saya bekerja agak luas.

Ohh sebelum itu sekali lagi dijelaskan,
surau di tempat kerja disediakan untuk kita menunaikan solat (dan kira 'aci' la untuk ibu-ibu pump susu...)

etika ketika berada di surau
1. Jangan bercakap kuat
2. jangan mengumpat
3. Jangan la buat surau sebagai tempat lepak ataupun tempat tidur...

Hakikatnya
kalau ada orang sedang solat, kita yang sedang mebaca Al-Quran harus memperlahankan suara kita...Agar bacaan kita tidak mengganggu kekusyukkan mereka yang solat
(ini Ustazah saya ajar ketika saya baru darjah 2...Di negeri kedah ketika itu kelas Quran Tajwid bawah kelolaan kerajaan Negeri hanya akan ambil pelajar dari darjah 3/tahun 3 sekolah kebangsaan namun saya 'special case' maka tahun 2 dah boleh sertai kelas itu...Kira pelajar yang paling muda dan ustaz ustazah memang akan ajar sungguh-sungguh pelajar ini..every single thing!Bertuah kan....)

Ok....
Kita juga tak boleh baca bacaan dalam solat kuat2 dikhuatiri orang yang solat disebelah kita terganggu..(lain keslah kalau kita imam)

Kita digalakkan bersolat di saf depan.....
hakikatnya..kalau kita datang awal elok sangatlah kita duduk di saf depan ..Agar mereka yang datang kemudian tak perlu melangkah depan kita.
Untuk menjaga kekusyukkan kita etc.
Kalau kes solat berjemaah memang kena penuhkan saf depan dulu.....

Saya memang terganggu jika ketika saya solat didepan, mereka yang selesai solat di saf belakang bergelak tawa tak tentu pasal...
paling tak suka...kalau disebut..
"si polna si polan ni la dulu dok pam susu kat surau...hishh tak kuasa aku...beli ajalah susu..pam pam plak.."

Ohhh langsung terjejas solatku....

Marilah kita menjaga etika dan tata susila di dalam surau.

Back to IE

Unfortunately..I have to use IE back.. again!
My old PC in this 'marvelous' office memang tua sangat2 dah.
Tak mampu nak mengikut kemajuan technology lagi dah..Pity me.....

Ke Musang berapi mmg la ni 'heavy'???
Adakah kat rumah juga aku harus change back to IE???
Tak kot....

Setengah hari aku asyik menguruskan ini PC tua....Penat sungguh
Report aku pun belum start....

Monday, April 14, 2008

Penatnya rasa

Hari ini aku seharian dok mengurung diri dalam gua(read:lab)
Penatnya otakku

Ntah kenapa tiba2 QA Japan detected problem.Mmmmm..
Yade...Itu sample Germany sana juga sampai OK aja..Awat kat Japan KO??

Maka bagai nak raklah kena investigate...
Semua orang bagi aku guna lab..kihkih..
Sapa tak bagi tak dak gaji OK..Ini product bakal letup ok...so ke tepi ke tepi......(riak kan???)
Hahahhahahaaaaa

Itu tuan menejer lab pun ala2 dah cuba ikut rentak..best design first kihkihkih..sorry naaaaaaa
Memang depa perlu beri laluan kat product design by kami ini....Kena weii kalau ini company nak survive longer...
see how great is our design kahkahkahkah.....

Nah .......Aku ada report yang tergendala...Adeiii...esok kena bersilat dengan report plak...
Bila ntah date itu report harus sampai US?Lupa dah aku...Lantak lantak..esok aku check....
Japan side plak dah berkali2 ingatkan aku tentang itu report...sabaq laa..bukannya aku lambat..aku advance ok....so sabaq naaaaaaaaa
Susah betoi..kita advance pun depa pressure..kita behind schedule lagi la kena hantm...aiseh aisehh..doniaaaaa

Cerita melegakan minda plak
Anak aku makin maju dalam bidang potty kihkih
sudah boleh bagi tau hajat dia...sudah boleh tido siang tanpa diapers...sudah pandai buka seluar and 'hehenda' sendiri..
Sasuga anak mummy....
Yappa uchi no ko ha saikou da!!!
Gambare akif..gambare mummy..
gambaroo ne.....

Keinginan nak tukau kerja tempat lain makin memuncak.....dalam pikiran ni macam2 aku pikio...Insya Allah akan tiba masanya..
hari2 nih apply kerja hahahaa..
Tapi awat ntah tak sangkut2
Tak pa tak pa
Dari pengalaman lalu...aku akan dapat kerja hanya dalam masa satu hari.....so minta je hari2..nanti bila dah rezeki tu sure dapat..Insya Allah
Gambaroooooooooooooooo

Ke..Aku nak sambung study?
Ambil kursus?
Ala2 dah terminat bidang lain laa..Macam mana nih?

Aktiviti melawat blog pun belum buat lagi...so stop dolu la....

Saturday, April 12, 2008

stress yang tak patut & potty trainning update

Al kisah suamiku nan tercinta upgrade lappy and re-format bagai

Dah tu
dia tak bg aku guna mouse dia suruh guna apa yg ada kat lappy ni

Aku plak amatlah kekok dan lembab....
terkial2..
alih2 terasa pressure ala2 stress gitu...buleh?pagi2 nih.....

Alasan kekanda pujaan jiwa
nila gunanya lappy
compact...takyah mouse2
nama pun laptop
letak atas riba guna laaa
kalau ada mouse nak kena ruang nak gerak2 mouse
harus aku belajar guna tanpa mouse ni...
Kena anjak sikit paradigma hahahaaaaa

btw
lappy aku ni maker dia ni buat tak temperature rise test erk?panas semacam je nih!
Kalau sejam letak atas peha mau melecur gini!

update ttg potty trainning
so far so good
dia dah tau cara nak kuarkan pee...
dan dia dah tau kalau nak pee kena gi toilet
ada juga kes dah masuk toilet tak sempat buka suar tapi dimaafkan sbb tempat dan niat jelas hahaha

dah berjaya berjalan tanpa diapers tapi mummy just risau dia poo poo
sbb untuk poo poo dia blom ready diapersless....
nak poo poo harus pakai diapers hahahaaaa

tak pe perlahan2

apa2 pun mmg dah banyak improvement..so...stay tune...layannnnnn

Aku suka budak akif ni sbb dia ni..so far mudahhh sangat ngajar dia..apa jua new skill..mummy suka mummy suka

Yappa oya baka da na!

tom and jerry

Akif
mummy tak suka cerita ni akif
Dari mummy kecik2 lagi mummy tak sukaaaaaa

Alasan mummy tak suka depa ni
Jerry
Apasal dia jahat sangat akif?mummy tak suka tau orang/binatang yang jahat.
Kenapa la character Jerry ni macam ni ya?
Kenapa dia suka sangat belasah Tom?

Tom...
Kenapa tom ni blur sangat?
Kenapa character dia macam tu?
uhuks...
mummy tak suka depa

alahai dah bgn plak nak hanyen...

recycle

Aku ni memang environmental friendly tau hahahaaa
Aku memang suka kumpul
tin2..kertas..plastik dan sebagainya

So far baru 2 kali aja la kami pergi jual barang2 recycle

tin alumnium
tin sardin/tomato puree/tin keras tu laaa
plastik...botol susu ebm tu...pet botol...botol detergen...apa2 lah yg asalnya plastik
kertas...surat khabar...kertas conteng akif ka....

memang barang2 ni aku kumpul simpan elok2
tin2 dan botol2 aku aku cuci bersih2 dan keringkan lalu disimpan.....

jomlah kita sama2 menyokong recycle ni
jomlah..

opsss..kalau jual tak dapat bnyk mana pun..kahkahkah
sebonet kereta kertas baru dapat rm20..kahkahkahkah

Tapi ok what..

blogging with akif

by akif
abcdefgh

then mummy
sebenarnya nak taip bnyk tp akif dah ngamuk...suruh dia taip sampai h je dah tak nak...skrg ni mummy rakan baik akif..'stay up' every night

i'm a good mummy meh?

mummy dah la syimpan jom ido...

Friday, April 11, 2008

aku cuti

Aku cuti lagi hari ni
Bawa anakanda gi follow up

so far so good...

Maybe next month boleh stop ambik ketotifen.....

Dan semalam dgn jayanya aku berjaya masuk MHU....nick macam biasa ya.....

PC Office takleh guna,,Maka kena tunggu berada di rumah la nampaknyaaaa

Thursday, April 10, 2008

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Japan side already completed checking my samples.Fuhhhhh....Pass!Hari ini atau esok depa akan send to Germany for the approval.
Yeyeyeyeyeeeeee

Aku berjaya 'advanced schedule'
Fuhhhhh...Thank you Allah...

Sebenaqnya tidoq tak lena tau selagi no respon dari japan kahkahkah...Haru la aku nih
sebabnya kalau fail penat la aku weiiiiiii....
Bila dah chief engineer bagi tau tadi dah complete..lps tu buat suspend sebut ok ka ko lelambat ....saja je nak bagi muka aku tukaq colour...cehhhh

Lega lega...so tinggal nak follow up ngan QA side Malaysia aja laaa..

Wednesday, April 9, 2008

solid food for baby

note
breastfeeding baby.boleh start after berusia 6 months.
formula feeding baby- lepas 4 bulan dah ok (katanya la..aku tak tau ya..)

Dan aku nak citer sikit pasai anak bertuah aku

unfortunately..
this 'acif' started his 1st solid earlier than 6months old..5 months 28 days.

First solid food was bubur blend masak sendiri oleh mummy
Ketar tangan weh nak buat...Al maklumlah masakan pertama untuk anak

Then dia makan le seminggu sekali 2 table spoon gitu.weekend (read; sabtu only)

Berlarutan makan seminggu sekali selama 2 bulan.

Lepas tu mula bawa bekal ke sekolah la...
mummy bekalkan agak2 1-2 time makan.
Sampailah umor 1 tahun.
then bekalkan untuk 3 time a day..
Masa ni dia makan week day aja..week end tak hingin dia nak jamah. Nenen sahaja

Then bila dia dah setahun setengah kot (mummy tak ingat sgt dah) dia dah tak nak bubur.
Mummy prepare sup hari2.

bubur or sup ni mummy masak dalam slow cooker.

mudah oo slow cooker..malam masukkan segalanya bangun subuh tu siap...

Then mummy upgrade dengan steamed fish yada2...Tapi dah 1 bulan stop sbb akif tak nak..
'acif nak syuppp'
maka hari2 lah sup
Le ni mummy masak every morning
dulu ada mummy masak malam then siang/pagi panaskan tapi macam tak best ja
maka mummy jadi rajin sikit la (dah takyah pam kan so....bgn la pagi awal plak)

Al kisah pegasuh2 dia dok teringin nak ajar dia others lauk pauk..
Mummy mmg asyik sup ajalahkan sbb dia minta sup hari2..
Mummy nak larang agar jgn bagi macam tak best plak..so mummy let akif make the decision...
Depa try bagi dia kurma ayam masak khas utk kanak2 taska la)
Result:Anak terunaku masih belum ready dengan lauk pauk itu..sup juga the best..
sakit perut memulas anakku itu..kesian dia...Maka masih relevanlah alasan mummy memasak setiap hari untuk anak mummy sbb anak mummy banyak pantang larang
Biar la orang nampak anak aku macam cerewet asalkan aku tau apa anak aku makan.....

Namun aku agak kagum sungguh ngan bdak2 baya anak aku kat taska dia....bkn hanya kurma ayam..tomyam pedas pun depa bleh balun.....
Ada yg sorang tu pengasuh2 pun naik gerun....sambal pedas pun selamba makan..anak aku 3 batu dok menjauh kalau tgk mknn color merah kahkahkah...

tak apa kecik2 dia biarlah nampak cerewet asalkan hari tuamu kau tak salahkan mummy kerana sakit itu ini......
And mummy janji selagi akif nak, mummy akan bagi akif nenen..don't worry..
hatta sudah 6 tahun pun..suka hati kamu laaa
sbb mummy yakin anak mummy bijak membuat keputusan.....

watashino iru tokoro

Kono kaisya ha...watashino iru tokoro ja arimasen no

nanka
kinitsuita
Nande nihon sotsu ha kono kaisya ni nagaku irarenai no?
Atashi dake konna nagaiiiii kikan to iu ka..5 nen kan mo kono departmento ni itteiru no...Nande...
Atashi ga hen nano?

Kono kaisya ha nihon sotsu ni ammari sukijanaino..
hitori- iccyatta no nihon he..daigakuin wo susunda..
hitori...go nenka de yameta...aru maresyia no daigaku ni insei ni....
hitori...yameta...furita ni natte
hitori yameta..hitokoto mo iwanakatta...nigecyatta no...

dakedo..kono atashi ha..nanka ..nande..mada mada koko ni irareteirun darone..
Nanni ga atta no?
Nande sonna ni gaman dekiru no?
Gaman?
Gaman nanka janai no
Shikata nai no...
Doko ka ni ikitai no..
Mooo kono kaisya yametaiiiii no...
Mo gaman no kagiri..genkai....iya nano.....

Nanka ne..saikin ano nihon kara korareta hito taci ha...atashi ga nihon-go ga dekirukoto ga watsureta no..nanka maresyiajin no waruguci wo watashino mae ni gang gang itteiru no
watashi ha mooo...gaman gaman..kao ga akaku naru hodo gaman...moshi gaman ga dekinakattara moshikasshitte ano hito taci wo nagutta kamon...
kitsuiteinai no kana..
bakano kana...

kepada kwn2 aku yg tak faham sepatah habuk pun...kihkih...korang mesti bleh agak apa ke bende ..kehkehkeh...

yappa hayaku yamenaito atashi ga kowareta kamon...

Ya Allah bantulah aku.

Retetan dari comment aku kat blog Kissed An Angel

Kelebihan berat badan

Ya ampun...
Aku kena hilangkan 20kg berat badan berlebihan untuk capai tahap berat badan paling vogue dan sexy untuk seorang aku!!!

Pertambahan berat mendadak aku ni bermula apabila aku stop bersukan atau lebih jelas..stop main hockey.

Lepas habis last paper SPM...Paper biology 15 Dec 1996...Aku tak pegang dah hockey stick..Opss..sorry pegang sekali end of Dec waktu aku pi tengok boyfriend aku main hckey untuk Penang Open....
Pegang kayu hockey aja la.....bukan main hockey...kahkahkah...

Ok....

Bermulalah episod menambahkan berat badan yang memang dari asal pun berat

Yang anehnya..Masa aku study kat Japan dulu berjalan kaki ke sana sini tau.....segala benda buat sendiri....
Tapi gamaknya kesan 'hibernasi' winter time..winter break tu kesannya amat mujarab kahkahkahkah
Memang sejuk bedi2 pun berpeluh2 namun...kelembapan metabolisme gamaknya laaaaa(alasan2)

Balik Malaysia...kawen.beranak..
makin 'sihat' aku
overweight monster serang gaban pun takut
70kg weh!!!Tak gamak nak baca bacaan meter

Aku ingat lagi masa aku baru2 preggy si Akif berat aku 73kg
Dr.T..Gynea aku tuh kata u ni overweight la...
Kalau boleh turunkan sikit ur weight is better la
Aku ni ala2 yes right no maybe je laaaaa(sambil dok pk lagu mana niiii)
Ya la kalau overweight preggy..mcm2 kesan sampingan boleh jd..high BP ka...diabetes ka...bagai2

dengan izin Allah aku ni takleh makan nasi...
3-4 bulan tak leh tgk nasi....Asal nampak nasi je loya...
Maka untuk mengenyangkan perut aku...aku makan buah epal(atau akif panggil a-pel)...Memang kata opis mate aku yg dok sebelah aku masa tu "kalau u tokey epal mau bank-rup..sendiri je makan"

Breakfast and lunch aku makan apple.Aku bawa satu bekas besar tu
Dah kupas kulit, potong2 rendam air garam tuh

Then dinner..Hari2 makan mihun sup....Kalau kedai yang aku selalu gi tutup aku makan apple ...kahkahkah

kesannya...
Dalam masa 2 bulan berat aku mendadak junam 15kg...

Sudah gynea aku sudah risau plak...Aku bg taulah apa dah jd maka dia oklaaaaa

kira berat yg molek le bg ibu mengandung 3 bulan...
Lepas tu bila 40weeks...Nah 83kg u!

Lepas bersalin...3 hari lps bersalin aku timbang berat aku 69kg...83-69=14
anak aku 4.41kg.....apa lagi yg 9kg+ tu?

Then exclusive BF...pernah turun sampai 60kg U!
Bangga gila nih
tuptup anak start solid..naik 3kg plak mummy dia...

sedar tak sedar aku stop pump..Nah 70kg..padan muka!!!!
kalau stop Bf for good ni berapa berat aku????

Bila dah cecah 70kg semula nih..Mulalah gelabah balik...kalaulah masa naik 3kg dulu aku sedaq diri....

Untuk kelihatan cantik anggun dan sexy?jauh sekali!
Aku punya masalah ni perut buncit tak mau susut..
Nih pakai uniform ni pun ber'girdle' tau kalau idak takleh zip..kahkahkahkah
lagi satu bahagian pinggang ke atas belah belakang mcm belon..cehhh
lemak tepu..
Ini cara nak hilangkan aku kena banyak gunakan tgn julur2ke langit biru..activity rumah...bleh lap2 kabinet tinggi tanpa guna bangku/tangga...Namun hakikat sebenar...akan jadi lembap..lambat siap my dear akan suruh aku dok dia yang buat..lagu mana nih?
Aku ni memang 'lemak' tauuuuu

Nak try/dah try tak makan sgt..gastrik plakkkkk
Haiyaaaaa

Aku tengah dok pk nak makan macam preggy dulu laaaa

breakfast..lunch makan apple...hahahaaaa
malam makan oat..tak pun tak yah makan...

ke lunch mkn oats?

nanti aku plan baik punya....

senaman kena buat at least 4 kali seminggu 1-2 jam...
Boleh???

Ahaaaa...suppliment...untuk hilangkan lemak2 tepu ni
makin aku kaji makin naik bengong aku...
mahal ya ampun..kalau bagi mak aku....senang lenang mak aku

so aku kena pilih la...
nak spend RM ka nak spend time sikit kerahkan keringat aku....

Pilihan ditangan anda...

Macam mana nak turunkan berat badan ni nyah!Mak tensen la kalau lagu ni.....

Aku ni kena tetapkan hati aku nih....kena ada semangat macam mana semangat aku BF anak nih!Aku buleh aku buleh....

Anda bagaimana?

Tuesday, April 8, 2008

A baby

Masih lagi baby?ye ke?

Are you a baby?
Yeeessss....baby yaaa..
Are u sure...
syooorrrr..Nyi baby ya....acif baby...

Dear anak mummy
Anakanda sudah 2 tahun 6 bulan lebih la sayang
Lagi 6 bulan genap 3 tahun....

Untuk pengetahuan anakanda..anakanda dah tak pakai dah baju2 size baby..maka dengan ini mummy tegaskan yang anakanda bukan lagi baby.....Dah besar

Akif cepat nenen...Akif nenen banyak2 nanti cepat besar,,gemuk montel
Nanak demuk..nanak besyar....Acif baby...

Anakanda...Baby tak tahu on laptop tau..Baby tak tak tahu shut down laptop tau....
Baby tak tahu pun mana satu button 613 ..Baby tak tahu pun tekan number telefon paksu..
Baby tak tahu panjat2 tau....
Baby tergolek je.....

Alaaaa...acif dolek(golek) masa kecil uweee..uweeeeeee...acif baby yaaaa

Anakanda kenapa nak sangat mengaku anakanda ni baby..yes you was a baby...
Tapi takkan nak jadi baby sokmo....
Jadi budak besar pun still boleh nenen...

Mummy..besyar pong bleh hanyen?
bolehhh...
Oooo....acif besyar acif besyar....

ERkkkkkkk...

Monday, April 7, 2008

extended nursing

  1. extended nursing 1
  2. extended nursing 2
dan banyak lagi....

Aku dalam katogeri inilah sekarang ni
Mmmm....


sedikit tak puas ati hahaaa
(ada aja tak puah ati minah nih)

Orang selalu terperanjat bila nengok anak aku nyusu hahhaaa
Ya la badan mcm bdak besar tapi tak de la besar mn lagi..kecik lagi.pelat dah telor lagi...
Cakap pun ala2 baby lagi

What make me comfortable with breastfeeding?
Anak aku!
Aku suka..
Bau dia...fe'el dia....
Gaya dia..telatah dia....
Kebanggaan dia bila dia boleh nyusu...
(bdak kecik ni dia bangga tau..)

Aku tgk citer Bella sambil2 tunggu daddy dia jemput kami kat Taska
Anak si Bella tu nangis tak henti2..
tup2 anak aku kata..
"aya baby angish bagi ya hanyen(nenen)"
Terperanjat aku..
Dia pun tau ka budak nangis nak ditenangkan...dan ketenangan itu dengan breastfeed dia...

"mummy...yayan(kesian) baby..bagi ya hanyen(bg la nenen)"

Akif nak share dengan baby tu?

bagi baby diam?

Ahaaa...

Mummy tom(jom) bagi....yayan(kasihan)..

Lagi satu....

Mummy..kat hehen-kul(school) baby $%^&&(tak tau nama apa) angish...nu-num(minum) susu tak besh(tak best)...waa waa waa..angish.....

Abih tu akif buat apa?

nenok(tengok)...baby nak hanyen tuuu...

Kenapa akif tahu dia nak nenen?

acif angish nak hanyen....

Ohh..IC....

Mummy nak hanyen!

Bila anak dah besar ni nursing in public pun senang
dia yang akan decide to bF or masih boleh tahan dahaga...
Kalau dia nyusu dia akan tolong cover..
kalau ada orang tgk dia..dia akan tanya..."ape?..acif hanyen laaa"


From Ivillage
Question:

I am a mother of three breastfed children. Once my children reached the age of one, my family, friends and the general public began to give glances of disapproval. Is there a reason to nurse past one year of age?

Answer

Many moms wonder if there are really benefits to nursing a baby past his first birthday. In the United States, most babies are weaned before they turn one. We are surprised to see toddlers and even older children at the breast, though this is commonplace in other parts of the world.

The natural time of weaning will vary from child to child. In cultures where children are allowed to nurse as long as they want it has been found that natural weaning takes place between three and four years of age. Extended nursing seems to be the human norm.

In this culture, we often see breastfeeding only as a means of providing optimal nutrition coupled with immunological protection. Breastfeeding provides much more than just nutrition. Toddlers really enjoy nursing -- they don't nurse for milk alone. Breastfeeding soothes your child. It comforts him when he is tired, sick or hurt. Nursing is your baby's way of touching base with you as he busily explores his world. Parents often worry that their child will become clingy and dependent if they are nursed for an extended period of time. Providing your little one with this loving and secure base actually helps him to become independent.

The health benefits of breastfeeding do extend throughout the entire time you nurse. A longer duration of breastfeeding has been found to be directly associated with not only fewer infant illnesses, but subsequently, fewer toddler illnesses. (Gulick EE, 1986. The effects of breast-feeding on toddler health. Pediatr Nurs 12(1):51-54)

Mothers also benefit from extended nursing. You continue to benefit from the hormones of breastfeeding. The "mothering hormone," prolactin, relaxes you, while oxytocin stimulates loving , nurturing behavior. As mothers of nursing toddlers know, this can be very important to your mental health and well-being. Life with a toddler is not always easy! You also benefit from the intimacy that nursing provides. Taking time out of a busy day to cuddle is as important to moms as it is to their babies.

Extended nursing may delay the return of fertility by continuing to suppress ovulation in some women. Breastfeeding also provides protection against these diseases:

  • ovarian cancer (Schneider AP, NE J Med, 1987)
  • uterine cancer (Brock KE, Med J Australia, 1989)
  • endometrial cancer (Petterson B et al, Acta Obstet Gynecol Scand, 1986)
  • osteoporosis (Blaauw R et al, SAMJ 1994). Breastfeeding also has been shown to decrease insulin requirements in diabetic women (Davies HA, British Med J, 1989).
It is very helpful for moms who nurse past one year of age to surround themselves with a good support system. If your friends and family are not comfortable with extended nursing, you may find great support in the company of other nursing mothers at a La Leche League (LLL) meeting. Check your phone book or call 1-800-LA-LECHE for the name and phone number of a LLL leader in your area. Best wishes!

nursing manner

Ya pesan kat anak kita..yes yesss..
(rupanya cara aku buat selama ni betul)

A husband of mine

salam.....

Husband....

Aku ada bercakap/borak with my dear lelaki itu about... blog...

Ayang ada ke orang tulis blog kutuk husband/wife?

Huh?Y?Abang nak tulis blog kutuk saya?Or u wanna me blogging kutuk u?

Tak laaa..abang tak pernah jumpa..

So...Abang nak saya create or search it for u?

Tak payah laaa....

Aikk abang nak tulis blog kutuk saya?

itu butiran borak2...

Bercerita tentang suami....
Amat tak elok berdosa oo...kalau wife ngutuk suami....

Aku bukan nak kutuk suami aku..Tapi aku just wanna share sikit je....

Tentang suami....(jgn ada sapa2 plak berangan nak berkongsi suami ngan aku..tak boleh!!)

Aku kan...Kalau orang lain(wife sesapa la) cakap ngan aku about her husband....

Aku agak tak suka kalau dia cakap..
Kalau suami kita2 ni....(merujuk suami aku juga la tu)

Aku tak berkenan sangat
sbb bagi aku
Suami aku is the best! Buleh?

Lantaklah tak kaya..tak jutawan pun..asalkan dia menyenangkan aku....Kalau aku sedih dia ada untuk pujuk aku..walau dia tak pujuk mana pun cukup kalau dalam ngantuk2 dia dia tepuk2 aku say..."sabar sayang" Cukup...He's the best!

Aku kan bila aku down..(refer aku punya previous2 entry la)
Aku nak lelaki itu ada disamping aku...
Dia ni penyabar tau....Dia dengar aja apa aku luah...no komen...zero....
Then, bila aku dah luahkan segala dia masih lagi diam...ala2 speechless gitu...boleh?
Memang le kakadang susah juga nak judge dia setuju ka dia bangkang ka....
Tapi tak kisah laaaaa
hahahaaaaaa

Lelaki itu memang rajin...seingat akulah..aku dah lama dah tak perlu cuci kain..tak perlu sidai kain...tak perlu vacumm lantai....Cuci bilik air dan toilet tak pernah langsung sejak aku kawen dengan dia...
Semua dia buat....
Aku cuci kain (masukkan ke dalam mesin basuh) pun bila aku rasa aku nak buat.....
Tapi aku taklah ambik kesempatan sangat...
Bila aku 'free' aku buat laaa..Tapi dia akan sambung..dia akan rampas dari aku..Patut la aku makin Gemuk!!!!

Dan yang paling nyata..Aku tak akan bandingkan husband aku dgn lelaki2 lain....

Dan aku tak akan kata 'semua lelaki sama aja'
sama tang structure kejadian(cosmetic?) ajalah kot
sikap dan sifat masing2 ....Tak sama

Or lelaki itu terlalu luar biasa??
Ya luar biasa untuk aku laaaaaaa

Sejak aku balik naik bus ni..Aku dah jarang gaduh..Yippiiieee....kihkihkihkih

p/s: Hari ni maybe aku akan tulis bnyk entry merapu...

Ohh ohhh...

Hari ini anak aku bangun awal....Bangun nak minum air..
Susu mummy dah tak cukup ya?
Tak ya...acif dahage!

Dah petah berkata2....Dah banyak ragamnya

Dah pandai memberi alasan. Dah pandai memujuk.....

Dah berjaya potty trainning di siang hari.Alhamdulillah...

Dialah penyeri hidup kami.....

Alahai..pengasuh kat taska anak aku berhenti plak....ada 3 orang aja la ni

Saturday, April 5, 2008

Mana mummy?

Kakak..Mummy hilang!....mummy..mummy....mane mummy acif?Kakak mummy acif hilang!!!

Mummy kan pergi Nursery hari2 after office hour naik bus. Dia memang suka sangat bila mummy sampai awal.Dia akan berlari2 girang..Melompat2 dan sebagainya.
Pantang mummy hilang dari pandangan dia..maka ayat di atas aka diulang2 .....

Selalu mummy hilang ke 'toilet' or mummy sembunyi bila dia degil.
Anak kita ni kalau ada kita dia punya 'besar kepala' level memang naik sikit la. Aku rasa memang semua kanak2 akan begini..Rasa secure bila ada parents bersama.

Jumaat..Dilaporkan anak aku bangun tidur pukul 1pm!..Bahana malam tu dia tidur lambat.....Stay up apa ntah laaaa......Apa lagi tengok mickey la!Too much TV?(dia ni kalau dia kompromi time kita tengok TV harus dia akan tidur lambat.Lagi pun dia tidur petang.....

Friday, April 4, 2008

oats

This is a cereal plants that is considered to be soothing food for the nerves. It is one of the best sources of Inositol, which is important for maintaining blood cholesterol level. Oats are amazingly high in calcium, potassium and magnesium, together with lots of B complex – all are vital to a healthy nervous system
Dipetik dari oohoi.com


  • Merendahkan level kolestrol darah
  • Beli dan makanlah oats jika anda bersedih/berduka kerana oats adalah antidepressant semulajadi- akan menjadikan anda lebih tenang dan selalunya meredakan tekanan,kerisauan,kebimbangan, dan ketakutan/keresahan.
  • Melindungi dari 'bowel cancer'
  • Unrefined oatmeal can be eaten on regular basis to reduce stress while cooked oats will relieve fatigue
Kegunaan
  • A bowl of oat porridge with a spoonful of honey makes a calming breakfast for a child in the morning before an exam
  • If you suffer from constipation, try eating raw oats before looking for any drugs.
  • Oatmeal bath ( a form of water therapy) will help heal eczema and other skin conditions
  • Make it your choice of cereal if you want to reduce your cholesterol level. Take it daily.

konflik?

Memandangkan minggu ini aku berada di dalam keadaan 'kurang sibuk' aku dapatlah 'mengular', tukar template blogs dan sebagainya.

Maka sambil-sambil aku menukar apa yang patut aku pun membaca semula entry-entry aku.

Ya Allah..Banyaknya sumpah seranah!.Aku harus kurangkan. Apa jua alasan...Kurangkan penggunaan perkataan-perkataan kesat.
konflik kendiri?

Aku ni suka benar dalam satu hari 3-4 entry aku 'post'.
Bila 'idea' datang memang tak boleh nak elakkan lagi.

Thursday, April 3, 2008

DARI GMAIL

Cuba dari Gmail pula.Hahahahhahaha.

Tak tahu kenapa sekarang ni buka blogger amatlah slow.Maka kena cari 'alternatif' way untuk blogging.

Kalau kat rumah cepat aja!.

--

Percubaan dari Email

Testing testing

tadi try dari handphone..ishh entah apa2 keluar..sungguh tidak indah.
Ini cuba dari email pula.

Blog....bloggers..boleh dikawal?

Dahulu...Blog tu apa pun aku tak tahu.Lepas diperkenalkan oleh kawan2 aku pun create satu blog .yuitsumuni.blogdrive.com
Lepas tu blogdrive asyik takleh buka kalau aku kat rumah..aku pindah guna blogspot.Lepas tu aku mula buka satu lagi mysweetstory.wordpress.com...dan lagi...dgn blogspot....

Aku bukan nak cerita tentang blogs aku tapi, tentang 'takut'nya depa kat bloggers..bloggers politik la..
Tapi kalau kat media electronik ka media cetak ka depa main guna word 'blogger' je..Tak spesifik...politik ka apa ka....
Patut kena biar clear la kan.....

Macam blogger macam aku yang rapu raban aja nih..tak de maknanya kalau nak jumpa ngan kerajaan yada yada...tak de faedah..
takkan nak menulis pasai anak pun kena approval kan?kahkahkahkah..macam bangang je bunyi...

Nak sekat penggunaan blog/kewujudan blog...
Aku yakin tak akan boleh sekat..
takkan nak haramkan internet kot kan.....
ke nak suruh provider company block and ban segala link related dengan blog?
Kolotnya.
Tak de makna le kalau websites dan blogs dihalang dari rakyat Malaysia...

Aku berharap sangat pihak media terutamanya dan pihak gomen pimpinan pak lah ni bnykkan sikit ilmu tentang IT nih.....
Jangan main dengar je orang cakap
Belajar balik la
Saya tau depa tak tau sbb depa dah lanjut usia belaka...Dah tu belajar dalam bidang yang amat tak komersial dan tak ada sangkut paut dengan teknologi........Memang 'berat' untuk depa memahami dan mempelajari......Tambahan pula depa bukanlah bijaksana sangat pun(mmg tak bijak langsung..)
Kesian depa

silalah buat kaji selidik dulu sblm keluarkan apa2 statement(ttg blogger)..Sebab statement yg tak jelas dan tak tepat akan menimbulkan syak wasangka..fitnah dan salah faham.

sekian...

btw..update on my dear baby potty trainning..semalam berjaya...tiada terbabas..Tahniah baby!

Wednesday, April 2, 2008

He's on potty trainning

Re-start...Setelah gagal ...Cuba lagi kali ini..Versi ini sesi ini...Dengan bantuan pengasuh-pengasuhnya

Start diapers-less Saturday lepas..Hari ni hari ke-5...

Day 1- 1X terbabas
Day 2-2X terbabas
Day 3- Day 1 start diapers-less kat nursery....1X terbabas. Frust gamaknya..Dia bantai siram air satu badan.
Day 4- 2X terbabas..Lama sangat tunggu nak pee...keluar je bilik air terkeluar le plak. Lepas tu tak poo-poo sejak Isnin..Then poo poo semalam tapi tahan.....terkeluar juga dalam he-hen-da(nanti akan bg tau makna)..Then mandi pakai diapers...poo-poo puas-puas hahahaaaaaaa

hari ini tak tau lagi macam mana.

he-hen
Anak aku ni suka cakap ada he-hen...

he-henda= spend*r
he-hen-ka= buka

mummy nak he-hen-ti= mummy saya nak roti

mana cat?
Cat he-hen-ti = cat mati (kan kitten kitaorang mati)

so hati2 ngan word he-hen-ti ya....

ala biasa lee...satu word bnyk makna....

macam japanese languange juga hahaaa
hashi
端 - edge
橋- bridge
箸- chopstick

bunyi sama..makna lain-lain.

Mummy..nak he-hen-ka bekash kokok... = Mummy saya nak buka bekas keropok!
Pelat pelat.....

Tuesday, April 1, 2008

It's my secret recipes

Aku telah setup satu lagi blog! Hahahaaaaa

My Secret Recipes
recipeforus.blogspot.com

Sebenarnya aku nak letak resepi-resepi kegemaran aku dan resepi-resepi 'berjasa' buat aku.
Juga resepi makanan untuk anak-anak kecil.
Dari mula-mula kita bagi solid food.

Sumber resepi: Dari Majalah dan web-web.

Dan ada juga dari mak aku (dr apa aku tengok mak aku masak)

sekian...

mawi

Asmawi Ani

aku pelik tau..Ini mamat haa..popular sungguh noo...
Dah 3 thn dia dapat anugerah bintang popular berita harian...
'tsumawi'..siap ada lagu tuh! Hahahaaaaaa

Memang betul kot orang kata ini mamat dia ada aura....
Bayangkan anak aku dari umor beberapa bulan sudah kenal itu Mawi...Aku tak kenalkan tau...
Dia tgk TV iklan silkygirl tu la...bila Amani panggil Mawi..then dia mula tau itu mamat's name is Mawi...
Dan dia mula kenal suara Mawi
dari jauh2 pun kalau dia dengar itu lagu si Mawi yang nyanyi..dia akan cari...
Siap sebut..
"ehh..mawi..mawi.."

Kalau TV comercial yang ada Mawi tu mmg favorite dia...
Kalau mata Mawi sebelah pun dia bleh kenal(keratan paper/megazine)..confuse aku....
Kalau gi potong rambut nak 'fesyen mawi-botak'

Adeeiiiiii

Dahsyatlah dunia hiburan ni perkenalkan Mawi..bukan anak remaja..malahan bayi2 pun suka!

sejak ada mawi..Vince..zahid macam tenggelam timbul..Faizal AF4 macam tenggelam tak timbul2..
Milah tu baru lagi..pompuan plak..tp tak menyengat macam Mawi..in fact meluat aku tgk si milah ni!

AF6 ni..Ntah le sapa...
Tapi seorang pun tak de aura...herherher...

Aku peliklaaaa....
apsal bini org pun hegeh2 nak masuk AF..Dok umah jaga anak la
Dah la nyanyi je muka sedih...tak de tarikan langsung
ke sbb aku juga turut menyampah ngan adik dia itu?
Tapi muka Saida tu mmg tak berkenan la aku tgk sbb sebek sokmo
Ceria2lah sikit ishhh
Kalau teringat anak2..balik aaaaaaaaaaaaaaaa

Ttg mama Rina
Mmm..tak faham juga tapi maybe sbb dia usia dia tu dia bosan kot dok kat rumah..anak dah kawen....
Hidayah tu kena cari kan...Dari Allah....so bab beramal ni takleh la kita nak force dia..
Namun buleh tahan jugalah dia nih....

suami org pun ada juga!
Dahsyat tahun ni

tapi aku tak tgk sgt AF
aku tgk pukul 9-10pm then aku tgk TV3..cerekarama...

berfikir secara logik akal

Aku bukannya bagus sangat.
Aku juga sedar dan faham hakikat manusia ini ada kelebihan dan kelemahan masing-masing

Cuma..Kadang kala aku agak terkesima dengan soalan-soalan yang memang kalau kita yang boleh berfikir waras dan logik akan boleh settle within
0.00001 second..
(over kan?)

It's about breastfeeding.

Kita rata-rata tahu breastfeeding adalah satu 'activity' di mana seorang anak yang kecil (0 hari hingga sblm akil baligh) menghisap susu dari payudara ibunya/ibu susuannya....(anak ya bukan bapa anak ...itu harus ingat..)
Maka, aktiviti ini kita dipanggil penyusuan susu ibu..anak minum susu mak/ibu susuan dia.

Dengan kepesatan pembangunan modal insan...dengan majunya bidang perubatan, teknologi....
Manusia mula mengkaji sesuatu yang memang terbukti benar lagi nyata (tapi sifat manusia mmg begini..tiada bukti rasa tak puas hati....)

Susu ibu adalah makanan terbaik bayi.

Kemudian....
Kita didedahkan dengan, ibu bekerja dan penyusuan susu ibu.
Dan bagi aku..paling tidak pun ibu bekerja yang mahu menyusukan anaknya itu mestilah seorang manusia yang waras..berakal.....mampu berfikir...

Bebelan aku hari ni....

Pasai pa depa yang waras dan berakal ini banyak yang kurang boleh berfikir logik akal..
(ko tak yah pk apa2 dalil ko pk logik ke idak aja)


soalan sesak nafas 1..
1. Bolehkah simpan EBM dalam peti ais sama ngan mknn/bahan mentah lain..ikan, udang, daging etc?
komen aku...
Cuba fikir logik...
EBM tu isi dlm apa?main tuang dalam peti ais ka?
takkan?
ikan, udang simpan dlm apa?main tabur je ke dlm freezer?tak kan?
so buleh laaaaaaaaa.
Ada bau?
Takkan aku nak ajar cara2 cuci ikan plak kot.....
Peti ais tu rerajinlah bersihkan...
Kalau duit bnyk beli yg jenis tak dak frost tu (teknologi semasa)

soalan sesak nafas 2..
Saya tak ada peti ais..boleh ke nak BF?

Basically..boleh BF tanpa peti ais..tapi kalau awak nak buat stok WAJIB la ada peti ais...
Tak kisahlah apa alasan pun..kalau nak buat stok EBM ,..WAJIB ada peti sejuk/ais.

soalan sesak nafas 3
saya ni kerja...sibuklah tak sempat nak pam susu....

Ko nak susukan anak ke tak?
Kalau ko dah tak sempat sgt..ko tak yah pam..ko bg je FM time anak ko tak bersama ko..buleh?(in fact selalu org yg tanya /bg kenyataan mcm ni depa mmg tak nak sgt pun pam susu yada2 tu....depa mmg mengharap kita cadangkan depa bg FM...)
Di sini sebenarnya ibu itu sendiri harus memilih...to BF or not to BF...

Busy sampai tak dan rest langsung tu tahap mana?
perang kat perbatasan ka?
kalau kerja office aku rasa masih boleh arrange kan?or mmg jenis manusia yg tak tau nak bahagi masa?
kerja kat production pun line pun ada rehat..kerja kat site pembinaan pun ada juga masa kan?
Kita kenalah fikir sendiri...kalau kita rasa kita tak boleh nak buat, stop ajalah pam tuh...tapi takyahlah wean terus..mix feeding aja laaaa.
Tapi once kita 'failed' tok sah la ajak org gagal juga....
kita boleh perbaiki utk anak berikutnya

sesak nafas 4
I dah cuba macam2 tapi susu i tetap tak bnyk....

1st of all....susu banyak tak bnyk itu rezeki dari Allah

Kita boleh berusaha untuk banyakkannnya..Dengan izin Allah...

Kalau kita dah berusaha sedaya upaya...Dan minta Allah tolong...Takkan tak ada juga?
Kalau tak ada juga....kita tak cukup usahalah tuh..(tp org akan marah kalau kita kata depa tak cukup usaha...ada yg kata dah 6 bulan berusaha....bg aku 6 months is not enough!)
Then how many time u pray for that?Berapa kali ko minta dengan Allah?

kalau anak 1,2,3 tak berjaya maybe anak ke 4 berjaya or maybe yang ke 10...Janji ada perubahan ke arah kebaikan...

2ndly....
Jangan sekali2 anggap bila beranak aja terpancut2 susu keluar macam air pancut taman tasik.....
Ada org berminggu ada org on dot....
Ikut rezeki masing2
but bglah anak hisap
ni bila tak nampak ada sus keluar terus give up

hisapan anak tu yg akan membantu percepatkan susu terhasil..mmg tak ada memancut tapi ada untuk bayi itu!

Lagi satu lepas beranak tu jgn la manja dan mengada sgt!
Rajin2kan diri bg anak menyusu
Penat mmglah penat.....Tapi demi masa depan...penat sekarang lagi bagus dr penat kemudian.....
renung2kanlah....

Lepas tu bila timbul kes FM ada yg tak halal bagai nak melompat..inilah gunanya kita BF anak....HALAL sokmo....

sesak nafas berikutnya
husband i tak bagi i BF anak i....macam mana ya?

Kahkahkahkah...
Cari le husband lain! Hahahaaaaaaaaa

gunakalah ciri2/sifat2 kewanitaan yang ada dalam diri anda untuk anda terjemahkan segala isi hati anda ttg BF....
Kalau bab lain anda boleh 'jatuhkan' dia takkan bab nak Bf anak anda tak boleh?

Lagi satu paling tepat...laki ko tu bangang!

tambahan...

ttg pam...
ada yg tak mau invest pam mahal2 takut tak guna/malas guna....
Bagi aku..kalau mmg berniat nak BF sampai 2 thn belilah pam yg mmg sesuai diguna..biar mahal asalkan kita tak menyesal nanti....

sekian

p/s: minta maaflah kalau ada yang tersinggung..kalau tersinggung takyah tinggal komen ya...kang aku balas lagi tersinggung plak.....
minta maaf juga atas penggunaan bahasa2 kesat nan amat..Tak ilmiah langsung!tak ada kesopanan.

Kepada yang tgh preggy dan plan nak susukan anak, bnyk2kan mencari info terkini ttg Bf dan berkawanlah dgn mereka yg berjaya susukan anak hatta 1 dr 10 anak sekali pun....
kerana mereka ini Insya Allah boleh membantu anda kelak....
Dan elakkan bertanyakan pendapat dr mereka yg gagal susukan anak/tak pernah susukan anak/tak sokong BF...elakkan....


susukanlah anak anda dengan susu anda kerana susu ibu adalah makanan terbaik bayi anda.