>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Wednesday, April 9, 2008

solid food for baby

note
breastfeeding baby.boleh start after berusia 6 months.
formula feeding baby- lepas 4 bulan dah ok (katanya la..aku tak tau ya..)

Dan aku nak citer sikit pasai anak bertuah aku

unfortunately..
this 'acif' started his 1st solid earlier than 6months old..5 months 28 days.

First solid food was bubur blend masak sendiri oleh mummy
Ketar tangan weh nak buat...Al maklumlah masakan pertama untuk anak

Then dia makan le seminggu sekali 2 table spoon gitu.weekend (read; sabtu only)

Berlarutan makan seminggu sekali selama 2 bulan.

Lepas tu mula bawa bekal ke sekolah la...
mummy bekalkan agak2 1-2 time makan.
Sampailah umor 1 tahun.
then bekalkan untuk 3 time a day..
Masa ni dia makan week day aja..week end tak hingin dia nak jamah. Nenen sahaja

Then bila dia dah setahun setengah kot (mummy tak ingat sgt dah) dia dah tak nak bubur.
Mummy prepare sup hari2.

bubur or sup ni mummy masak dalam slow cooker.

mudah oo slow cooker..malam masukkan segalanya bangun subuh tu siap...

Then mummy upgrade dengan steamed fish yada2...Tapi dah 1 bulan stop sbb akif tak nak..
'acif nak syuppp'
maka hari2 lah sup
Le ni mummy masak every morning
dulu ada mummy masak malam then siang/pagi panaskan tapi macam tak best ja
maka mummy jadi rajin sikit la (dah takyah pam kan so....bgn la pagi awal plak)

Al kisah pegasuh2 dia dok teringin nak ajar dia others lauk pauk..
Mummy mmg asyik sup ajalahkan sbb dia minta sup hari2..
Mummy nak larang agar jgn bagi macam tak best plak..so mummy let akif make the decision...
Depa try bagi dia kurma ayam masak khas utk kanak2 taska la)
Result:Anak terunaku masih belum ready dengan lauk pauk itu..sup juga the best..
sakit perut memulas anakku itu..kesian dia...Maka masih relevanlah alasan mummy memasak setiap hari untuk anak mummy sbb anak mummy banyak pantang larang
Biar la orang nampak anak aku macam cerewet asalkan aku tau apa anak aku makan.....

Namun aku agak kagum sungguh ngan bdak2 baya anak aku kat taska dia....bkn hanya kurma ayam..tomyam pedas pun depa bleh balun.....
Ada yg sorang tu pengasuh2 pun naik gerun....sambal pedas pun selamba makan..anak aku 3 batu dok menjauh kalau tgk mknn color merah kahkahkah...

tak apa kecik2 dia biarlah nampak cerewet asalkan hari tuamu kau tak salahkan mummy kerana sakit itu ini......
And mummy janji selagi akif nak, mummy akan bagi akif nenen..don't worry..
hatta sudah 6 tahun pun..suka hati kamu laaa
sbb mummy yakin anak mummy bijak membuat keputusan.....

2 comments:

Marisa said...

Anak aku lak suka mkn nasi kosong.... kadang2 dia nak kuah cthnya kari, sup, apa2 je la...

sbb tu anak aku amat suka nasi lemak, nasi ayam, nasi beriani.. sbb dia tak suka makan lauk. kdg2 mood dia ok dia mkn ikan,,,, ayam dia tak berapa suka.. tp aku pelik.. kenapa ayam KFC dia suka....

rizza said...

fid..tak pe le kan kecik2 kita jaga ..sok2 besa dia tau mana yg bagus utk diri dia...

hassan ..sama la ngan akif...nasi kosong, kadang2 sup....kalau tak de sup..dia suruh tuang air masak je dlm mangkuk nasi dia tu...hehheh

hassan pun tak lalu makan kari....
tom yam tu aku masak memang tak pedas langsung....boleh le dia makan..memang dia suka ala2 sup kan...kurma2 semua tak layan leee.... tapi daging panggang ke ayam panggang ke....mintak2 lagi ko..hhehhehe

yg ye nye derang ni bukan cerewet tapi bijak..kang sakit perut lak ..kecik2 makan pedas2 yg bercili api tu....sudah nye besar sok lagi le teruk sakit dlman yg kita pun tak tau....mintak di jauhi la ...

ok..... asal derang happy kan fid..