>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Wednesday, April 16, 2008

Sasuga uci no ko

Potty trainning ..Alhamdulillah makin menunjukkan perkembangan positive.
Sudah tidur siang tanpa diapers.
Sudah berjaya poo poo sekali tanpa diapers.
Omedetou!

"akak ada ajar dia ya malam2?"

"ada juga..kenapa?"

"Dia kat kelas memang semua soalan dia aja yang akan jawab..betul pula tu..Dia ada ambik apa-apa pil minda ke?Budak2 kat sini ramai yang ambil...macam2 ada..."

Sambil sengeh kambing...
"Ye ke..Alhamdulillah......tak ada la....Dia macam biasa la..'jaga makan'"


"kak...senangla ajar dia potty"
"ye ke...Alhamdulillah"
"2-3 hari dah boleh bagi tau....Dia memang akan cakap kalau nak kenc*ng.."
"Ajar dia senang kakkk..."
Alhamdulillah...
Hanya Allah sahaja yang tahu perasaan mummy setiap kali anak mummy dipuji...

Mummy bersyukur kepada Allah kerana memberikan kemudahan kepada kami...

Anak mummy
Selamat meneruskan perjuangan.
masih jauh perjalananmu.
Mummy janji selagi nyawa dikandung badan selagi DIA berikan kekuatan...Kita akan sama-sama tempuhinya.

Pil minda?
Saya tidak percaya semua ini.
Kalau mencergaskan mnda mungkin ya..tapi tidak untuk mencerdikkan....

Mungkin pendirian saya terhadap 'benda ini' bercanggah dengan insan2 sekeliling saya...Namun....Tidak mengapa kita berhak punya pendapat dan pilihan sendiri....

Hakikat sebenar..Mummy juga tertanya2..
Adakah kerana dikau memang mewarisi semua jenis genetik terbaik?
Atau pun adakah inilah hasil dari 'magic liquid' anugerahNYA?

Ya kau terlalu kecil dan muda untuk mummy lihat kesannya..Kau terlalu mentah...

Ya Allah kagumnya aku.....

Pertama kali aku 'melihat'nya dia hanyalah setitik hitam sebesar biji tembikai....
Hari demi hari kejadiannya makin memberangsangkan sehinggalah tangisan pertamanya didengari.
Ya..dia adalah kau... anakku...
Sasuga uci no ko...

Ya Allah...Arigatou!

13 comments:

sitilina said...

mummy.. nk pil minda satu!

Fid said...

nak berapa gelen???

rizza said...

fid bagus akif..kejap je... sini dah masuk sejuk...aku pun hold le jap...sejuk2 asyik terkucil sampai 3-4 x siang2 ko..

pil minda..hahahah

tu genetik + jaga makan + susu ibu + didikan....amin...good boy!!!

sitilina said...

hafiy amik aura abg akif sket. nama pun HAFIY dah. hehe.

go hafiy go!

Mommy Hafiy said...

yes..go go to all yg bernama HAFIY
hehehe..
hafiy sini pon tgh berusaha keras potty training..cuma prob dia ada mommy yg tak sanggup amek risiko kena basuh tilam so time tido tuh mmg dipaksa pakai diapers..hehe
bagi can la yek wanita mengandung tak larat nak basuh tilam...hahahaha
pil minda??tak pernah dgr pon..kecik2 lg sudah bg makan ka?rasanya tu supplement jek tuh..mana ada such thing pil yg bole mencerdikkan org..huhu

ps:::saikin byk post noo..sehari tak bukak sekalik dah byk tertinggal...berilah aura kerajinan tuh kat sini sket *wink*wink* :_)

Erna said...

pil minda? bagi aku takde jalan mudah utk mencapai kejayaan.. bagilah makan seguni ubat pun kalau tak usaha dan berdoa dan bertawakkal takde kejayaan jugak. betoi dak! hehe..
go Akif go!

Yan said...

mommy_hafiy, mak hari tu masa nak train si Amir (he's going to 4 btw), mak beli water proof bed pad.. so, dia terkencing ka, apa ka. tilam tak basah gitu..

mmg letih ajar amir sebenarnya.. tho hubby tolong kan.. sudahnya hari keramat itu tiba jugak bila mananya dia sendiri yg takmo pakai diapers..

la ni bila kitorang nak train si arif, dia plak pepandai cakap - adik kecik lagi.. wah! sudah 2 tahun lebih lorr.. mau tunggu sampai 4 tahun jugak ka?

Fid said...

kihkihkih

korang
pil minda tu derang yg meniaga yg guna...untuk strategy meniaga laaaaaa

yuppp
aku tak ambik kisah pil ka tak pil....
aku tak makan pun mende alah tu ok je kan...

hok glemer...examo ke apa ntah...
pakat dok susume(rekemen) aku bg kat anak ku itu..ohhh tidakkkkk

mommy_hafiy
kihkih...rajin ada makna tuh...
dah free tak de mende..rajin le jadinya....
tp kite entry rapu raban..u all entry penuh ilmiah...

cik yan
mana beli erk itu pants?

anak ku itu mmg le le ni tido mlm sampai ke pg diapers tak basah tapi aku tak beraniiiiiiiiiiiiii
harus kasi dia try kan....
ishh ish....

Rapi said...

salam...

Yan said...

Fid,
mama SI ada jual.. ada kat area latest product kat kedai dia tu.

Diyanazman said...

kalau bg anak makan pil minda ni cam tak konfiden dengan kemampuan anak sendiri ajer.. tul tak?

Fid said...

diyanazman
yessss

Mommy Hafiy said...

ermm..berminat jugak la dgn iteww pants..mmg takde keberanian lak2 time haru(spring) nih..ala fid..tau2 je la kan cuaca kat sini..kalau ujan berhari2 ntah bila tilam nak kering..kalau dah natsu nnt bole la kot..huhu..futon mak pulak jenis family type..besar ya amat..beratss ooo mau sidai dekat itu beranda!
mama SI tu siapakah gerangan nyer..ada link tak??