>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Tuesday, April 1, 2008

berfikir secara logik akal

Aku bukannya bagus sangat.
Aku juga sedar dan faham hakikat manusia ini ada kelebihan dan kelemahan masing-masing

Cuma..Kadang kala aku agak terkesima dengan soalan-soalan yang memang kalau kita yang boleh berfikir waras dan logik akan boleh settle within
0.00001 second..
(over kan?)

It's about breastfeeding.

Kita rata-rata tahu breastfeeding adalah satu 'activity' di mana seorang anak yang kecil (0 hari hingga sblm akil baligh) menghisap susu dari payudara ibunya/ibu susuannya....(anak ya bukan bapa anak ...itu harus ingat..)
Maka, aktiviti ini kita dipanggil penyusuan susu ibu..anak minum susu mak/ibu susuan dia.

Dengan kepesatan pembangunan modal insan...dengan majunya bidang perubatan, teknologi....
Manusia mula mengkaji sesuatu yang memang terbukti benar lagi nyata (tapi sifat manusia mmg begini..tiada bukti rasa tak puas hati....)

Susu ibu adalah makanan terbaik bayi.

Kemudian....
Kita didedahkan dengan, ibu bekerja dan penyusuan susu ibu.
Dan bagi aku..paling tidak pun ibu bekerja yang mahu menyusukan anaknya itu mestilah seorang manusia yang waras..berakal.....mampu berfikir...

Bebelan aku hari ni....

Pasai pa depa yang waras dan berakal ini banyak yang kurang boleh berfikir logik akal..
(ko tak yah pk apa2 dalil ko pk logik ke idak aja)


soalan sesak nafas 1..
1. Bolehkah simpan EBM dalam peti ais sama ngan mknn/bahan mentah lain..ikan, udang, daging etc?
komen aku...
Cuba fikir logik...
EBM tu isi dlm apa?main tuang dalam peti ais ka?
takkan?
ikan, udang simpan dlm apa?main tabur je ke dlm freezer?tak kan?
so buleh laaaaaaaaa.
Ada bau?
Takkan aku nak ajar cara2 cuci ikan plak kot.....
Peti ais tu rerajinlah bersihkan...
Kalau duit bnyk beli yg jenis tak dak frost tu (teknologi semasa)

soalan sesak nafas 2..
Saya tak ada peti ais..boleh ke nak BF?

Basically..boleh BF tanpa peti ais..tapi kalau awak nak buat stok WAJIB la ada peti ais...
Tak kisahlah apa alasan pun..kalau nak buat stok EBM ,..WAJIB ada peti sejuk/ais.

soalan sesak nafas 3
saya ni kerja...sibuklah tak sempat nak pam susu....

Ko nak susukan anak ke tak?
Kalau ko dah tak sempat sgt..ko tak yah pam..ko bg je FM time anak ko tak bersama ko..buleh?(in fact selalu org yg tanya /bg kenyataan mcm ni depa mmg tak nak sgt pun pam susu yada2 tu....depa mmg mengharap kita cadangkan depa bg FM...)
Di sini sebenarnya ibu itu sendiri harus memilih...to BF or not to BF...

Busy sampai tak dan rest langsung tu tahap mana?
perang kat perbatasan ka?
kalau kerja office aku rasa masih boleh arrange kan?or mmg jenis manusia yg tak tau nak bahagi masa?
kerja kat production pun line pun ada rehat..kerja kat site pembinaan pun ada juga masa kan?
Kita kenalah fikir sendiri...kalau kita rasa kita tak boleh nak buat, stop ajalah pam tuh...tapi takyahlah wean terus..mix feeding aja laaaa.
Tapi once kita 'failed' tok sah la ajak org gagal juga....
kita boleh perbaiki utk anak berikutnya

sesak nafas 4
I dah cuba macam2 tapi susu i tetap tak bnyk....

1st of all....susu banyak tak bnyk itu rezeki dari Allah

Kita boleh berusaha untuk banyakkannnya..Dengan izin Allah...

Kalau kita dah berusaha sedaya upaya...Dan minta Allah tolong...Takkan tak ada juga?
Kalau tak ada juga....kita tak cukup usahalah tuh..(tp org akan marah kalau kita kata depa tak cukup usaha...ada yg kata dah 6 bulan berusaha....bg aku 6 months is not enough!)
Then how many time u pray for that?Berapa kali ko minta dengan Allah?

kalau anak 1,2,3 tak berjaya maybe anak ke 4 berjaya or maybe yang ke 10...Janji ada perubahan ke arah kebaikan...

2ndly....
Jangan sekali2 anggap bila beranak aja terpancut2 susu keluar macam air pancut taman tasik.....
Ada org berminggu ada org on dot....
Ikut rezeki masing2
but bglah anak hisap
ni bila tak nampak ada sus keluar terus give up

hisapan anak tu yg akan membantu percepatkan susu terhasil..mmg tak ada memancut tapi ada untuk bayi itu!

Lagi satu lepas beranak tu jgn la manja dan mengada sgt!
Rajin2kan diri bg anak menyusu
Penat mmglah penat.....Tapi demi masa depan...penat sekarang lagi bagus dr penat kemudian.....
renung2kanlah....

Lepas tu bila timbul kes FM ada yg tak halal bagai nak melompat..inilah gunanya kita BF anak....HALAL sokmo....

sesak nafas berikutnya
husband i tak bagi i BF anak i....macam mana ya?

Kahkahkahkah...
Cari le husband lain! Hahahaaaaaaaaa

gunakalah ciri2/sifat2 kewanitaan yang ada dalam diri anda untuk anda terjemahkan segala isi hati anda ttg BF....
Kalau bab lain anda boleh 'jatuhkan' dia takkan bab nak Bf anak anda tak boleh?

Lagi satu paling tepat...laki ko tu bangang!

tambahan...

ttg pam...
ada yg tak mau invest pam mahal2 takut tak guna/malas guna....
Bagi aku..kalau mmg berniat nak BF sampai 2 thn belilah pam yg mmg sesuai diguna..biar mahal asalkan kita tak menyesal nanti....

sekian

p/s: minta maaflah kalau ada yang tersinggung..kalau tersinggung takyah tinggal komen ya...kang aku balas lagi tersinggung plak.....
minta maaf juga atas penggunaan bahasa2 kesat nan amat..Tak ilmiah langsung!tak ada kesopanan.

Kepada yang tgh preggy dan plan nak susukan anak, bnyk2kan mencari info terkini ttg Bf dan berkawanlah dgn mereka yg berjaya susukan anak hatta 1 dr 10 anak sekali pun....
kerana mereka ini Insya Allah boleh membantu anda kelak....
Dan elakkan bertanyakan pendapat dr mereka yg gagal susukan anak/tak pernah susukan anak/tak sokong BF...elakkan....


susukanlah anak anda dengan susu anda kerana susu ibu adalah makanan terbaik bayi anda.

14 comments:

sitilina said...

ya semua itu tepat sekali.

saya nk komen bole kak? bole? bole?[sbnrnye nk luahkan perasaan].

sy pelik sket org2 yg berjaya(or taknak?) BF ni (some of them). bukan berdosa pun tak BF tp macam saja je nk besarkan isu. kalo ada byk halangan utk full BF tu toksahla fully BF kan. xyahla rasa diri teruk or rasa org full BF takbur wateva sbb BF. sbb dah xbole tu xyahla nak sibuk2kan org lain.

yg last time dlm one grup tu sy fwd kat akak 1 emel reply, ada bebelas2 lg reply hahaha. tp sy dah delete & unsubsribe. nyakitkan ati je.

dia kata : bb lahir2 susu i xde, tpksa bg bb FM.
sy ckp : bg jela bb nyusu masa mula2 lahir tu, mmgla xde susu tapi bgla susu utk stimulatekan susu kite.
drg reply : kita kesian kat baby lapar. kau byk susu xpela ckp camtu. <<<- buta hurup ke apa? sy dah ckp sy pn xde susu ms awal2. hari ke-4 br ada susu!

dia kata : pas bagi botol bb xnk BF dh.
sy ckp : jgnla baby FM awal2 kalo nk BF, ajar baby isap dlu. dh bg botol dia sedap botol dah.
drg reply : kau xpela susu kau banyak baby bole kenyang. kami susu xde <<<- komen spt d atas.

dia kata : sy makan macam2 br susu ada.
sy ckp : the best stimulator is baby sdr yg isap. awal2 xpayah la mkn benda pelik2, enuff with baby isap. tp jgnla bg baby FM tu yg dia xmo isap.
drg reply : spt di atas.

dia kata : salah saya ke bg bb FM?
sy kata : kalo nk BF mmg xpatut bg FM.
derang reply : bkn salah u bg FM <<<--- dahtu salah sapa? baby tu p bancuh sdr ke???

dia kata : sy nk sgt BF balik. susu byk tp bb xmo isap. cemana ek cara dia?
sy kata : mybe u shud try je BF cube sehari jgn bg botol ke or jgn pakai botol instead paki sudu ke. or mtk nasihat sapa2 yg penah bejaya la.
drg reply : tak sumo org bole BF. <<<---- huh

pendek kata, kesian makcik tu.

Fid said...

kahkahkahkah
lina

itulah jadinya kalau ilmu yillekk....

derang ni tu la
tak mau belajar dl hukum menyusukan
kalau dah tak mampu udah2 la...stop je la....ayat senang...

tak berdosa pun...(bkn nak galakkan org stop BF tapi kalau dah memudaratkan...)

ealyie ahmad said...

fid,
nak komen jugak.. sesak fid mmg sesak napas dibuatnyer ngan soklan2 sedemikian.. dah lama dah ely sesak ni.. bila baca post ni baru kurang rasa sesak tu..bulih? tu pasal dah jarang dah melawat 's***i**' sbb SESAK...

Yan said...

Fid,
tu yg bila ditanya camne nak elakkan, aku suh beli peti ais lain.. boleh?

Marisa said...

the most important ialah.. semangat.... dan kehendak sendiri...

Mommy Hafiy said...

sesak nafas kan..sbb tu tak join apa2 forum..huhu

Fid said...

korang
hahahaaaaa
tu la aku mmg sesak nafas oooooooo

marisa
kadang depa kata depa semangat waja..tp depa bnyk songeh..

mommy hafiy
heheheeeee
tak join rasa mcm nak join..bila join mula la jadi gini

anamiraa said...

lain kali untuk setiap soalan gamaknya kena jawab satu aje.... "kesiannnnnnn".....

My Secret Recipes said...

anamiraa
hahhaaaaaaa

anamiraa said...

fid,
itu aje caranya untuk tidak memperpanjangkan debat yang sikitpun tak datangkan pekdah untuk kedua2 belah pihak.

iyekan aje semua yang depa cakap.

(tapi serius lepas tu mesti depa yang tak senang hati kita dok setuju aje apa yang depa 'keluhkan'....)

hahahahaa...

semoga berbahagia...

Fid said...

anamiraa
bernas bernas
tapi aku jawap kat blog aku aja..aci lahkan heheheheee

kesiannnn...

mamadanish said...

fid..
untuk soalan sesak nafas 1
wujud rupanya soalan mcm ni..kekek..tatau la tak pernah masuk topik ni kut kat forum

soalan sesak nafas 2
kukukikikikukuku..

soalan sesak nafas 3
I selalu kena/diajukan soalan ini.Sometimekan the way depa ckp seolah2 kita ni tak buat keje lain asyik duk mengepam susu je dan konon2 depa la rajin teramat melampau sampai tak sempat pam..

Ingat ye,orang lain pun buzy,bukan nak mengada,tapi keje org lain sometime lebih critical dan teramat penting compare to diorang tapi stil boleh pam susu..

So jgn duk buat2 muka heran bila orang lain dlm kebuzy an boleh juga mengepam susu.

Dan jgn jua menegakkan benang yang basah seperti menyalahkan kepada ke buzy an.

soalan yang takder nombor!
Stuju..laki depa mmg***** ..kurang berilmu sungguh..

jujuee said...
This comment has been removed by the author.
jujuee said...

hi...

i just stumbled upon this blog...and i enjoy reading the entries.

i am yet to get married (only God knows when) but i love to read about this BF thingy. i have few friends who are 100% BF their babies. this is one of them :

breastfeed