>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Tuesday, September 30, 2008

ok ni update dari aku..hahaha

1. Akukan sejak start belajar di Jepun..aku dah tak 'beriya raya'
So kalau korang nak tau...Hari Ahad lepas aku baru gi beli baju raya hahahaaaa
aku memula nak beli kat PKNS jaa..Tapi ohhhhh tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk...aku fenin..ramainya umat manusia nih..
cancel
so kami pergi kula selangor...juwita first collection..milik owner taska anak aku..hehehehehe
walaupun jauh ok laa..sebab aku pi sebab nak 'bergossip(posa2 gossip tuh)...ngan dapat diskaun hahahahaa
Beli untuk 3 orang....heheheh...cik gedebi iya2 tak nak baju melayu...baju ape ni?tak nak la bagai..tup2 balik dia la yang beriya nak pakai...puas aku suruh tanggal....

2.Kahkahkah..kacau bilau sungguh...tak jadi plak kot tukar taska sebab former owner dapat balik Taska.....lepas diskusi bagai..in fact parents semua tak nak owner baru...kalau owner baru nak juga..jawapnya taska tu akan tutup laaaa...
Alhamdulillah dapat balik...siap ada parents nak ajak buat piket tuh hahahaha...
Aku akan call confirm balik after raya....
Tu yang sanggup sampai kola selangoq pi bergossip tu aiya!

3. kuih raya.......
Aku buat 3 jenis ja...
Nak buat lagi malas sebab..aku tiba2 malas nak mengemas....
Lepas tu darling hubby dapat banyak plak cookies free belasah wak balik je ke kampung...lps raya nnt aku buat le kuih raya lagi hahahahaaaa

4. duit raya.....dah isi sampul..sampul duit free..banks yang bagi..tapi tahun ni sikit ja dapat sampul...

5.Erna..Thanks .....sorry na..aku tak ajak masuk rumah..sepah yang amats...ngan baju tak lipast..plus anak aku sepah plak..baju zaman mana ntah dia bantai pakai....ni aku stay lewat2 ni ingat nak melipat kain baju tetiba malas plak dah hahahahahaaaa

6. Esok tengah hari(nasib baik) ke malam(kalau tak baik punya)aku akan balik kampung....
Lakiku kerja sampai esok ish...aku kata kalu tahun depan (abih probation promotion bebaru ni)kalau tak promte lagi siap..aci dah target laki promoted 6 bulan sekali..over?
Udah aku tak de akan di promote so....letak harapan pada hubby la hahahahaaaa
Doa2kanlah ya

7.Anak aku...Alhamdulillah banyak benda aku tau dia dah tahu....
Entah sejak bila he can understand english...hahahaaaaaa
(under estimate?)
suprise suprise suprise..sebab selama ni dia buat tak faham sekali dia faham ropanya..haha malu aku!
Anak aku dah boleh masuk tido sendiri tanpa hanen!
Anak aku memang suka tolong aku memasak
Anak aku dah pandai demand nak buku
Anak aku dah pandai kayuh basikal
Banyak lagi la dia tahu...
Aku...baru tau dia tahu..............

8.Kesempatan ini aku ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri.....
ampun maaf kupinta...andai ada yang terguris..salah silapku harap dimaafkan....

tag dari zety

aci tak kalau mintak tangguh lagi?

hahahaha
TAG 1

3 random things you love: (in no particular order)
book
pen
camera


12 movies you like: (in no particular order)
uwaaaaaaaaaaaaaa...den tak tengok movie ..uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa..

Aci dak kalau tak buat??sebab tak daya den nak menjawapnya.......

ampun2...

tag 1


http://yuitsumuni.blogspot.com:http://isha2710.blogspot.com

1. Copy gambar di bawah lalu posting di blog anda.

2. Teruskan tags ini minimum ke 5 blogger muslim yang anda kenal.
siapa harusku tag???
Dah nak raya ni aci tak kalau stop tag???
Tapi tak kisahlah..
kalau sudi..korang buat la lagi hahaha
  1. Erna
  2. Anamiraa
  3. Nor mummy hafiy yang dok kat nihon
  4. Marisa Sakura
  5. Raihan mak alesha and azhad

3. Jangan lupa tinggalkan komen pada blog mereka
4. Tulis alamat blog anda (di bawah gambar) setelah alamat blog pemberi tag.

selamat hari raya!

Saturday, September 27, 2008

kerja sabtu

kalu kena kerja hari sabtu memang bosan sangat2..

anak aku dok ngan daddy dia...

Mmm..
aku ni cerewet ke erk?
akukan plan nak tukau taska anak aku
maka takat ni aku dah pi melawat taska target 2 kali....macam melampau ka?
kira 3 kali la sebab call sekali...

aku risau juga anak aku takleh terima tapi...anakku...hidup ini perlukan perubahan..penghijrahan...
mungkin DIA ada rancangan lebih baik buatmu....

Dari segi taska tu...saiz kecik la dr yang la ni
kebersihan..Mmm...nampak bersih tapi sepah sikit..ke sebab kecik..crowded nampak sepah??

Tapi aku tengok memang bersistem..

Kita cuba ya cik gedebi..

Doakan semuanya berjalan lancar ya kawan2....

Friday, September 26, 2008

salam dari aku

  1. aku busy...busy gilaaaa
  2. aku start cuti Ahad ni 28 Sept.
  3. Esok Sabtu aku kerja
  4. Aku balik kampung selasa malam rabu a.k.a malam raya....30 sept la kan...
  5. to sya/mamadhea...tag ko weekend ni la aku buat..ohh zety juga
  6. aku plan nak wat kuih raya weekend ni lagi pun kuih raya yang aku sembunyi telah ditemui oleh lakiku maka dah settled..so aku kena buat baru hahahaa...see sedapkan.....aku buat cookie coklat oats ambik resepi dr FP Erna...tahun lepas punya raya punya projek dia...
  7. Aku sibuk ngan memilih/melawat taska lain...anak aku confirm aku pindahkan taska
  8. sepanjang posa sekali ja aku berbuka posa kat luar/tak masak...
  9. semalam hampir2 aku pi param tapiii..Alhamdulillah aku punya keazaman kuat.......balik buka posa ngan ayaq...solat bagai..start masak..sempoi..jadi juga..sambal ayam...sayur sawi dan kerabu.....
  10. melamine dalam FM China...aku dah tarik balik semua minuman bersusu cik gedebi....hakhakhak...cik gedebi is on BM hahahha..tua2 masih sakan ngan BM....hahahhaaa..Aku ada tanya dia bila mau stop...dia kata .."tunggu laaaa"..so kena tunggu laaa....api nestle and DL Malaysia kata depa selamat..mmmmmmm....KKM dah kuarkan apa2 ke?aku dah lama tak tengok berita/baca berita..Tapi aku tengok 'kekasihku seru' malam tadi hahahaa...so dah tau la mastura kawen ngan sapa....hahahahhaa...citer ni tak seram pun.....
  11. Macam funny plak bln posa ni ..di usia anak 3 tahun mak masih dok rasa let down reflex time kat opis...hakhak....Nak pam ...dah malas sooo...buat derk ja la
  12. SELAMAT MENEMPUH MALAM2 TERAKHIR RAMADHAN
  13. SELAMAT MENYAMBUT AIDILFITRI

Tuesday, September 23, 2008

pecah record

Hari ni pecah record aku berbuka di rumah
uhuks...hari ni aku terbuka posa kat luaq!alasan..

1.free
2.dah lakiku ajak...
3. kalu tak pi kang lakiku pun tak pi so aku pi la...sian plak kat dia....

Alhamdulillah free
kalau kena bayaq buat rugi ja..sebab aku tak makan sangat sebab aku asyik main aci ligan ja ngan anak aku..
orang ramai2 tu makin gagah plak dia...

nama

aku ada masalah dengan nama aku....

apasal orang kita ni suka2 nak assume nama orang?

nama aku...Cik Rafidah...
OK...

tu nama dalam IC ada binti ayah aku la

Aku pergi interview...

Nama apa ya?(BM yang betul siapakah nama kamu?

aku jawap
Cik Rafidah...

Ohh Rafidah..
Bukan...Cik Rafidah...

Rafidahlah kan?

Bukan...Cik Rafidah...

Ya laa..Rafidah...

Encik...CIK tu nama saya..bukan saya suka2 letak...so kalau Rafidah sahaja bukanlah nama penuh saya..kalau cari dari list cari alphabet C bukan R....

cerita lain

Masa aku gi buat passport...

aku dah baik punya isi form nama aku...CIK....
sekali masa pekerja imegresen kat kaunter tu ambik form aku...
dengan tak bersalahnya dia...
potong CIK..sambil sound aku...."dik ..nama sendiri orang tak letak CIK la.."

"kak....CIK tu bukan title ya,,,CIK tu nama ayah saya bagi!"

"hah???"

"tengoklah IC saya...kan ada bagi,,,"

sebab orang selalu nama Che....chik...jarang2 sangat la ada CIK....

Lagi satu orang ingat aku dr kelate sebab CIK...
Idaknya yeop....saya dari kedah la...CIK tu sebab ayah saya berangan nak saya jadi ala2...datuk seri rafidah aziz pada zaman saya lahir laaaa


tambahan...tak de sangkut paut ngan cerita nama

akukan asal gi intev ja...post yg depa offer tu nak aku pi Japan 6 bulan la..setahun la...
dilema tau
takkan aku nak tinggal anak aku berbulan2 bertahun2?
Bukan itu yang aku nak!

Kalau aku nak bukan takat setahun 2..berpuluh tahun pun aku bleh dok Nihon masalahnya...aku tak nak tak nak tak nak......

awat??aku ni memang tak layak ka nak kerja kat Malaysia ?takleh ka bagi aku trainning kat Malaysia ja?
Pasai pa aku ni begitu cenderung untuk ke Nihon??Padahal company aku kerja la ni tak de niat pun nak hantar aku gi Nihon..pelik sungguh..

taska lagiiiiiiiiiiiii

Ingat post aku yang INI?

Aku kena pk balik! Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
Tadi masa aku gi ambik akif former penyelia bagi tau....

itu 'new owner' tak nak pulangkan taska ke former owner...
So aku dah call former owner...pilu.....sedih....

Maka aku kenalah cari taska baru....
Aku tak nak deal ngan 'new owner' tu...TIDAKKKKKKKKKKKKKKKKKK...

Akif sila beri kerja sama ya....

Ya Allah permudahkanlah urusan kami...

Aku rasa aku dah nekad dah taska mana nak aku pilih...

.

Inilah antara benda aku terlibat


Tetiba aku teringat ini benda.
awal tahun ni siap design bagai.Dah jual kat Malaysia dah.
So far so gooooddd...
so sedikit bangga la.(ada color merah tapi kat Malaysia dah launch ke belum ntah yang aku tau kat US & Taiwan dah sebab aku dah buat document hahaha
Kahkahkahkah
apa buat aku teringat?
Tadi siang aku compare tahap radiation dia...nyata tetap bagus..selamat digunakan..
tu ja hahahaa

Aku sebenarnya suka juga la buat kerja aku ni terutama bab buat document kahkahkah....
Tapi tu laa..faktor2 persekitaran..ponat2..apa2 pun hidup mesti diteruskan...

p/s:Rasa macam poyo la plak...kalau serius poyo sila nasihatkan aku

panduan penggunaan barangan elektrik/elektronik

Tajuk macam gempaq kan..Hahahaa

Aku cuma nak share sedikit sahaja tentang tajuk di atas.

1.tentang peti ais kalau kita pindah/beli baru. Kita kena biarkan tanpa power on at least 12 hours or 24 hours.
kalau aku..Aku memang ikut.
Ini juga depend on type/jenis/brand/jenama peti ais kita
Dan normally akan ada tulis dalam instruction book tentang hal ini.
This is about safety..Bukan sebab lain..
sama ada nak ensure the devide long lasting/tidak merbahayakan...
paling simple memang ambik masa juga untuk gas peti sejuk tu untuk stable...
So, kalau kita bukan designer peti ais tu..ikut ajalah apa kata instruction book. sebab buat instruction book tu bukan maian2 tau..kena ada safety approval bagai tau..it;s one of the MUST thing kalau nak dapatkan approval agar product bleh dijual.

2. Kalau beli barangan elektrik/elektronik..Walaupun anda dahsyat macam mana pun aku nasihatkan take ur time..please read the instruction book.
Melainkan anda adalah designer product tersebut hahahahaaa

3.Ada yang tak de instruction book setakat tulis kat kotak ja..pun haruslah dibaca...
demi keselamatan anda

4. Jangan pepandai buka/dismantle barangan elektrik/elektronik yang anda beli melainkan anda memang tahu repair/ada kursus or anda designer produk tu.

Ehh..what is my motif of this entry ohh...

seruanku buat rakyat malaysia..
Meh la kita baca instruction book provided tuh..Demi keselamatan dan kesejahteraan hidup..
Dari pemerhatian aku..Rakyat Malaysia tak endah sangat tentang instruction book/manual book provided sebab rakyat Malaysia kebanyakkannnya suka pepandai sendiri..
Contoh musim dekat nak raya..
mercun takleh masuk malaysia..depa seludup
dah seludup depa beli..dah ada mercun yang sah2 cucuh ja meletop depa alter...buat sendiri...konon nak power lagi..last2 kudung!sib baik kudung..kalu putus leher?

lebih kurang gitu laaaa.

sekian.

Monday, September 22, 2008

berbuka hari ini

berbuka...
Baca bismillah...baca doa buka puasa...
minum susu..
Then baru start masak hahahhaaaaa

oklah kan tak de pun jatuh hukum wajib buka posa harus melantak hahahaa

so hari ni makan malam la kiranya..
lauk..ikan masam manis...ngan leftover asam pedas pari semalam.

Tapikan semalam pun buat ikan siakap masam manis juga!
aku makan sikit ja tapi ada orang tu sekor siakap dibahamnya..opss..bukan si kecik...si besar! hahahahaaaaa

Dah blank dah nak masak apa......hahahaaa

nak makan ala kadar kang tak larat pada siangnya....
Mmm.....
dilema2.....
Walaubagaimana pun dah 22 hari kami berjaya berbuka di rumah tanpa PaRam...
Esok maybe pecahkan record pi berbuka kat luat tu pun tengoklah dulu...hahahaa
Heaven tau berbuka kat rumah....
Dah tu sendiri masak..Hatta telur masin ngan tamban kering goreng pun sodap!

sedikit update ttg anak terunaku
ahad timbang..18kg..99cm height...Alhamdulillah...

Arghhhhhhhhhhhhhhh

Geramnya aku
Kat printer aku nih!!!!!
Arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.......

Dah la ..asal aku pegang lappy ja ada org kacau dah tu bila org tu tido tup2 printer plak wat hal..ikur amarah aku nak ja aku hempuk berkecai!!!!

sabar sabar....

Learning Japanese language

Actually aku tak tahu nak mulakan dari mana.

Apabila orang tahu aku 'pernah' belajar kat Nihon mereka akan bertanya...
"so u can speak Japanese?"

Aku selalu..angguk sahaja...

Fakta:
Kalau kalian dengar seseorang insan tu buat degree kat Jepun = dia boleh dan wajib boleh berbahasa Jepun.

Kalau yang gi buat master ngan PhD tu ikut keadaan...
Tapi kalau degree maka hukumnya dah jadi macam WAJIB boleh berbahasa Jepun

Dan ada juga yang bertanya "macam mana u belajar japanese?" or.."berapa lama lepas start belajar u boleh cakap japanese?"

Macam mana saya belajar?
Belajar hari2....tidur ka makan ka mandi ka semuanya belajar..Macam tak caya kan....
Dari pengalaman aku belajar bahasa jepun di usia dah lepas 17 tahun memang perlukan kerajinan dan kesungguhan....
Dan juga TUJUAN...
Macam aku dulu tujuan aku belajar amat jelas..Aku nak belajar di universiti Jepun...aku kena ambik exam untuk masuk Univ....Aku kena tahu Japanese languange sebab aku nak belajar kat sana..Aku nak survive....
TUJUAN/OBJEKTIF yang jelas.....
Jadi aku hanya perlu..rajin dan bersungguh2....
Itu sahaja...
Seingat aku...memang aku masa tu meletakkan diri aku dalam katogeri 'gila bahasa jepun'
Dan Alhamdulillah....
Hasilnya....
Aku mula belajar bahasa jepun dari '0'(zero)
Macam terbaling ke alam alien walaupun masih kat Malaysia hahaha
disebabkan aku nak join alien so aku belajar bahasa alien..buleh???

Berapa lama aku belajar aku boleh bercakap dan faham?

Untuk itu kalau simple japanese sentence dalam 5 hari dah boleh....
2 weeks dah mula boleh buat karangan mudah
pendek kata 2 tahun tu memang dah memadai la belajar bahasa jepun sebelum ke negara jepun.
Cumaaaa....
ketika aku masih di Malaysia...listening was a BIG problem to me(us) but gi Nihon dalam 5 hari je...telinga dah boleh tukau jadi telinga sana..miracle kan.....
tu namanya masuk kandang kambing mengembek..masuk kandang harimau mengaum(kandang rimau ada kat zoo ja)

Bila dah join kawan2 Nihon-jin semua...tiba2 bila time aku nak buat ronbun(thesis?) aku dapati....skill menulis dalam bahasa jepun yang formal amat2lah hancusss...
Kalau cakap OK..baik bagus...tapi menulis sudah hancuss..Maka mula la kurang bercakap banyakkan menulis..aci???
sampai one of my japanese friend marah...sikit2 aku bagi message..kahkahkah..bahasa formal plak tu...padahal sepelaung ja ..jerit ja laa ni dok message2 hahahahahaaa...

Aku kata aku nak praktis tulis ronbun...dia bantai gelakkan aku...cehh..

Ehh..apa motif entry ni?
Ohh...
tentang belajar bahasa jepun...

Pada pandangan aku...

objective belajar..
kesungguhan belajar dan
kerajinan adalah faktor penting (sebenarnya ni semua benda kita nak buat pun kena ada..hahahhaa)

Al kisah membebel la aku kat my darling hubby sebab dia malas benau nak belajar Nihongo bila aku nak ajar...
Lepas tu..Kalau nak deal ngan Japanese dok call aku tanya nak cakap itu ini nak panggil itu ini..
Mak marah tau! Tambah2 call time aku busy! hahahaaa

OK nak stop sebab ada orang suruh stop..nak hanen!

Sunday, September 21, 2008

it's time

Aku dah lama membayangkan saat ini.Akhirnya datang jua.
Saat di mana anak aku akan bertanya dan bertanya tanpa jemu dan tanpa noktah

mummy buat ape tu?
Masak, sayang
masyak ape?
masak nasi
nasi ape?
nasi putih...
Ade lauk?
ade
lauk ape?
lauk ikan
ikan ape?
ikan siakap....
siakap tu ikan?
ya..
ikan tu fish kan?
ya ..ikan fish..
ikan tu sakana kan?
ya ikan fish sakana..
acif boleh makan?
boleh...

nak makan bila?
bila dah masak...
lame lagi ke mummy?
tak lama..
tak lama tu bila?
kejap lagi...
kejap tu bila???

tanya dan tanya dan tanya

NEXT
Alkisah
apa angin ntah la....
Dia mula mem'protect' segala harta seradak dia...

kes 1
aku nak sidai kain baju dia.
Hari cuti sidai kat tengah panas la...
tengah aku dok sibuk menyidai...dia melulu keluar..
Mummy ape ni???(mummy buat apa ni?)
sidai kain...
Tak bleh..ini acif punya..
Ya la akif punya mummy sidai bagi kering
tak payah!
Meh mummy sidai..
Tak payah!panas...
Panaslah cepat kering....
Tak payah!baju acif panas!
Erkkkkkkkkkk....

Puas pujuk punya pujuk baru dia pulangkan bakul laundry berisi baju dia...adusssss

kes 2
aku iron baju seluar dia..
Mummy!
Ya...
ape ni?
Hah?
Abish baju acif panas...meh sini baju acif!

Erkk....

puas plak kami suami isteri memujuk mengexplain tentang kenapa baju perlu digosok dengan sterika panas.

kes 3
bunyi budak anak jiran tetangga main mercun

hah?mummyyyy....bunyi apa tu?
mercun
memicun tu ape?
mercun tu benda bahaya letup2 ada api
ade api?
ya..
panas ?
ya..
panas kenape main?
sepatutnya tak boleh main tapi orang tak pandai suka main...
kenape tak pandai?
sebab tak belajar...tak suka belajar....
tak pandai tu tak baik macam raksasa?
raksasa???
ya raksasa...
akif..raksasa tu tak wujud pun.....
ade dalam ultraman..
akif ultraman pun tak wujud semua tu lakonan sahaja tau..bukannya ada pun...
acif tahu.....
habis tu kenapa asyik sebut raksasa dan ultraman..
suke...
so akif tahu ultraman dan raksasa tu lakonan sahaja...
tahuuu....cicakman pun tak ade...ade kat TV aje...
pandai pun....
yeee acif pandai (clap clap clap)

kes 4
wowww..mummy..lorry sampah...
yaa lorry sampah
ade sampah ape?
macam-macam sampah...
totor(kotor)?
yup...
nak muntah......


kes 5
Tadi siang aku gi SMC ambik ubat dia sebab dia batuk2.
Ubat lama ada tapi macam tak sesuai le plak.
btw...kali ke-45 pi SMC hahhaa..Dalam 3 tahun sudah 45 kali kami pi! adeeiii...
Daddy dia kata...patutnya SMC kena jaga akif bebetul..potential customer kahkahkah..
psstt..mentang2 la upgarded...charge pun mahal sikit noo la ni...consultant fee kalu dolu rm40 la ni dah rm60 above dah noo...
poliklinik doktor charge pun dah rm20 noo..dolu rm10-15 jerk!

opsss....
tengah dok menunggu doktor tu aku teringat yang si zatulkan baru bersalin semalam 20 sept...
So aku bagi taulah hubby kang lepas doktor check si gedebi aku nak naik atas sat tengok zatul....
Dah tu lepas jumpa doktor aku pun naik la ...
Sekali si gedebi tak mau dok
asyik pi mai pi mai...
Hishh rimas aku!
Dah tu dia bagi tau aku..
"mummy..jangan ambik baby tu tau!"
Erkkkk

Dia takut aku ambik/pegang baby zatul...
ada ka patut?
aku cakap kat dia..."mummy tak ambik la...tangan mummy kotor takkan nak pegang baby kecik kot.."

dia kata.."tangan kotor cucila tangan...jangan ambik baby tu tau!"

Friday, September 19, 2008

hantu

Malam tadi aku tonton cerita 'kekasihku seru' ala slot cerita seram TV3..
Anak aku..aku suruh dia belajar guna PC..'how to operate DVD'..aku suruh dia sendiri guna PC playback DVD..

Tapi tup2 dia muncul...

Mummy..tu hantu
Mana hantu?
Tu..
Bukan hantu la..
Hantu
Bukan hantu...
Bukan hantu?????
Ya bukan hantu
Bukan hantu???
Bukan...ini cerita seram yang tak seram...
citer siram?
Ya cerita seram...
Bukan hantu??
Bukan....
citer siram bukan hantu...
Ya....
hantu???
Apa hantu???
Ade??
mana ada hantu....
Tak ade??
Tak ada....
Tu kat tibi..
itu lakonan semata-mata.akif pun boleh berlakon jadi hantu....
Acif jadi dog....acif jadi cat...acif jadi mummy..
Yaaa.....kalau berlakon macam-macam boleh jadi....
Acif jadi acif................

Legaaaaaaaaaaaaaa

Susah juga nak berdepan kes gini ya...

Wednesday, September 17, 2008

ohisashiburi

nancyatte tiba2 rinduuu pula...

I was there...once upon a time ...hahahahhaha
I was in Shonan campus..1999 jan- 2003 march!

Tokai Univ


From wiki

tempat jatuh lagi dikenang inikan pula tempat menuntut ilmu!

Taska oh Taska

semalam kami dapat surat ni.
So secara officialnya aku takyah dok PK hal nak cari taska lain.
Aku selesa dengan pengurusan owner lama.Alhamdulillah.

Aku ingat aku ja yang rasa tak puas hati tak suka ngan pengurusan owner baru..rupanya parents lain pun sama.

Alhamdulillah..Alhamdulilah

Kisah bermula apabila ada ura2 tukar owner taska.
Tup2 ada jemputan gi majlis bertemu new owner.
Tapi officially tukar 1 bulan masalah bermula.Macam2....
Sampai aku dah mula ligat dengan akta2..call JKM..hahahaaaaaaaa

Akhirnya kembali tenang....Syukran Jazillan!

Tuesday, September 16, 2008

ganbareba ganbaruhodo

nancyatte...
ganbarou to omotte...ganbatta..gabaroo...

mou tamaranai yo..dekireba ima sugu yametai!
jibun ga nanni wo shitai no kana?

Aku dah cuba...
Stay..but i found that ..i have to move...
Semoga bulan mulia ini menjadi pembuka jalan ke arah yang lebih baik.
Ya Allah jika company itu rezekiku KAUpermudahkanlah urusanku..jika bukan di situ tempatku KAU permudahkan jua urusanku
Amin

Alangkah indahnya kalau aku SAHM...Boleh HS anak...Boleh la buat benda yang berfaedah lain.

Bila aku sebut nak jadi SAHM..kebanyakkan orang sekeliling akan kata.."nanti ko bosan"
hello..aku nak jadi SAHM...bukan suri rumah tangga!
ada beza ka???
ada....SAHM...mak yang dok kat rumah hahahaaaaaaa

Come on laaaaa
SAHM pun perlukan professional maa...
apa ingat lekeh ka dok umah?
kalau ada akal tak pakai memanglah bosan tapi kalau ada akal..then guna akal..sure meletop punya life!!!

Aku kalau boleh nak dok umah= kerja tapi dari rumah hahahaaa
aru kayo sonna?
arimasuyo!
apa2lah labu..

btw tadi aku timbang anak aku...3 tahun=18kg.....
Alhamdulillah.

Masih breastfeed,,,baru lepas nenen dah tidur.....
Tak de plan nak stop..sebab aku konpiden nanti sampai masanya dia akan stop
(iye2 kan aku ni????)


soalan kepada yang sudi baca..
mercun tu sepatutnya boleh ke dijual?
Boleh ke main mercun?
dari segi undang2 negara...

Ahaa..
Tadi aku tertonton berita TV3
saham2 dunia merudum ya.....takutttttttttttttttt
ngan DSAI punya rancangannya dgn PM5 punya halnya...adeiiii
penganalisa kata malaysia ni agak tenat juga dgn kemeruduman ekonomi serta ketidak stabilan politik....
politik ni...kalau PM5 berundur then bleh la ada PM6....sapa yang akan jadi PM6????

Haaa.. tadi kat berita..aku confuse la ngan PM5 ni...apa ntah dia merepek...posa orang selalu tersasul ka?takkan???Dia ni kurang membaca ya???

ohh no no...aku tak sedia nak bagi DSAI jadi PM so sabaq na DSAI....tapi sapa aku nak lantik ni??
hahahhahahahahahaahahaha

Ish bab politik takleh tulis laa....

3 tahun yang lalu time gini aku tengah melahap makan nasi beriyani la ni...
pukul 330am nanti aku akan sakit perut..kahkahkah..

Tadi aku cerita la ngan gedebi.....
dia macam nak marah..sebab aku kata dia dok dalam perut aku...

acif dalam lot mummy??
mummy tak sakit lot ke????

cik adik...masa akif dok dalam lot mummy taklah 18kg!tapi dari 0kg laaaa....sampai 4.41kg...lepas tu dah keluar la dari 'lot'

acif keluar ikut mana???
haaaa tang ni 1 markah untuk c-section... hahahaaaa...takyah explain panjang...

see...keluar ikut sini la...(tunjuk scar yang dah nak hilang(ke dah hilang))
Hah????e-ciknya(kecik)
Memanglah parutnya kecik..tapi masa ekau kat dalam perut besau tau perut!

dia check perut daddy dia...

"tak ade!"
memang la tak ade parut sebab tak de kena mengena pun parut mummy kena potong perut ngan perut daddy!!!

so apa2 pun...selamat ulang tahun kelahiran ke-3 tahun masihi la cik gedebiku sayang...

cepatkan

Dah 16 Ramadhan
Esok 17 Ramadhan dan juga 17 september 2008...ulang tahun kelahiran akif hafiy yang ke-3!

request (lagi)
nak happy birthday to you lagi!

Amboi! takkan tiap2 bulan kot???
happy birthday to you=cake..tiup cake la

Mummy plan nak je buat kek sendiri malas bakar..nak buat yang kukus ja....
Tapi la ni buat apa pun..i mean masak...apa2 pun nak kena jaka dia..

acif buat..
acif tolong
yang paling best..
"biar acif sendiri" (biar saya buat sendiri..mummy ingat biarkan saya sendirian hahaaaaa)

Apa2 pun...saya harus memasukkan diri saya ke dalam lab...
bye byeee

Monday, September 15, 2008

sikit ja nak citer

sat lagi aku akan memasukkan diri aku ke dalam laboratory

itu bkn tema cerita

tema?tujuan..

ahaaa..pagi tadi..hantar anak aku ke taska

ehhh A cuti ke?

taklah kak..kerja la ni

ohh jap lagi gi ya?

taklah...kerja sini..

hah?apsal(dlm hati sudah berbunga2)

bdak2 ni lari kak....M,N,F...

Hah??mape?

Ntah apa ntah kes ngan owner baru...so kak Mxx dah ambik balik taska ni...

A tu penyelia (lama) taska anak aku
Lepas tukar owner dia berenti pi kerja jaga butik owner lama...tapi hahhahaaa

Alhamdulilah la kalau owner lama ambik balik itulah yang aku harapkan...

Ok GTG aku nak kena memasukkan diri aku ke dalam lab..

tatataaaa...

sakit lot & mummy dan solid food no tatakai...

Akif nak makan tak?
Tak nak makan!
Ok

Akif nak makan tak?
Tak nak makan…

Asal tanya ja sure tak nak makan.so mummy yang ‘bijak’ ni tak bagi makan sampailah…………..

Mummy acif sakit lot(perut)
Nak u-uh ke?
Tak….sakit lot(perut)
(dalam ati..sah anak aku lapar…)
OK cuci tangan jom mummy suap makan
Yeyeyeye nak makan…

Sesungguhnya zalimnya mak bdak ni!
Sampai anak punya perut berkeroncong baru bagi makan.

Zalim kan?

Bagi kebebasan…kahkahkahkah

Aku dah prepare makanan untuk dia tapi dia yang tak nak..nak wat macam mana….
Dia nyusu ngan minum air masak..sampai le rasa sakit lot!Baru nak makan.

Anak aku sekarang makan banyak.
Memang semangat la kalau tengok dia makan

So tips aku….cara aku…

Anak ni takyah bagi makan awal sangat.Bagi aja susu ibu sampai dia 6 bulan baru start dengan home-cook bubur nasi kosong. Kemudian baru tambah ayam/ikan/bilis/sayur.
Kalau bagi puree pun bahan asli semata no need perisa.
Aku bagi anak aku garam bila dia dah 2 tahun.
Aku tak ajar dia makan ais krim, coklat, gula2 etc..tapi la ni dia reti plak makan!
So apa aku buat..ais krim buat sendiri…coklat kadang2 ja bagi makan…gula2….bagi juga tapi sblm bagi, komen..”gula2 ni tak elok untuk gigi…nanti ulat makan gigi….”
So…akan ada orang jawap..”tak nak la ule2…ambik la mummy!”
Selamatkan??????

Takyah bagi anak minuman bergula.
Bagi ja susu ngan air masak.

Nampak cara aku bagi anak aku makan amatlah zalim..kahkahkah
Tttapiiii….itu semua buat anak aku makan makanan yang sepatutnya.
Alhamdulillah aku tak ada pengalaman kejar anak satu taman sebab nak bagi makan.
Anak aku tengok nasi dia dah tau nasi tu untuk dia makan.Hatta nasi kosong no complaint.

So kita bleh pilih nak bagi anak kita makan segala or control.
Bagi aku..control lagi bagus hahahaaaa
Sebab anak aku tak de masalah nak makan hahaaaa

Ada budak bermasalah nak makan sebab…depa makan segala mala..so dah kenyang tak de le selera nak makan nasi

So conclusionnya,
Di sini saya tekankan..Anak ni kalau kecik2 takyah la nak beria bagi makan sangat.Takyah nak sumbat segala benda dengan alasan nanti besar dia tak reti makan.
Tu tanggapan kita ja…Dia besar karang pepandailah dia makan.
Aku kecik2 dedolu tak pernah pun belajar makan sushi…dah tua2 ni reti la plak…
Contoh…contoh…

Sekian bebelan saya

Saturday, September 13, 2008

negaraku

negaraku carca merba anak aku nyanyi lagu negaraku bukan main lagi carca merba
asal aku suruh bangun berdiri ja dia akan nyanyi negaraku

asal berdiri kena nyanyi
sekejap tanak tumpah sekejap rakyat tumpah sekejap rakyat tidur..
ntah macam2 lirik dia buat...
bertuah!

negaraku Malaysia

IMHO....negaraku ini masih perlu ada bawah pemerintahan BN tetapi......BN punya pemimpin WAJIB berubah. Think out of box..Fikir cara moden cara ilmu zaman baru.
Kurangkan kepentingan peribadi... Lebihkan jatidiri...berkorban untuk negara... Aku tertarik kat part ada komen tentang ketepikan bab bangsa..malay ka cina ka indian...semua ketepikan... maka aku nak cadangkan... kat apa2 borang yang kita kena isi sila buang column 'race', 'bangsa' Hatta nak isi borang minta kerja pun ada kena buh mende ni..ish ish... Padahal dr segi logiknya dengan nama pun kita bleh taukan bangsa apa... lagi satu kalu minta kerja tu apsal nak kena tau race apa???? Dah 51 tahunkan..sure dah boleh tahu selok belok negara kita dan rakyatnya... Masyarakat majmuk malaysia adalah terunik on earth!

p/s:Cara2 nak tingkatkan kasih sayang kepada negara: seseorang rakyat tu wajib dihantar duduk kat negara yang tak ramai rakyat negara sama.
Kalau kita dok negara org baru kita akan rasa kasih sayang cinta kita kat negara kita..tak percaya..sapa tak pernah pi dok obersi..pi la dok 3- 4 thn...3-4 hari tak cukup utk lahirkan feel tu...

perasaan

susahkan kalau bab perasaan
Kalau terasa....

apa2 pun aku baru tamat bakar biskut choc oats aku tray terakhir..
ponat
ada dua org telah tertonggeng kat depan ni hahaa

Ya Allah bantulah hambaMU...

Friday, September 12, 2008

mungkin

Cik Gedebi
Memang anak mummy yang baik
sebab apa?sebab dia selalu buktikan kat Mummy kata2 orang yang mummy sangkal adalah benar.

ambik contoh ini:
Anak kalau BF lama2 nanti susah nak pisah.Tak malu ka nak susukan depan orang?

Saaa....okotaeshimasu.

Alhamdulillah..Mungkin faktor usia dan kematangan mnda.Makin dia membesar makin dia bijak 'cover' diri.Ya la dia pun tau kalau dia BF depan orang yang tak ada ilmu tentang BF derang akan kata ''hii tak malu"
and aku juga rasa dia pun dah malas nak jawap "tak malu acif tak curi.."
so kalau dia nak menyusu dia akan pegang bantal or kain etc cover diri...aci tak??

Dia juga dah tak BF sekerap dulu. Mayba sebab dah makan makanan lain.-->Tak ajar makan..tak paksa makan tapi tiba masa dia makan juga...so tak salahlah tak bagi makan sejurus keluar dari perut pun kan???
hahahaaaa

Ya..he hates botol susu berputing and dah wean off botol bersudu.Minum susu direct dari kotak or cawan.BIG boy ..sasuga ucinoko

Susus segar...cow's milk...milo....kalau dia nak dia minta..tak nak tak yah bagi...I'm BIG boy!
(orang besar takyah dipaksa makan minum)

Makan tengah hari dan makan malam adalah WAJIB..sure minta punya....

Mummy sangat suka...Anak Mummy dah besar dan bijak

and Mummy percaya sampai masanya nanti dia akan stop BF dengan sendirinya melihat akan cara dia control diri dia...ada harapan...so All the best anak mummy!



Thursday, September 11, 2008

2 sikat

Gedebi loves bananas.
For this week only ya...he ate 2 sikat bananas!
satu sikat pisang berangan(1kg) and 1 sikat pisang emas(dibawa belayar)
Banana atau dalam bahasa pelat dia..'nanana' is his favorite fruit.

Bila nanana habis dia akan bagi tahu daddy dia "daddy nanana abish...."
kalau daddy tak sebut "nanti kita pergi beli lagi" dia akan ulang ulang ulang .....

hasil dari kuat makan nanana
gedebi akan poo poo dengan jayanya..hahaha
(tak makan nanan pun poo poo dgn jaya jugak!)

mummy suruh makan water melon ..ada ka patut dia kata water melon pedas! asal merah ja pedas..apa kes???
strawberry pun merah maka pedas juga

penakulan mantik(masa zaman mummy form 4-5 dulu matematik ada tajuk ni..la ni tak tau)

cili merah pedas.
melon merah
melon pedas
kahkahkah..adakah mcm ni????

aku teringat masa sekolah dulu ada kawan nama faker ngan det

si faker nak kenakan si det..

beruk kawan det.

sekali det pi buat penakulan mantik

beruk kawan det
faker kawan det
faker beruk!

buat seketika kami panggil faker 'faruk' pendekkan dari 'faker beruk'
aci ka??
zaman remaja memang nakal tak tentu arah...
ampun ampun cik faker!

Wednesday, September 10, 2008

forum

kahkahkah

disebabkan ms.lola mengingatkan aku kepada forum 'aku' ini..so aku war2kan lagi sekali la...

button nak ke forum 'aku' tu ada kat bawah link 'fotopages'

dah lama dah tuh..lama ke???

lupa dah den!

sila2lah..
kat sini nak borak apa pun borak la selagi tak mengaibkan mana2 pihak

forum FREE maaaaaa

Monday, September 8, 2008

aha

dalam dok kata tak de mood nak blogging teringat satu benda hahahaaa

aku telah dinasihati oleh seseorang yang aku tak kenal agar stop BF si gedebi..
Alasan
anak aku dah 3 tahun..orang BF sampai 2 tahun sahaja.

1.aku tau orang ni tak da info sangat tentang BF.
2.kesian
3.kalau tak tau kalau boleh toksah nasihat2 orang ni

apa aku nak bagi tau
1.BF anak lebih dari 2 tahun dari segi hukum agama islam...tidak salah!Dalam Al-Quran memang tulis 2 tahun...tapi ada tulis kalau tak 2 tahun pun tak berdosa namun tak tulis sampai bila wajib stop..so since tak tulis maka...selagi tak memudarat kan la....

2. Aku dah tanya beberapa doktor..baik pakar maupun biasa..baik paed...gynea..GP...semua kata dari segi medical dan kesihatan tiada masalah....

tu ja

aku pelik yang tulis galakkan 2 tahun bleh ada orang tak nak ikut/tak ikut dengan 1001 alasan....tapi bila ada orang buat more than that ada plak yang nak komplen..kalau nak BF tak nak BF tu hak masing2...kenapa tak anggap nak BF 3 tahun ka 8 tahun ka hak masing2?????
marah tau !

Aku Bf anak lama gini bukan membabi buta tuli pekak aja ya...aku masih belajar dan belajar.
Suami aku support..Orang lain tak support lantak depa la..
(ada orang tanya tak kisah ka orang lain tak support?)
hahahaa
Bagi akulah kan...Cukuplah suami aku aja yang support...mak aku sedara mara tak support pun tak pa
orang kata plak bongkak..takbur..
Astagfirullah hal a'zim....
Kalau aku dengar semua orang kata mahu aku korek kubur kambus sendiri....

kita ni dalam dunia nak susukan anak sendiri dengan susu sendiri ni..
1.rezeki
2.usaha
3.semangat
4.kesungguhan
5.keazaman
6.kekuatan
7.keyakinan
8.istiqamah
9.keredhaan
dan segala mala positive things and altitudes..
Kita yang utama...Kita takyah nak tuduh orang tak support ka tak apa ka....selagi kita tak 100% komited...
faham ka bahasa belit2 aku ni???

Ada orang kata kat aku jangan melentingla..kalau orang konderm aku bab BF anak ni
aku pun nak pesanlah orang yang tak BF anak pun janganlah melenting kalu baca blog aku ni..hahahahaaaa

Ya tak salah tak BF anak tapi SALAH kalau kutuk/conderm orang yang BF anak!

Ada ayat2 aku conderm those yang tak BF anak???
Tak adakan...
Tapi kalau ayat2 yang membuatkan terasa tu nak buat macam mana kenyataan...

There is no freedom of choice for humans if it has been taken away from them at the beginning.
Breast-feeding is not a choice,but an obligation to the choice.
Give your child the freedom of choice

peace!



apa cerita?

Aku tak de mood nak bercerita sangat lately hahahahaaaa(iye ke?)

kat office busy.

cuma nak juga mengomel

ni...kat malaya ni mercun dah bleh jual suka2 ati ka?
Ya ampun kat area umah aku ni dum dam dum dam....
stress sungguh

1.apa dah jadi ngan penguatkuasaan
2.mak pak bdak2 ni batu ka kayu?
3.aku tak faham

Anak aku plak jenis tak suka bunyi bising yang tak ada punca

asyik terlari2 bila bunyi mercun yang dimain oleh anak2 sapa ntah yang mak pak tak reti ajar!serius aku marah!
Kita ni kalau bela anak..nak anak kita ni berguna kepada kita...bangsa dan agama..
Kalau takat beranak berduyun2 buat orang sekeliling maki hari2 pun tiada makna...
tu la kecik2 tak mau tangan2kan bila besar susah la....

nak jadi mak pak bukannya bleh main ikuttt ja apa kehendak anak...bukan bleh based on "mak aku dulu ajar aku macam ni bla2.."

come on laaaaaaa.

bab lain nak penuh gaya penuh glamour bab didik anak ala kadar je ke wei????

Aku ni walaupun anak baru sorang baru 3 thn anak aku tapi apabila melihat akan sekeliling...aku rasa aku perlu improve banyak perkara plus...mak aku yang tak sekolah tinggi lagi pandai bela anak compare ngan depa area umah aku ni...ngata orang bijak tapi diri sendiri lingkup!!!!

huh..tak sesuainya entry aku ni dibaca time posa!

cool cool....

ya yaa..anak memasing..pepandai la jaga...tapi takkan nak corak anak jadi kutu jalanan kot?????

fikir-fikirkanlah...
menjadi parents bukan mudah..belajar belajar dan belajar...

topik lain...

tahniah to momidanial/madam za...atas kelahiran baby girl pada 080908 jam 725pm....
Anak Ramadhan ni!Tahiniah!

topik lain

hari ni buka posa kami makan
baked pasta.
aku prepare malam smlm..tadi petang bakar jerk!

Topik lain
Mak aiiii
taska anak aku cuti dari 30 sept-12 oktober
Ish new pengusahan ni agak melampau la...
ni aku nak kena bayar penuh juga ka????
ni satu hal buat aku kena pk balik
nak kena tukau taska ka?
aku ni paling pantang berurusan ngan orang nak berbisnes tapi tak reti nih
sejak tukar pengusaha ni banyak sangat benda yang aku kurang suka!
tak pa tak pa aku ada idea apa aku nak buat....
waittttt..

aku kesian kat akif...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

ok stop dulu..
mata kakimasu node...

Sunday, September 7, 2008

juadah2 berbuka kami...sempoiii

jumaat:
ayam goreng berempah
daging bakar
sayur
nasi

Sabtu:
kerabu taugeh
sambal sotong
nasi

Ahad???
tengah dok pk..

semalam aku gi pasar malam.
wah ramainya org gi beli mknn untuk berbuka...
Minta maaf la...saya agak tak berselera melihat akan juadah yang dijual
tapi orang lain?????

buffet Ramadhan
plan macam tak nak pi.
Tapi kalau kekawan ajak pi macam mana erk???
1.mahal
2.aku letih la nak ligan anak aku
3.tak sedap
4.aku masak lagi sedap

tapi kalau FREE aku larat.....kahkahkah....

Thursday, September 4, 2008

boku no mummy no heta na e gaki






Di sini terdapat beberapa contoh lukisan tgn mummy saya ketika dia mengajar saya..
Mummy ni conteng je ..apa daa..sib baik saya bijak saya faham apa dia lukis...

kaze ga aru kagiri

nan cyatte
'aku bagaikan nak pengsan bila tadi anak aku buka tv CH 611 ada cerita digimon.
Siap kenal itu adalah digimon!

so apa aku buat tukar bahasa...tak de digimon cakap melayu so nihongo lah ya...so u belajar nihongo yaaaaa
akukan sebenarnya suka kalau anime2 jepun ni hahahahaaaaaa
positifnya
korang bayangkan mana jepun2 ni dapat idea cerita merapu gitu???
lagi satu depa punya animation technology ni antara terbagus dan tercanggih kat dunia.
aku pernah tgk the making of ultraman hahahahaaa
bangunan2 tu kecik2 ja weiii....letak atas meja ja


tup2 lagu penutup digimon tu sodap juga..ngan lagu penutup ultraman dyna
apa tajuk watashiha..wakarimasen...

akukan pernah nangis sedu sedan tau tgk anime-hotaru no ohaka...citer 2 beradik yatim piatu yg terseksa zaman WWII
sediiiiiiiiiiiiiiiiiihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
itu anime ja tu

lps tu citer doraemon tu ...suara doraemon dalam jpns tu makcik punya suara tuh...

lps tu aku suka tgk chibi maruko..hahaha
sazae-san...kat malaysia tak de
pendek kata aku suka semua anime kecuali citer naruto...takleh laa citer tu..tapi citer one piece aku suka!!!

toiu koto de..

tokorode...

kyono juadah berbuka
  • ikan percik- terpengaruh aku ngan farah..mama225
  • daging bakar dlm oven
  • sayur taugeh ngan sawi campor tahu tapi aku dapati tahu lebih bnyk dr taugeh dan sawi
  • nasi putih
  • air kosong
semalam punya juadah berbuka
  • sambal udang petai request dari atashino kereshi!
  • kerabu pucuk paku
  • nasi
  • air

apa lagi ni?

Malam tadi pukul 1240am aku Alhamdulillah can open my eyes...
Anak aku kejutkan...
"gatal"
hah???
aku sentuh2 dia dah tanggal baju...
Aik apsal pula ni?

"gatal"
dah menggerutu dia garu....
Aku cecepat ambik elomet sapukan..(tadi pg dah hilang)

Apa ntah yang tak kena ni?
buat aku suspicious ja..
and aku suspect he ate something that he can't...Kat mana lagi kat 'hehenkul' dia laaa

puas juga aku pujuk suruh tidur....
Sekali lagi pukul 1am lebih dia jerit lagik...
"beti computer rosyak laa"(battery lappy dah abis...)
Daddy bangun gi ambik charger(panggil charger?ala adapter tu la)
FYI anak aku memang tidur bertemankan cerita2 dia...tak kisah la...magic english ka...bob the builder ka...ikut 'schedule' dia...
Tidur lambat mamat ni...(mcm burung hantu plak....)

Note: aku susah nak komen bab suka menonton CD ni...
Tapi aku tengok dia belajar bnyk word dari apa yang dia tonton....
Almost kenal segala jenis fruits...several vege...animals....etc....
Sambil tidur pun study kot!

Haa satu lagi...
sometimes anak aku akan bercakap dlm bahasa yang aku aja faham.
sebab apa?
sebab dia cakap...bahasa 'japkif'..japanese akif!
pelat yang amat....hakhakhak..
3 tahun aci lagi la kan....


Wednesday, September 3, 2008

tengah malam

aku tak tau pukul berapa sebab aku memang cannot open my eyes at all..Anak aku bangun menangis ..katanya sakit kaki..aku rasa dia lenguh kaki..biasa la melompat banyak sangat

tapi dia tak nak mummy urut and letak ubat dia nak daddy

then tak baik2 juga sampailah mummy buka baju seluar dia suruh tidur berdiapers sahaja..aik baik plak....
aneh....

yang aku nak gelak..
sat lenguh kaki kiri then kanan...then tgn plak then perut plak....
end up tak tau tang mana sakit sebenarnya

so malam ni b4 tidur harus urut kaki dia dulu...

Tuesday, September 2, 2008

AMARAN JALAN BANJIR

Memandangkan la ni musim hujan petang(dan kadang2 pagi)
aku nak share sikit info
to those yang dok shah alam

Kalau hari hujan lebat elakkan guna jalan ini

Jalan depan balai bomba/polis seksyen 15 tuh..yg dekat UMW tu
kat roundabout tu.Air naik.
Terutama yang naik kancil,kelisa,satria....

sekian...pesanan saya.

apa dah jadi?

Bulan mulia ni tak elok membebel
Aku cuma nak mencoretkan sikit la..hahahaaa

Bulan puasa ni bulan berbelanja ke?
Kenapa aku tulis gini?
sebab...
sabtu,ahad, isnin..aku gi tesco..giant...
semua barang habis....
Nak kata sbb org dapat gaji..bulan2 lain pun dapat gaji juga tapi takleh sampai kosong rak....

Aku tengok satu family 2-3 trolly barang...naik rambang mata...Yang aku sebakul pun tak penuh...hahahaaaaa

Kalau memang setiap bulan pun gitu gayanya OK la tapi kalaulah kerana puasa maka kena berbeli begitu...alangkah tidak indahnya

pesanan aku untuk diri aku....
Bebelanjalah berpada2 kalau boleh gunakan kesempatan ini untuk ubah cara hidup.bebelanja jika perlu....

Elakkan pembaziran

apa menu aku berbuka semalam?
1. Nasi putih
2. keabu carrot(baik utk kesihatan ni)
3. black pepper daging
4. ayaq kosong

hahahaaaa

sahur
nasi ngan lauk lebihan berbuka ngan mee goreng ala mamak.
ayaq kosong

Hari ni aku nak berbuka dengan apa ya?
Ke nak beli ja kat kantin opis ni???

Think think think bak kata akif.

(Anak aku la ni kalau aku tanya apa2 dia akan jawap "think think think.."
sapa tengok 'my friend tigger and pooh' faham la)

Monday, September 1, 2008

melentur buluh

melentur buluh biar dari rebungnya
dah jadi buluh dilentur patah.ponat!

aku nak bebel sikit bab jaga anak..bab mendisiplinkan anak

kes 1
tadi siang aku sekeluarga telah menolong membawa adik aku sekeluarga pi beli baju raya anak2 dia(adik aku tak de kereta)
so sampai kat kedai yang depa nak pi
kat situ ada playground free kedai tu sediakan tapi TUTUP sebab person incharge is on leave.(ni shop assistant tu bagi tau la)
so CLOSE ...OK.
but there were 1,2,3,4,5,6 budak2 baya 5-11 tahun sedang main...
Anak aku ngan anak sedara aku dah meloncat2 nak main.
Tapi takleh masuk TUTUP
anak sedara aku bln january ni 5 tahun so bila kami kata "tutup tukang jaga tak de.."dia faham la....
Tapi anak aku ni dia masih takleh nak faham...asyik2.."mummy bayar la acif nak main.."

Nak oii itu takyah bayar free tapi tukang jaga tak de..
"bayar la bayar laaa"
(bahana suka benar gi tempat main berbayar)

susah nak explain ni...so aku cakap kat anak aku..
"tak bleh main sebab playground ni close...BERDOSA main tanpa kebenaran!"

"Hahh..dosya???alya..jom..jom....dosya...."

(alya tu anak sedara lu la)
maka berpimpin tgn la dua org sepupu tu lari dari area playground tu...selamat aku..

yang aku nak cerita bkn hal anak aku
tapi hal mak pak yang bebal
Dah tempat tutup ko jgn la bg anak ko masuk
kalau anak dah besar gitu tak paham bahasa..salah korang la

kes 2
Aku pi tesco tadi
Ya ampun......ramai umat manusia...
Yang aku tak berkenan
ada ramaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii budak2 main trolly
main basikal....
WEI!! NI HYPERMARKET!!!!
Mak pak pun satu...Ajarlah anak2 tu!

kes 3
anak berguling nak barang
anak aku kadang2 buat juga
tapi kalau kena sedas or explain elok2 dia faham.
dalam 10% fail lagi la
uhuks
gambare!

Kita nak membentuk anak ni kena dari basic
Asas kena kukuh
maka kita ni kenalah berdisiplin.
Kalau kita pun macam #$%%^^&&*...tak dak maknanya.....

Anak kita ni bijak
kita kena pandai bentuk.
Nak jadi mak pak pun kena belajar
bukan bleh main hantam saja ooooo

sama2lah kita didik anak kita

Ya Allah bantulah kami