>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Sunday, September 21, 2008

it's time

Aku dah lama membayangkan saat ini.Akhirnya datang jua.
Saat di mana anak aku akan bertanya dan bertanya tanpa jemu dan tanpa noktah

mummy buat ape tu?
Masak, sayang
masyak ape?
masak nasi
nasi ape?
nasi putih...
Ade lauk?
ade
lauk ape?
lauk ikan
ikan ape?
ikan siakap....
siakap tu ikan?
ya..
ikan tu fish kan?
ya ..ikan fish..
ikan tu sakana kan?
ya ikan fish sakana..
acif boleh makan?
boleh...

nak makan bila?
bila dah masak...
lame lagi ke mummy?
tak lama..
tak lama tu bila?
kejap lagi...
kejap tu bila???

tanya dan tanya dan tanya

NEXT
Alkisah
apa angin ntah la....
Dia mula mem'protect' segala harta seradak dia...

kes 1
aku nak sidai kain baju dia.
Hari cuti sidai kat tengah panas la...
tengah aku dok sibuk menyidai...dia melulu keluar..
Mummy ape ni???(mummy buat apa ni?)
sidai kain...
Tak bleh..ini acif punya..
Ya la akif punya mummy sidai bagi kering
tak payah!
Meh mummy sidai..
Tak payah!panas...
Panaslah cepat kering....
Tak payah!baju acif panas!
Erkkkkkkkkkk....

Puas pujuk punya pujuk baru dia pulangkan bakul laundry berisi baju dia...adusssss

kes 2
aku iron baju seluar dia..
Mummy!
Ya...
ape ni?
Hah?
Abish baju acif panas...meh sini baju acif!

Erkk....

puas plak kami suami isteri memujuk mengexplain tentang kenapa baju perlu digosok dengan sterika panas.

kes 3
bunyi budak anak jiran tetangga main mercun

hah?mummyyyy....bunyi apa tu?
mercun
memicun tu ape?
mercun tu benda bahaya letup2 ada api
ade api?
ya..
panas ?
ya..
panas kenape main?
sepatutnya tak boleh main tapi orang tak pandai suka main...
kenape tak pandai?
sebab tak belajar...tak suka belajar....
tak pandai tu tak baik macam raksasa?
raksasa???
ya raksasa...
akif..raksasa tu tak wujud pun.....
ade dalam ultraman..
akif ultraman pun tak wujud semua tu lakonan sahaja tau..bukannya ada pun...
acif tahu.....
habis tu kenapa asyik sebut raksasa dan ultraman..
suke...
so akif tahu ultraman dan raksasa tu lakonan sahaja...
tahuuu....cicakman pun tak ade...ade kat TV aje...
pandai pun....
yeee acif pandai (clap clap clap)

kes 4
wowww..mummy..lorry sampah...
yaa lorry sampah
ade sampah ape?
macam-macam sampah...
totor(kotor)?
yup...
nak muntah......


kes 5
Tadi siang aku gi SMC ambik ubat dia sebab dia batuk2.
Ubat lama ada tapi macam tak sesuai le plak.
btw...kali ke-45 pi SMC hahhaa..Dalam 3 tahun sudah 45 kali kami pi! adeeiii...
Daddy dia kata...patutnya SMC kena jaga akif bebetul..potential customer kahkahkah..
psstt..mentang2 la upgarded...charge pun mahal sikit noo la ni...consultant fee kalu dolu rm40 la ni dah rm60 above dah noo...
poliklinik doktor charge pun dah rm20 noo..dolu rm10-15 jerk!

opsss....
tengah dok menunggu doktor tu aku teringat yang si zatulkan baru bersalin semalam 20 sept...
So aku bagi taulah hubby kang lepas doktor check si gedebi aku nak naik atas sat tengok zatul....
Dah tu lepas jumpa doktor aku pun naik la ...
Sekali si gedebi tak mau dok
asyik pi mai pi mai...
Hishh rimas aku!
Dah tu dia bagi tau aku..
"mummy..jangan ambik baby tu tau!"
Erkkkk

Dia takut aku ambik/pegang baby zatul...
ada ka patut?
aku cakap kat dia..."mummy tak ambik la...tangan mummy kotor takkan nak pegang baby kecik kot.."

dia kata.."tangan kotor cucila tangan...jangan ambik baby tu tau!"

4 comments:

mimielola said...

Oh aku sgt lah tak larat kalau anak aku tanya soklan betubi2. Dia takkan berhenti selagi tak dpt jawapan yg dia nak.

ealyie said...

ittew cik gedebi sudah takut ka kasih terbahagi 2???? hehehehe, xpe akif, nanti kasih mummy lagi baaaaaaaanyak2 bagi akif & baby.. ye ke ada? ;)

arina said...

mimie,
apa jawapan yang dia nak sebenonya? hahahaha!

mamafiza said...

Assalamualaikum wbt,

Dear Miss Fid,

Wish you were in sweet moment together with lil Akif *hugs*

Wahhh u do much Miss Fid n lil Akif! Raya, yok lah dtg rumah :)

Seronok dpt baca update ttg telatah Akif, great job momma!

May God bless your family my dear. Amin~

Please do take care k ^_-


Lots of Love,
mamafiza