>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Monday, September 1, 2008

melentur buluh

melentur buluh biar dari rebungnya
dah jadi buluh dilentur patah.ponat!

aku nak bebel sikit bab jaga anak..bab mendisiplinkan anak

kes 1
tadi siang aku sekeluarga telah menolong membawa adik aku sekeluarga pi beli baju raya anak2 dia(adik aku tak de kereta)
so sampai kat kedai yang depa nak pi
kat situ ada playground free kedai tu sediakan tapi TUTUP sebab person incharge is on leave.(ni shop assistant tu bagi tau la)
so CLOSE ...OK.
but there were 1,2,3,4,5,6 budak2 baya 5-11 tahun sedang main...
Anak aku ngan anak sedara aku dah meloncat2 nak main.
Tapi takleh masuk TUTUP
anak sedara aku bln january ni 5 tahun so bila kami kata "tutup tukang jaga tak de.."dia faham la....
Tapi anak aku ni dia masih takleh nak faham...asyik2.."mummy bayar la acif nak main.."

Nak oii itu takyah bayar free tapi tukang jaga tak de..
"bayar la bayar laaa"
(bahana suka benar gi tempat main berbayar)

susah nak explain ni...so aku cakap kat anak aku..
"tak bleh main sebab playground ni close...BERDOSA main tanpa kebenaran!"

"Hahh..dosya???alya..jom..jom....dosya...."

(alya tu anak sedara lu la)
maka berpimpin tgn la dua org sepupu tu lari dari area playground tu...selamat aku..

yang aku nak cerita bkn hal anak aku
tapi hal mak pak yang bebal
Dah tempat tutup ko jgn la bg anak ko masuk
kalau anak dah besar gitu tak paham bahasa..salah korang la

kes 2
Aku pi tesco tadi
Ya ampun......ramai umat manusia...
Yang aku tak berkenan
ada ramaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii budak2 main trolly
main basikal....
WEI!! NI HYPERMARKET!!!!
Mak pak pun satu...Ajarlah anak2 tu!

kes 3
anak berguling nak barang
anak aku kadang2 buat juga
tapi kalau kena sedas or explain elok2 dia faham.
dalam 10% fail lagi la
uhuks
gambare!

Kita nak membentuk anak ni kena dari basic
Asas kena kukuh
maka kita ni kenalah berdisiplin.
Kalau kita pun macam #$%%^^&&*...tak dak maknanya.....

Anak kita ni bijak
kita kena pandai bentuk.
Nak jadi mak pak pun kena belajar
bukan bleh main hantam saja ooooo

sama2lah kita didik anak kita

Ya Allah bantulah kami

4 comments:

rizza said...

fid.. sama lak rasa tak puas hati bab disiplin ni hehehe... aku dah bebel kat blog aku...

mommy lyna said...

"dia kecik lg, tak paham lg soal disiplin"
"tak boleh larang, nanti diorang takut dh nak explore"
"biasala budak2.."

Hapi suka tarik barang & rambut orang kat supemaket. Abiy cakap "kalo Hapi buat lagi, Abiy takmo bawak dah lenkali" Mami babap tangan dia. Nak explore2 pun, kat rumah sendirilah, jgn sampai kacau orang lain.

Nak pantang cakap 'jangan' pun ikut tempatlah kan. Pepandai la menilai. Nanti sampai besar pun anak tak tau respek orang.

Oh semoga kami mampu didik anak2 jadi warga yang tak menyusahkan orang. Ameen.

rizza said...

lyna..tepat sekali..hehheh

Fid said...

za
jap lagi aku pi baca...kat umah tak dan ..sibuk...aku kena pi mai pi mai...

lyna...
hakhakhak....

kalau tak le 'jangan' langsung mmg %^&^** la...

opsss..posa la