>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Monday, September 8, 2008

aha

dalam dok kata tak de mood nak blogging teringat satu benda hahahaaa

aku telah dinasihati oleh seseorang yang aku tak kenal agar stop BF si gedebi..
Alasan
anak aku dah 3 tahun..orang BF sampai 2 tahun sahaja.

1.aku tau orang ni tak da info sangat tentang BF.
2.kesian
3.kalau tak tau kalau boleh toksah nasihat2 orang ni

apa aku nak bagi tau
1.BF anak lebih dari 2 tahun dari segi hukum agama islam...tidak salah!Dalam Al-Quran memang tulis 2 tahun...tapi ada tulis kalau tak 2 tahun pun tak berdosa namun tak tulis sampai bila wajib stop..so since tak tulis maka...selagi tak memudarat kan la....

2. Aku dah tanya beberapa doktor..baik pakar maupun biasa..baik paed...gynea..GP...semua kata dari segi medical dan kesihatan tiada masalah....

tu ja

aku pelik yang tulis galakkan 2 tahun bleh ada orang tak nak ikut/tak ikut dengan 1001 alasan....tapi bila ada orang buat more than that ada plak yang nak komplen..kalau nak BF tak nak BF tu hak masing2...kenapa tak anggap nak BF 3 tahun ka 8 tahun ka hak masing2?????
marah tau !

Aku Bf anak lama gini bukan membabi buta tuli pekak aja ya...aku masih belajar dan belajar.
Suami aku support..Orang lain tak support lantak depa la..
(ada orang tanya tak kisah ka orang lain tak support?)
hahahaa
Bagi akulah kan...Cukuplah suami aku aja yang support...mak aku sedara mara tak support pun tak pa
orang kata plak bongkak..takbur..
Astagfirullah hal a'zim....
Kalau aku dengar semua orang kata mahu aku korek kubur kambus sendiri....

kita ni dalam dunia nak susukan anak sendiri dengan susu sendiri ni..
1.rezeki
2.usaha
3.semangat
4.kesungguhan
5.keazaman
6.kekuatan
7.keyakinan
8.istiqamah
9.keredhaan
dan segala mala positive things and altitudes..
Kita yang utama...Kita takyah nak tuduh orang tak support ka tak apa ka....selagi kita tak 100% komited...
faham ka bahasa belit2 aku ni???

Ada orang kata kat aku jangan melentingla..kalau orang konderm aku bab BF anak ni
aku pun nak pesanlah orang yang tak BF anak pun janganlah melenting kalu baca blog aku ni..hahahahaaaa

Ya tak salah tak BF anak tapi SALAH kalau kutuk/conderm orang yang BF anak!

Ada ayat2 aku conderm those yang tak BF anak???
Tak adakan...
Tapi kalau ayat2 yang membuatkan terasa tu nak buat macam mana kenyataan...

There is no freedom of choice for humans if it has been taken away from them at the beginning.
Breast-feeding is not a choice,but an obligation to the choice.
Give your child the freedom of choice

peace!



13 comments:

Ms Lola said...

Oh, aku ada alasan aku sendiri. Biarlah aku terjun dgn alasan-alasanku. :D

Ms Lola said...

Yg aku nak cakap, org lain tak yah kisah.

Fid said...

ms.lola

aku pun tak mau tau hahahaaaaa

jgn marah naaaaa

tu laaaaa....

susah juga kalau bak kata hang kat dlm salah satu entry hang tu alaa...yg xxx tu la....

org gini suka benau nak dammm damm tau...dah la kita tak kenai dia...

Ms Lola said...

Ko kena damm damm kat mana? SMS lagi?

farah225 said...

depa ni dengki kot.kihkihkih.diam2 dahla tak payahla nak damm damm kan

Marisa said...

hang ni gelmer tau fid.... sbb tu la diorang suka usik hang..

mommy lyna said...

seronok jadi lembu. bukan je leh susukan anak, siap bole jual export lagi. yang jadi mak, macam2 pantang larang nak menyusu. hehehe.

rizza said...

lyna..gelak..gelak... lawak le ko..

biase la tu...minda masayrakat kita lum "bukak" ....aku relx je kat sini... hehhe aku kata aku masih BF leni anak 3 thn pun leh jadik inspirasi ....yg aku pun tak kenal sapa depa... hehheh..

org kita tu kan sibuk bzbody yg tak tentu pasal...

aku pun ade alasan aku sendiri ...napa aku BF malam2 je le ni..hehhheh kan kan mimi.. kita terjun ngan alasan2 kita...janji kita happy....

coool fid....terus kan BF akif..selagi ade rezeki n terdaya.. good luck!!!

Ms Lola said...

Rizza,

Ahahaha.... ko ni...
Seronok kan, hidup takde org nak sibuk2 dgn benda2 yg tak patut nak disibukkan?

mak farhah said...

Bertuah pd ibu2 y dpt menysukan anak tanpa bantuan susu tin.

I'm so jeles tau sbb x mampu nak bg anak susu ibu sepenuhnya! huhuhu.

Sngt menyokong ibu2 y nak menyusu walau smpai umor 5 tahun pon. peedulilah kata org kan. Manusia ni memagn x pernah seanng tgk cara hidup org lain....

MAMA ADIB said...

aku pun respect giler kat ibu2 yg berjaya menyusu badan lebih dari 2 tahun...

rasa cam nak buat anugerah award kat korang nih....

Zety Zin said...

kawan saya minum susuibu sampai umur 5 tahun.

pekakkan je telinga, butakan mata bila ada org jeles tak tentu pasal nih.

NeroEcha said...

Aku mmg 'hangen' kalau org nak kondem psl nak susu kan after 2yrs..even kat sini yg pangkat Dr. pun dok tegur aku n sampai sentuh ape tulis dlm Quran..please la pada sape2 yg nak kondem..ktrg yg ibu2 yang menyusu badan ni tak penah nak kondem korang yg tak yusu badan..so please jgn nak kondem..pilihan masing2..aku fikir satu jer. drg ni 'dengki' gan kita yg ibu2 still menyusu badan anak even dah lebih 2 thn..aku pun nak jadi mcm ko fid bf thaqif sampai bila2 dia nak..chaiyok..thaqif dah breastfeeding 2yrs 6 mths..alhamdulilah