>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Monday, September 15, 2008

sakit lot & mummy dan solid food no tatakai...

Akif nak makan tak?
Tak nak makan!
Ok

Akif nak makan tak?
Tak nak makan…

Asal tanya ja sure tak nak makan.so mummy yang ‘bijak’ ni tak bagi makan sampailah…………..

Mummy acif sakit lot(perut)
Nak u-uh ke?
Tak….sakit lot(perut)
(dalam ati..sah anak aku lapar…)
OK cuci tangan jom mummy suap makan
Yeyeyeye nak makan…

Sesungguhnya zalimnya mak bdak ni!
Sampai anak punya perut berkeroncong baru bagi makan.

Zalim kan?

Bagi kebebasan…kahkahkahkah

Aku dah prepare makanan untuk dia tapi dia yang tak nak..nak wat macam mana….
Dia nyusu ngan minum air masak..sampai le rasa sakit lot!Baru nak makan.

Anak aku sekarang makan banyak.
Memang semangat la kalau tengok dia makan

So tips aku….cara aku…

Anak ni takyah bagi makan awal sangat.Bagi aja susu ibu sampai dia 6 bulan baru start dengan home-cook bubur nasi kosong. Kemudian baru tambah ayam/ikan/bilis/sayur.
Kalau bagi puree pun bahan asli semata no need perisa.
Aku bagi anak aku garam bila dia dah 2 tahun.
Aku tak ajar dia makan ais krim, coklat, gula2 etc..tapi la ni dia reti plak makan!
So apa aku buat..ais krim buat sendiri…coklat kadang2 ja bagi makan…gula2….bagi juga tapi sblm bagi, komen..”gula2 ni tak elok untuk gigi…nanti ulat makan gigi….”
So…akan ada orang jawap..”tak nak la ule2…ambik la mummy!”
Selamatkan??????

Takyah bagi anak minuman bergula.
Bagi ja susu ngan air masak.

Nampak cara aku bagi anak aku makan amatlah zalim..kahkahkah
Tttapiiii….itu semua buat anak aku makan makanan yang sepatutnya.
Alhamdulillah aku tak ada pengalaman kejar anak satu taman sebab nak bagi makan.
Anak aku tengok nasi dia dah tau nasi tu untuk dia makan.Hatta nasi kosong no complaint.

So kita bleh pilih nak bagi anak kita makan segala or control.
Bagi aku..control lagi bagus hahahaaaa
Sebab anak aku tak de masalah nak makan hahaaaa

Ada budak bermasalah nak makan sebab…depa makan segala mala..so dah kenyang tak de le selera nak makan nasi

So conclusionnya,
Di sini saya tekankan..Anak ni kalau kecik2 takyah la nak beria bagi makan sangat.Takyah nak sumbat segala benda dengan alasan nanti besar dia tak reti makan.
Tu tanggapan kita ja…Dia besar karang pepandailah dia makan.
Aku kecik2 dedolu tak pernah pun belajar makan sushi…dah tua2 ni reti la plak…
Contoh…contoh…

Sekian bebelan saya

1 comment:

rizza said...

yeah aku setuju 100% x 100 .... hehhe

aku pun sama cam ko wat...

le ni pose.. hassan pun cam nak tak nak je makan....waktu siang le...
kalau dia nak dia mintak...bila kami berbuke pose..dia pun makan byk .....

biar le org kata zalim ...yg sebenrnya kita jaga anak kita tu betul... supaya dia tau erti mana yg bagus n tidak....

ok rait!!!!