>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Tuesday, September 23, 2008

panduan penggunaan barangan elektrik/elektronik

Tajuk macam gempaq kan..Hahahaa

Aku cuma nak share sedikit sahaja tentang tajuk di atas.

1.tentang peti ais kalau kita pindah/beli baru. Kita kena biarkan tanpa power on at least 12 hours or 24 hours.
kalau aku..Aku memang ikut.
Ini juga depend on type/jenis/brand/jenama peti ais kita
Dan normally akan ada tulis dalam instruction book tentang hal ini.
This is about safety..Bukan sebab lain..
sama ada nak ensure the devide long lasting/tidak merbahayakan...
paling simple memang ambik masa juga untuk gas peti sejuk tu untuk stable...
So, kalau kita bukan designer peti ais tu..ikut ajalah apa kata instruction book. sebab buat instruction book tu bukan maian2 tau..kena ada safety approval bagai tau..it;s one of the MUST thing kalau nak dapatkan approval agar product bleh dijual.

2. Kalau beli barangan elektrik/elektronik..Walaupun anda dahsyat macam mana pun aku nasihatkan take ur time..please read the instruction book.
Melainkan anda adalah designer product tersebut hahahahaaa

3.Ada yang tak de instruction book setakat tulis kat kotak ja..pun haruslah dibaca...
demi keselamatan anda

4. Jangan pepandai buka/dismantle barangan elektrik/elektronik yang anda beli melainkan anda memang tahu repair/ada kursus or anda designer produk tu.

Ehh..what is my motif of this entry ohh...

seruanku buat rakyat malaysia..
Meh la kita baca instruction book provided tuh..Demi keselamatan dan kesejahteraan hidup..
Dari pemerhatian aku..Rakyat Malaysia tak endah sangat tentang instruction book/manual book provided sebab rakyat Malaysia kebanyakkannnya suka pepandai sendiri..
Contoh musim dekat nak raya..
mercun takleh masuk malaysia..depa seludup
dah seludup depa beli..dah ada mercun yang sah2 cucuh ja meletop depa alter...buat sendiri...konon nak power lagi..last2 kudung!sib baik kudung..kalu putus leher?

lebih kurang gitu laaaa.

sekian.

7 comments:

mimielola said...

Err.. nak cakap sket, ya. Aku ni mmg hantu baca instruction. Tak boleh tak baca. Kalau aku tak baca tu maknanya aku tak amik kisah la pasal produk tu atau mmg bukan barang yg aku beli.

Tp camera aku yg baru beli hari tu aku skip2 je baca manual. Sudahnya, bnyk features yg aku tak tau, dan bila dpt tau tu jd perak ya amats...

Ealyie said...

aku pun hantu baca manual book, mcm baca novel gitu, selagi tak khatam tak senang duduk dibuatnya.. tapi sbb kekdg byk no term yg aku tak paham, aku buat2 paham jela...;) aci dak?

Erna said...

hoho..aku memang wajib baca segala instruction manual! kalau takde buku tu aku macam tak keruan okeh! lol
aku ada satu big file yang aku letak segala manual perkakas elektrik rumah aku. Setiap kali beli barang elektrik baru aku akan letak situ after baca,senanng nak refer apa-apa hal.
Sama gak ngan warranty card..semua simpan dalam satu file ;)

mimielola said...

Erna, samolah ngan aku. Kumpul warranty card satu tmpt a.k.a kotak kasut!

Fid said...

aku pun kumpul jua hahaaaaa

gembira aku dengar korang semua suka baca instruction book....bagus bagus

aku bukan apa...aku terjumpa kat satu tempat (hehehea0 pasal menidakkan kena biarkan peti ais 12-24jam tanpa power on selepas transportation.
walaupun aku bkn tau bab peti ais tapi aku tau juga la basic2 kalau ada tulis dlm IB tu kenalah ikut kalau idak tanggung la sendiri

mimielola said...

Kah kah kah, Fid. Boleh tak aku nak buat kesimpulan bahawa, org yg tak tulis komen kat sini tu semuanya tak suka baca instruction??
Kah kah kah

Fid said...

mimielola
kahkahkahkha