>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Monday, September 22, 2008

Learning Japanese language

Actually aku tak tahu nak mulakan dari mana.

Apabila orang tahu aku 'pernah' belajar kat Nihon mereka akan bertanya...
"so u can speak Japanese?"

Aku selalu..angguk sahaja...

Fakta:
Kalau kalian dengar seseorang insan tu buat degree kat Jepun = dia boleh dan wajib boleh berbahasa Jepun.

Kalau yang gi buat master ngan PhD tu ikut keadaan...
Tapi kalau degree maka hukumnya dah jadi macam WAJIB boleh berbahasa Jepun

Dan ada juga yang bertanya "macam mana u belajar japanese?" or.."berapa lama lepas start belajar u boleh cakap japanese?"

Macam mana saya belajar?
Belajar hari2....tidur ka makan ka mandi ka semuanya belajar..Macam tak caya kan....
Dari pengalaman aku belajar bahasa jepun di usia dah lepas 17 tahun memang perlukan kerajinan dan kesungguhan....
Dan juga TUJUAN...
Macam aku dulu tujuan aku belajar amat jelas..Aku nak belajar di universiti Jepun...aku kena ambik exam untuk masuk Univ....Aku kena tahu Japanese languange sebab aku nak belajar kat sana..Aku nak survive....
TUJUAN/OBJEKTIF yang jelas.....
Jadi aku hanya perlu..rajin dan bersungguh2....
Itu sahaja...
Seingat aku...memang aku masa tu meletakkan diri aku dalam katogeri 'gila bahasa jepun'
Dan Alhamdulillah....
Hasilnya....
Aku mula belajar bahasa jepun dari '0'(zero)
Macam terbaling ke alam alien walaupun masih kat Malaysia hahaha
disebabkan aku nak join alien so aku belajar bahasa alien..buleh???

Berapa lama aku belajar aku boleh bercakap dan faham?

Untuk itu kalau simple japanese sentence dalam 5 hari dah boleh....
2 weeks dah mula boleh buat karangan mudah
pendek kata 2 tahun tu memang dah memadai la belajar bahasa jepun sebelum ke negara jepun.
Cumaaaa....
ketika aku masih di Malaysia...listening was a BIG problem to me(us) but gi Nihon dalam 5 hari je...telinga dah boleh tukau jadi telinga sana..miracle kan.....
tu namanya masuk kandang kambing mengembek..masuk kandang harimau mengaum(kandang rimau ada kat zoo ja)

Bila dah join kawan2 Nihon-jin semua...tiba2 bila time aku nak buat ronbun(thesis?) aku dapati....skill menulis dalam bahasa jepun yang formal amat2lah hancusss...
Kalau cakap OK..baik bagus...tapi menulis sudah hancuss..Maka mula la kurang bercakap banyakkan menulis..aci???
sampai one of my japanese friend marah...sikit2 aku bagi message..kahkahkah..bahasa formal plak tu...padahal sepelaung ja ..jerit ja laa ni dok message2 hahahahahaaa...

Aku kata aku nak praktis tulis ronbun...dia bantai gelakkan aku...cehh..

Ehh..apa motif entry ni?
Ohh...
tentang belajar bahasa jepun...

Pada pandangan aku...

objective belajar..
kesungguhan belajar dan
kerajinan adalah faktor penting (sebenarnya ni semua benda kita nak buat pun kena ada..hahahhaa)

Al kisah membebel la aku kat my darling hubby sebab dia malas benau nak belajar Nihongo bila aku nak ajar...
Lepas tu..Kalau nak deal ngan Japanese dok call aku tanya nak cakap itu ini nak panggil itu ini..
Mak marah tau! Tambah2 call time aku busy! hahahaaa

OK nak stop sebab ada orang suruh stop..nak hanen!

12 comments:

Dandelion said...

betul tu kak fid. tp tuler disebabkan kiter ni xde objektif yg wajibulghunnah mesti dicapai ala2 penting mcm nk pass exam tu. maka kesungguhan n kerajinan pun setakat suam2 kuku. engine pns sekejap2 je kehkehkeh. 'cikgu' kt rmh plak xcukup garang. bg kebebasan 'murid' blaja sndiri. makanya smpi skrg pandai setakat level bdk umur 2 thn jela kahkahkah! ish kena paksa diri ni! ;P

arina said...

tak leh kata apa la..

memang salut kat hang dan orang2 yang crash course belajar bahasa lain nih.

tapi dulu lepas spm memang hang nak pi jepun kaa? memang tak mintak english based country?

Fid said...

mama arina
akukan tak pernah plan nak ke jepun!
aku punya target nak masuk UKM ka UM ka ....
Aku dapat UKM...tapi aku masuk matriks jepun tu lepas abih SPM..aku masuk guna result trial SPM....

kalau org tanya awat aku pilih pi jepun sampai la ni aku takleh bg jawapan yang bernas sebab...

aku pilih time tu sebab offer dia....
akukan org susah....bila aku nampak ada peluang sekolah free..sure aku ambik...
free free....
untung jadi bdak 'bijak' zaman tu
hahahaaaaaa

aku pk kalau aku masuk UKM ....bulan2 mana la aku nak korek duit nak makan....
serius...aku tak de sumber...

mungkin itulah rancanganNYA untuk aku....

utk english country plak..

tak de..sbb aku tak pernah berangan nak belajar luar negara..sekian terima kasih..

Yan said...

Fid,
aku pun takde berangan nak blaja kat oversea.. sekali ada offer kat australia, boleh aku tak pi sbb aku takut hanyut? boleh ke alasan ni?

NeroEcha said...

Memang best kalau blh bcakap bahasa asing ni..satu kelebihan tu..ko beruntung le pandai ckp jepun..kena bukak class ni..blh tak?

arina said...

err.. sorry aku kena tanya korang benda ni. (fid ngan yan).

apsal korang tak ada cita2 nak study oversea ekk? dulu aku ngan kawan2 aku first choice mesti mintak oversea. tergedik2 nak 'fly' la konon hahahahaha (ish sungguh gedix aku waktu tu tau tak!).

tapi serius. pasal apa korang tak nak pegi oversea ek? bukan glamer haram ke kalau dapat pi oversea dulu kahkahkahkahkah!

ok itu aje kemusykilan aku!

Fid said...

aku punya jawapan...
aku takut 'hanyut'..
hahahaaaaaaaa
serius tak konpiden..al maklum asyik tgk citer melayu gi obersi ja sah rosak...hahahaaaa

yg paling jelas..aku tak pernah terpk nak ke jepun...alih2 aku sampai sana...

arina said...

hahaha..laa.. itu ke penyebabnye? masa tu aku tak terpikir la pulak camtu, tapi aku tau mak aku mesti terpikir.

hang kan baik camno boleh fikir nak terhanyut pulak. hanyut masuk sungai mana tuh? hahahahaha.. tapi bagus gak la pi jepun tu. bertambah umat muhammad tau cakap alien. kalau sekadar english kat sini pun boleh belajar dan takde la alien sgt pungg!

mimielola said...

Oh mak pun dulu tak nak pi jugak. Sbb nak berkepit ngan Mamaku terchenta! Tp apply jugak (dan dpt pun) twinning program. HARAMMM tak dpt pi langsung!

Mommy Hafiy said...

betul tu fid dlm bahasa jepun nih bole bercakap tak semestinya bole menulis. kalau dok sini berpuluh thn pon tp tak belajar bahasa formal keigo sogeigo kenjyogo mmg takleh la nak tulis benda2 rasmi..huhu..
kami di um belajar 2 thn tp dtg sini hampeh jugak mcm br belajar sehari jek...ari 1st masuk lecture ternganga tak dpt catch up apa sensei ckp..dahler pakai kansai ben kami belajar bahasa baku...huhuhu
tp semua tu pengalaman kan??yg mengajar kita:)

Yan said...

k Ana,
i've stated my reason.. tak tau la weh.. ni boleh la dikategorikan "tak terpikir" kan.. kah kah kah..

tp bila dah besar ni (malas nak ngaku tua), mmg teringin nak pi.. nak joli gitu..

/recently terserempak dgn sorang mamat ni + sorang mamat japan.. speaking japanese berabuk.. tup2 ada sorang ppuan masuk, dia speaking chinese.. salute.. sahih 4 language dia tau tu kan.. + BM & English..

::Umi Sufira:: said...

Kak Fid, setuju ngan Kak Fid..boleh bertutur and membaca ngan fasih tak semestinya boleh tulis bahasa formal in japanese ngan jayanya..Saya la ni dok ngelak2 kalu kena wat customer claim report in nihonggo..Saya sanggup nangis kalu kena wat jugak..huhuhu..