>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Monday, December 31, 2007

at chik ain's house

This's gedebi's 2nd time sleep over at chik ain's house..
chik ain=mummy's cousin...same age with gedebi lahir genap sbln lps gedebi lahir.

Gedebi and co temankan moyang gedebi dan cousins mummy..coz mmg kitaorg gilir2 temankan since bibik depa cabut lari......parents depa gi haji...

gedebi sangat baik..behave kat rumah orang..tahniah anak mummy!

Saturday, December 29, 2007

on leave

I'll be on leave 30 dec 2007-3 jan 2008..
company yang cuti...tiada sangkut paut dgn anual leave aku

Thursday, December 27, 2007

alahai anakku

Semalam ambil gedebi dalam pukul 715pm gara2 jammed kat federal(daddy dia la) Dah tu hujan pula...
Nampak sahaja aku...Dia melulu..
"mummy..akit,,,u-uh"
"laaa nape tak bg tau kat kakak akif u-uh"
Dia diam...
Sebenarnya taska dia hire 2 new carers...
Depa ni macam tak buat kerja sgt la..
Mmm..aku tengok anak aku macam tak berseri aja....
Musim cuti sekolah ni patut budak tak ramai tapi aneh awat tak terjaga ntah anak aku tu

So sepanjang jalan balik hubby berleter la kat aku sebab anak kami itu dibiarkan ...poo poo tak de org ambik kisah....
So aku suruh dia sendiri la sound asyik aku aja.....

Malam tadi aku ingatkan gedebi sekali lagi...kalau nak poo poo or pee bg tahu kakak..kalau tak sempat pee or poo poo dlm diapers tak apa but kalau sempat poo poo or pee kat toilet
dia pun bersungguh jugalah hafal ayat b4 tidur..
Pagi tadi pun aku ingatkan gedebi lg...Dan daddy dia pula telah mengingatkan carers gedebi agar gedebi tak dibiarkan tak terurus...

Tapi dia pi sound kat carer yang jaga elok...
si caer tu plak dok pk smlm dia pi mana..rupanya dia tgh mandi maka yg new2 tu yang jaga..
Mmmm
harap2 dia sound la depa2 tu

Anak aku tu sebenarnya dia dah buleh la juga bg tau kalau dia nak buat 'bisnes'
and dia mmg bagi tau kalau dia dah buat 'bisnes'
Tapi pasai pa ntah depa tak alert...

Petang ni aku monitor lagi....

Den ni kalau bab gini memang bara sikit tau...Dah la smlm masa aku cuci gedebi kat school dia aku dapat sabun mandi dia habis..ishh awat la tak bg tau....Hari ni aku dah bawa...

Mummy doakan gedebi sentiasa ceria dan bahagia..kalau ada masalah bagi tau mummy ya...

btw....
mmm....pssssttt.. sebenonye esokkan hubbyku kata adik dia yg pi Egypt tu nak balik lps tu nak minta hubbyku ambik kat klia....pastu FIL suruh hubby aku antaq balik penang...Hubby aku tak moh...(mmg patut pun...bila susah je ngaku abang kalu senang tak de plak...pi sana dl sepatah pun tak bg tau hubbyku)

sapa2 bleh nasihat aku dak?
Aku ni kalau his side aku mmg tak bleh laaaa...
Ntah apa masalah aku nih weh help help.....
In fact bila kita tau org tak suka kita......

again

Last night Alhamdulillah aku berjaya sekali lagi baked brownies...Yahahahaa.Kali ni guna tray with cutter tuh!
Tapi aku malas nak buat topping...Bila ditanya kpd tukang2 (yup plural) makan depa tak kisah..
Gedebiku sayang suka sgt!Ni la makanan manis yang aku izinkan dia makan.
Kira acilah kan...home-made..mummy sendiri yang buat.....

Bila difikirkan balik sempat pula ya aku buat..
Sebelum tu aku masak mihun goreng s'pore then masak steam fish untuk akif bawa hari ni....Then proceed with baking2....

Lepas tu kemas beg sekolah akif....Settle kain baju...Siap bleh lepak main game ngan akif kat disneyplayhouse-asia.com...

Wahhh.....Best2 kalaulah bleh bahagi masa macam ni selalu harus meriah hidup aku....

Pukul 1145pm kami zzzzz...

Wednesday, December 26, 2007

cuti 20-25 dec

Alhamdulillah...

19 dec 7pm- Sampai ke rumah dari office..gara2 hubby gi service kereta last minit...lama gile....Balik tu akif tidur aku plak pack barang hubby gi petrol station. Tak lama lepas tu adik aku sampai...Angkut semua barang sumbat kereta...mandi bagai siap...
19 dec 10pm-bertolak dari section 24..singgah section 20 makan jap then bertolak gi BJ ambik tok aku....
19 dec 11pm- bertolak dari BJ....

20 dec 5am- Sampai Kampung
Selamat hari Raya Aidil Adha...
Tak beraya ke mana pun...gi umah tok ngah sebelah rumah ngan umah pak ndak aku kat pekan je....
Lepas tu lepak rumah....

21 dec lepas solat jumaat around 3pm gitu- Bertolak ke Penang sana jalan2 ..Bawa akif and cousin naik ferry..Mak aiii jakun...kaget dan kagum sungguh si akif...dok perhati air laut
Kepoh yang amat....
Kami dah lama tak ronda Penang..Jalan banyak berubah nooo....
Pi Queensbay JJ..MMM....Tak de le best pun hahahahaaa biasa2 aja..
Pukul 12am baru sampai umah...

22 dec- Melepak di rumah....Gi beli barang2 dapur untuk mak aku

23 dec- Ahad...Bawa mak aku pi SP cadang nak pi EPF tutup plak...maka pi telekom terminated phone line rumah..tak larat aku nak bayar..org lain gayut aku gak yg kena bayar..aku beli henpon utk mak aku....so target sebln rm30 hahahaaaaa...
Pak we adik aku datang.....
Malam tu kami lepak kat Kolam Air panas Lenggong...
Aku macaqm biasa le tak minat aku kalau tempat2 gitu..tukang perhati je la....Anak bertuah aku tak nak join juga sebab 'air panas'
Kihkihkihkihkih...

24 dec- sebelum bertolak balik SA..Gi pasar dulu belikan mak aku apa yang patut....
Dalam pukul 10am gitu bertolak ...
Sampai BJ pukul 3pm gitu....Sampai sect 24 pukul 4pm gitu....
Opsss..on the way singgah bagus sect 13..Yeyyy...aku dah beli tray with cutter tu ...yahoo..
Tak sangka nooo kat situ bahan2 kek boleh tahan....naik rambang mata aku....
Tapi disebabkan ruang kereta aku limited aku takleh nak borong sakan..hahaaaaa

Aku balik kg aku beli periuk....lagi apa ya...mmmm....ahaa set sudu...lagi penyagat....lagi apa ya...brg2 murah2..al maklum la sempadan kihkihkihkih...
Set vision..nyonya tu offer aku rm350....mahal ke murah?harga asal rm550....

25 dec- Operasi mengemas rumah..manakala anak bertuah aku tidor penat kot balik kg bebas macam burung....lari sana sini tak de sape halang...masuk hutan belukar etc.....
ayam itik kucing langsung tak mau dekat rumah sbb takut kat budak montel tu....

Kat kampung petang2 kami bawa akif ronda kampung tgk kambing, lembu dan kerbau...
Tengok kebun getah, hutan lalang etc....Dia nampak sgt enjoy....

Hari ni start kerja....

Arghhh...tiba2 mood aku jadi tak baik sebab....arghhh aku bengang ngan menejer bangang!
Sample hari ni estimated dapat but tak sure... faham?
Dan kalau ETA hari ni pun bkn aku bleh dapat kena melalui beberapa checking dulu baru akan pass bagi aku....
dongoi ngok beruk le menejer buduh tu...Esok nak settle ...tengkorak dia!!Ingat lab tu dia yang punya
Ni bangsat nih
nanti complaint schedule aku..aku buat schedule pandai2 nak tukar..siot...tak kira aku akan ikut schedule aku...mampos pi dia....Kalau dia bnyk songeh karang aku sound.....

huh bengang!

mood hilanggggggggggggg

Wednesday, December 19, 2007

polisi

tajuk tak de sangkut paut

aku nak tulis ttg...
kawan2 yg berniat nak BF baby..Ketika mengandung telah pasang niat...Aku memang akan bagi semangat
Tapi bila bersalin...
Aku minta maaf..Aku tak akan tanya...Ekau bf ke?Ok ke apa ke..Aku tak tanya tau...Sebab aku tunggu side sana yang bagi tahu aku,,Kalau ada apa yg boleh aku bantu aku bantu tapi aku dah buat ala2 'polisi' gitu...
Tidak akan bertanya tentang sebarang activity menyusukan anak yang baru lahir.
Namun jika anda ingin bertanya kepada saya..saya dengan sukarela sukahati akan membantu...

Tapi kalau bab adik aku/adik ipar aku..aku memang diktator laa..
aku dah sound awal2 la...BF is a MUST bagi kaum kerabat aku...yg pertalian darahnya share antara mak dan ayah aku...adik beradik aku la
Hehehheee

Tak sabar nak balik kampung laaaa..

Selamat menyambut Aidil Adha

salam Aidil Adha buat semua

Hari ni Mekkah dah raya kan....

Rizza..ko raya Jumaat erk....

bona-su

BEWARE:Entry ini penuh dgn maki hamun....

Aku sengaja 'kosongkan' akaun aku sbb aku nak tgk berapa bona-su aku dapat ini tahun.
Walaupun product designed by us amat2lah laris dipasaran AMerica dan perancis aku yakin aku tak akan dapat bona-su banyak....
Sebab aku tau itu menejer bengap memang anti aku...
Dia memang cilakok....Dah la bengong..bengap plak tu
Baru je jadi menejer..out source ...
Haram tul...Staff punya job scope pun tak tau..Macam tu nak dipanggil menejer...
Siot...hampagas....tong minyak gas....

Tahun ni bona-su aku paling sikit dalam sejarah aku kerja sini
Tapi aku tak heran!
Because I'll makesure this is the last one le this company bayar aku bona-su
Tak hingin lagi aku nak dok lelama....
Company ni ok tapi menejemen ampeh
Dari menejer ke atas semua bahalul...
HR lagi laaaa...Semua angkut kroni dia..
Kilang pun dah begini kotoq politik tak faham aku...

Walaupun aku tak dapat banyak ..Aku tetap bersyukur ada juga dari tak ada..Dan inilah pemangkin aku untuk cepat berambus dari J grp nih!
Kesian.....
This Malaysia J company tak lama lagi aku kehilangan enjinia/dizaina yang berkaliber..
Antara menejemen sedaq ke tak sedaq ramai yg berpotensi akan belah kahkahkahkahkah gara2 bencilan menejer bengong....Padan muka depa

sekian hamun pagi2 gara2 geram

Tuesday, December 18, 2007

Aku kagum

Masya Allah
Aku kagum..
Aku kagumlah dengan puan2 manager..Puan2 Engineer..Puan2 Doktor dan sebagainya yang kerja depa tak de sangkut paut langsung dengan dapor tapi tiba2 depa bersilat fuhhh.....meriah dapur....

Maka mak2 mertua yang dolu2 dok susah hati dapat menantu puan2 yg disebut di atas boleh tarik nafas lega..anak2 depa tak akan mati kebulur ..(ntah2 makin bulat)..

Aku ingat lagi masa aku muda2 dulu....Aku pernah dengar orang kata...'kalau dok asrama tak pandai masak'
...dan la ni pun org kg aku masih dok sebut..
"bini A tu tak tau masak...al maklumlah grad Univ"
Aku bagaikan nak tampaq je...
Sebab...weiiii Budak grad Univ yang tak tau masak tu bukan sebab apa weeii sebab depa malas belajaq masak je....
Buktinya...Puan2 yang aku sebut di atas tu laaa...
Grad Univ belaka..ada yg ada degree ..master phD bagai...Tapi masuk dapur hasilnya sama je macam chef2....

Tapi aku ada kenal seorang hamba Allah ni yang claim dia tak tau masak sbb dia dulu2 dok asrama..dah tu masuk Univ 4 tahun...Nak gelak nak gelak...
Maka yang memasak adalah husband dia (pak sedara sepupu aku /sepupu mak aku) yang juga dok asrama...grad Univ...
Awat husbandnya yg grad Univ tahu masak tapi isterinya tidak....
Bila aku tanya pak sedara aku awat le bini hang tak tau masak Pak N?...Dengan muka selamba dia jawap..
"Malas belajaq"
kihkihkihkihkih...

Aku tak le pandai masak ..Tapi lepaslah kaum keluarga aku nak makan..Dan aku ni plak sentiasa yakin apa saja aku masak WAJIB sedap....Kahkahkahkah...Kira disebabkan aku yakin sedap maka harus sedap...buleh?

Aku le ni dok belajar memasak/baking etc....Menuntut lagi nih...
Nak bakaq satu mende kecoh satu alam....
Bahan2 pun tak kenal dok kena sms merata tanya apa benda tu kahkahkahkahkah....
Kesian kat aku....

Air

Air adalah sumber kehidupan.
Kita perlukan air untuk hidup.
Di sini aku nak share sedikit cerita tentang air.

Bermula dari Email mengenai ayam organik di ladang ternakan diperdengarkan ayat suci Al Quran.Kemudian timbul kontroversi dan melalut sampai lah ke Email di bawah (kejap aku paste) yang dihantar ke Alumni group sekolah aku oleh salah seorang old boy...

> > Assalamualaikum
> > > > Penemuan ini sungguh menakjubkan dan wajib dikongsi bersama, kenapa > > dgn keizinanNYA air penawar blh menyembuhkan penyakit, baca dan
hayatilah petikan dibawah:
> > > > Pada 10/10/02 (Khamis) yang lalu, Pihak Surau Wism a Telekom Semarak telah menjemput Ustaz Abdullah Mahmud untuk menyampaikan ceramah beliau. Diantaranya :
> >
> > Air merupakan salah satu rahmat Allah kepada manusia, Manusia tidak boleh hidup tanpa air, dan manusia tidak boleh hidup tanpa rahmat dari Allah.
> >
> > Ustaz kemudian bercerita bahawa dia telah berkesempatan menghadiri > > satu seminar mengenai AIR yang berlangsung di Hotel Istana baru-baru ini yang mana kebanyakan participant yang hadir terdiri daripada orang bukan Islam kecuali 2 orang (Ustaz Abdullah dan seorang Pensyarah dari UM).
> >
> > Penceramahnya seorang Profesor yg pakar tentang air dari Jepun. > > Beliau menunjukkan hasil kajiannya mengenai air, beberapa slide ditunjukkan dan dipancark an dilayar putih kepada hadirin sekelian. Sampel-sampel air yang diambil dari berbagai sumber air (sungai, laut, perigi dan bermacam lagi). Maka terpancarlah berbagai-bagai rupa bentuk susunan molekul-molekul air tersebut. Ada yang berupa seolah-olah seperti jin tetapi samar-samar, tidak begitu jelas (dengan telinga yang besar, bertanduk dan sebagainya)rupa yang menggerunkan dan menakutkan. Lalu > > Profesor itu berkata "banyak lagi sampel-sampel air yang lain tetapi > > rupa molekul-molekulnya hampir sama, sekarang saya nak tunjukkan sampel air yang berlainan dari sampel-sampel air yang saya tunjukkan tadi"
> >
> > Profesor itu pun tunjukkan, maka terpancarkan satu rupa bentuk molekul > > air yang tersusun cantik berupa seolah-olah seperti berlian (bersegi-segi),bersinar-sinar dan sinarannya mengeluarkan warna-warna yang menarik melebihi 12 warna. MasyaAllah, cantik. Lalu profesor bertanya "Siapakah di antara kamu semua yang tahu sampel air > > apakah ini". > > Hadirin semua senyap, dan kemudian, Pensyarah dari UM mengangkat > > tangan dan menjawab "saya rasa itu adalah sampel air zam-zam".
> > > > Profesor berkenaan memanggil Pensyarah tersebut naik ke atas dan > > bertanya "Berikan saya sebab kenapa awak berkata air itu adalah air zam-zam.
> >
> > "Kerana air zam-zam adalah air yang termulia didunia ini" Jawab Pensyarah. Profesor berkata "Saya tak tahu samada betul atau tidak > > air zam-zam itu mulia tetapi memang betul ini adalah sampel air zam-zam."
> > > > Kemudian Professor mengatakan bahawa, kata-kata juga dapat > > mempengaruhi rupa bentuk molekul-molekul air. Lalu didalam dewan itu mereka membuat experiment bagaimanakah yang dikatakan kata-kata dapat menpengaruhi rupa bentuk molikul-molikul air. Semua hadirin dikehendaki membaca sesuatu kepada air mineral masing-masing. Lalu seorang volunteer bangun untuk menguji bagaimana rupa air yang telah dibaca. Bila ditunjukkan diskrin, nampak molikul air membentuk seolah-olah seperti tokong cina (dengan janggut yg panjang dan perut yg buncit).

> > > > Bila tiba giliran Ustaz, air yang dibaca dengan Al-Fatihah, Selawat dan Ayat Kursi maka nampaklah rupa molikul air seperti berlian dan berkilau-kilau.... Subhanallah. Lalu Ustaz disuruh oleh Profesor menbaca sebarang ayat/kata-kata yang tidak baik...maka nampaklah > > diskrin molikul air berupa seperti sel-sel barah.
> >
> > Subhanallah..... daripada ceramah yang Ustaz sampaikan ini marilah > > kita sama-sama mengambil iktibar daripadanya.

> > > > Ini adalah kata-kata dari Ustaz Abdullah : "Jika hendak air itu merasa manis maka masukkanlah gula, jika hendak air itu berwarna maka masukkanlah pewarna dan jika hendak air itu mulia maka masukanlah ayat-ayat yang mulia kepadanya". Wassalam.


Lepas tu hari ini dapat lagi satu Email

Assalamualaikum wbt
Terima kasih atas emel yang dikirimkan.
Saya ingin memberikan sedikit komen berkenaan emel ini, yang mana saya takut informasinya agak melencong dari fakta yang sebenar. Kesahihan cerita tersebut saya tak dapat nak pastikan. Namun foto yang dikirimkan bukanlah foto sebenar yang boleh dijadikan bukti/dalil kepada cerita tersebut. Foto yang dikirimkan telah diedit dengan diputarkan dengan sudut tertentu daripada foto yang sebenar iaitu kristal air dari Shimanto River, Japan. Rujuk sini: http://www.life-enthusiast.com/twilight/research_emoto.htm Namun saya ada terjumpa dari kajian Prof. Masaru Emoto ni jugak, berkenaan kesan kata-kata daripada 5 agama terbesar dunia. Hasilnya seperti jangkaan, kristal yang dibacakan ayat2 al-quran ini begitu cantik sekali. Prof. Masaru sendiri berpendapat sedemikian. Sila lihat hompage dibawah: http://www.hado.com/LABO/mizu-kao%202002-2.htm Maaf kerana isinya dalam Japanese. Dalam site English xjumpa artikel ni.
By the way, ni sebagai rujukan:
Bground ungu > Kristian




Bground biru > Yahudi



> Bground Merah: Islam



>Bground perang: Buddha

Bground hijau > Hindhu

(2 gambar ni malas nak paste)

Ruj site english: https://www.hado.net/ Hasil kajian terbesar Prof Masaru Emoto ialah kata-kata dan persekitaran memang mempengaruhi sifat2 air. Tidak mustahil cerita dalam email sebelum ini benar, namun kesahihannya tidak jelas. Tapi yang pasti, air yang dibacakan ayat2 suci al-Quran ada kesannya yang baik, subhanallah. Pastinya individu yang membaca al-Quran juga mendapat faedah yang sama, tubuh badan manusia hampir 70% adalah air. Semoga kita terus tetap dan tsabat dengan Din ini. Wallahua'lam

Gambar2 di atas aku ambil dr http://www.hado.com/LABO/mizu-kao%202002-2.htm
Website ni dalam Japanese.
(Tapi aku sedikit sakit hati bila baca tang air yang dibacakan ayat Al-Quran.Molekulnya memang paling cantik tapi ayat yang ditulis tu...ada ka patut tulis "(org islam) guna nama agama untuk berperang.,..."
Ishhhhh....

sekian copy paste dari Email...

Monday, December 17, 2007

Your Birthdate: January 12

Aku dengan jayanya coba juga....Aku tiru Pn Anamiraa




Your Birthdate: January 12



You're a dynamic, charismatic person who's possibly headed for fame.

You tend to charm strangers easily. And you usually can get what you want from them.

Verbally talented, you tend to persuade people with your speaking and writing.

You are affectionate and loving, but it's hard for you to commit to any one relationship.



Your strength: Your charm



Your weakness: Your extreme manipulation tactics



Your power color: Indigo



Your power symbol: Four leaf clover



Your power month: December



Mmmm....Macam betoi jaaaa..

Pam2 yang tersusun

Semalam kami kemas rumah(perkara rutin la kan)
Semalam special sikit sebad gedebi membantu mummy dan daddy
Beriya2 dia membantu
semua dia nak involve..
sampai ke part mengemas pam2 dan botol2 susu

"mummy..ni etak(letak) nana(mana)?"
"Letak situ ajalah susun elok"
"Dah"
Lepas tu...
"Aya..yayan yiya(kesian dia).."
"Kesian siapa?"
"Nyi.."tunjuk kat pam..
"Kenapa?"
"Mummy nanak(tak nak) qhawan(kawan)yiya(dia)"

Maknanya kesian pam tu mummy dah tak guna ....
Kahkahkahkahkah..

"Alaaa bukan mummy tak nak guna..akif jugakan yang setuju tak yah guna lagi kan.."
"Yep"

Akif tolong mummy masukkan all the pumps into the box untuk disimpan....

Semalam mummy tak masak pagi.Mummy suruh akif nyusu then bagi akif biskut..banyak juga la dia makan.
Tengah hari baru semua makan nasi....
Petang makan roti
Malam mummy dan daddy makan mi segera manakala akif makan pasta with mushroom mummy masak khas buat akif sebab daddy nak sangat makan mi segera....

Akif Alhamdulillah makin montel.
Cuma alahai dia kena batuk2 pula! Geramlah kat mak budak2 yang tak pandai2 nak mengubati anak tuh! Ishhh....
Believe it or not aku addresskan budak2 tu 'budak2 jahat' sebabnya derang adik beradik nakal sangat.Anak aku memang tak geng budak2 tuh...(Anak akukan memilih kawan hahahaha)

Aku kan seboleh2nya aku nak minimakan kenakalan anak aku..(buleh?)
Kalau nak nakal pun biar bertempat.Harta orang jgn usik...Jangan menyusahkan orang lain.
Aku pelik tau kalau budak usia 2-6 tahun yang nakal tak tentu hala....kalau budak tu mmg hyperaktif takleh nak kata apalah kan..kalau parents tak ambik tindakan.
Aku cukup tak suka kalau aku pi susukan akif hari jumaat budak2 ni ada...(sah2 depa adalah kan) depa suka kacau bag aku...tarik itu tarik ini..usik anak aku yang nak nyusu...sampai aku naik kesian tgk pengasuh2...
diaorg pun mengeluh...
siap cakap kalau budak2 ni tak ada lega sikit kami...(budak2 ni aku tengok bapa depa pun tak berdisiplin..merokok tak kira tempat!) tapi nak buat macam mana derang pun makan gaji...
Moral...Anak kita, kita wajib corakkan dengan corak2 yang indah..biar indah di mata sedap dihati...

nilai sehelai kopiah

Adakah penjodoh bilangan bg kopiah adalah 'helai'?

Ini apa yang aku dan 2orang kawan aku tengah 'chat'(by email company masing2)
Bukan tajuk kopih...tapi

D: morningggg
F: salam
A: morning2

D: Raya haji ni aku nak balik t'ganu tapi risau la banjir
F: Hang balik naik flight la weee
A: Awat hang takut drive sorang2 ka?
D: Bila masa aku kata aku drive sorang...Naik flight kena pi KL dulu..(D kat JB)
F: Takyah balik la....Tak cakap pun drive sorang
D: anak bini kat t'ganu la
A: Ohh cuti sekolah lupa plak..(wife D teacher)
A: Weee hang balik ngan sapa?Awek...?
F: Gilo ke ko ni A?
A: Tangan hang tu elok2 sikit D...jangan dok menjalar
D: Hang ni A gila?Ada pengalaman nampak...
F: Haa A hang ni bnyk xperience nampak....bengong!
A: wehh aku tak sejahat tu
D: Konon
A:tak konon2 tulin..
F: Pirrraahh la hang A..
A: Weehh aku ni baik pakai kopiah kalau biasa2...
D: Kalau biasa2...
F: Wehhh A kalau kopiah tu bagus sgt la?kalau dgn pakai kopish bleh kurung maksiat dan setan ok laaa..
A: 1st impression...

Ok sampai situ je tak larat nak taip

Apa 1st impression korang kalau berjumpa dgn orang berkopiah?
Dia baik?Alim?Jahat?Bagus?
Terlalu subjektif...
Iman dan kebaikan bukannya boleh diukur dengan luaran sahaja... Namun kalau orang yang benar2 beriman...Cahaya keimanan tetap akan jelas diwajahnya walaupun tanpa kopiah!

Saturday, December 15, 2007

akif-cyan ni hitokoto

Akif-cyan
Mummy wa akif ga daisukidayo...
Mummy wa akif ga itsuka nihongo ga masta surukoto ga shijeteiru dakara kono 'hitokoto' wo romanji de kakou to omotte...kaicyatta

Akif
Akif ha mummy no takaramono desu.

Akif
Akif no "Mummy..Maa asyeh..."(terima kasih) tottemo suki da. Saikou dayo ciccai ko kara no 'arigatou' to iu kotoba moratta no...
Akif no kawaii kao to hohoemi ha totemo suteki da yo.

"mummy maa asyeh.."
"mummy...syalam ekom"(Assalammualaikum)
Sasuga watashino akacyan desu..

Mummy ha ikkai mo akif ni 'terima kasih' mataha 'Assalammualaikum' oshieru oboe ha nai desu. Tada...itsumo 'Assalammualaikum' wo iu..mai kai Akif wo hoikuen kara mukaeni ikutoki...
Mai kai uci ni tuku toki..
'Terima kasih' mo...oshietakke?Oshienakatta desyo...
Yappari watashino ko wa atama ga ii ko da! (yappa oyabaka wa shikata nai naa)

(yesss dia selalu ucap 'maa asyeh' setiap kali mummy bagi dia apa2 sahaja...mummy bf dia ke mummy tukar diapers dia ke..mandikan dia ke..what ever..he will say "mummy maa asyeh..." smile...)

kando no syunkan da!

Sesungguhnya mummy memang lemah kalau menulis japanese dalam alphabet.Nak ditaip dalam japanese character PC kat rumah tu tak tahu japanese...

Friday, December 14, 2007

nak asyik

Aku sekarang hari2 kena masak nasi sebab ada orang hari2 sampai sahaj kat rumah minta nasi.
Ishh kagum sungguh aku!
Siap gi dapur ambik pinggan..."nak asyik"
Makan banyak juga...Nasi kosong pun dia makan macam sedap sangat2.....
Nak kata tak cukup makan kat taska aku tengok perut dia bleh tahan juga....buncit...

Ni penangan ubat yang dia ambil untuk prevent dia dari selalu ada phlegm lah ni
Dia memang menyusu setiap sejam...Diapers dia pun memang penuh selalu kena tukar.
Dah tanya paed lagi sekali tak pe ke makan sampai mcm tu sekali..paed kata no harm...

Canggihlah gedebi ni
walaupun makan kenyang perut penuh tapi tetap cergas ligat bagaikan gasing yang menang

Sekarang ni aku wajib prepare dua jenis makanan utk dia....ahak2..bukan apa risau taska tak sempat nak sedia dia dah minta...so aku ena ambik langkah berjaga2....asalkan anak aku bahagia..

Esok aku kerja...Tak suka tak suka
Gedebi esok kena gi school half day sebab daddy tuh beria nak pi go-kart...Nyampah aku!
Aku pun rasa mcm nak kerja halfday juga laa....macam mana ni erk?
Kihkihkihkihkih

Pssttt...cite ttg breastpumpS...
aku cadang nak leh bg sapa2 yg teringin nak 'test drive' spectra 3 ngan avent test pumpS aku...Tapikan hubby aku tu 'kedetut'..Dia tak izinkan...
Dia kata dia beli untuk aku maka aku takleh share ngan sapa2...Dia suruh simpan untuk anak2 seterusnya......Ish ish ish...

Sesungguhnya setiap entry aku memang akan lari dari tajuk...Ini umpama virus yang tak mampu aku kawal..Maka terimalah seadanya...Hihihihi

Wednesday, December 12, 2007

kalau susu ada

sebelum merepek rapu raban..nak bg tau ..hari ni mood nak merapu kat blog amat HIGH!
memandangkan tengah tak bnyk kerja.kerana Engineer sample new project kami blom sampai ke tangan aku...(project apa jgn tanya lg ya...tahun depan kami umum hahaha)

Kalau ada susu...
Aku agak tertekan bila ada orang jawap begini kalau diajukan soalan,
"nanti anak lahir nak susukan dengan susu badan ke tak?"(actually soalan ni pun tak wajar ditanya haahaha)

Kenapa?
Kerana....
Marilah saya ceritakan hakikat sebenar bagaimana saya boleh celik tentang penyusuan susu ibu ini....
(aku selalu pegang kpd ..tak kisah macam mana time take off janji time landing wajid cantik!...merujuk kpd kapal terbang....hahahahaa...)
Ini nak cerita macam mana aku 'take off' ke dunia penyusuan susu ibu.

Tahukah anda dari kecik lagi aku berpendapat..(dari aku sedar aku hidup kat muka bumi ini...seingat2 aku masa aku 1 tahun lebih.....aku ingat sbb time tu aku dengki ngan tok aku..aku pee kat atas tikar dia tengah anyam...but tok aku bangga gile ngan cucu dia sorang ni sbb umor sthn lebih dah ada perasaan dengki hahahaa..kes aku ajak gi meronda kampung tok aku lambat2kan...cucu bertuah!)
aku berpendapat setiap manusia yang jadi ibu WAJIB susukan anak dia dengan susu dia..sebab mak aku susukan aku dan seterusnya 3 lagi adik aku....
Ini pendapat jujur aku sejak aku kecik.....
Aku selalu pelik tengok cousin aku yg sebaya dok 'gonggong' botol dia hulu hilir (ada gak teringin nak rasa susu dlm tu kot2 sedap tapi mak aku kata mak aku tak de duit nak beli so aku kena minum susu mak aku laa)...Jadinya disebabkan diterapkan dalam minda aku kalau orang tu EMAK dia kena ada susu...Sampailah aku pregnant.....
(aku tak gi kelas apa2 tau sebab aku memang tak ada ilmu langsung bab tu tambahan plak suamiku masa tu busy kalau menteri!)

Persediaan bersalin...menyambut anak aku prepare kain baju..diapers...napkin...bedak losyen semua tu sahaja....aku memang tak prepare botol2 susu nih!....Tetapi suamiku beli juga 2 biji...yang akhirnya aku bg kat anak sedara aku....

Maaf agak melencong mukadimah untuk sampai ke point utama tajuk hahhaaaa
Kalau ada susu..Aku memang tak suka perkataan 'kalau' kat sini..sebab dari hati murni aku aku yakin ibu wajib ada susu....(korang yg tak de susu jgn marah ni pegangan aku masa aku blom ada anak yaaa)

Aku yang tidak tahu menahu sangat tentang kabaikan susu ibu ni akhirnya melahirkan bayi lelaki 4.41kg melalui c-section.
Bukan main kuat lagi dia nangis..Kemudian dia stop pandang sekeliling.....Then sambung nangis....Habis kisah OT....
Setelah berehat lebih kurang 12 jam aku dibenarkan menyusukan anak aku. Dalam kesakitan, ubat bius dah hilang kebal aku bangun..berdiri berjalan 2-3 tapak duduk di kerusi...nurse tolong alaskan bantal atas riba aku...dia letak anak aku...
Bagi menyusu...Dia hisap..Mula dari saat itu sampailah ke hari ini.
Bila anak dah nak cecah 2 bulan baru aku belajar tentang khasiat susu ibu ini. Sebelum tu aku susukan dia kerana aku yakin itu tanggungjwp aku dan susu tu hak dia....clear crystalkan hati aku masa tu hahahaaa...

Ok...tentang 'kalau ada susu'...aku sungguh tak boleh nak fikir kenapa orang yang belom pernah melahirkan anak boleh cakap 'kalau' maknanya dia tak pernah didedahkanlah ya tentang penyusuan susu ibu ni masa dia kecik????(bior le se'ngok' pendapat aku janji aku tau aku bertanggungjawap susukan anak aku...)

sebab tu ada slogan...'breastfed baby will breastfeed' ye?

panjang berjela ayat aku nih isi ke mana selingan bersepah...

summary la balik
aku start bf anak bukan sbb aku tau susu ibu ni bnyk khasiat tp sbb aku rasa tu tanggungjwp aku
(laaa tu je summarynya....)
take off point aku- aku susukan anak sbb itu tanggungjwp aku
landing point aku- Alhamdulillah anak aku menyusu dengan susu aku 2 tahun lebih...

btw...akukan dpt anak sedara baru...smlm mak aku call confirm balik ngan aku...
1. bb hanya boleh minum susu ibunya...
2. tak yah bg air masak
Mak aku punya soalan..."ni adik alya ni kita tak payah bg ayaq masak kan bg susu mama dia saja kan...."
aku kata ya.
"tapi kalau nak bg ayaq zam2 sikit bleh dak?"
aku kata
"sikit ja noo..sikit jaaa..suku sudu kecik tu ka sudah laaa"dalam hati minta2lah baby tak mau....
Nampaknya mak aku dah boleh ikut rentak aku..Alhamdulillah...
Adik aku kata..kalau adik ipar aku tanya apa2 mak aku suruh adik aku sms aku..kahkahkahkah....mak aku anak 4..adik ipar aku anak 2..aku baru anak 1....Nampaknya mak aku dah terima usaha aku selama ni...
Thanks Allah

Stop pumping

Bernas! Tajuk di atas merujuk kepada aku.
Aku telah stop pumping....Start last Saturday.Atas persetujuan Akif dan daddynya.
Aku tak nak bagi alasan kenapa aku stop pump.

Korang tahu stop pump ni lebih seksa dari nak start pump.....(kalau dr awal aku tahu aku tak akan stop punya tapi bila aku dah decided aku kena teruskanlah)
1. Asyik dok pk ok ka B aku nih....kang ada milk duct ka apa ka...
2. Asyik dok pk berdosakah aku tak gunakan susu yang ada ni sebaik mungkin....Hubby kata tak de hal punya anak pun dah setuju..lagi pun dah 2 tahun 2 bulan+ (alasan la tu)
3. Asyik dok gelabah cari cooler bag takut hilang padahal tak bawa
4. Asyik tersasul nak gi pam...bila buka drawer gelabah cooler bag 'hilang'
5. Dan banyak lagi yang susah aku tak mampu nak buat dalam list...

Hari 1st tu aku tak bawa pam dah tapi aku bawa botol sebab aku pk kalaulah nnt aku terpaksa perah buleh juga aku simpan...
Hasilnya aku dapat juga 5oz hahahaaa..tak de pam tu perah ngan tangan tuh

Hari berikutnya isnin...Aku tak bawa dah botol...sebab aku memang nak usahakan juga ubah rutin B aku....
Alhamdulillah aku tak de rasa sakit etc....

Tapi aku takut juga la kang BM aku kering.....
Setakat 5 hari ni aku tengok akif masih mewah lagi dan B aku pun macam dah adjusted laaaaa...bila ada akif merenyut2 jee....kira otak aku dah set ada akif susu kena banyak la...Akif pun nyusu happily.....
Alhamdulillah..Dia kata syusyu ada banyak....o-te(ok)
Aku masih dalam misi adjust production malam lebih dari siang..hahahaa

Akif pun dah ok dengan fresh milk kalau kat taska...sehari dia boleh abihkan 2-3 kotak (250ml each)
Kat rumah tengok kotak susu tu dia buat2 tak nampak..
Bijak anak mummy ni...Seperti perjanjian minum susu kotak tu kat taska sahaja.Yup dia minum guna botol bersudu dia lagi.....

Malam memang akif kerap nenen...Aku macam biasa layan.Dan aku dapati B aku macam bengkak je setiap 1-2 jam...Betul2 dah adjust ke ni?
Ada ke kes mcm ni erk?
siang mmg dah macam tak de sgt tau susu (kalau perah ada laaa..tapi dah tak yah la pakai breast pad)..malam memang aku kena pakai breast pad....Ke sebab baru 5 hari?
Nanti aku update lagi....

nanti kalau aku berjaya aku akan share2 sama2 tips nak stop pumping bagi ibu2 yang dah susukan anak lebih dari 2 tahun..kalau yang belum 2 tahun jgn tanya aku yaaa....

walaupun aku dah stop pump...aku tetap penyokong susu ibu tau!

aku tak puas hati

aku tak puas hati
Ini tentang orang yang menyusukan anak dengan susu badan...
Pelikkan tiba2 aku tak puas hati dengan orang yang breastfeed anak..hahhaaaaaa

Kihkihkih....
Kita ni kalau nak menyusukan anak pun kena juga cari ilmu ..ilmu penyusuan susu ibu!
Adalah diingatkan agar kita yang mendapat pendidikan formal tahu membaca tahu menulis tahu menilai ini meluangkan sedikit masa untuk mentelaah ilmu yang amat tinggi nilainya ini.

Tak puas hati 1
Ibu yang bekerja....Nak train anak minum EBM...Anak reject botol berputing...
Dahhh ibu gelabah.....Ada plak yang cetek ilmu...pi kata anak reject EBM..paksa plak anak minum FM....Mmmm....
Oits mummy come on laaa..think out of the box laaaaa...
device untuk feed anak bukan botol berputing sahaja.Dan aku amat salut kepada baby yang reject puting tiruan..apa maknanya?maknanya baby tu bijak!!!!So mommies with baby yg reject puting tiruan..bersyukurlah anda..anak anda kecik2 pun dah tau bezakan antara palsu dan original!
Tak yah nak pecah2 kepala fikir......ana tak nak puting tiruan bg je cup ke sudu ke..apa sahaja..Kena try la kan...Di sini usaha berserta ilmu didada penting....be creative and patient!
Kalau nak info bleh search kat internet..'feeding device'..alang2 ada internet manfaatkanlah ya

tak puas hati 2
Bab nak perah susu kat mana...
Bagi aku...worst case..toilet pun ok..janji guna pam yang bersih toilet tu tak kotor.....alasan tak de tempat nak pam tu kalau boleh elakkan...kalau dah bnyk sgt alasan tak yah le breastfeed anak...(kihkihkihkih)

tak puas hati 3
bab suka sangat layan dakyah terpesong tentang breastfeeding...
Ya ampun berdesing tau aku dengar/baca...Kalau anda komited abaikan aja dakyah2 terpesong tu......Cuba dapatkan pakar dlm bab berkaitan rujuk sana..takyah nak semakkan kepala dengan 'ajaran sesat'..okay ka?

tak puas hati 4
Bab penggunaan akal.
Hahaha
apa hal nak komplen bab orang guna akal ni....
Nope aku bkn nak komen bab lain...scope aku kecik je..bab guna akal tang menyusukan anak ni je....
Apa kata akal yang bijak tu digunakan untuk fikirkan dengan rasional. Yup paling pentinglah kan kena ada ilmu...
Latih akal fikiran tu...buat plan A, B,C-Z.....

Orang yang sekapla ngan aku..(yg akal dia bleh fikir line aku fikir ni.....rizza aku tau ko sure bleh tangkap punya pemikiran 'bernas' aku nih)

Aku stop dulu la..sebab makin lama aku menaip bahasa aku makin kesat....Tak sesuai untuk penjanaan sel2 otak yang berkualiti....
Aku kena belajar dan latih diri aku guna perkataan dan bahasa2 indah dulu la macam ni...
Aku sedaya upaya la ni nak elakkan menjawap kat forum sebab sekarang ni bahasa aku sungguh tak elok boleh memusnahkan sel2 otak orang!Tak elok....
Cikgu aziz...cikgu noraini..saya minta maaf minta ampun bahasa malaysia saya makin hari makin punah
Tapi cikgu noraini kata kalau kita nak mengarang nak menyampaikan isi hati kita..ayat2 bombastik dibenarkan!

p/s: Minat aku tentang breastfeeding ni makin hari makin mendalam laaaa...
Hahahaaaa

cuti negeri selangor. 071211

Hari keputeraan sultan selangor.
Selangor cuti
Kami lepak kat rumah.Aku try le resepi brownies sifu erna...
jeng jeng jadi!BERJAYA!!!!tapi seperti mana diketahui umum aku bab hias menghias memang OUT!
(aku kata jadi sbb bila aku makan ada rasa brownies hahahaa,,kira jadilahkan?)
Erna hang kena bangga weh!

Anak bertuah aku pula tiba2 boleh plak dia makan brownies yang manis itu..kira sedaplah kan sampai dia 'rela' makan....

Petang aku melawat cousins aku yang ditinggalkan mak depa pergi haji....cousins aku ni umor 2-9 tahun....Ya Rabbi....Depa ni tak heran langsung mak ayah depa tak dak...naik pening aku weh!

sekian

Monday, December 10, 2007

cousin baru

Alhamdulillah hari ini cousin akif yang ke-2 (adik Alya...anak pak ngah dan mak ngah akif yang ke-2) telah selamat dilahirkan pukul 9am pagi tadi. Tapi lambat kuar dari labour room sebab mama dia kena 'dicuci' sebab baby itu telah poo poo dalam perut..Aiseh....!
Baby girl berat 3.4kg (500g berat dr kakaknya si Alya)
Nama belum tahu kena tanya pak ngah si akif le...

500g lebih berat dr kakaknya..kalau aku jadikan ini contoh maknanya kalaulah in futire adik akif lahir..500g lebih dr akif...wow!4.91kg!Canggih! besar budak 2 bulan laaaa...
Melahirkan baby besar ni bagus juga tau.....Umor 7 hari bawa gi supermarket pun tak de orang ambik kisah sbb masa umor 7 hari berat akif dah 4.7kg...tak ke berat org 2 bulan?Kihkihkih...pakai baju new born tak muat weh!sib baik mummy 'ada akal' tak beli bnyk....mummy bnyk beli baju 3-6mons...pandainya mummy...tapi baju tu pakai 4 weeks aja dah tukar baju size budak 6-12 mons....Masa 4 weeks akif dah 6.3kg...kan akif kan?
Tapi bila dah bagi solid food berat akif dah tak naik sgt dah....Yappa susu mummy is the best....
Kalau akif ada adik in future (3-4 thn lagi) mummy berazam nak lambatkan bagi adik akif solid food....dah 9 bulan ka 10 bulan 1 tahun kaaa....
Lagi bagus kalau mummy masa tu SAHM....2 tahun terus mummy tak bg solid....Kihkihkihkih....

Mummy baru nak start akif dengan ladybird series book....baru nak start 1a punya book...Ahaks....
Kalaulah aku SAHM..Alangkah indahnyaaaa...
Woi woi....bersyukurlah atas apa yang ada....
Yup...Aku boleh...aku boleh jadi super mummy....Akukan kakak...(apa sangkut paut nih?)

sekian

Bila mummy asyik kerja

Last week aku kerja 6 days and last2 week also!
Jadinya my dear gedebi mula tunjuk rasa tak puas hati....
Sudah mula cepat naik angin dan sebagainya
Dah start balik tantarum!Adeeei...
Tak cukup kasih sayang dan belaianlah tuh...Blame this J company!

Alhamdulillah sudah 7 hari aku berjaya bangun tepat jam 6am..(yessss BERJAYA)
selalu aku lambat hahhahaaaa.....
Hari ahad pun aku manage to wake up early morning..Yatta....sugoi!
Ahad dimulakan dengan menyapu seluruh rumah kecuali bedroom sebab gedebi is sleeping...
Kemudian mengelap.
Lipat kain baju..iron kain baju...selesai...Ngam2 si gedebi nak nyen....
Susukan dia terlelap lejap..Dia ajak bangun....Mulalah aktiviti dia..MAKAN...
Rupanya dia punya selera makan ni naik sbb dia ambil ubat....
singulair dan alamak tak ingat! Itu paed cakap Sabtu hari tu bila hubby bg tau gedebi asyik makan aja...
Paed kata ok....no harm....
Maka naiklah 800g berat badan dia...

Gedebi dengan jayanya dah tak takut naik maianan yang bergerak (alaaa yg masuk rm1 start nyanyi start move tu)

Alhamdulillah baju untuk raya haji pun mummy dah belikan untuk dia! Beli sikit jerk...sebab dah ada yg raya dulu serta yang daddy beli hari tu....

p/s:adik ipar aku dah ada kat spetal dah nak bersalin..adik aku on the way balik kg...nanti akif dapat 2nd cousin laa..

Saturday, December 8, 2007

zam zam ala kazam

Tajuk tak ada sangkut paut dengan isi kandungan entry hari ini

Nak cerita sikit tentang kejakunan aku hahaaaa
Kawan2(yg ngaku kawan aku la) aku ni sebelum2 ni tak pernah jejal 1-utama....
Nampak macam kolot je kan...tak kisah la janji rock hahahaaaa
Aku ingat ka bagus gila gempaq gila 1-U yang diwar2kan tu....Rupanya sama aja dengan shopping2 complex yang lain
Kihkihkihkih
(Dulu ada opis mate aku umah dekat ngan 1-U..ala TTDI area daaa...dia bukan main gelak lg aku kata aku tak tau kat mana 1-U....sian aku...kelakar sungguh bg dia...Tp dia kata logik la....1-U tu kira laman rumah dia hahaa)

Al kisah malam tadi Deparment aku buat 'project end dinner'.Kira macam dinner meraikan kejayaan (yess kejayaan) kami menyiapkan projeck yang kami develop seterusnya ada yang dah laris dipasaran.
Kalau orang kampung aku kira macam 'kenduri doa selamat' laaaa..Tapi ni orang bandar (tolak aku yaa)...
Ohhh Dinner tu buat kat Cinnamon Cafe(cafe erk) One World Hotel...Maka pertama kali la aku jejak 1-U....
Anak dan suami aku pun sama..Derang pi jemput aku balik....(pergi pandai balik tak tau)

itulah cerita aku yang tak pernah jejak 1-utama shopping complex tu!

Hari ini sabtu
aku kena kerja juga...uhuks.....

Update:
Hari ni si gedebi (yeesss akan back to gedebi!) pergi follow up check up dengan the daddy
Dua beranak tu pertama kali gi spetal berdua tuh...
Dari pagi aku dah pesan macam2....jgn lupa bg mkn kenyang2 jangan lupa bawa bekal air jangan lupa itu ini...
ni dia kad appointment...ni dia Gl..dan sebagainya....Ishhh kepoh sungguh aku...

Tadi pagi dia macam terbatuk2 sikit..maka dapat le ubat lagi...gasak minum aja la labu....
Didoakan agar anakanda akifku yang manja cepat-cepat sihat dan tak sakit2 lagi dah!
*peace*

Thursday, December 6, 2007

mummy yg zalim! & anak dan makan

Zalim sungguh aku
Ceritanya macam ni

Anak aku tu baru 'berkenalan' dengan keropok ikan tamban terengganu...
Kira macam makan benda paling sedap la setakat nih!Almaklumlah ada rasa masin2 gitu.
Aku goreng weekend lepas tetapi diperabihkan oleh the daddy....
Maka pada hari selasa lepas sampai aja kat rumah tiba2 anak aku meluru ke dapur tunjuk2 kat kabinet makanan. "Nak itu nak itu..."
Rupanya nak keropok ikan tu la tapi ada sekeping sahaja.
Aku bagi la..
Dah makan habis dia nak lagi...
Alamak..
Aku cakap kat dia tunggu jap aku gorengkan..(ambik masa juga aku nak goreng sebab na tunggu minyak panas..nak goreng..nak sejat bg tak berminyak etc....
Dia mengamuk nak juga segera..RIGHT NOW!!!
Aku pujuk2 sambil aku tuangkan minyak dlm kuali...
aku start buka plastik keropok tu..dia dah sengeh

Dia berlari ke depan...Tiba2 datang "nak nyen!"
Aku kata kejaplah mummy nak goreng ni sekejap kang baby nak makan....
Dia tarik2 seluar aku macam kelaparan sangat aku larang la sbb...i'm dealing with hot oli yooouuu...
Dia degil juga..ntah macam mana ntah...pengepit yang aku guna alih2 keropok (yess panas) terkena tgn dia...
Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....menangis sampai selak....
berparut sikit tangan dia
zalimnya aku!
Hubby plak kata aku ni dera anak...
Sakit hati tau!
ada tambahan....
parut tangan dia tu...dia kata sakit..
'sakit ke baby?"
"sakit"
"sorry ya sayang..mummy jahat mummy bagi baby kena..kesian baby sakit."
"nope..mummy tak hahat(jahat)...acif digil(degil)"
Uwaaaaa...anak mummy memang budak baik laaaa...
(tapi ada gak angin taufannn...tak kisah laaa)

anak aku dan makan
Masa kecik2 dulu anak aku ni jangan harap akan makan kalau ada dengan aku..jangan mimpi!
ramai orang (sekeliling aku) kata aku ni tak patut treat anak aku macam tu (ya lakan dah tu kalau bg mkn..nasi kosong la pasta kosong la sup tawar la..apa hal kan..haha)
Ramai yang kata nanti anak aku tak pandai nak makan...Nanti susah nak bagi makan..
Namun...Yaa..anak aku manusia biasa..yang perlu makan untuk hidup..cecah aja usia 2 tahun dia dah pandai minta nak 'maqhan'....
Dan semestinyalah makanan dia menu cara dia laaa...tak de sambal ke nasi lemak ka tak de la hahahaaa..nasi kosong ke sup tawar ke sup kurang masin ka...steam fish kaa..kentang goreng/rebus etc sahaja...
Apa yang aku nak sampaikan..
Kalau anak kita tu manusia...walaupun kita tak bagi dia mkn sangat masa dia blom 2 thn..walaupun kita bnyk bg dia susu kita...jangan risau...dia akan makan bila tiba masanya..bila dia dah sedia...bila dia dah tahu lapar....
Dengan syarat...masa blom 2 tahun tu jgn ajar dia mkn jajan...benda2 masin benda2 manis yang tak de khasiat.....
(kang ada plak yg kata..metang2 anak dia dah 2 thn mula le nak cakap bab mkn..kihkihkih)
Aku cuma nak share pengalaman aku yang tak seberapa nih...
Kena perli ngan MIL kena perli ngan ntah sapa2 ntah...ttg 'kemalasan' aku bagi anak aku makan..anak asyik disuap susu badan je bilalah nak kenyang!
Hahahhaaa
Terbukti juga kan...
Walaupun aku tak ajar sangat anak aku 'how to eat' dia tahu juga makan!
Dia tau mknn apa kena makan dengan tangan...dengan sudu dengan hirup dan sebagainya...
Anak mummy pandai..bijak.....
I love you!!!

hahahaa...yappa watashiwa oyabaka daaa....

Tahniah kepada Raihan aka mak alesha

10pm malam tadi aku dapat sms...

Raihan slmt lahir baby boy 3.4kg pd pukul 945mlm tadi.Alhamdulillah

Tahniah diucapkan...

Aku dengan ini mewar2kan berita gembira ini....

Happy breastfeeding hehheeeee

Wednesday, December 5, 2007

Jatuh

Semalam..Petang dilaporkan si gedebi jatuh dari tangga slide kat taska dia...Jatuh telentang atas tanah....
Menangis sakan...
Kasihan dia...
Dia dah janji tak akan naik slide lagi..hopefully....

Si gedebi semakin hari semakin matang (dari pemerhatian mummy dia laa)
Makin bayak words yang dia tahu....Last night dia tahu...
Mummy's name is A#@dah
Daddy's name is N#$8ri...

oklah ada bunyi sikit...

Azan pun dah boleh sikit2...
Dah pandai berlakon...Mmmm....Ni kalau ada time ajak kita main baby baby..dia le baby tergolek...then meniarap etc laa...kita mummy kena layan macam baby kecik2 tu laaaa...

Sejak akhir2 ni bakers etc suka benar bagi brgn cenderamata untuk daddy....Setiap kali dapat kena disorok kalau dia nampak semuanya dia kata dia punya....Anak bertuah

update mysweetstory.wordpress.com 071205

Dengan ini saya mengumumkan saya ada tambah sedikit koleksi artikel di mysweetstory
Sekian

Tuesday, December 4, 2007

ibu dan anak punya kisah

Entry ni adalah mengenai seorang MAK yang tengah borak ngan ANAK

Baby...kalau mummy dah tak nak pam susu lagi bleh tak?
TAK BLEH!
Kenapa tak bleh?
Acif nak nunum(minum) apa?
Alaaa minumlah susu kotak Dutch lady ka..air masak ka susu dugro iklan kat TV tu ka...
(buat muka bengang) NANAK(Tak nak) Tak syedap..uweeekkkkk
Akif kan dah besar..Dah boleh minum all those type of susu laaaa
Ishh nanak..nanak yaa..mummy nyi nanakkkk.(Tangan dah menampar dada mummy dia dah)
sungguh tak nak...
yepp nanak...(tampar muka panggg)
Adoooiiiiii...
Tak baik tau akif babab mummy...
mummy tak bayek(baik) nanak nyenyen akif...
Bukan mummy tak nak nenen akif ..mummy bagi akif nenen kalau mummy kat rumah kalau akif kat school akif minum le susu lain....
Ooo..bleh nyenyen?
Yaa boleh time mummy ada ngan akif...
(muka kerut2 fikir)...Yayah nunum syusyu yaa acif unggu(tunggu) mummy yaaa
Ishh kalau tak minum susu nanti tak kuat....
Hooiiiii....tuat(kuat) ya...iyahh iyahhh (ala2 gaban gitu)
So macam mana nih?mummy bleh stop pam susu ke tak bleh?
TAK BOLEH!

Kesimpulannya...mummy takleh stop pam susu lagi!....Actually mummy dah lebih had target mummy ni...Buleh?mummy target nak pam 2 thn je.....Tapi disebabkan demand masih tinggi....Nasib kamu la pam oooii..kerja kerja kerjaaa...

Alhamdulillah selera makan si gedebi kembali seperti biasa but daddy kata bertambah luar biasa....
petang mummy and daddy jemput kat school....masuk kereta terus nenen..sampai rumah pun masih nenen...
Dah kenyang...sendawa...(alhamdulillah) sengeh.....main kejap..Mula masuk dapur mula tunjuk itu tunjuk ini cari makanan....makan le biskut ke keropok ikan ke apa2 yang ada laaa...
Time mummy dan daddy makan nasi...Nak asyik juga yaaaa...
Makan nasi....
Dah kenyang main ke tonton TV ke baca buku ka...main game kat PC ka....
Nak maqhan(makan)...kenalah bagi apa yang patut...
Nak nenen plak lepas tu then sambung makan then nak tidur nenen lagi.....
Tengah malam minta nenen lagi....Dan sampailah ke pagi...3-4 kali nyusu....
Tak kenyang ke mamat nih?
Kenyang...tapi dia macam nak cover balik time demam tak mkn 5 hari.....
Bleh ka macam tu?
Layan ajalah dulu.....
sekarang ni nenen semata2 dah takleh nak tampung selera dia dah...Dia mesti akan minta nasi.....yesss nasi putih!
Anak mummy dah besar!
(Masa dia masih kecik dulu aku pernah cakap kat dia kalau dah umur lebih dari 2 tahun apa dia nak makan aku akan bagi..ni kira dia tengah tuntut janji ke nih?..Namun semestinya makanan manis tetap BUKAN pujaan hatinya....)

Tentang kerja

Aku kan tiap kali aku fikir masa depan aku, aku mesti akan dapat kesimpulan yang aku perlu mencari peluang pekerjaan yang lain.
Namun....
Product aku involve..ya aku salah seorang dari manusia yang incharge project ini.....
Semalam kami dapat berita baik...
Alhamdulillah...dapat no. 1 top sale in France pula...Dulu US...Cheewaaahhhh
Dan beberapa minggu lepas dapat award tau projek kami tuh....
Ada orang besau J grp datang dari Japan sana sampaikan....Fuyyoo..bangga juga.....
sebab setakat ni kalau design dari malaysia asyik ala2 kadar je ..Tapi kali ni gempaq sikit....

Sebenarnya aku nak cerita...Ada KEJAYAAN juga dalam karier aku nih walaupun gaji tak naik bnyk pangkat tak naik..namun kejayaan dari segi kepuasan tengok barang yg pernah aku usahakan menjadi....bayangkan dari screen kosong(kat PC) dah jadi satu device yang org guna..Wow..bagusnya kami! Yaaa kami sbb kami kerja dalam team....

Sekarang ni aku nak cari KEJAYAAN aku sahaja....
Ya la kan aku dilahirkan untuk BERJAYA....

Monday, December 3, 2007

update on akif and tangan bangkuku!

Update on Akif
Akif already off the dexa and bricanyl...Only take singular once/day at night....
Comment Akif.."singsyula nyi tak best tapi syedap....nanak "(singular ni tak best tapi sedap...tak nak)..Apa maknanya..
Singular ni tak best(sebab ala2 berangin gitu) tapi sedap (manis ala2 kadar gitu)..tak nak (kalau boleh saya dah tak nak minum...saya dah sihat)

Update on tangan bangku
As inform before aku ni memang tangan bangku (dalam peribahasa melayu tak ada tapi aku pandai-pandai 'create')
Merujuk kepada ketidakpandaian aku memasak terutama bab baking..Guna oven....
1. Aku telah berjaya baked cake..Kek oren!Boleh tahanlah sedap juga laaa..
2. Aku dah berjaya masak steak....fheeewwwwww......My dear hubby kata dapat AA(konon bahang apraisal le ni)...Bila si cerewet kata gitu bererti aku lulus la!Sasuga watashi!
3. Aku baru tau apa guna satu button kat stand mixer aku tu...rupanya kalau aku press button tu the bowl will be rotated....so mixing all together la....baru aku tau....
Nak complaint la kalau gini..Aku beli cap Philips...Apsal dalam instruction book tak explain kegunaan button tu...Ur IB not user friendly laaaa....Or hanya target buyer tergolong dlm golongan yang bukan tangan bangku???Hahahaaaaaaa

Moral...
Alhamdulillah Akif beransur sihat
Alhamdulillah Semalam ada KEJAYAAN buat aku!

Saturday, December 1, 2007

december datang lagi

December datang lagi...Cepat sungguh masa berlalu. 2007 hanya tinggal 30 hari sahaja lagi.Maknanya lagi 42 hari aku akan genap 29 tahun masihi..Tua dah tua dah....

December..Kalau kat Japan musim sejuk la ni..Sejukk sejukk...
Bila ingat musim sejuk teringat aku mak su aku nak pinjam long coat aku. Bila teringat baju2 sejuk nih aku teringat le koleksi aku yang bersepah2 dulu..Aku bawa balik malaysia 2 helai je yang lain aku 'lelong'..kasi kawan-kawan dan saudara mara (aku ada sedara mara tau kat Jpn hahahaa). aku ingat ka bila aku dah balik Malaysia pakaian musim sejuk sudah tidak berguna lagi..Aku silap di situ!!!
Rupanya kat Malaysia ni mahal dan tak cantik sangat heheheheeee...
Dan ruginya aku tak beli bawa balik untuk boyfriend aku dulu (ye la nak bawa balik buat apa kan Malaysia panas...) tapi bila le ni dia bakal kerap ke negara 4 musim rasa cuak plak tengok tag harga pakaian musim sejuk kat Malaysia nih!! Boleh gitu?

Aku dulu beli pakaian musim sejuk ni time bargain sale/clearance sale aja!Huhuhu murah gila la...Tapi aku pakai baju fesyen 2000 pada tahun 2001 fesyen 2001 pakai pada tahun 2002 dan seterusnya la..Tapi tak kisahlah kan janji selamat Yen aku!
tutup kisah baju usim sejuk....

Kenapa akhir-akhir ini aku asakan masa begitu pantas berlalu?
Aku sebuk sangat ke?

Namun bulan december ni bulan BONUS!!! Hahhahahaaaaa
Ya Allah murahkanlah rezeki kami...