>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Wednesday, December 12, 2007

aku tak puas hati

aku tak puas hati
Ini tentang orang yang menyusukan anak dengan susu badan...
Pelikkan tiba2 aku tak puas hati dengan orang yang breastfeed anak..hahhaaaaaa

Kihkihkih....
Kita ni kalau nak menyusukan anak pun kena juga cari ilmu ..ilmu penyusuan susu ibu!
Adalah diingatkan agar kita yang mendapat pendidikan formal tahu membaca tahu menulis tahu menilai ini meluangkan sedikit masa untuk mentelaah ilmu yang amat tinggi nilainya ini.

Tak puas hati 1
Ibu yang bekerja....Nak train anak minum EBM...Anak reject botol berputing...
Dahhh ibu gelabah.....Ada plak yang cetek ilmu...pi kata anak reject EBM..paksa plak anak minum FM....Mmmm....
Oits mummy come on laaa..think out of the box laaaaa...
device untuk feed anak bukan botol berputing sahaja.Dan aku amat salut kepada baby yang reject puting tiruan..apa maknanya?maknanya baby tu bijak!!!!So mommies with baby yg reject puting tiruan..bersyukurlah anda..anak anda kecik2 pun dah tau bezakan antara palsu dan original!
Tak yah nak pecah2 kepala fikir......ana tak nak puting tiruan bg je cup ke sudu ke..apa sahaja..Kena try la kan...Di sini usaha berserta ilmu didada penting....be creative and patient!
Kalau nak info bleh search kat internet..'feeding device'..alang2 ada internet manfaatkanlah ya

tak puas hati 2
Bab nak perah susu kat mana...
Bagi aku...worst case..toilet pun ok..janji guna pam yang bersih toilet tu tak kotor.....alasan tak de tempat nak pam tu kalau boleh elakkan...kalau dah bnyk sgt alasan tak yah le breastfeed anak...(kihkihkihkih)

tak puas hati 3
bab suka sangat layan dakyah terpesong tentang breastfeeding...
Ya ampun berdesing tau aku dengar/baca...Kalau anda komited abaikan aja dakyah2 terpesong tu......Cuba dapatkan pakar dlm bab berkaitan rujuk sana..takyah nak semakkan kepala dengan 'ajaran sesat'..okay ka?

tak puas hati 4
Bab penggunaan akal.
Hahaha
apa hal nak komplen bab orang guna akal ni....
Nope aku bkn nak komen bab lain...scope aku kecik je..bab guna akal tang menyusukan anak ni je....
Apa kata akal yang bijak tu digunakan untuk fikirkan dengan rasional. Yup paling pentinglah kan kena ada ilmu...
Latih akal fikiran tu...buat plan A, B,C-Z.....

Orang yang sekapla ngan aku..(yg akal dia bleh fikir line aku fikir ni.....rizza aku tau ko sure bleh tangkap punya pemikiran 'bernas' aku nih)

Aku stop dulu la..sebab makin lama aku menaip bahasa aku makin kesat....Tak sesuai untuk penjanaan sel2 otak yang berkualiti....
Aku kena belajar dan latih diri aku guna perkataan dan bahasa2 indah dulu la macam ni...
Aku sedaya upaya la ni nak elakkan menjawap kat forum sebab sekarang ni bahasa aku sungguh tak elok boleh memusnahkan sel2 otak orang!Tak elok....
Cikgu aziz...cikgu noraini..saya minta maaf minta ampun bahasa malaysia saya makin hari makin punah
Tapi cikgu noraini kata kalau kita nak mengarang nak menyampaikan isi hati kita..ayat2 bombastik dibenarkan!

p/s: Minat aku tentang breastfeeding ni makin hari makin mendalam laaaa...
Hahahaaaa

7 comments:

rizza said...

ye ye..fid...betull..aku paling bengang org yg nak bf ni tapi tak guna akal dia....hehhheh

aku pun usaha utk tidak menjawab kat SI tu..abis bersepai otak ngan bahasa2 yg tidak indah..hehhe aku nye bahasa lagi le fail....hancus....

sitilina said...

akak,

saya salu tanya kawan2 yg tgh pregnant, nanti nak bfeed tak?

mostly akan jawab "tengoklah kalo ada susu".

kalo saya celupar sket maybe saya cakap "lembu bole pulak ada susu banyak2 ya?"

Fid said...

rizza
hehheheee

sitilina
nnt akak nak tulis satu kisah...ttg..'kalo susu ada' hahaaa

nonie said...

kadang2 bila nak berdakwah, kita kena cuba fikir camna derang fikir gak... pakai reverse psychology gitu... sebab ada masa kalau kita pakai bahasa kurang indah dengan org yg tak baper indah akalnya tu kdg2 payah gak, jadila miscommunication sedangkan intention kita baik sebenarnya... tapi tgk keadaan gakla.. kalau mmg org yg akal dia tu tokleh pakai... bahasa indah ke tak indah ke, hampeh... serupa je...

-2 cents of akal org yg tgh pening hehe...-

Fid said...

nonie
kalau sampai dah ketahap benda simple pun takleh pk tak yah nak reverse psiko ke apa dah mmg tak de harapan....

bg saya le kan kalaudah boleh join forum boleh baca boleh argue tu tak patut le tak tau benda2 basic..
mmg kena smash bg buka sikit fikiran...
kalau duduk dlm kotak lama2 otak pun naik lemau..tu kena ketuk kotak kasi pecah..

yuzie said...

hmm sebab tu le kat forum SI tu..aku lebih suka baca..dr menjawab posting..

Fid said...

yuzie
aku kan jenis gatai tgn
lps tu neuron2 akukan mcm terlompat2 tau ke sel..mmg signal mmg radiate merata kena juga aku lps guna tgn hahaa