>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Thursday, December 6, 2007

mummy yg zalim! & anak dan makan

Zalim sungguh aku
Ceritanya macam ni

Anak aku tu baru 'berkenalan' dengan keropok ikan tamban terengganu...
Kira macam makan benda paling sedap la setakat nih!Almaklumlah ada rasa masin2 gitu.
Aku goreng weekend lepas tetapi diperabihkan oleh the daddy....
Maka pada hari selasa lepas sampai aja kat rumah tiba2 anak aku meluru ke dapur tunjuk2 kat kabinet makanan. "Nak itu nak itu..."
Rupanya nak keropok ikan tu la tapi ada sekeping sahaja.
Aku bagi la..
Dah makan habis dia nak lagi...
Alamak..
Aku cakap kat dia tunggu jap aku gorengkan..(ambik masa juga aku nak goreng sebab na tunggu minyak panas..nak goreng..nak sejat bg tak berminyak etc....
Dia mengamuk nak juga segera..RIGHT NOW!!!
Aku pujuk2 sambil aku tuangkan minyak dlm kuali...
aku start buka plastik keropok tu..dia dah sengeh

Dia berlari ke depan...Tiba2 datang "nak nyen!"
Aku kata kejaplah mummy nak goreng ni sekejap kang baby nak makan....
Dia tarik2 seluar aku macam kelaparan sangat aku larang la sbb...i'm dealing with hot oli yooouuu...
Dia degil juga..ntah macam mana ntah...pengepit yang aku guna alih2 keropok (yess panas) terkena tgn dia...
Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....menangis sampai selak....
berparut sikit tangan dia
zalimnya aku!
Hubby plak kata aku ni dera anak...
Sakit hati tau!
ada tambahan....
parut tangan dia tu...dia kata sakit..
'sakit ke baby?"
"sakit"
"sorry ya sayang..mummy jahat mummy bagi baby kena..kesian baby sakit."
"nope..mummy tak hahat(jahat)...acif digil(degil)"
Uwaaaaa...anak mummy memang budak baik laaaa...
(tapi ada gak angin taufannn...tak kisah laaa)

anak aku dan makan
Masa kecik2 dulu anak aku ni jangan harap akan makan kalau ada dengan aku..jangan mimpi!
ramai orang (sekeliling aku) kata aku ni tak patut treat anak aku macam tu (ya lakan dah tu kalau bg mkn..nasi kosong la pasta kosong la sup tawar la..apa hal kan..haha)
Ramai yang kata nanti anak aku tak pandai nak makan...Nanti susah nak bagi makan..
Namun...Yaa..anak aku manusia biasa..yang perlu makan untuk hidup..cecah aja usia 2 tahun dia dah pandai minta nak 'maqhan'....
Dan semestinyalah makanan dia menu cara dia laaa...tak de sambal ke nasi lemak ka tak de la hahahaaa..nasi kosong ke sup tawar ke sup kurang masin ka...steam fish kaa..kentang goreng/rebus etc sahaja...
Apa yang aku nak sampaikan..
Kalau anak kita tu manusia...walaupun kita tak bagi dia mkn sangat masa dia blom 2 thn..walaupun kita bnyk bg dia susu kita...jangan risau...dia akan makan bila tiba masanya..bila dia dah sedia...bila dia dah tahu lapar....
Dengan syarat...masa blom 2 tahun tu jgn ajar dia mkn jajan...benda2 masin benda2 manis yang tak de khasiat.....
(kang ada plak yg kata..metang2 anak dia dah 2 thn mula le nak cakap bab mkn..kihkihkih)
Aku cuma nak share pengalaman aku yang tak seberapa nih...
Kena perli ngan MIL kena perli ngan ntah sapa2 ntah...ttg 'kemalasan' aku bagi anak aku makan..anak asyik disuap susu badan je bilalah nak kenyang!
Hahahhaaa
Terbukti juga kan...
Walaupun aku tak ajar sangat anak aku 'how to eat' dia tahu juga makan!
Dia tau mknn apa kena makan dengan tangan...dengan sudu dengan hirup dan sebagainya...
Anak mummy pandai..bijak.....
I love you!!!

hahahaa...yappa watashiwa oyabaka daaa....

4 comments:

anamiraa said...

aku memang sokong yang pasai anak makan tu. aku dulu pun dok risau arina tak cukup makan tapi sebenonya susuibu tulah memang makanan masa depa kecik ni. perut pun kecik yang nak sumbat makan macam2 aphal la pulak.

sekarang ni baru belajar makan nasik tapi tak banyak la. dua tiga sudu je sekali.

rizza said...

ye betullll..

susu ibu dah cukup...

hhehehe

Nero ...... said...

Aku setuju sangat psl bab makan nie..lantak pi le org nak ckp ape..memang aku kejam skt bab makan nie..telinga nie mmg sakit dengar org ckp tapi aku sendiri rasa kagum gan diri sendiri sebab berjaya pertahan kan cara2 anak aku perlu makan sehingga dia 2 thn...tapi fid ko lg terror le....thaqif dah 21 bln pandai gak makan nye....

nonie said...

respect la korang2 yg berjaya control makan anak2 dgn strictnya... cik afifah ni cerewet bab makan, abis dtg bbsitter dia pi introduce plak ngan makanan rapu kerepek2 bagai... nonie plak tak reti nak sound2 ke hape... tapi one good thing bout afifah, wpun dia dah terdi'introduce' dgn makanan tak bagus tu, her fav still susu ibu (unfortunately dah terpaksa top up) dah tak suka makan baby cereal & lebih prefer nasi kosong...