>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Wednesday, December 12, 2007

kalau susu ada

sebelum merepek rapu raban..nak bg tau ..hari ni mood nak merapu kat blog amat HIGH!
memandangkan tengah tak bnyk kerja.kerana Engineer sample new project kami blom sampai ke tangan aku...(project apa jgn tanya lg ya...tahun depan kami umum hahaha)

Kalau ada susu...
Aku agak tertekan bila ada orang jawap begini kalau diajukan soalan,
"nanti anak lahir nak susukan dengan susu badan ke tak?"(actually soalan ni pun tak wajar ditanya haahaha)

Kenapa?
Kerana....
Marilah saya ceritakan hakikat sebenar bagaimana saya boleh celik tentang penyusuan susu ibu ini....
(aku selalu pegang kpd ..tak kisah macam mana time take off janji time landing wajid cantik!...merujuk kpd kapal terbang....hahahahaa...)
Ini nak cerita macam mana aku 'take off' ke dunia penyusuan susu ibu.

Tahukah anda dari kecik lagi aku berpendapat..(dari aku sedar aku hidup kat muka bumi ini...seingat2 aku masa aku 1 tahun lebih.....aku ingat sbb time tu aku dengki ngan tok aku..aku pee kat atas tikar dia tengah anyam...but tok aku bangga gile ngan cucu dia sorang ni sbb umor sthn lebih dah ada perasaan dengki hahahaa..kes aku ajak gi meronda kampung tok aku lambat2kan...cucu bertuah!)
aku berpendapat setiap manusia yang jadi ibu WAJIB susukan anak dia dengan susu dia..sebab mak aku susukan aku dan seterusnya 3 lagi adik aku....
Ini pendapat jujur aku sejak aku kecik.....
Aku selalu pelik tengok cousin aku yg sebaya dok 'gonggong' botol dia hulu hilir (ada gak teringin nak rasa susu dlm tu kot2 sedap tapi mak aku kata mak aku tak de duit nak beli so aku kena minum susu mak aku laa)...Jadinya disebabkan diterapkan dalam minda aku kalau orang tu EMAK dia kena ada susu...Sampailah aku pregnant.....
(aku tak gi kelas apa2 tau sebab aku memang tak ada ilmu langsung bab tu tambahan plak suamiku masa tu busy kalau menteri!)

Persediaan bersalin...menyambut anak aku prepare kain baju..diapers...napkin...bedak losyen semua tu sahaja....aku memang tak prepare botol2 susu nih!....Tetapi suamiku beli juga 2 biji...yang akhirnya aku bg kat anak sedara aku....

Maaf agak melencong mukadimah untuk sampai ke point utama tajuk hahhaaaa
Kalau ada susu..Aku memang tak suka perkataan 'kalau' kat sini..sebab dari hati murni aku aku yakin ibu wajib ada susu....(korang yg tak de susu jgn marah ni pegangan aku masa aku blom ada anak yaaa)

Aku yang tidak tahu menahu sangat tentang kabaikan susu ibu ni akhirnya melahirkan bayi lelaki 4.41kg melalui c-section.
Bukan main kuat lagi dia nangis..Kemudian dia stop pandang sekeliling.....Then sambung nangis....Habis kisah OT....
Setelah berehat lebih kurang 12 jam aku dibenarkan menyusukan anak aku. Dalam kesakitan, ubat bius dah hilang kebal aku bangun..berdiri berjalan 2-3 tapak duduk di kerusi...nurse tolong alaskan bantal atas riba aku...dia letak anak aku...
Bagi menyusu...Dia hisap..Mula dari saat itu sampailah ke hari ini.
Bila anak dah nak cecah 2 bulan baru aku belajar tentang khasiat susu ibu ini. Sebelum tu aku susukan dia kerana aku yakin itu tanggungjwp aku dan susu tu hak dia....clear crystalkan hati aku masa tu hahahaaa...

Ok...tentang 'kalau ada susu'...aku sungguh tak boleh nak fikir kenapa orang yang belom pernah melahirkan anak boleh cakap 'kalau' maknanya dia tak pernah didedahkanlah ya tentang penyusuan susu ibu ni masa dia kecik????(bior le se'ngok' pendapat aku janji aku tau aku bertanggungjawap susukan anak aku...)

sebab tu ada slogan...'breastfed baby will breastfeed' ye?

panjang berjela ayat aku nih isi ke mana selingan bersepah...

summary la balik
aku start bf anak bukan sbb aku tau susu ibu ni bnyk khasiat tp sbb aku rasa tu tanggungjwp aku
(laaa tu je summarynya....)
take off point aku- aku susukan anak sbb itu tanggungjwp aku
landing point aku- Alhamdulillah anak aku menyusu dengan susu aku 2 tahun lebih...

btw...akukan dpt anak sedara baru...smlm mak aku call confirm balik ngan aku...
1. bb hanya boleh minum susu ibunya...
2. tak yah bg air masak
Mak aku punya soalan..."ni adik alya ni kita tak payah bg ayaq masak kan bg susu mama dia saja kan...."
aku kata ya.
"tapi kalau nak bg ayaq zam2 sikit bleh dak?"
aku kata
"sikit ja noo..sikit jaaa..suku sudu kecik tu ka sudah laaa"dalam hati minta2lah baby tak mau....
Nampaknya mak aku dah boleh ikut rentak aku..Alhamdulillah...
Adik aku kata..kalau adik ipar aku tanya apa2 mak aku suruh adik aku sms aku..kahkahkahkah....mak aku anak 4..adik ipar aku anak 2..aku baru anak 1....Nampaknya mak aku dah terima usaha aku selama ni...
Thanks Allah

7 comments:

rizza said...

fid..bukan main ko merapu ari ni ye..hehhehe

tu le kan bila kita tegas lama2 mak kita akan faham dan dia lebih yakin dan akakn rujuk kita betul kan...

aku nye cite..aku mak aku tak bf sgt..tak tau le sampai bile..kot2 masa pantang je kot..(ni kes mak aku dengar kata kakak dia le..."breast tak cantik kalu bf"...) tapi mak aku bf adik aku no4 & 5 tu derang tak minum pun susu formula/botol.... tu yg aku tegas gak nak bf .hehheh le ni mak aku kalau ade sesapa masalah nak bf baby..mak aku tanya aku..suruh aku bagi nasihat ke bagitau cara nya..hehheh ok dak???

hehhehhee

Fid said...

kan aku kata aku merapu meraban bnyk dah la opis aku td power tripping cehhh...

kannn...aku suka bf nih hahaaa

anamiraa said...

mak aku lak memang tak breastfeed aku rasanya. aku tak pernah la tanya tapi mak sedara aku habaq mai. dan mak aku ada breast cancer so dia memang lega la aku bf si arina. kan boleh reduce risk for breast cancer..

err.. ni aku pun melalut jugak kaa?

Ms Lola said...

rafidah!!!
apa relevannye ayat

"seingat2 aku masa aku 1 tahun lebih.....aku ingat sbb time tu aku dengki ngan tok aku..aku pee kat atas tikar dia tengah anyam...but tok aku bangga gile ngan cucu dia sorang ni sbb umor sthn lebih dah ada perasaan dengki hahahaa.."

dgn post ko ini. ish ko betul merapu!!

mak aku pun dulu mcm mak rizza kot. bf time pantang je, pasal pastu nak naik keja - susah!! tu lah, dolu2 mana ada pump sanggih2 ni, siap ngan cooler bag skali. org pun akan rasa yg bfeeding ni nyusahkan.
-->itu kisah mak aku.

-->kisah aku pulak.
mindset aku masa preggy dulu mengatakan bahawa bfeeding ni hanya utk org kedekut, okay.. (hangpa jgn marah aaa). lepaih tu, sib baik la hubby aku dok promote SI, kalu dak...... nahas utk diri aku sendiri!!! pergghhhh.. nasib baik la Allah nak tunjukkan aku cepat2..

Fid said...

cik lola ku sayang
relevan la ayat tu sbb aku nak bg bukti nape aku kata aku ingat ttg nape aku di bf...sbb aku ingat lg kejadian keburukkan perangai aku masa umur sethn lebih tu...hahaa

mmg aku merapu la...kang aku dah bg tau awal2

anamiraa.
ishhh baru aku tau....hang take care nooo....
mrapu ni kira mcm virus juga laaa
sapa 'lemah' sah kena

madamoiselleczar said...

kahkahkah...aku tak mau komen apa2...sbb kang jangkit virus `merapu' ;p
p/s: antibodi tak kuat daaaaa..kahkahkah

yuzie said...

mmg power betul budak yg breasfed nie..masa dia umur setahun dia bley ingat apa yg dia buat isk..isk..