>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Monday, December 10, 2007

cousin baru

Alhamdulillah hari ini cousin akif yang ke-2 (adik Alya...anak pak ngah dan mak ngah akif yang ke-2) telah selamat dilahirkan pukul 9am pagi tadi. Tapi lambat kuar dari labour room sebab mama dia kena 'dicuci' sebab baby itu telah poo poo dalam perut..Aiseh....!
Baby girl berat 3.4kg (500g berat dr kakaknya si Alya)
Nama belum tahu kena tanya pak ngah si akif le...

500g lebih berat dr kakaknya..kalau aku jadikan ini contoh maknanya kalaulah in futire adik akif lahir..500g lebih dr akif...wow!4.91kg!Canggih! besar budak 2 bulan laaaa...
Melahirkan baby besar ni bagus juga tau.....Umor 7 hari bawa gi supermarket pun tak de orang ambik kisah sbb masa umor 7 hari berat akif dah 4.7kg...tak ke berat org 2 bulan?Kihkihkih...pakai baju new born tak muat weh!sib baik mummy 'ada akal' tak beli bnyk....mummy bnyk beli baju 3-6mons...pandainya mummy...tapi baju tu pakai 4 weeks aja dah tukar baju size budak 6-12 mons....Masa 4 weeks akif dah 6.3kg...kan akif kan?
Tapi bila dah bagi solid food berat akif dah tak naik sgt dah....Yappa susu mummy is the best....
Kalau akif ada adik in future (3-4 thn lagi) mummy berazam nak lambatkan bagi adik akif solid food....dah 9 bulan ka 10 bulan 1 tahun kaaa....
Lagi bagus kalau mummy masa tu SAHM....2 tahun terus mummy tak bg solid....Kihkihkihkih....

Mummy baru nak start akif dengan ladybird series book....baru nak start 1a punya book...Ahaks....
Kalaulah aku SAHM..Alangkah indahnyaaaa...
Woi woi....bersyukurlah atas apa yang ada....
Yup...Aku boleh...aku boleh jadi super mummy....Akukan kakak...(apa sangkut paut nih?)

sekian

8 comments:

anamiraa said...

3-4 tahun lagi baru akif nak ada adik? huih tu lambat bebenor tuh!!! i object! ha ha ha ha!

rizza said...

fid ok le tu..sama le ngan hassan ..lagi 3-4 tahun baru dpt adik..

Fid said...

anamiraa..
alamak ada objection ka?
aku plan cem gitu leee...hahhaaa
rezeki ajal maut Allah Taala yang tentukan...Namun harapan aku..3-4 tahun lagi laa...

rizza..
gimme 5..

Yan said...

aku sokong sis Ana.. reason? korang bijak2 pandai, biar la anak ramai.. so, ramai lagi la bijak pandai kat atas dunia ni..

Ms Lola said...

aku pun plan lagu fid and rizza. tp tgk lah. ngeeeeeee

anamiraa said...

yaa korang,
things don't have to be perfect before you can have something. have it first, and perfect it later!

Fid said...

khkihkih
alasan aku nak beranak 3-4 thn lg..hahahaaa
macam initial plan aku laaa..
aku pam 2 thn ..then aku nak stop pam tapi aku teruskan b.feed....
lps tu aku nak cari kerja lain....
kat tempat kerja baru aku kenalah dapatkan 'kedudukan' yg stabil sambil2 aku servey tempat aku nak pam..sambil2 aku ajar diri aku nak plan schedule pam etc...hahahaaa
sambil aku nak kumpul RM nak beranak....
aku ceasar weeh(kompiden jerk) paling lekeh aku kena ada 10k....tanggungjwp lain plak
adik aku lagi sthn abih belajar (ni adik yg bongsu dah....)tapi aku nak dia sambung sikit lg...yg mana ambik masa 3-4 thn lg....
itulah antara rasiona aku nak 3-4 thn lagi....
akukan kakak...hahhaaa

semua tu plan manusia....Allah yang menentukan

anamiraa said...

ya betul kita hanya plan allah yang jalankan.

insyaallah fid. aku doakan makin melimpah ruah rezeki hang anak beranak.