>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Monday, December 17, 2007

Pam2 yang tersusun

Semalam kami kemas rumah(perkara rutin la kan)
Semalam special sikit sebad gedebi membantu mummy dan daddy
Beriya2 dia membantu
semua dia nak involve..
sampai ke part mengemas pam2 dan botol2 susu

"mummy..ni etak(letak) nana(mana)?"
"Letak situ ajalah susun elok"
"Dah"
Lepas tu...
"Aya..yayan yiya(kesian dia).."
"Kesian siapa?"
"Nyi.."tunjuk kat pam..
"Kenapa?"
"Mummy nanak(tak nak) qhawan(kawan)yiya(dia)"

Maknanya kesian pam tu mummy dah tak guna ....
Kahkahkahkahkah..

"Alaaa bukan mummy tak nak guna..akif jugakan yang setuju tak yah guna lagi kan.."
"Yep"

Akif tolong mummy masukkan all the pumps into the box untuk disimpan....

Semalam mummy tak masak pagi.Mummy suruh akif nyusu then bagi akif biskut..banyak juga la dia makan.
Tengah hari baru semua makan nasi....
Petang makan roti
Malam mummy dan daddy makan mi segera manakala akif makan pasta with mushroom mummy masak khas buat akif sebab daddy nak sangat makan mi segera....

Akif Alhamdulillah makin montel.
Cuma alahai dia kena batuk2 pula! Geramlah kat mak budak2 yang tak pandai2 nak mengubati anak tuh! Ishhh....
Believe it or not aku addresskan budak2 tu 'budak2 jahat' sebabnya derang adik beradik nakal sangat.Anak aku memang tak geng budak2 tuh...(Anak akukan memilih kawan hahahaha)

Aku kan seboleh2nya aku nak minimakan kenakalan anak aku..(buleh?)
Kalau nak nakal pun biar bertempat.Harta orang jgn usik...Jangan menyusahkan orang lain.
Aku pelik tau kalau budak usia 2-6 tahun yang nakal tak tentu hala....kalau budak tu mmg hyperaktif takleh nak kata apalah kan..kalau parents tak ambik tindakan.
Aku cukup tak suka kalau aku pi susukan akif hari jumaat budak2 ni ada...(sah2 depa adalah kan) depa suka kacau bag aku...tarik itu tarik ini..usik anak aku yang nak nyusu...sampai aku naik kesian tgk pengasuh2...
diaorg pun mengeluh...
siap cakap kalau budak2 ni tak ada lega sikit kami...(budak2 ni aku tengok bapa depa pun tak berdisiplin..merokok tak kira tempat!) tapi nak buat macam mana derang pun makan gaji...
Moral...Anak kita, kita wajib corakkan dengan corak2 yang indah..biar indah di mata sedap dihati...

3 comments:

rizza said...

fid aku setuju..kita patut kawal kenakalan anak kita(bukan nakal pun...disiplin kan diri dia..)

yup...aku n hubby..memang "kawal" anak.. gi mana2 kalau usik brg org lain..mau kena marah kat situ dan terus balik rumah...n sebab tu le aku tak suke budak2 yg mak pak dia tak reti jaga,...biar anak usik barg org tak kira la apa2 saja la...mau rasa nak je aku pukul tangan derang hehhe..(ni memang aku buat kat hassan...dia usik brg org..aku pukul tangan n explain...biar la berkali2..lama2 nanti dia faham...)
masa kecil la kita perlu marah n disiplin..dah besar dah tak leh wat pe...dah jadik "buluh"..

ni kes kan...kalau budak tak pernah di marah n tak tau apa hak dia n hak org ni...sok besar ..tu le yg tak tau hak org lain...mak we/pak we org dikebas nye..ye le dia tak tau "apa yg di katakan hak org lain.."

yuzie said...

betui Fid..aku setuju sgt2 ckp hang tu..budak2 sebenarnya bergantung pada mak bapak la..kalo tak penah marah..pastu org lain pun takleh marah anak dia..mmg budak tu jadi 'jahat' la..ko ok gak si Akif kat nursery..yg aku lak hantar umah mentua..kat situ yg aku label 'jahat' tu anak buah aku sendiri yg mak mentua aku jaga la.Aku takleh nak ckp pe..apa saja ank aku pegang dirampas..umur baru 4 thn ..tapi suka sgt kacau anak aku..sampai nangis..yg sorang lagi dah darjah 1..tapi pangai.. hhii kalo ditegur dia buat pekak..pastu selalu usik anak aku yg kecik tu sampai nangis..dah tu suka ejek2 bende bukan2 kat anak2 aku.aku risau betui la..semua tu effect saikologi anak2 aku yg tgh membesar n blajar tu..No sound lelebihkang..mentua ku lak yg terasa.Aku ni asik memendam rasa jer.Eh sori,ter'luah perasaan kat sini lak

Fid said...

yuzie
tu la kan kita ni sikit punya pulun nak bg anak kita ni dengar yg bagus2 je ...bila 'join' anak org lain yg tak hajor anak mmg susah laaa

apa2 pun aku akan tetap usaha jdkan anak aku yg terbaik..jommmm