>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Wednesday, December 12, 2007

Stop pumping

Bernas! Tajuk di atas merujuk kepada aku.
Aku telah stop pumping....Start last Saturday.Atas persetujuan Akif dan daddynya.
Aku tak nak bagi alasan kenapa aku stop pump.

Korang tahu stop pump ni lebih seksa dari nak start pump.....(kalau dr awal aku tahu aku tak akan stop punya tapi bila aku dah decided aku kena teruskanlah)
1. Asyik dok pk ok ka B aku nih....kang ada milk duct ka apa ka...
2. Asyik dok pk berdosakah aku tak gunakan susu yang ada ni sebaik mungkin....Hubby kata tak de hal punya anak pun dah setuju..lagi pun dah 2 tahun 2 bulan+ (alasan la tu)
3. Asyik dok gelabah cari cooler bag takut hilang padahal tak bawa
4. Asyik tersasul nak gi pam...bila buka drawer gelabah cooler bag 'hilang'
5. Dan banyak lagi yang susah aku tak mampu nak buat dalam list...

Hari 1st tu aku tak bawa pam dah tapi aku bawa botol sebab aku pk kalaulah nnt aku terpaksa perah buleh juga aku simpan...
Hasilnya aku dapat juga 5oz hahahaaa..tak de pam tu perah ngan tangan tuh

Hari berikutnya isnin...Aku tak bawa dah botol...sebab aku memang nak usahakan juga ubah rutin B aku....
Alhamdulillah aku tak de rasa sakit etc....

Tapi aku takut juga la kang BM aku kering.....
Setakat 5 hari ni aku tengok akif masih mewah lagi dan B aku pun macam dah adjusted laaaaa...bila ada akif merenyut2 jee....kira otak aku dah set ada akif susu kena banyak la...Akif pun nyusu happily.....
Alhamdulillah..Dia kata syusyu ada banyak....o-te(ok)
Aku masih dalam misi adjust production malam lebih dari siang..hahahaa

Akif pun dah ok dengan fresh milk kalau kat taska...sehari dia boleh abihkan 2-3 kotak (250ml each)
Kat rumah tengok kotak susu tu dia buat2 tak nampak..
Bijak anak mummy ni...Seperti perjanjian minum susu kotak tu kat taska sahaja.Yup dia minum guna botol bersudu dia lagi.....

Malam memang akif kerap nenen...Aku macam biasa layan.Dan aku dapati B aku macam bengkak je setiap 1-2 jam...Betul2 dah adjust ke ni?
Ada ke kes mcm ni erk?
siang mmg dah macam tak de sgt tau susu (kalau perah ada laaa..tapi dah tak yah la pakai breast pad)..malam memang aku kena pakai breast pad....Ke sebab baru 5 hari?
Nanti aku update lagi....

nanti kalau aku berjaya aku akan share2 sama2 tips nak stop pumping bagi ibu2 yang dah susukan anak lebih dari 2 tahun..kalau yang belum 2 tahun jgn tanya aku yaaa....

walaupun aku dah stop pump...aku tetap penyokong susu ibu tau!

8 comments:

rizza said...

syabas....ko dah try ..ok le tu..aku???? hehheh

Fid said...

za..ko nak stop apa?

hehehee

anamiraa said...

ha ha ha ha ... aku dah stop jugak. semoga cukup usaha aku selama ni.

Fid said...

anamiraa
tu laaaa...

Yan said...

Fid, hang dah sign MoU ka dengan Akif + hubby? doakan aku lambat lagi Fid.. laaaaambat lagi.. goal aku jauh nun di sanaaa..

Fid said...

cik yan
aku senantiasa sokong hang...
go go go..
aku pun blom tamat lg la perjuangan...masih berjuang

yuzie said...

Fid..nak tanya le.ko bg susu apa kat akif kalo kat taska?
Anak aku ni baru setahun 5 bulan..dia dah buat panagi taknak minum ebm la waktu siang.Dia nak tetek je.Kesian lak kat dia..sanggup aku balik keje baru minum susu.Aritu dia masuk wad,sebab kena bronchitis..mau taknyer..dah dia xnak ebm..nenek dia banati bg oren sunquick tiap2 ari.

Fid said...

yuzie..
bg air masak ngan fresh milk...tp fresh milk ni start bg lps semua stok2 aku abih le....
pengasuh2 dia kata ikut mood la..kalau dia nak baru bleh bg