>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Tuesday, December 18, 2007

Aku kagum

Masya Allah
Aku kagum..
Aku kagumlah dengan puan2 manager..Puan2 Engineer..Puan2 Doktor dan sebagainya yang kerja depa tak de sangkut paut langsung dengan dapor tapi tiba2 depa bersilat fuhhh.....meriah dapur....

Maka mak2 mertua yang dolu2 dok susah hati dapat menantu puan2 yg disebut di atas boleh tarik nafas lega..anak2 depa tak akan mati kebulur ..(ntah2 makin bulat)..

Aku ingat lagi masa aku muda2 dulu....Aku pernah dengar orang kata...'kalau dok asrama tak pandai masak'
...dan la ni pun org kg aku masih dok sebut..
"bini A tu tak tau masak...al maklumlah grad Univ"
Aku bagaikan nak tampaq je...
Sebab...weiiii Budak grad Univ yang tak tau masak tu bukan sebab apa weeii sebab depa malas belajaq masak je....
Buktinya...Puan2 yang aku sebut di atas tu laaa...
Grad Univ belaka..ada yg ada degree ..master phD bagai...Tapi masuk dapur hasilnya sama je macam chef2....

Tapi aku ada kenal seorang hamba Allah ni yang claim dia tak tau masak sbb dia dulu2 dok asrama..dah tu masuk Univ 4 tahun...Nak gelak nak gelak...
Maka yang memasak adalah husband dia (pak sedara sepupu aku /sepupu mak aku) yang juga dok asrama...grad Univ...
Awat husbandnya yg grad Univ tahu masak tapi isterinya tidak....
Bila aku tanya pak sedara aku awat le bini hang tak tau masak Pak N?...Dengan muka selamba dia jawap..
"Malas belajaq"
kihkihkihkihkih...

Aku tak le pandai masak ..Tapi lepaslah kaum keluarga aku nak makan..Dan aku ni plak sentiasa yakin apa saja aku masak WAJIB sedap....Kahkahkahkah...Kira disebabkan aku yakin sedap maka harus sedap...buleh?

Aku le ni dok belajar memasak/baking etc....Menuntut lagi nih...
Nak bakaq satu mende kecoh satu alam....
Bahan2 pun tak kenal dok kena sms merata tanya apa benda tu kahkahkahkahkah....
Kesian kat aku....

16 comments:

anamiraa said...

yep,

MALAS. itu aje logiknya. toksahlah bagi alasan yang lelain.

macam aku pi rumah mak mentua aku pun memang beraaatttt tangan nak buat kerja kat dapur. aku sub kat maid aku je. bila orang tanya aku jawab M.A.L.A.S. he he he he rasa tak logik kalau nak bagi alasan lain..

Yan said...

Fid,
you are *NOT* alone.. aku ni kalau tengok resepi yg sis Ana share ataupun fotopages masak2 tu, terkebil2 je aku baca ingredient tu tau..

as of now, aku masih belum dapat nak praktis baking2 ni.. oven+mixer belum ada.. my first ever baking experiment dulu2 mmg tak jadi.. bantat kek aku!

Fid said...

anamiraa
ok la hang ada sub kihkihkih
aku ambik kontrak cuci pinggan je

cik yan
kihkihkihkih...kalau aku nak bake apa2 sure akan ada org tau sbb aku akan sms tanya ..double boil tu wat cam ne...itu cam ne ..ini cam ne..kahkahkahkahkah....
of kos la kena bg ta sbb pa aku nak tau kan kahkahkahkah...

rizza said...

hehhehhe fid..betul2..MALAS tu le alasan yg logic..yg lain tarak le...

kecuali kakidapur ade ke word tu..kaki bangku ade la..hehhehe

aku pun kalau kat umah MIL aku contrac cuci pinggan n angkat periuk ke pinggan le..hehheh semua biras2 aku le wat depa tu kakak2 le...hehhe teror gile depa masak....aku ni apa pun tak tau,...hehhe konon.

amydaud said...

hahah...citer pasal kagum. baru je kagum kat diri sendiri lepas bjaye wat kek simple semalam...hahah...

Yan said...

Za,
aku ni tangan bangku.. boleh? hehe..

Fid,
er, double boil tu apa? periuk letak dalam periuk yg ada air ke?

raggedyanne said...

hihi, samaa lah sini fid. anne pun still dlm proses nak belajaq, so apa2 yg masak sendiri rasa, sendiri ingat sedap laa..

tapi orang kalau tgk masakan anne sure pelik, apa kebenda dia masak pun tak tau :)

Fid said...

amydaud
yup kena kagum...wajib

rizza
hahahaaa

cik yan
erna bg tau aku.mcm yg ko cakap tu le
kes aku nak double boil choc n butter nak wat brownies hahaha...

anne.
tak pe pelik pun asalkan kita tau apa mende tu hahaa

mektwain said...

fid,
sy kagum dgn awak sebab u've been a long way to be what u r right now, right? bila2 saya terasa nak berbelanja sakan saya akan teringatkan awak and how u make every cent important. hehe.

Fid said...

mek
arigato

anamiraa said...

*clap. clap. clap*

to all the good people we have encountered in our lives!!

thank you frens!!

madamoiselleczar said...

kahkahkah...i cudnt agree more! ihiks ;p
psst..elok je laki mak idup segar bugar..perut lagik bulat dr perut aku tuh! kahkahkah

mamaaina said...

fid,
tumpang singgah jap,
dulu study kat UiTM ambil Hotel Management w/pun major in Management kitaorg terpaksa jugak masuk kitchen either pastry or western & local food both kena ambik.
Time class tu lah duk menggigil sebab masa tu tangan kayu sangat....nasib baik ramai member2 senasib...teruskan jerlah..
tapi makin lama makin seronok cooking...macam2 boleh explore....even dulu tak tahu apa dier bay leaf skg dah tau...dan banyak term2 yg selau chef2 duk pakai boleh belajar..
TAPI SKG...semua dah terkubur begitu jer ilmu2 aku dulu...sebab skg..timbul perasaan MALAS...tapi bukan malas kot cuma takder masa...MALAS juga kot...rasa tangan dah jadi kayu balik...kihkihkih

Ms Lola said...

gaaaaahhhh....
sebangku2 ko fid..... kurang2 tak pernah ko lontarkan cadangan "menekap brownies dgn slicer selepas dibakar".

P/s: i shud change my mood today

Fid said...

lola
hang buat aku ketawa terbahak2

Sya said...

ekeke... aku pon MALAS jugak.. lagi ler time preggy camni.. tp klu masak takat utk family aku tu lepas ler...

aku pon mmg tgh nak nuntut baking membaking cam sis ana, erna, rizza... tp tu ler, cm cik yan gak.. oven tak dak lg.. rasanya, tunggu aku dok umah sendiri kot baru ready nk try baking nih.. sbbnya, klu tak sodapp idak ler segan sgt... hahaha.....