>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Friday, April 25, 2008

Books for him

Mummy ni sebenarnya baru aja lagi dalam arena buat buku sendiri untuk akif ni

Antara yang mummy buat
1. slide dengan power point
a) ABC slide berkisarkan apa yang Akif biasa lihat.
A for Akif
B for baby
C for cat
...
...
....
Z for zoo(sebab dia dah biasa pergi zoo)

b) Berkisar tentang pancaindera
Mummy ambil gambar mata dia..hidung dia etc dan mummy masukkan kat slide.

c) Slide my family.
This is my father
This is my mother
This's me, akif!!!
Letak gambar sorang2
This is my family-Letak gambar sekeluarga

2. Mummy print slide buatan sendiri mummy
a) laminate
b) mummy lekat kat manila kad mummy guna packing tape mummy 'balut'

3. Mummy cari kat internet free flash card..
alphabets, numbers, clothes etc mummy save and print
Then mummy laminate.

Cara mummy laminate
Mummy tak ada laminating machine.
Maka mummy guna iron.

iron board-laminating film with paper inside-kain-iron panas..

Mummy beli laminating film kat kedai buku..
So far
#1 size half A4(B3?B5?) 100pcs RM25
#2 size 1/6 A4 100pcs RM19.90
#3 size A4 100pcs RM69.90

Tapi yang mummy guna yang no #1 dan #2 sahaja.
Mummy kan dolu belajar kat Nippon..Buku-buku kat nippon(zaman mummy la) kecik2 molek.Maka mummy memang nak buat buku kecil-kecil je buat Akif.

Lepas tu mummy juga buat poster kecil untuk dia dan juga poster besar.
Yang kecil guna A4 size or 1/2 A4(size apa ya 1/2 A4 ni)
Yang besar guna manila kad.

Reason mummy tak mau beli buku untuk dia
1. Dia suka sangat conteng buku- dah guna laminated ni conteng tak lekat
2. Dia suka koyak buku- laminated takleh koyak
3. Dia suka 'mandikan' buku- laminated tahan lasak sikit.Kalau dia 'mandikan' mummy jentik dia..dia tak akan ulangi lagi.
4. Dia mudah bosan- Kalau mummy buat sendiri mummy boleh buat ikut peredaran kesukaan dia pada masa-masa tertentu
5. Kalau dia dah bosan dengan satu2 buku yang dibeli kadang-kadang dicubit kecil2 kertas2 itu lalu dia kunyah2!Bila hancur dia luahkan..buleh?-Bila laminated tak boleh nak cubit tak larat nak kunyah.
6. Kalau buku mummy buat tu rosak mummy boleh buat lagi!

Cuma rugi mummy buat sendiri..Mummy takleh le dapat pengecualian cukai hahahaaaa

Mummy sekarang tengah plan nak buat buku cerita pula.(walaupun anak mummy tak pandai baca lagi) Nanti pandailah kan...
Apakah tajuk dan tema masih dalam dilema.(Banyak sangat tema dan tajuk best hahahaha...haru la mummy ni)
antaranya...
-lightening and thunder (storm)!-(Beratkan tajuk....Tapi ni topik anak mummy suka..Dok PK nak guna character apa jadi cas positif negatif...awan lagu mana..ishhhh interestingnyaaaa...)

4 comments:

Marisa said...

aku cuba nak buat apa yg kau buat Fid

Mommy Hafiy said...

huishh..murahnyer laminate film tu kat mesia..sini mahalll woooo..
cerita thunder tu mcm best jek..dah publish habaq nooo :)

rizza said...

fid..bagus2...aku seronok kawan2 aku semua creatif....terus kan....

bagus gak ko ikut je apa yg dia minat....tak kisah le tak de pengecualian apa tu?? tapi yg penting anak suka n gembira hasil kerja tangan ibu nya...

syabas!!!

mummyvaio said...

omoshiroi desunee citer lightning n thunder tu...budak2 ni kadang2 citer real lg interested dr cerita rekaan kan...hehe...