>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Thursday, June 21, 2007

aku mengomel

Aku nak mengomel

Formula milk....
Ibu bapa zaman sekarang selalu fikirkan lambat laun anak kena diberi formula milk..Kenapa ya?

Bagi aku itu sekadar pemikiran mereka yang tidak 'celik' di alam nyata..(minta maaf ya..)

Sumber makanan anak bukan hanya pada formula milk

selalu orang kata...
Breastfeed anak lama mana pun lambat laun ko kena bagi FM juga...

Aku tak suka kata2 itu..Bagi aku ...Ishhh...Susu segarkan ada?susu lembu segar, susu kambing segar..yogurt...dan macam2 lagi ..Tak semestinya bila stop breastfeed anak aku kena bagi anak aku formula milk....

Korang jangan marah..Aku selalu bagi tau anak aku...
Baby..susu dalam tin tu tak sedap..Tak best...susu mmummy juga the best...Nanti kalau baby dah tak minum susu mummy, baby boleh minum fresh milk...ala yang dalam kotak tu...

Anak aku geleng...

Baby nak susu dalam tin ke?

geleng...

susu dalam kotak?
geleng
abih tu susu apa?
mi-mi

Kalau dah besar pun nak susu mummy?
Angguk...
Aarararaaaaa...

Tak pe nanti dia dah besar sikit aku cerita panjang lebar kat dia..
Tungguuuu

Berapa lama ko nak suskan anak ko?Samai darjah satu?

Nak jawap tak?

"ahaaaa...sampai darjah enam!!Buleh?"

Siot aa ko..laki ko tak marah?

"Apa kejadah laki aku nak marah anak dia!"

Weeeiii aku minta maaf wee..tanya soalan macam tu...aku serius nak tau sampai bila ko nak susukan anak ko?

"Sampai anak aku tak nak"

Bila?

"Ko tanyalah dia!"


Aku tak marah pun orang yang bagi anak mereka FM....aku marah yang memperkecilkan usaha aku je....
Aku punya anak aku punya pasal laa..Bukan aku menyamun atau merompak....
Bila aku jawap mereka kata aku kasar, tapi tak terpikir ke diaorang pun tanya secara kasar.....

Bagi aku
selagi kita rasa FM tu penting sangat kat kita pihak pengeluarkan akan happy ..melompat seronok memperdayakan kita.Semua pakat kata keluaran mereka bagus kita yg jadi mangsa kekeliruan...

Kalau dah breastfeed anak 2 tahun takyah nak fikirkan sangat FM..bagi aja sumber susu segar yang ada.Buleh? hahahaaa

Kalau yang kenal aku Insya Allah faham pendirian aku..Yang tak kenal tak yah komen apa2....

4 comments:

Rani said...

this is a great post. i agree with you wholeheartedly

Anonymous said...

Hi yui .. tyra salute usaha yui bf anak .. cita2 tyra dolu pon cenggitu jugak .. tapi bila disahkan pregnant .. doc nasihatkan soh berenti .. but ada jugak doc yang soh teruskan .. kompiuss !! tyra teruskan jer ... tapi lama kelamaan breastmilk tuh kurang sendiri kann !! .. maybe bcoz of prenancy nyer hormone ..

hee .. sampai crack 'tutt' tyra .. terpaksa perkenalkan puting nak bg Adreana tido ..

insya'allah .. tyra akan usaha utk bf utk my second baby nih .. selama mungkin .. at least 2 years :) wish me luck !

rizza said...

ya betul fid... tu le pemikiran org yg tak faham mengapa kita bagi anak bf....

lepas 2 tahun ni aku kenal kan hassan ngan susu segar "fresh milk"...susu tin tu bukan ape sgt...pengeluar2 le yg dok markerting bukan2..org2 kita kan mudah terpengaruh n tak buat selidik atau dlm erti kata lain tak study...

byk khasiat lain yg leh bagi ..bukan mesti susu formula tu....

cukup 2 tahun grad anak aku ni ..seronok rase nye.....insya'allah ko pun same ..akif leh grad gak..

ct japan said...

heheh... sokong2. walaupun ct dah tk bf aidil.. lepas kena warded 5 hari tu mmg bg blk bf tapi dia cam merajuk tknak. susu pun m,erajuk tknak kuar..maybe sbb pregnant sama kot. mula2 bg formula..dua tiga hari tgk kulit jd kasar2.. pastu bg fresh milk(aidil nk minum mlm je) pun tk jadi..lastly skang bg soyabean tkpun air aquarius yg dah dineutralkn gula(campur air).hehhe. tunggu nk bf baby 2nd lak nih. skang breast tgh sensitif, tkleh disentuh2....