>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Tuesday, January 15, 2008

tak mau letak tajuk kang jauh bersimpang

Subuh hening tadi semasa aku sedang sibuk menyiapkan diri untuk keluar bekerja aku terdengar suara seorang lelaki meminta lighter...
Datang dari luar rumah aku.
Ya..pelajar sekolah menengah sect 24 Shah Alam...
Hari2 mereka akan merokok dahulu sebelum ke sekolah. Dan port mereka kat pondok bertenggek tepi rumah aku....
Aku dapati parents mereka tak kisah pun tentang hal ini.
Di Malaysia ni ada tak undang2 untuk perokok bawah umur?
Kenapa walaupun dikatakan tak boleh menjual rokok kepada remaja bawah umur mereka masih boleh mendapat bekalan rokok?
Remaja bawah umur merokok merupakan kesalahan undang2 atau tidak di Malaysia ini?
Kalau aku nak buat laporan kat pihak berwajib ..pihak mana aku perlu hubungi?Adakah mereka akan layan kes2 macam ni?
Link di bawah hasil aku cari tadi....Aku nak cari enakmen ke apa2 le yg ttg rokok nih....
Islam dan rokok

Lagi satu
antara dengar dan tak dengar malam td...ketua polis ke sapa ntah komen pasai kes nurin dan sharlinie tuh..
ttg kejiranan nan pincang....
Aku terima hakikat ini ...Ataupun aku yang hidup tak berjiran..

Aku mmmg tak bercampur sgt ngan jiran2 ni sbb aku takleh nak terima cara depa..terukkan aku....
Paling tak suka kalau depa conderm cara aku bela anak aku tuh...(conderm bf paling aku tak suka) So dari aku pendam2 perasaan baik aku jgn cari pasai..
Lagi pun aku kerja keluar pagi balik maghrib....
Terukkan....
Lagi satu jiran tetangga aku age range baya2 parents aku...So susah sikit le bagi aku.....Satu lg aku kekok nak panggil depa 'kak' sbb aku punya lidah lagi suka dgn 'mak cik'....
tukul tukul tukul
tokorode...
derang selalu cakap hal2 org kalau derang borak which is akan menjerumus ke pengumpatan....waaaaaaa....

kes 1...
anak jiran sebelah rumah aku suka gaduh tau
kakak ngan adik..parents depa gi kerja...
kadang tu hempas2 pintu sampai gegar rumah aku!
aku nak sound kang apa plak ...macam ketua polis tu kata la..kang gaduh plak.....

kes 2
anak2 jiran yg sekolah menengah merokok....perghhhhh sakit jiwa aku tgk..Tapi aku takleh nak buat apa2..cukup sekadar membenci perbuatan itu....

kalau kat kg akulah kan.....
masa aku kecik2 dulu
aku baru celup kaki dlm parit tali air..JPS.....tok wan aku dah sampai ngan muka menyinga rotan kat tangan.....
Adik aku baru ala2 nak halakan basikal ke arah pantai sungai....tok bilal masjid dah pegang pemukul gong tunjuk ala2 nak bantai adik aku..bertabur lari....
(tok bilal tu anak sedara tok aku)

walaupun parents aku tak de kat situ...'mata' depa ada....
Dah tu balik ayah aku dah bersilat depan pintu pagar.....maka acara kejar mengejar keliling rumah bermula.....sampailah tok aku(nenek aku) keluar membela kami kahkahkahahkah

zaman tu henpon blom popular tp fuhhh laju sungguh perangai kami kat luar rumah terhebah ke rumah.....
patut la aku kecik2 dulu baik sgt....

apa yang ingin aku katakan....Kat kg aku dulu semangat kejiranan amatlah kuat.....
Tak kisah le ko anak sapa pun...kalau ko kat luar semua org pakat jaga ko
tapi la ni.....
macam2 kes timbul....

kes kanak2 hilang ni
adakah logik kalau aku nampak org heret bdak aku pi tanya ni anak awak ke awak culik anak org?silap2 ngan aku2 sekali kena seret....
Dunia dunia takutnyaaaaa

kes nurin ni bila nak selesai ya?Belum close kes...kes Sharlinie pula....

Bagaimanakah cara terbaik kita hendak memperkasakan semangat kejiranan?

7 comments:

Ms Lola said...

ini pendapat aku:

aku tak senang berada dlm kejiranan yg nak amik tau dan tau pasal semua org. mungkin mcm kera sumbang; tp org2 kita ni kalau namanye nak mengambil tau, maknanya mengumpat - ini mak mmg paling tak boleh. takde keja lain depa ni, nak ngumpat dan asyik nak komen ape yg org lain buat. takyah nak citer jiran, keluarga aku sendiri pun cam tu. apa jua benda yg bukan norm, adalah salah. bila la org kita nak maju dan innovative kalau asyik nak ikut apa yg diperturunkan/diamalkan oleh org2 sebelum kita? kita ni terlalu berbudaya - nak ikut tradisi konon. aku benci tau mcm tu.
sorry la ye, mak emo. in a way aku frust kenapa masih ramai lg org yg "mengikut membabibuta tanpa memikirkan the science/ the reason behind it"

Fid said...

ms lola
aku setuju pndpt hnag ....

tu pasai aku ni tak kenal jiran tetangga kahkahkahkah...

rizza said...

yea mimi betul2...
hehhe

aku punmemang tak suka le kalau jiarn sibuk buzy body ni..hehhe aku rase le zaman le ni nga dulu dah jauh beza...
ye betul cam fid kata tu...bila mak bapak kita tak nampak pun apa kita wat...jiran2 adalah mata mereka...sebab tu le kita ni baik2..hehhehe

aku syiok dok sini sebab ..jiran2 aku semua org putih & org hitam (negro)....masing2 wat hal masing2..dan kami emmang tak mau carik umah sewa dekat2 ngan org melayu(msia ke indonesia ke...)...lecehhhh..

relex je hhidup kami...hehhehhhe
nak jerit pekik marah anak aku pun ..tak de sapa nak umpat..hehhehhe

Yan said...

aku ni sejak duduk umah atas tanah, hubby suh mingle around dgn org sebelah2.. sebelah kiri, chinese couple dengan 2 orang anak teenagers, belah kanan, sorang makcik yg anak2 dia mostly dah kawin.. so, camne ke gaya ye aku nak masuk dengan depa yg sungguh senior berbanding aku yg muda belia ini (ceh!).. tp kalau terserempak kat luar, mmg tukar2 senyum la.. as for makcik belah kanan ni, pernah la bagi makan2.. tolong amikkan bungkusan pos laju yg org bagi secara surprise gitu..

ni kira pendapat ke apa ni? heeee..

Fid said...

cik yan
tu kira pendapat+pengalaman la..
aku setakat bertukar senyuman saja laaa...

anamiraa said...

aku lak alhamdulillah dapat jiran2 yang ok dari segi keprihatinan tu. sederat tiga rumah semuanya baya2 aku anak2 kami pun main sama2 petang2. cuma ada kat sebelah kiri rumah ada anak makcik tu ala2 'senget' sikit. cemas jugak manalah tau dia mengamuk ngan pisau masuk rumah aku. sebab pernah terjadik dah...

lagi satu aku nak terima kasih kat jiran2 aku yang bersedia jadi mangsa dengan terpaksa makan kek2 experimentku...

sekian lapuran saya. "harapkan pagar, padi makan pagar"

kihkihkihkihkih....

Ms Lola said...

sabau je la kak ana ni tau