>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Tuesday, January 22, 2008

Berapa banyak baby minum dalam sehari?

Apabila soalan di atas ditanya oleh seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu sendiri.(malam direct feeding siang feed EBM)

Bila aku baca soalan tu dalam hati terus terdetik...
Baby tu refer to anak ko ke anak aku?
Hahahahaaaaa

Dan yang pasti anak dia la kan takkan nak tanya pasal anak aku plak.

Setahu aku..Tiada jawapan untuk soalan itu.
Ibu bapa itu sendiri kena observe etc....
Setiap manusia lain seleranya.

Kalau sekadar buat panduan boleh tapi kalau nak buat comparison better not!

Anak aku dulu minum EBM kat taska
2-6 mon-->20-32oz/day
7-12mon-->almost 16-28oz/day+solid food
13-18mon-->16-24oz/day+solid food
19-24mon-->4-12oz/day+solid food
23-26mon-->4-8oz/day+solid food
Lepas tu stop EBM...Minum je la fresh milk(cow's milk)-->suka hati dia nak minum bnyk mana...+solid food.'jajan' etc

Tapi jangan plak tanya berapa liter dia minum BM secara direct feeding...mahu pengsan aku...
Rasanya more than seliter la/day hahahaaa
bayangkan kalu aku pam 15 minit aku dapat 5-8oz..itu pam manual.....
tapi kalu pam 'original' 15 minit mmg perut buncit burrppp panjang....
kalu satu sesi 15 minit....sehari average 8 sesi..(7pm-7am)...tak ke berliter2?

sekian bebelan saya..

6 comments:

anamiraa said...

honestly,
aku macam malas je nak jawab soklan2 macam nih. dah sah2 la baby semua tak sama. asalkan depa tak nangis meragam, berat ok, sihat sejahtera, maknanya ok la tu kan? serious rasa nak tergelak aje bila dok compare2 anak hang minum berapa liter anak aku minum berapa liter?

benda2 macam ni macam remeh temeh je... pasal tu doktor pun tak ajar kot..hihihihihihi....

sori la kalau ada sesapa terasa...

Fid said...

haaa..kalau aku yg honest mmg macam apa hang kata...yg aku tulis ni ala2 lapik2 lapik lapik laaaa
kihkihkihkih....

aku dulu suka layan konon nak bg semangat la bla bla etc bagai2 tapi la ni rasa mcm lantak pi laaaa...

pandai2 sendiri pk laaaa...

kalau anak minum FM yang kita mmg sah2 ukur setiap kali buat pun ttg tak sama ....
mcm kuantiti hang mkn ngan aku mkn gak...tak sama....kikihkihkih...

tang bab compare tu aku sakit hati...

rizza said...

kalau nak ukur bape liter anak aku minum??? ape da...tak terkira berliter2..hehhehhe

comon sense (betul ke eja..lantak le...) ikut logik akal la kan...

anamiraa said...

kahkahkah rizza!
sesetengah orang memang takdak common sense!!

tak dapek nak nulong!

Yan said...

aku yg baru 1st time fully bf anak pun tak pernah terpk bpa banyak anak orang minum utk dicompare plak dengan banyak mana anak aku minum..

tp aku jawab jugak la kan.. saja memeriahkan thread.. tp kalau dah 3-4 kali tu, malas la.. nak carik link pun aku malas dah!

sitilina said...

macam tanye

"berapa suap orang makan nasik sehari?"

hehe.