>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Friday, February 29, 2008

family planning

Akukan...
sorry to say
aku akan tersenyum apabila org yang tak plan nak pregnant tiba2 cakap dia pregnant then sedih sbb TERpregnant..
lawakkan..
bleh TER tu
ampun2

Dan mula sesal bagai sbb tak ambik family planning tak ambik precaution bagai
mmmmm

ada bnykkkk sgt family planning zaman la ni
nak ambik pil ka nak ambik suntikan ka nak ambik 'susuk' ka...guna barrier ka...macam2 ada laaaa...

pilih aja...
Dan mmglah semuanya ada side effect etc..itu perkara biasa..atarimae na koto dayo...
mmg tak cerdik la sapa yg mmg 100% percaya tak dak side effect ...
sorry nooo

apa yang aku nak kata kat sini adalah ttg....
depa yg tak mau ambik any family planning yg sedih bila TERpregnant...
(kutuk ka?aku just nak ajak berfikir sikit ja)

alasan tak mau ambik apa2 method planning sbb tak mau ambik risiko side effect dan dengar kata2 org tak bertauliah dan sebagainya

dan being me..
aku mmg tak abih2 akan cadangkan...gunalah kaedah semula jadi....sekian terima kasih! hahaha

tapi dea kata..'tak percaya dgn diri sendiri boleh berdisiplin or not...'

mmm..
Then that's is the source of their failure!(failure????)
itu sahaja...

btw talking about disiplin...
kalau sapa2 yg ambik pill perancang..dan nak pil tu 'work' sila berdisiplin ya

bg yg nak merancang secara semulajadi....
DISIPLIN ni mmg sgt2 mustahak..
(dan ingat jika DIA kata jadi maka jadi ya)

bebelan aku hari ini....
kalau anda nak merancang keluarga..rancanglah elok2..kalau dok asyik bagi alasan sampai ke bila pun tak berkesudahan

macam mana nak disiplinkan diri..itu tugas anda tak de org boleh ajar

kalau nak merancang semulajadi ni kerjasama dua pihak amat penting...
ingat tuh
mmg kena bincang laki bini.....

or..
bg yang nak ambik method2 berteknologi...pill ka implan ka whatever...better pergilah jumpa doktor yang pakar bidang ni...toksahlah dok dengaq cakap org2 lain semata2....

so utk panduan...
utk cara semulajadi..tanpa sebarang bahan kimia hahahaaaaaa....

kaedah kalendar sesuai digunakan utk wanita yg mempunyai kitar haid yg tetap samada 26-30 cycles atau 32-36 cycles.

dlm kaedah ini kita kena kenalpasti waktu subur kita.

cuba lihat blk kitar haid kita dlm masa 4 -6 bulan lepas.

kenalpasti kitarhaid yg terpanjang (cth 30 hari) dan kitar haid terpendek (cth 26 hari) dlm masa 4 -6 bulan tersebut.

cth:
kitar haid terpendek (26) - 14 = 12
kitar haid terpanjang (30) -10 = 20

Jadi antara hari ke 12 hingga hari ke 20 dlm kitar haid anda dikira waktu subur dan precautions kena diambil utk mengelakkan pregnancy (cth kondom atau abstinence)

kitar haid dikira bermula hari pertama haid anda pada bulan ini hinggalah hari sbl dtgnya haid bulan depan.

satu lg kaedah kalendar yg boleh diaplikasikan, katakan kitar haid anda ialah 29-30 hari, so ambik 29 - 14 = 15.15 ini dikira waktu ovulasi.jadi kondom atau abstinence haruslah dilakukan /guna 5 hari sblm dan 5 hari selepas hari ke 15.

ini kerana ovum boleh hidup (viable) selama 3 hari tanpa disenyawakan dan kemudian akan mati dan bersedia utk stimulate next kitar haid…dan sperma pula viable dlm rahim selama 24-36 jam.

kepada yang mmg sedang merancang nak dapatkan anak.....juga bleh guna kaedah ini....

good luck...

sekian terima kasih

dr aku yang tak bertauliah

6 comments:

Ct said...

hi fid, i have been ur silent reader and suka baca esp part breastfeeding. i support bf since i pun doing the same.

Fid said...

ct
thank you!

mumaina said...

Fid,
aku rancang semulajadi jer malas nak makan pil2 nie..n segala macam method nie..betui tu kaedah semulajadi ni ekalo nak amalkan memang kena disiplin yg kuat..alhamdulilah....kaedah semulajadi aku berjalan dgn lancar setakat nie..ikut target smpi next year kalo ader rezeki tahun depan lah..heheheh

Yan said...

aku mmg amik semula jadi.. buat kira2 gitu.. keh keh keh.. lesson learnt - kalau period tetiba lari - bikin extra precaution, ok?

anamiraa said...

mak amik injection. insyallah masa 35 nanti ( another 3 years) nak tambah lagi.

target nak anak 5. tapi kalau twins lagi jadi 6 anak aku! hihihihi! aku takleh imagine. tapi sure havoc kan??

Marisa said...

saya setuju 100%..
kalau mmg tak nak lagi masa ni.. kena la ambik precaution..
kalau tak... bila dah 'terjadi' kena la teima sbb mmg Allah nak bg rezeki.