>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Sunday, February 24, 2008

cerai susu

aku amat2 berminat dgn tajuk ini..
Aku belom ceraikan lagi dan tiada sebarang plan (ish ish ish)

rupanya menyusukan anak lebih dr 2 thn lebih dahsyat dugaannya dr time aku dok pulun gigih sakan buat EBm..ish ish ish...
dihujani soalan yang menguja minda
dihujani pendapat2 yang tak diminta

Tang bab disebut dalam Al-Quran Mothers shall give such to their children for two whole years, for those who wish the suckling to be completed if after consultation, they choose by mutual agreement to wean the child, it is no offence for them (Al-Baqarah: 233).-->dipetik dr salah satu artikel yg aku tempek kat mysweetstory.wordpress.com
tang 2 tahun tu depa tau tapi berapa kerat sgt yg buat?
Tapi tang bab pakat 'nasihat'kan berhenti sbb anak dah 2 tahun sungguh rsmsi ish ish
(opsss....bg yg nak stop BF bila anak dah 2 thn silakan aku bkn menghalang ya dah 2 thn..dah complete mmg BOLEH wean...tiada halangan ..anda sudah BERJAYA..tahniah!!!)
aku mengomel kat sini bila org kalut suruh aku wean anak aku

AWATTT?????Aku ambik depa punya ka???
petikan lagi

As for the question whether a mother can breastfeed past the two years, the answer is: there is nothing in the sources to indicate that it is wrong to do so. So you are free to do so if you deem it conducive to the wellbeing of your child.

ada yang gila2 bermati-matian nak wean sampai buat 'petua2 gila'..(in reality suka hati korang la anak korang but sila sila...tok sah nasihat aku yg degil ni ikut cara tu as long as aku tak minta nasihat ...)
Aku bknnya takbur bagai ya...cuma..izinkan aku dengan caraku..kerana aku tak kacau cara org..itu aja..

lepas geram

Jangan ingat aku tak pk ttg weaning nih
aku pk..sbb aku tahu lambat laun kena juga..takkan nak BF sampai bermisaikan??

Macam2 aku pk tau...
If aku kena pi mn2 ka
If aku sakit ka
macam2 ...mmg kalau aku layan mmg bleh pengsan...tu pasai aku tak pk ttg weaning nih...

Anak aku mmg tak suka susu lain melainkan susu mummy dia..
Alhamdulillah rezeki untuk dia....

Malahan kadang2 aku rasa lawak plak...
Dah 44X aku dok pk nak je aku turunkan balik pam2 aku dr kabinet simpanan..Macam nak start pam balik!(weng?)
aku kerja 8-6 but hari2 macam 7pm baru jumpa anak aku yg aku tinggalkan pkl 740am..
12jam juga oo
mmg hari2 bengkak...
tapi aku tak pam...dan anak aku mmg nyusu sampai dia bg tau aku "mummy susu dah habis laaa"
so aku ada masa sejam buat apa patut memasak bagai dia akan minta lagi (ni bila hari bekerja)
night feeding mmg kerap...setakat aku sedar ada dlm 4-5 kali yg tak sedar infinity laaaaa kot
Aku sebagai ibu..buat masa sekarang melihat pada 'permintaan' anak aku..Aku mmg tak sampai hati nak wean dia...
Aku bekalkan dia 125mlX6 kotak fresh milk...1.5-2 weeks baru abih dia minum kat taska..
sbb dia boleh sabar tunggu mummy...
Pada pandangan aku mungkin stop bg EBM tu salah satu dr langkah2 persediaan aku nak wean dia in future...

Agak2nya cukup tak kalsium yg anak aku dapat?
Insya Allah cukup
Tapi being a smart mummy (hahahaha) aku mmg campur susu lain dalam masakan yang bersesuai utk anak aku..hehehehehehehe
antara resepi yg aku taruk cow's fresh milk
1. white sos utk baked pasta (mmg la org tua punya punnnnn )
2.sebarang masakan yg sepatutnya letak santan aku bantai letak susu kalau aku nak bg anak aku mkn
3. aku wat sendiri 'jajan' dia...cookies bagai...
dan bnyk lagi...

Mmm...cakap bab anak aku ni
mamat ni kelakar juga...
aku sejak dia dah 2 thn ni mmg kalau bawa kuar mkn aku order mknn utk dia juga

kalau aku tak pesan time order 'tak nak ajinomoto etc yada2' aku akan pesan mknn lain utk anak aku..iaitu..nasi putih...
dia ni mmg kalau mkn nasi putih amat2 berselera..
sampai org pandang aneh kat arah kami..
apahal la mak bdak tu...depa laki bini mkn sedap2 anak bg nasi putih..hahahaaaa

tp sejak akhir2 ni aku 'upgrade' sikit...
nasi putih+telur mata..
or
nasi putih+ sup kurang garam dan tanpa ajinomoto
hahahahaa

macam zalim je aku nih...

tak kisah tak kisah...

I cook for my son everyday(morning)
mmg aku yakin aku punya masakan mmg the best utk anak aku...kihkihkih..

mmm..blogging kalu sebut pasai anak ni mmg buat aku tak leh stop..syok sendiri ..hahahahaa...maka baik aku stop nanti melalut jauh...







8 comments:

anamiraa said...

yup aku pun tak fikir sgt pasal weaning ni. heran gak ada yang sampai letak nescafe/kopi kat nipple to wean off baby. i'm wondering if that's is absolutely neccesary.
cuma aku concern bila kena pi outstation. kau rasa perlu ke aku bawak pump dan pump and dump kat oversea? ni looking at phuket ngan scotland punya trip la ni. hari tu pi s'pore dua hari bengkak weh breast. aku bantai pump guna tangan masa mandi. lenguhnyaaaa! nyesal tak bawak pump!

arina still takde langsung tanda2 nak berhenti so far. aku pun main layan je la selagi susu ada kan.

betul ke ada orang pandai nasihat hang suruh wean off? ish benci betullah dapat advise dari bukan pakar nih!

rizza said...

hahhaha

sama la aku ngan korang (fid n ana)....anak2 kita ni bijak2 belaka....sampai seronok menyusu ngan mak nye......aku pun tak pikir sgt nak wean tu....itu yg dia happy.....selagi ade rezeki nya....

ignore je makhluk2 yg bagi nasihat tak betul tu....kita punya hal la ye.....

nanti sampai masa derang wean la kan......

aku pun cam ko...masukkan susu putih dlm masakan utk anak aku la...

nasi putih??? tak de hal,.... Hassan pun sukaaa la sgt....

(ni aku terbaca la....budak2 yg byk makan makanan ber kabohidrate ni...bijak2.... ye la pada aku..mereka perlukan tenaga utk bermain n berfikir...bukan nye bagi makan makanan yg byk protein atau pun fat...not too good..)

ok....

Fid said...

anamiraa
aku berpendapat
hang bawalah pam....bnyk hari weii silap hari bln bleh demam ooo....baik bawa..asalkan ada..tak guna tak pa..klaua tak bawa kang nak guna haru..
so bawalah....

rizza
yessssss

anamiraa
tang bab org 'menasihati' aku tuh..kalau kira ngan jari....sampai jari kaki pun tak cukup
lantak depa laaaa

Aliwati said...

fid, akak still tak weaning amalia walopun dia dah 3 thn setengah.. tak penah pikir pun. la ni tgh carik geng tak weaning. hahahaha dh jumpa pun kt sini.

Fid said...

kak mimosa pudica
hehehee

yesssss.....
best2 ada geng.....yuhhuuu

Yan said...

aku ni jauh lagi nak bukak bab2 weaning nih.. keh keh keh..

Marisa said...

betul la... buat pe nak kalut nak weaning... nanti2 dia berenti sendiri la... pelan2 unless... unless ko sakit ke... pregnant lg dan 'mabuk' teruk....

Erna said...

hehe..fedulik la fid.. ikut suka hang la. Napa la org nak kecoh..susu hang bukan depa..hehehe.. aku dah wean siang..malam still on! hehehe.. aku just tak kasik camtu ja.. dia makan benda lain + fresh milk siang.. takdak guna bendasing lain..hehe malam mak nak tido so mak selak sajor! ahaha