>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Tuesday, February 26, 2008

cerai susu 2

doshite kono koto nitsuite ki ni tsuku daro?

Cerai susu

Again I'll like to say something about this....

Just wondering di zaman serba canggih ilmu dihujung jari ini masih ramai yang tidak tahu memanfaatkannya

1. Aku masih aneh dan pelik kenapa wanita di tanah airku ini yang menyusukan anak2 mereka 'tak suka' nak guna peluang maklumat dihujung jari ini untuk cari info2 yang berguna utk BF..
Sorry.....

KIsah ttg nak wean..
Yess ...U r free to do so...

But again..the reason....

Aku suka yg ada target....cth nak susukan 2 thn shj lps tu nak stop...Bagus dan tahniah...
Mmglah tertulis 2 tahun utk sempurnakan penyusuan susu ibu.anda sudah berjaya....anda berhak stop atau teruskan...

Yang aku agak ralat yang nak stop BF anak sbb 'bukan ke kita hanya kena BF anak 2 tahun sahaja!'
Ya ampun......
tolong ya ..tolong 'belajar' sikit
In fact aku pun sblm ni ingat bila anak 2 tahun wajib stop BF tapi Alhamdulillah....DIA bukakan hatiku untuk terus 'menuntut' ilmu....

Kita TAK WAJIB stop susukan anak ketika 2 tahun....
dan
Kalau pregnant pun kita BOLEH susukan anak selagi tak memudaratkan (morning sickness yg terlampau...badan lemah etc)

Aku jadi terpana bila semangat sesetengah ibu utk stop BF anak setanding semangat ibu2 yang nak BF anak hahahaaaa
teruk sungguh aku.....

Ohhh sorry...Aku bkn nak conderm org wean anak ya...aku cuma berharap cara pemikiran bangsaku akan berubah sikit je.....
tang bab menyusu anak nih....
Hehehehee...mmg le aku ni BF anak tak stop2 lagi dan aku tak force sapa2 utk ikut cara aku..(aku bknnya cth teladan terbaik)..But marilah kita fikir lebih luas sikit je dr apa yag kita tau...
Aku pun lambat laun kena juga wean anak aku.....

Lg satu tang dok pk asal wean BF kena bg anak FM....
Kalau org cadangkan bg je feshmilk...depa tanya plak apa beza fresh milk ngan FM bkn ka 2-2 dtg dr sumber yg sama?
Yaa..sumber yang sama..
Bezanya tang pembuatan...tang formulasi..tang sedikit ingredient.....tang rasa...
korang bg anak korang FM..korang pernah rasa FM dia?
Tapi kalau fresh milk korang minum jugakan?
Bagi aku fresh milk lg sedap dr FM.....(aku pernah rasa susu isomil soy base tu yuckkk..aku tak suka!!!)
Anak pun dah 2 thn lebih mmg agak memilih bab mkn minum kan?
sure kalu bg yg lebih sedap dia akan suka...
So kalau bg fresh milk pun ok juga...bila anak dah 2 thn lebih..
kalau bg chess pun ok juga..
btw...tau tak apa reason nak bg susu?
Paling utama sbb sumber kalsium kan?
kalau anak tak nak susu kita juga bleh bg mknn alternatif susu...mknnn lain yg kaya kalsium....

hanya pandangan saya...

sekian....

update 15.06pm

aku mmg kena tinggalkan forum 'itu' la
takleh gi dah aku sbb aku balas sikit je dah jd ala2 kontroversi

aku tanya apa reason depa nak wean anak ...aku sah2 tulis reason memasing just nak make clear..

susukan anak lbh dr 2 thn tak berdosa
susukan anak time pregnant tak berdosa...tak haram..tu je..tak de hukum minum susu org lain

tp mcm lain je jwpn2...ke aku je yg perasan?
apa2lah kan

5 comments:

Marisa said...

fid... just nak tanya....skrg ni hang bg fresh milk yg dutch lady ke? hang bg dlm botol or dlm cawan?
sejuk atau cuaca bilik atau disuamkan?
aku tgh berkira2 nak bg fresh milk.... just nak survey2....

Fid said...

aku bg susu uht dutch lady yg full cream kotak kecik2 tu

buat mcm ebm...
(bkn aku bg..aku beli je yg bgnya pengasuh2nya laaa hahaha)

sitilina said...

tingat cite embah pasal nk ceraikan susu anak bungsu dia. masa tu dah 4 tahun dah pakcik tu.

embah letak macam2, jadam , kunyit, garam, tp pakcik tu bijak (yela dah 4 tahun kan) dia pi basuh dulu nenen tu baru minum. hahahaha.

last2 embah tepek koyok kat nenen, cakap xbole minum dah pasal kene gigit ular. huhuhu.

umur 6 tahun nak stop botol. macam2 cara jugak. last2 embah letak cacing dalam botol susu tu cakap "ha tgk ni, sbb minum dlm botol gigi berulat, dah masuk dalam botol pun ni" terus dia taknak.

huhuhu.

Yayayanti said...

sori interrupt.
menurut islam, susukan anak max utk 2 thn
lepas dh 2 thn, susu yg kite beri umpama darah...
apakah hukum kita minum darah.. 2 je..
hukum hakam agama x boleh disesuaikan mengikut peredaran zaman tapi peredaran zaman harus disesuaikan dengan hukum hakam agama.

Fid said...

yayayanti
susu ibu tidak sama dgn darah
islam tak wajibkan kita berhenti ketika 2 thn hanya syorkan namun tiada hukum kata haram menyusu lebih drpd 2 tahun...
http://sweetstory.yuitsumuni.com/2007/10/hukum-menyusukan-anak-lebih-dari-2-tahun/
elakkan buat andaian
setakat hari ini tiada hukum menyatakan haram menyusu selepas 2 tahun