>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Wednesday, February 20, 2008

tan thiam hock

tan thiam hock?Betul ke nama dia nih?
Ala iklan CNY petronas tu la

Congratulation to Petronas for the very touching & meaningfull iklan every festival yada2...
I always wait for the iklan by petronas every festival season...

Hari ini ingin saya komen sedikit ttg iklan tan thiam hock...
Messege hendak disampaikan memang melekat menusuk...

{para pelajar disuruh lukis gambar mkn mlm masa CNY...all the pupil in the class pun bersungguh2 melukis..tapi thiam hock tidak...kena tegur oleh guru...kena jeling oleh kwn2 etc....time balik semua org bergegas pulang tapi dia...menanti di bus stabd..sampai tiada sesiapa di sekolah baru ada org dtg jemput..an indian lady....thiam hock bergegas ke arah lady itu sebaik shj namanya dipanggil...dia menangis..mereka pulang....ke rumah anak2 yatim dengan menaiki bas...}
Aku tak pandai nak gambarkan mimik muka thiam hock..mmg sedihhhhhh

Namun...

1. Kenapa guru kat kelas thiam hock tu garang sgt?
Y she's not sensitive about thiam hock's background?Kenapa?

2. Kenapa rakan2 sekelas juga seolah2 menyisihkan thiam hock?Kerana dia anak yatim piatu penghuni rumah anak2 yatim?Aku kat sekolah dl aku tau sorang2 latar belakang kwn2 aku.....
Masuk sekolah menengah pun kalau kwn2 yg 5 thn dok same sekolah ngan aku mmg aku masih ingat serba ringkas kisah derang...aku bukan kepochi tapi...to know is to love...to love is to know???(apa aku repek?)

3. Alahai kasihannya thiam hock tunggu orang jemput dia pulang....Naik bas plak tu kesian thiam hock

Dan yang pasti memang ada insan kerdil begitu mengharungi kisah hidupnya seperti thiam hock....

Jika..
Ya Allah murahkanlah rezekiku agar dapat kukongsikan bersama insan2 yang memerlukan..

Jika aku..DitakdirkaNYA suatu hari nanti dilimpahi rezeki melimpah ruanh hinggakan bank kata 'ambil keluar duit anda bank dah sesak dgn duit anda'....
Jika aku punyai harta lebih dari keperluanku dan keluargaku...
Insya Allah dengan izinNYA akan kupastikan 'thiam hock' tidak perlu bersusah payah bersedih duka menanti org menjemput pulang dan akan kupsstikan jika ada guru yang macam dalam iklan tu...guru itu harus dihumban jauh2 dari kanak2 yang sedang membesar...

moral:Hargailah keluarga anda selagi ADA..jika tiada...gambaran pun tak dapat anda lakarkan...

p/s: to parents...Jangan biar anak menanti lama kat sekolah/gate sekolah la ni kes culik kes bunuh kanak2 mmg dahsyat.....
pembunuh nurin dan penculik Sharlinie kat mana????
Pulangkan Sharlinie!!!

Kepada daddy akif hafiy
Jangan biarkan anak anda tertunggu2 kat taska..jom balik!

12 comments:

sitilina said...

satu entry yg penuh pengertian supaya ibubapa balit awal dari opis. hehe.

Dandelion said...

memang sgt menusuk hati iklan tu kan kak fid? *sob *sob! hihi :D

rizza said...

hhehhhehhe....

ye ibu bapa perlu ingat anak2 tu..hehhhe jgn leka keje...

wanie said...

iklan tu mmg menusuk kalbu...sedih tgk iklan tu..

Marisa said...

sungguh.. sgt touching...
bagus la ada iklan2 mcm ni... sekurang2nya menyedarkan kite dan menginsafkan kite bahawa ramai lg insan2 yg kurang bernasib baik dr kite...
moral: hargailan keluarga anda

anamiraa said...

fid,
as i always believe, you can start with whatever you have wherever you are!

selamat 'menyentuh' hidup insan2 malang!

Yan said...

mak speechless.. serius, aku sampai ala2 tongkat dagu dok pk pasal entry ni..

Erna said...

iklan tu memang best!
sayangi keluarga anda!

chilun @ cik pau @ bibimie said...

nak menitik air mata bila tengok iklan tu... giler touching

Ms Lola said...

when i just finished watching that advert for the first time, i knew it's petronas'.

madamoiselleczar said...

hehehe.....aku plaks..bila tiba tang indian lady tu dtg jemput budak tu..aku terus gelak dan cakap....larr...cindian rupanyer ke budak tu? kehkehkeh....dah abis iklan..baru aku terkedu!

Fid said...

kan iklan tu mmg menusuk kan...

madam za
laki aku pun mcm hang ingat ka bdak tu cindian...