>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Wednesday, February 20, 2008

Jika dia tak nak

Disebabkan dah banyak hari tak update....
Hari ni ada peluang sikit

Hari isnin lepas...
Aku telah berpesan kepada pengasuh2nya...
"kalau dia tak nak susu tak perlu paksa"

Anak aku....3 bulan dah stop EBM(stop EBM sahaja ya) so top up dengan cow's fresh milk yang dalam kotak tu (anak saya 2 tahun 2 bulan masa tu ya...)
Namun saya dapati anak saya kurang berminat dengan susu segar tersebut...
Setelah dibincang2....ibu bapa dan anak....
Maka kata sepakat diambil..
Kalau teringin nak susu time kat 'school' baby minumlah fresh milk tu kalau tak nak tak yah minum...nanti mummy balik baby nenen.....(panggil baby lg walaupun dah bkn baby)

Jadi sebab tu la aku pesan kat pengasuh2nya time minum susu tu kalau dia tak nak tak yah bagi....Ikut selera dia...

Jadi
Aku harus sediakan mknn yg BEST2 untuk dia.....
High calsium full of nutrition!

7 comments:

raggedyanne said...

samalah mcm nunu. semenjak dah wean ni tgk selera dia minum susu (formula) mmg kurang.. seboleh2nya dia takmo minum or tak habis minum. fresh milk pun ikut mood dia saja, so anne pun dah decide, tak payah le nak paksa, and bagi apa yg dia suka makan. biar dia mintak sendiri, nak susu putih ka, coklat ka, stroberi ka, dia pandai dah buat pilihan sendiri. fid nanti masak apa2 share recipe ok

Yan said...

Amir + Arif mmg on FM.. dah besar2 ni budak pk nak main je Fid.. la ni ada order, baru buat.. kalau tak, takde la..

rizza said...

hassan tak mau minum susu lain..aku buat kek/pancake ke ...semua aku taruk susu hehheh utk dia la....
yan.....dah jadik kedai mamak la ye...main order je..hehhe

Yan said...

Za, apo nak buek.. timing lain2 plak tu.. letih mak.. keh keh keh..

farah225 said...

takperla fid,kalu akif takmo,takyah paksa.wat cam sis rizza buat,masukkan lam makanan lain.lagi sedap,lemak2 gitu.mommy n daddy leh tumpang semangkuk.takpun ko bg skali ngn cereal (coco crunch/honey star).haris suka kalau cam tu.

Fid said...

cik farah225
gue mmg tak paksa anak gue....
mmg ikut suka hati dia nak mkn dan minum apa janji yg dlm range yang dibenarkan....

rizza
ya aku pun buat gitu..aku bg dia susu dlm bentuk bkn susu hahaha

lgpun depa kan masih dpt susu kita so aku yakin dia ttp cukup zat bagai.....

Erna said...

Hari tu aku jumpa Dr Zul, bgtau aku tak bf siang..just kasik freshmilk tapi tu pun ikut suka Dansih kadang minum kadang tak..memang takde timing mcm org selalu kasik FM la..Dr Zul kata OK! GOOD! NO PROBLEM! hehehe