>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Tuesday, July 17, 2007

agi idup agi ngelaban

AGI IDUP AGI NGELABAN : Pepatah Iban Yang Bererti "Berjuang Selagi Nafas Masih Ada"
Aku tak tahu kenapa aku suka sangat pepatah Iban nih....
Bunyinya bagi aku sedap didengar penuh semangat juang..Cheewaaahh semperna ulang tahun kemerdekaan Malaysia ke-50 ni Cheeewahhhhhh...

I told u laa..Akukan sejak aku pergi hidup dirantauan aku ni bab negara aku..aku memang sensitif tau....Aku kutuk tak pa orang asing kutuk, aku rasa bagai nak tikam depa la la tu juga...Hahhahaaaaa

Masa aku kat negara matahari terbit aku gi homestay (forced home stay-aku tak suka) stay kat rumah satu family ni....
O-tousan (bapa), O-kasan(ibu), Onicyan(abang), Onecyan(kakak) dan Obaacyan(nenek)....
O-kasan, O-necyan ngan O-baacyan memang baik tapi O-nicyan fuh kerek maut..O-tosan plak first time jumpa foreigner dalam rumah sendiri hahahahaaa..
O-tousan tak habis-habis tanya aku tentang Malaysia. In fact dia tak tau kat mana negara aku nih.....Makanya aku kata...'O-tousan..cizu aru?" (ada map?)
Dia keluarkan map dunia...
Taraaa....
"jya..koko malaysia dayo..."
"Aaaa....Toiinda..Inta-netto de miyoo.."
Dia ajak aku nengok kat internet....
Sekali buka la..then dia pun 'study' sakan la....
"Rafi-cyan netaraaa.....ashita o-necyan to dekakeru desyo..." (halau suruh aku tido konon esok aku nak pi jalan ngan o-necyan..kes dia tak mau bg aku tgk internet la tu)
Then 3 bulan lps tu aku terjumpa O-necyan kat Shinjuku...O-necyan kata O-tousan dah ke Malaysia.... gi Langkawi datte.....

Aik apa motif aku citer ni?
Ohhhh...Aku nak cerita negara aku ni memang bagus..

END

4 comments:

rizza said...

yee betul negara kita memang bagus ..tapi jika kepimpinan tersalah letak atas bahu yg tak sepatutnye...kita yg merana..harap2 Allah jaga negara kita agar aman ...

kalau nak bandingkan ngan negara org putih..memang le kita tak semaju mereka..tapi kalau banding ngan negara islam lain..seperti egypt ke bangladesh ke pakistan ke...negara kita lebih bagus....ALhamdulliillah....

nanti le ade masa aku cite kat blog aku....kisah2 org2 dari negara tersebut...

anamiraa said...

hmmm,
menarik article hang ni..aku sukee...

Fid said...

rizza
Malaysia memang best! walaupun ada yg tak best tetap juga aku kata best

anamiraa
thank u thank u

rizza said...

msia lagi besta walaupun aku dah duk 2tempat org putih..aku tetap nak balik msia....wuaaa.wua...nak balik........