>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Friday, February 16, 2007

Akif and nihongo

#1
"Akif, mummy ha ne..Akif no koto ga daisuki dayo. akif ha mummy no akacyan da yo...Akif ga ne mummy no jinsei no dai ni ookii deki goto dayo..daddy no ato. Akif ha ne..Mummy no daisuki na akacyan da yo.."
"MI-MI,APA???"
"erkkk wakaranai no?"
Geleng-geleng, "MI-MI, APA?"
"Horaa wakaru jan.."
"MI....APAAA??"

"Akif mummy cakap, Mummy sayang akif, suka akif, akif is mummy's baby, akif adalah sesuatu kejadian ke-2 terbesar dalam hidup mummy, no.1 daddy laaa...Mummy suka akif sayang akif...."

"OOOOO...pe pe ...@#$%^*&^@#$%^&*&"

#2
"Horaaa..nanni yatteiru no?Horaaa mummy no sentakumono!!Akifff nanno yoo...doshite ko naccyau no?Horaaa..yogorecyau..."
"MI, APA?" dengan muka tercengang
"Nanni??" dengan garangnya
"MI, APA?"
Alaahai anakku ni...
"Mummy kata, akif buat apa tu?apsal buat cucian mummy mcm tu..abih kotor balik baju yg mummy cuci tu"
Dia geleng kepala...(tak nak ngaku la tu)

Kalau aku cakap Jepun ngan dia...Dia akan tanya 'APA'
Maknannya dia tau lah aku cakap bahasa yang dia tak faham....

Jadi aku cakap kat dia since dia tak faham bahasa aku cakap tu (japanese) dia kena belajar...

"benkyoshitai no?"
Dia angguk
"Akif faham ke?"
Dia angguk
"Apa mummy cakap?"
"Nyi..." Tunjuk buku dia...
Dia tahu ke aku tanya dia "nak belajar ke"?

aku memang bercadang nak ajar akif bahasa jepun ni, so start dengan itik bercakap ngan kambing dululah biar dia tanya APA bayak-banyak..Hahhahahaa

3 comments:

rizza said...

fid..
bagus2 ko leh cakap jepun senang sikit nak ajar...
aku ni nak prctic balik french ni jenuh gak....

teruskan usaha ko tu..
nanti akif faham lee..sikit2 dulu...
good luck!!

Che-Cheh said...

Yo good idea la ajar Akif cakap bahasa Jepun.

tiey said...

ambOi fidah.... bagus tu ajar akif nihonggo... aku nak ajar shahmi tak tau camne nak mula... laki aku sebelum shahmi keluar dah pesan soh ckp nihonggo jerk ngan shahmi tapi tak tercakap maa