>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Thursday, August 2, 2007

pam dan ....

Update ttg pam avent isis aku
Aku rasa aku dah nak stop pk nak beli pam baru lah...
Aku dah jumpa countermeasure/solution cara penggunaan pam aku yang tak berapa efisyen ni....

Apa aku buat?

Heheheheheeee.....

Instead of tarik handle dia 90 degree ke bawah aku tarik sengetkan dalam 75degree gitu (aku tak ukur pun aku bantai agak laa). Maknanya aku tarik ke kanan sikit or ke kiri sikit bukan 100% center...(bleh faham ke?Kalau orang guna avent isis bleh faham kot)

Setakat ni cara ni berjaya mengurangkan rasa sakit hati aku terhadap kemeruduman prestasi pam aku.....
Dalam 15 minit aku bleh dapat 6-7oz ebm...kira oklah kan.....
Kalau sebelum countermeasure ni aku dapat 4oz je.....

So.....aktiviti nak cari pam baru bleh stop dah kot ya....
Selamat rm200

RM200...
Ada orang tanya aku...
ape ke halnya ko ni anak dah nak 2 tahun ko iyer2 nak cari pam baru....
Mmm...susah aku nak jawab.....
RM200...katalah aku ngepam lagi 5 bulan ...katakan je yer..aku tak de plan ya....
RM200/5=40...Ada ke FM sebulan rm40?
Tu je cara aku kira bab RM.....Hahahhaaaaaa
Sebab reason orang tak faham nape aku nak beli pam mahal (rm200 tu mahal weee) sedangkan anak dah 'besar'.

Kalau ada yang tak faham pendirian aku...Tak yah cuba fahamlah...complicated kang sakit plak....(iyer iyer je)

Ada orang tanya dah berapa ribu aku dah habiskan untuk BF anak ni...
Mmmm...dalam RM2000 gitu....Wow banyaknya...Tapi kalau RM2000/22bulan....
Hehehehhee....Tak mahal kan?


  • pam avent-rm219
  • spectra 3 -rm349
  • cooler bag coleman-rm49.9-20%
  • cooler bag medela-rm328
  • disposable liner 12 kotakX 49.90=rm599
  • botol susu- 50botol X 4.99 = 250
  • techni ice - rm30
  • coleman chiller rm9.90
total = rm1874

Opsss aku pernah beli spare part avent rm 70

so totalnya rm1944

Alhamdulillah.......

Tang bill letric sterile pam ngan botol tu kalau FM kena juga beli so tak yah kira.....
Tang ayaq buat cuci pun takyah kira sbb kalau FM kena guna ayaq juga.....

Kesimpulannya....
Dari segi ekonomi pun breastfeeding amatlah menjimatkan.....
Kalau cakap bab kesihatan.........Panjang berjelalah lagi.....

9 comments:

rizza said...

fid..bagus ko nye info ni..
kalau FM aku rase lagi le....satu tin dah le mahal ..
yg penting kita usaha..bukan nye berbangga ngan FM tak tentu pasal...kecuali le dah terpaksa...
hehheh

Fid said...

rizza
thanks...

ya kalau terpaksa mmg no choice g le FM......tapi selagi berdaya....BF lah kan..

Fawzana said...

love, panggil ko love boleh ??
aku pun ingat nak beli pam satu lagi cos colleague sebelah aku ni asyik komen je "are u pumping"...tau la pam aku tu agak bising (alaaa, yg uno tu le) tapi tak sepower medela mini e laa...
aku ingat nak beli spectra3 tu ler bila poketku dah tebal balik...*chichi*

Fid said...

chichi
panggil la apa pun asalkan mulia hahahaaaa

alahai......bising sgt ke uno?
tp kalu spectra 3 mmg diam.....bunyi ek ek ek sikit sgt2....
tp wehhh...kalau pureen/anakku battery operated lg power..satu block bleh dengar!Hahaaaa

NZ said...

fid, susu FM memang mahal.. especially newborn to 6 mths, ada lah gak dalam +/-RM200. So kalau beli pump RM200 to RM300 tuh kira tak mahal lah kalau compare dgn beli susu FM. Betul tak?

fawzana, uno bising ek... sib baik lum beli lagik.. beli spectra 3 jer lah cam nieh...

Fawzana said...

love and nz,
uno tu nak kata bising, boleh tahan la mcm nokia ring tone level 2-3. kalau duduk bwh meja, tak dgr tp kalau duduk kat kerusi mcm biasa, mmg dgr la..
tp aku lenguh la duduk terbongkok bwh meja masa pam..
tp kan, radio kerani aku kat sini lagi bising dari pam aku, hampes laaa..
isk isk, kwn aku pernah call aku masa dia tgh pakai mini e, mati2 aku ingat dia kat highway. tak dpt ku bayangkan bunyi pureen and anakku tuh...
nz, panggil la chi or chichi..itu adalah nama alam maya ku, hehee

Nero ...... said...

Takde salah nye if ko beli pump baru...org yg tak faham tu usah dilayan..aku nie yang tak pump skrg nie pun plan nak beli pump baru prepare awal2 for next baby...

Aku rasa mcm ko mmg save kan tak bg FM kat akif..dl ms aku still full bf thaqif about 10mths mmg best tak yah fikir nak beli FM..skrg dah campur tp tak bpe sangat pun thaqif nak yusu FM..sebulan aku keluarkan rm50 je beli FM ( 2 tin kecik je.. ).nasib baik anak aku tak bpe minat FM..susu ibu dia gak sedap..kalau balik je dia serang ibu

* Aku pernah pakai pureen pump..mmg bising giler le...if ade duit nak gak beli spectra...doakan yee

anamiraa said...

ye, aku rasa hang patut bentangkan analysis hang ni kat parliament. biar terbukak sikit mata mereka2 yang ingat BM ni low class nye susu. tengoknya orang beli pump riban2 nak dapatkan hasil yang terbaik gitu...

he he he..bagus betul benda2 yang boleh ditranslatekan ke maths ni.. senang sikit orang nak paham..

Fid said...

anamiraa
nak sampai ke parlimen tu yg susah tu....aku nak kena masuk politik dulu la mcm ni agak2nya cucu kita nnt la kot baru merasa...hahahahhaaaa