>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Tuesday, May 20, 2008

Dia dah besar

 

Sekarang ni dia suka main masak-masak.
Hahahhaaaa

Peralatan yang dia perlukan
blocks dia
senduk kayu mummy
bekas blocks dia
pinggan plastik
cawan plastik

Dan dia memang perlukan mummy

Mula-mula dia masukkan semua blocks dia ke dalam bekas blocks (bentuk macam baldi)
Tapi ada dua tiga ketul blocks different color dia akan letak kat luar..itu semua garam gula dan edash(pedas=cili)

Next sambil mengacau2 blocks itu dengan senduk kayu dia akan masukkan garam gula dan cili...

Kemudian dia akan hidangkan untuk mummy

Yang di dalam pinggan tu ikut dia lah...mee ka nasi ka..or apa-apa laa
Yang dalam cawan tu plak air la

so dia akan letak pinggan dan cawan berisi 'makanan dan minuman' itu di atas mana-mana buku dia(talam/dulang la konon) dan bawa ke mummy...

Mummy..ati-ati anash ni....

Maqhan la mummy...syedap tak?

Mummy pun kenalah berlakon konon-konon panas dan sedap....

Then dia akan buat 2nd babak....
Dia waiter mummy pula orang yang nak makan kat kedai dia...
So dia akan masak lagi la....

Sampailah dia dah rasa nak stop main masak-masak...

Mummy tadi tu masyak main-main aja yaaa..

(Ya laa mummy tau)tapi mummy sengeh je laaaaa

Melukis...

Tak habis2 lukis mickey ka ultraman....

ada la juga rupanya...kepala bujur..tangan pendek sikit dari kaki...mata bulat...

Aku dulu amat tak nak anak aku terpengaruh dengan mana-mana 'super hero' ni tapi terjebak juga..Kesnya kat taska laa.
Manalah aku boleh nak bagi tau suruh haramkan budak-budak lain bawa CD 'super hero' kan.....Lainlah kalau aku yang jaga dia 24 jam...365 hari

so aku terima ajalah semua tu dengan positif.

Kalau sesiapa pernah baca saifulislam maybe boleh juga kita fikirkan sepositif dia...

TV...juga tak dapat aku elakkan dari anak aku.

Maka aku kenalah juga terima dan guna sepositif yang boleh.

4 comments:

Marisa said...

fid.... masa besday anak aku baru ni.... husband aku belikan dia set pinggan mangkuk Thomas. buklan tuk main masak2... tp utk kegunaan dia masa makan la...punya dia excited.. dlm keta dok main masak.... sambil ckp.. baba makan la.. baba minum la...hehehe... zaman skrg....lelaki pun kena pandai masak tau

Fid said...

zaman la ni lelaki wajib pandai/tahu memasak

mamadanish said...

baguih,,,,creative thinking!!!
good Akif...baguss

farah225 said...

fid,
si haris pon suka jadik waiter.peganng satu pen, satu kertas,mama nasi goreng taya, bungkus satu kan? sambil tegakkan jari telunjuk dia,maksud 1.aku cakap ok,dia konon2 tulisla.pastu buat2 hulur kat aku.aku tanyala, berapa?dia jawab pat ya tengoh (kecek kelate- 4 riyal setengah! kih kih kih)