>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Monday, May 12, 2008

tak habis2 cerita anak

Tak habis2 cerita anak aku laaaa...

Dia nikan...
Kenapa ntah dia malu kalau aku or daddy dia tau apa dia tau...(belit2 ke ayat ni?)

Contoh....
Dia baca ABC-Z....then mak pak dia ni kagum la sbb anak depa tau baca..so
YES..CLEVER BOY...GOOD BOY...
Tapi dia...

Buat macam tak ada apa2 berlaku..terus diam membisu...change topik..
Tengah baikkk punya baca ABC terus buat benda lain...

awat?

Dia tengah dok 'bina' kangaroo dgn blocks dia la...
Tiba2 mummy tegur...
"ehhh cantiknya ur kangaroo"
terus dia...
Hancurkan....
Gi buat benda lain...

Awat?

Makanya mummy ngan daddy dia bercakap dalam bahasa aneh....
bahasa mengeja...
Abang...'the guy' can R.E.A.D laaaaa
Ya....

Ayang 'the guy' can C.O.U.N.T.....

takleh sebut nama dia...He..Dia...Budak tu....dia paham itu address ke dia...

Anak aku ni dia tak suka ke aku ngan daddy dia tahu apa yang dia boleh buat
Kami ni kan kadang2 dah berkurun dia dah boleh buat kami baru tau hari n....
Dia segan ke?ke malu ka>
ke apa?

Cerita CAT lagi
Mummy nyi apa..(ayat sebenar mummy itu apa?)
Mana....?
Nyi
Ohhh paint shop..kedai cat..kedai jual cat...
Hah?
Kenapa...
Mummy sini ade CAT...
haaa?
(ingat kisah cat dibaca as CAT(kucing)..ni sambungan?
Paint tu guna apa(paint tu digunakan untuk apa?)
Untuk warnakan rumah....
warna?aler(color)?
Yaaaa...
Oooooo...Mummy kedai ual(jual) paint ade CAT(read: ket ya..kuuuu-cinggg) kan....
Mummy yang ter'blur'
Haaaa?apa?
Kedai ual(jual) paint syemua ade CAT!meow meow....cat acif ati(mati)....meow meow...

bob bider-bob the builder...
can wi pittit-can we fix it
YES we can!

8 comments:

mektwain said...

eh, eh! sebijik mcm the twins la...mmg takleh tegur/puji sket, pastu mulalah dia buat muka seposen dunno dia tu, pastu lari pegi buat benda lain ke, control macho ke...hahahah...lawak2...kenapa ek diorg mcm ni? self-conscious ke? he he he...comelnyaa...

Fid said...

ya la mek..naper erk
hahahaaaa

sitilina said...

ala kenape ek kak? hafiy pon mcm tu. depan mak pak dia semua benda dia xleh buat. kalo tegur2 lagila dia xnk buat dah.

naperrr??? naperrr????

huhuhu.

adakah dia xsuka mak pak dia membanggakan dirinya? huhu.

Fid said...

sitilina
ya maybe juga tuh

mektwain said...

saya rasa diorg malu2 kucing..ke cara kita puji ni "over" sgt? yelah kadang2 parents can go overboard bab puji2 ni mcm..."WOW!! HEBATNYAA xxx BUAT NI!!! VERY GOOD! I LOVE YOU!!" kalau ini mcm kucing pun dah terlebih malu (saya lah tu puji in caps lock mcm ni)..he he.

saya rasa lepas ni saya nak cuba puji ala kadar je mcm "ok, good job, bagus"...pastu pegi buat dek je tgk apa akai diorg plak..haha...

Marisa said...

kadang2 budak2 ni reverse psycology. i'm the one yg mcm tu... kalau org puji2.... dan2 rasa tak nak buat dah menda tu....tp skrg tak dah la....
tp rasanya sehingga zaman universiti la mcm ni....
kalau org puji pandai masak ke apa.... rasa mcm tak suka la... kalau org kutuk pun tak suka.
.... menda yg org tak suruh.. dan dan rasa nak buat? nape ek?

Yan said...

cik marisa, tang masak2 ni mak prefer kalau amir + arif yg puji.. sbb depa sincere.. not saying hubby tak sincere, tp takut saja ja nak amik hati.. wah ahahah..

Fid, berbalik pada anak2 ni.. apa kata hang try cam ni plak.. "Akif buat apa ni?" Cantiknya.. ajar mummy boleh? "

hehehe.. cer tengok dia nak ajar ke, atau dia still buat donno ja..

Fid said...

cik yan
sesungguhnya anak aku dia mmg 'pantang' kami nitice apa dia buat....
pakat2 tgk dgn hujung mata aja ..kalau dia tau kita tgk pun dia dah stop buat...
ntah apa yg nak dirahsiakan ntah

kalau suruh ajar...mmmm....

dia akan jawap
"mummy dah besya(besar)...baja (belajar) le sendiri...acif baby..."
Tapi kalau ngan geng2 baya dia ..dia akan act macam dia le leader..

"semua itut acif.."
"semua meh syini.."