>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Thursday, May 15, 2008

sexual harassment

sexual harassment

Gangguan seks kan?

Orang selalu akan anggap sebagai sekuhara(org jepun kan suka pendek2kan...)ni naritasu(terjadi/valid?) kalau disentuh (raba ka apa ka...)
Tapi ada tak yang perasan...kat alam cyber yang canggih ni seksuhara ni bukan main rancak..
salah satu contoh...

Kitakan join forum ..Yup ...breastfeeding community....

Ada tak kalian di PM/YM/Email...
Yang konon nak bincangkan tentang permasalahan Breastfeeding or anak2 but end up 'mereka' mula buka kisah2 tak sepatutnya.

Masa aku kat Nihon dulu kalau tak salah aku...Kat salah satu dokumentari tentang sexual harasment ni depa kata...antara pompuan ngan pompuan pun bleh dikatakan sekuhara(kalau aku tak salah faham la naaa)

[Opsss sekuhara ni terjadi bila ada paksaan ya..kalau suka sama suka rela sama rela tu toksah dok gatai nak claim as sexual harrassment...]

So aku menyerulah kepada mommies yang mana BF anak yang mana ada antara kita yang suka bangat nak share segala mala hal..termasuk yang tak patut tu..Eloklah kiranya kita takyah le sebut kat orang yang kita tak kenali...

sebagai contoh...
Kita baru je 'kenal' seseorang tu...kita pi tanya...
" Ur B**** macam mana ya?"
or..
tanya hal2 suami isteri yang dikatogerikan 'dalam selimut'

Lainlah kalau kita memang dah 'close'...(close cara orang berblog pun kira close ya...kita ikuti perkembangan...share feeling etc...tu aku anggap close..walaupun tak pernah jumpa/jumpa sekali/jumpa 2 kali ka/chat hari2 ka...bg aku selagi ada sesi suaikenal suci dan ikhlas dr hati murni kira close laa...boleh tak lagu ni???)

Yang tak syok ada juga 'orang2 gila' yang menyamar jadi 'ibu yang menyusukan'..
Adeiiiiiiiiiiiiiiii

sekian..bebelan saya.
(macam tergantung jerk!)

7 comments:

Yan said...

memandangkan mak tak otai bab2 bf ni, takde le yg PM/email tanya sampai ke situ.. so, mak masih suci dari di harrass nyah! wargah ah ahaha haha

farah225 said...

mak pon samalaaa.belum di harras.jugak.hehehehe.
fid,ada ek yg buat mcm tu.melampau gak tu.

rizza said...

fid..aku faham le sesagt...heheh
kan ni antara sebab2 aku "invisible" YM...gile siot... aku tak suku le cam tu...sampai kisah2 dlm baju n dlm kain ke dlm kelambu pun nak cite atau nak tanya....!@$##%$^&$&^&%^$$ETRDE^%RTETR$%#@@#$^T....

ok!!!
faham2 sendiri le kan...."guna akal" ...nak berkawan/ber chat boleh..tapi tak semua cerita boleh cerita/tanya....walaupun pasal b#### tu etc..

sitilina said...

ahhhhhhhhhhhhh *(&*&^*& btul lah. Ya Tuhan sy mula2 igtkan betul la dia risau pasal t3t3k dia jatuh, nip3l jd besar etc. igt nk tulis kat blog tp macam malas plak. tulih kat sini jer laaaa.. silap sy awal2 sbb TERLALU bersagka baik..tp sngkak!

kisahnya..

seseorang berID khalid_mohamad telah add YM sy. (kesalahan pertama yg xleh dimaafkan. cit). then dia ckp nama dia Misya (miysa80 dlm SI). sy ni punyela berbaik sangka,xtanye pon sapa si khalid tu. dlm ati piki, dia pakai ID laki dia ke adik dia ke.

mula2 dia citer psl masalah BFing dia... bb dh 6 bulan & susu makin sikit. sy pon cite la petua2 yg sy tau. pastu dia mcm xminat utk tau lebih lanjut. ms ni sy dh musykil sbb tanye :BB berat bpr? dia kata: 3.1kg. sy:3.1kg umur 6bln? dia:skg dkt 5kg (sorang mak tu patotnye kalo tanye bb berat baper mestila ckp berat terkini kn? yg p ckp berat lahir tu naper.. pastu 6bln=xsampai 5kg???? ape bende tuu??)

pastu dia tanye- (ms ni sy xsyak lg)
dia : t3t3k u lanjut x pas menyusu?
sy : biasa la ibu menyusu mmg camtu.
dia : u pakai bra ape?
sy : nursing bra.
dia : u bli kat mana? i nk bli jgk.
sy : (pastekan address fabulousmom)
dia : u pakai pam ape?
sy : avent isis uno
dia : aerola u besar x? itam x?
sy : biasala dh jd mak ni...
dia : kalo u duk dkt i, bole u ajar i menysu (6bln dh BF xpandai2 lg ke???)
sy : boleh :)
dia : tp malula nt u tgk nip3l i
sy : (ape ke hal aku nk tgk nip3l orang?)
dia : nip3l u kaler apa? saya i coklat kemerahan
sy : +- lah tu
dia : t3t3k lanjut u buat cemana?
sy: i xkisah, menysu kn.
(pastu dh mula syak)
dia bertanyakan soalan2 mcm ni,
-bra u size bpr?
-u pakai bra x malam2?
-u pam x pakai tgn?
-hubby u tolong pamkan pkai tgn x?
-ada perubahan x t3t3k u b4 & after menyusu?
-u ada buat massage x utk kembalikan bentuk t3t3k?
-aerola u berubah x?

---- soalan2 bodosss itu diulang2 sebanyak 10 kali sepanjang perbualan. tp dh ilang dh kisah dia susu sikit tu.

maka saya pun sms Kak Fid utk kepastian. mmg sah, itu JANTAN!

Marisa said...

eeiii.. tak senonoh... gersang la tu. org mcm tu kena ajar balik....

mado_ct said...

ei..gelinye lina....uweks. Fid, hang ingat tak dulu kat SI ada mommy yg suka tanya hal dalm selimut kalau chat ngan dia??? Dulu aku dah block sbb byk sangat soalan sesitif pastu dia cari balik dia guna id lain. Pastu aku block lg sekali pas isu2 sensitif masa pilihanraya aritu. Hehehhee

mado_ct said...

Sabar je la