>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Thursday, October 4, 2007

Ambil mudah

Hanya kat blog ni aja aku boleh luahkan rasa tak selesa aku tentang.....
halal haram makanan free..
Makanan free is refering to 'jajan' yang supporter/expatriate/pak cik-pak cik Jepun...
Depa ni kalau datang dari Jepun (baru datang or balik jap) suka bawa ole-ole untuk local staff..
Selalunya bawa cookies depa la...(macam ada...paling popular senbei laa)

Dan nanti Pn kerani aku agih2kan kepada kami semua.
Dan setiap kali aku dapat aku akan tanya...
"halal ke"

Dan jawapan...
"Dah biasa dapat...buleh mkn..kalau tak yakin tak yah la makan bagi org lain"

Serius aku tak selesa dengan jawapan tu..
Aku minta tau box/bungkusan mende tu tapi selalu alasan ...dah buang, tuan bg tu ambik balik etc.....

Aku bukan apa...
Benda yang selalu dapat pun jangan tak percaya kalau aku kata ...benda tu tiba-tiba jadi tak halal jangan terpedaya ya..
Aku ingat lagi masa aku mula2 pi belajar kat Jepun dulu memang banyak yang yakin halal..but tahun 3-4 kot diaorg start buat rules kena list down all the ingredient dalam apa jua food...
cettt...ropa2nya ada juga yang terselit mirin la...lard laa...uweeekkkkkk....uwekkkkkk
Tu yang aku jadi particular sangat bab makanan yg jepun2 bagi nih hahahaaa

Aku pernah beli 'potato sarada' (potato salad)...tulis vege saja sekali bila aku suap masuk mulut aku rasa ada mende asing....
apa lagi muntah hijau aku....
Yuck....

Secara logiknya...Awat derang tak mau bagi aku baca dulu ingredient cookies tu ya..aku boleh membaca. menulis dan bertutur bahasa Jepun dengan baik sekali..Why not bagi aku 2 minit untuk aku scan ingredient tu erk?
Tak sabar sangat ke nak makan erk?
Serius aku tak selesa..Bukan aku nak kata aku tau bahasa Jepun...Ehhh..aku memang tau berbahasa jepun la...memang aku tera laaa...so what????

Bagi akulah kan..walaupun dah 100 kali makan pun apa salahnya tiap2 kali kita check apa kandungannya.....
Kat malaysia ni pun tiap kali beli barang walaupun ada chop halal JAKIM aku tetap baca,...Dah sebati hahahaa
Kalau tak baca rasa tak cukup syarat....
Betul jugalah orang kata..Pengalaman yang mendewasakan kita..bukan usia.....

Baik kita berhati-hati jangan kita buta hati....

5 comments:

rizza said...

betul fid...kena hati2 bab makanan free tu

aku dulu masa keje kilang tu..boleh bos aku pi outstation kat luor..pastu bawak balik coklat ....kawan aku ngap le terus....aku pi le belek2..baca...
ade lak mengandungi b***... ape lagi kawan aku tu pun siap nak muntah semua la...tu le pasal..kena la baca dulu..hahhah...nasib le...

hati2 la kawan semua...tak semua yg prof halal tu leh caya kat msia lebih2 lagi byk pengeluar nye c***....so beware!!!

anamiraa said...

coklat toblerone tu halal tak? memang la takde halal jakim tapi korang makan tak? bila aku baca ingredient macam tak meragukan... so occasionally aku ngap jugak kalau ada depan mata.

so kalau ada apa2 info pass on ye..

fid,
kalau aku orang cakap gitu.. awal2 lagi aku dah campak tong sampah benda tu. memang tak semua orang particular pasal halal haram ni. kebanyakkan melayu hanya akan refuse untuk makan b*** 'actual'. tapi yang ada dalam biskut, kek, kueh, coklat tu... depa tak kisahpun... alcohol pun sama gak...

Yan said...

isk.. aku punya tekak, kuih bulan tu dah letak tanda halal sebesar-besar alam pun aku tak lalu nak makan.. camne?

er, toblerone tu pun mak nak tau jugak.. heeee..

rizza said...

ana..
aku rase tabloren tu boleh makan sebab ingredian tu ok ;e aku dah baca no hal..tapi yg aku betul2 tak yakin tu ferrore rosher..tu mamang ingrediant nye aku ragu...dah lama aku tak makan sejak aku tau...

sini berlambak siot ferrore rosher...

tobleronce tu insya'allah..

kat msia coklat yg ade tanda halal tu belum tentu leh makan..jgn caya sgt..yg pengeluar nye tu lak dah tentu tak letak nama ingrediant tu betul2 sebab kat msia tak ketat undang2 pasal ingredient ni....

take care!!!

Fid said...

korang
aku kalau ingredient yg mmg tak de mende tak sepatutnya aku yakin aja..
kalaulah ada sekali pun bkn salah aku dah..salah depa yg sekongkol la.....
bg aku ..aku mkn yang halal....
tu aku baca.....kalau aku main sambar je kira salah aku la...

hahhaaaa