>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Thursday, October 25, 2007

don't worry

Nak cerita tentang anak aku..

Pada hari sabtu lepas aku kerja..Kena kerja so the baby stay at home with his dad lah kan...
Masa the baby and dad fetch me, the baby tiba-tiba muntah...Keluar segala mala isi perut kesian....
"mummyyy.........akit"
Pity u my baby...
So
the mummy start la FAQ dia tanya the daddy...
What u fed him bla blabla...

Aku dah masak lauk for the baby.Cuma aku minta tolong tha daddy to cook rice ala cuci2 beras masuk dalam rice cooker tekan cook....
But...
The daddy said..
malas...so i bought nasi kat kedai mamak....
Uwaaaaa..
I blamed the nasi from kedai mamak...caused my baby sakit perut
sakit perut the baby berlarutan sampai semalam....
Petang sabtu tu dah gi SMC...ambik ubat tapi takleh bagi the baby sebab apa kita bagi semua dia muntahkan semula...
Sampailah ahad dia masih cirit-cirit ..muntah dah stop...Isnin pun cirit dan dia kurang bermaya
Selasa balik kerja gi panel klinik kat rumah nak ajak gi yang selalu dah tutup petang.....
adakah patut (aku memang tak ke sana dengan tujuan mendapatkan nasihat cuma aku nak tau apa condition dlm perut anak aku)..ada ka patut dia kata jangan bagi the baby any food included milk.....dia suruh bagi the baby air glukos...aku sengeh aja...
impossible the baby boleh menempuh harinya tanpa nyen..impossible...
Keluar dari klinik masuk kereta dia dah say..
"mummy nak nyen"
Semalam Rabu mummy pun sakit perut so kami gi panel yang biasa..Ingat nak gi jumpa paed but the daddy plak kata dia sebuk bangat..so gi la panel biasa yang mummy suka....

Mummy pun cerita masalah mummy dulu..settle..
next is the baby...
"what wrong with u boy?"
"akit.."
"Kat mana"
"ini" tunjuk perut..
Doktor pun check....
Mmmm....
"apa dia dah makan ni?but don't worry budak memang macam ni suka2 dia aja apa dia nak makan..."
"But doktor dia tak bermaya aja...badan pun dah kurus" say the daddy
" U tengoklah diakan aktif move here and there non stop of courselah akan susut badan....He's ok..don't worry..."

Apa yag aku suka doktor panel ni ubat dia selalu sama macam ubat yang paed bagi.....

Alhamdulillah selepas sehari berkepit ngan mummy at home the baby is getting better...

Akif sekarang tak boleh dilarang apatah lagi dimarah oleh kedua ibubapanya...kalau terkasar bahasa sikit je dengan dia..Dia akan..."huk huk huk"
Then uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...Very sensitive...
Kalau tak nak dia buat sesuatu kena pujuk memujuk..tawar menawar.....
Almaklumlah orang tangah belajar

Aku nak bagi dia try minum fresh milk...
"akif ni minum fresh milk"
"na nak..Mummy ya nunum.."
"aik apasal mummy plak?"
"Mummy nunum acif nyen..."
Alahai pulang paku buah keras....
Dulukan aku selalu tak nak bagi dia mkn mknn yang belum sesuai untuk dia aku kata kalau mummy makan akif akan dapat dari nenen...

"akif minum ubat nih"
"Nanak..mummy ya nunum...Acif nyen"

"akif makan sup ni.."
"nanak..mummy ya maakan...acif nyen"

sekarang ni semua alasan mummy makan/minumlah saya nenen nanti..adoiii...Hehehhehehee
Layan je laaaaa

4 comments:

anamiraa said...

comelnyeeee...akif! syok betoi breastfeeding ni kan? yeh! yeh!

mamamaira said...

comelnyer akif.. dia ni memang betul2 penyokong breastfeed yang power!! heheheh

rizza said...

hehhe akif..akif...

raggedyanne said...

bijak akif ni! boleh imagine muka dia buat expression cheeky bila sebut 'acif nyen' :D