>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Tuesday, October 30, 2007

Tip menghadapi Exam -cara aku

Aku teringat mende ni pagi tadi masa tengah dok isi EBM si kecik dalam cooler bagnya....

UPSR dan PMR tahun ni dah berlalu....Bulan depan SPM akan bermula...Good Luck to all SPM's candidates....

Di sini aku nak mengimbas kembali cara-cara aku menghadapi peperiksaan...

UPSR....
Masa tu belum akil baligh lagi harharhar...Memang tak fikir apa pun..Cikgu kata UPSR kena score...so buat jelah apa yang terdaya..
In fact soalan UPSR senang giler!
Aku UPSR tahun 1991...So siapa yang ambik UPSR ngan aku tahun tu yang dapat result corot..Kesian kat korang..(Jahatnya)
Orang(senior) aku ramai yang bagi tau aku soalan UPSR susah gile gile...
Tapi kenapa entah bila aku yang ambik UPSR aku rasa senang sangat2.....
Aku tak de study sakan pun(sebenarnya aku tak tau plak nak exam kena study..yang aku tau selagi bergelar student aku kena study) Kira aku sentiasa bersedia la

PMR
Aisehhhhh...Batch sebelum kami tu result kureng sikit so batch aku 'kena' la....
Tapi aku macam biasa....Sentiasa bersedia..Aku paling kritikal geografi...Paling cantik aku dapat C...sebab nya..
1. Aku tak suka geografi
2. Aku tak suka cikgu geografi....
Bagi budak bijak macam aku ni....Kalau aku tak suka cikgu memang aku tak mau score subjek dia...Teruk sungguh....Geografi ni aku counter-measure dengan menjawap all the passed year paper...
Alhamdulillah PMR aku dapat juga A....
Kemahiran Hidup plak ...Aku selalu dapat B aja..Bukan sebab aku tak suka cikgu tapi sebab aku asyik tidoooo aja dalam kelas..Cikgu plak lantakkan aku tidur....Tapi kalau time buat projek KH aku suka...Belajar teori memang membantu aku lelap laa KH ni...
Tapi bila cikgu start buat bengkel KH 2-3 bulan before PMR aku suka join...Orang tak join pun aku join....Cikgu bukan yang ngajar aku punya bengkel pun aku ikut...Buat muka tak malu.."cikgu nak join blehhh?"
Memanglah cikgu akan bagi..Budak semangat nih! Jadi aku dapat A masa PMR KH sebab aku rajin pi bengkel...Belajar last minit...Cuak juga...Tapi dah berlalu...
Syukur....
Subjek2 lain Alhamdulillah Allah permudahkan....
Moral: Kalau subjek tak minat belajar je sekadar nak score exam.

SPM
Haaaa...SPM ni aku ada strategi....Tambah2 lepas dihantar pi join projek bestari..(ni budak2 yang bijak bestari terpilih seluruh SBP se-malaya je buleh join)
Aku dah 'stop' study 2 bulan sebelum SPM...Aku menjawap soalan aja (bila rajin..kalau malas aku lepak je la tengok orang study)
Aku lagi enjoy tengok orang terkocoh-kocoh study 2 bulan sebelum SPM...SPM kira peperiksaan terbesar Malayalah kan...
2 bulan before SPM ni aku memang dah tak sentuh buku text dan rujukan...Buku nota aku yang 'smart' gile tu aku sentuh sikit2...
2 minggu before SPM aku dah kemas2 all my books..Pack into a BIG box....
Seminggu sebelum SPM aku minta tolong mak sedara aku meh angkut bawa balik BIG box aku tu....
Maknanya masa minggu SPM tu aku memang tak baca sebarang buku pelajaran (termasuk nota2 kecil )
Aku dah freekan minda aku dari sebarang nota/buku ilmiah...Baca novel baca majalah baca al Quran sahaja....
Bagi aku cara ni saja boleh menenangkan aku.
Lepas abis exam satu subjek aku dah tak tengok lagi dah...Aku looking forward to next paper...optimis sungguh2...
Masa minggu SPM berlangsung ni...Aku tak suka sangat-sangat orang yang study gile (study last minit) Dah tu dok tanya soalan kat aku...
"Ehhh kalau soalan ni macam mana nak solve?"
Arrghhhhhhhh...Tak mau layannnn.....
Time SPM aku tidur awal bangun awal..
Kalau hari tak ada paper aku ronda-ronda kawasan sekolahku yang tercinta..Intip2 boyfriend aku yang tengah exam..Harharhar....
Tenangkan jiwa menjelang peperiksaan

Time SPM bab makan kat asrama fuhhh...very the sedap one wa cakap lu.....
untuk menenangkan student agar dapat jawap soalan dengan baik dan menaikkan nama sekolah le tuuuu....
(Banyak juga ya kerajaan invest untuk SBP ni ya...Zaman tu SBP ada berapa ketul je, le ni SBP bersepah dapat masuk SBP dah tak de feel daaaa...)

Dan ada plak rerakan yang masa dekat2 SPM/minggu SPM study bagai nak rak...Tidur lambat..stay up sampai pagi.....Masuk ke korang study gitu?(Ada orang mmg masuk sbb derang jenis last minit..so aku kena terimalah perbezaan ni)
Ada plak yang jenis tawakal tak abih2 usaha yillek..(lagi haru...) Asyik solat hajat baca yassin solat hajat baca yassin..qiammulail...tapi buku tak baca..Dalam kelas berangan...Mana bleh..kita kena usaha kuat dulu baru buleh tawakal....

Cara belajar dalam kelas cara aku...
Dalam kelas tumpukan perhatian...makesure buleh faham isi kandungan pelajaran dalam kelas....Kalau tak faham cepat2 tanya....kalau dah faham nak tidur ke nak berangan ke OK..(hahahahaa)
Lepas kelas...baca balik nota yang diambil time kelas tadi. Bila dah benar2 yakin dah faham, cuba jawap soalan2 berkaitan..Dah buleh jawap..tutup nota tu....Tolong jadi tukang jawap soalan untuk orang lain..Kalau ada orang tanya/minta tolong..cepat2 tolong....(membantu anda lebih memahami subjek yang anda belajar)
Itu bagi matapelajaran yang berfakta...
moral:Jangan kedekut ilmu..be helpful...

Bagi matematik pula...mod maths ke add maths...
Paling penting
banyakkan buat latihan tubi....
sambil2 dok tunggu cikgu datang kelas ka sambil2 dok tunggu time solat ka time makan ka...buat satu dua soalan...
Rajinkan diri jawap soalan yang cikgu tak suruh....
Kalau rasa bijak macam aku...Cuba belajar sendiri sebelum cikgu ajar....Terutama add maths..kan bnyk contoh2...so aku selalu buat advance..by the time cikgu ajar aku dah tau.....

Kat library banyak buku maths..
Gi pinjam jawap semua soalan dengan muka tak malunya bawa jawapan2 tu ke bilik guru...Bagi kat cikgu...
"Sir...Saya dah jawap bab XYZ ni..tolong check..Thanks sir.."
Cikgu maths anda akan senyum je tau...
Dolu2 orang selalu kata aku ni kaki bodek..Lantaklahkan janji aku usaha keras/kuat....

BM....
Ni mata pelajaran favorite juga terutama bila kena tulis karangan...kat bawah sekali cikgu komen dengan pen merah
lari tajuk...pangkah besar2...
Dengan muka sinis nya pergi ngadap cikgu..
"salah erk?Saya ingat ke betul.."
"Dah pi balik tempat awak tulis semula.."
"Alaaaaa....Tak best la macam ni..."
"Karang semula...Ikut tajuk.."
"Cikgu sayakan kreatif..Tak bangga ke ada pelajar macam saya ni.."
Kalau Pok jik dia sengeh ngan angkat tangan ala2 nak tampar..Tapi tak tampar laa..kalau cikgu noraini dia akan kata..
"tadah tangan..."
Piaaakkkk kena sedas ngan pembaris kayu...
Adoiiiiii...
Cikgu Noraini memang cikgu BM the best in the world..Dia juga suka merotan dan mendenda kami ..Tapi aku suka.....Dia merotan tapi muka dia Allah sahaja yang tahu...tergambar keikhlasan dan keibuan...Kalau dia berleter kami akan senyum sahaja....Padahal kena leter bukan main lagi pedasss berasap...
Moral:Kasihi guru anda....Insya Allah ilmu anda berkat

Perkara yang disebut di atas adalah antara cara-cara saya menghadapi peperiksaan di Malaysia..(UPSR,PMR,SPM)..Yang mana elok tu bolehlah kita sama-sama praktikkan..Yang mana tak elok tu sama-samalah kita elakkan....
heheheheee

8 comments:

raggedyanne said...

tabik la ada student study cam gini hihi

btw, boleh tau, fid tu sbp mana?

Fid said...

seratas

anamiraa said...

weh makcik!
seram sejuk aku baca tip2 hang ni. membawa aku balik ke zaman yang aku tak suka nak ingat. sebab aku rasa aku bukan pandai pun. tapi tak tentu arah je dapat pegi oversea dengan result spm aku yang tak seberapa tu.

aku rasa hidup aku banyak luck dari aku usaha keras. sekarang ni kerja baru nak rasa susah payah usaha keras.

tapi aku suspect allah tolong aku banyaklah... alhamdulillah...

nak comment bab istidraj hang... alhamdulillah aku memang dah paham konsep tu dari awal2 lagi. allah bagi banyak tak semestinya allah sayang. dan allah bagi sikit tak semestinya dia benci. ayat quran banyak terangkan benda2 macam ni. kalau lagi kita usaha dan lagi kita tak dapat maka ada silapnya di mana2. kadang2 kita rasa kita buat dah banyak tapi kita tak ikhlas. maka allah tahan rezeki kita.

bagus hang post benda2 macam tu so boleh kongsi sama2.

kadang2 kita tak perasan.

semoga bagi keinsafan pada semua.

Fid said...

anamiraa
toksah dok seram sejuk la tu kisah sepuluh tahun lebih dulu...dah lama daaaaaaa
le ni mende2 gitu tak de dah wehhh hahaa

ttg istidraj tu
mmg kalau baca buleh menenangkan
kalau time tgh pk kenapa itu dan ini tuh...

rizza said...

fid..ko ni memang teror le...
rajin ko ye...hehheh

bagsu2..bagus betul ko nye tips..

Yan said...

SPM? huh.. aku rasa aku rela buat tesis 2-3 kali daripada amik SPM lagi sekali..

somehow, up till now actually, aku still dapat mimpi terlepas amik paper Add Maths.. tp mimpi aku tu, amik exam kat sekolah lain.. hehehe..

Nero ...... said...

Perghh dahsyat le strategik ko kan masa exam..ialah kadang2 org yang kurang pandai pun if dia lucky mmg dah rezeki dia kan...aku bkn budak pandai...kuikuikuikui..

Pasal istidraj tu kan mmg wajib kita baca kan utk mengingatkan kita...aku mmg rasa insat sangat..

eat_gurlz said...

tapi kak saye nie pemalas sikit orangnye..boleh bagi tip macam mane nak jadi rajin lagi 1 +math tue susah sangat ar nak paham lagipun saye bukannye pandai sangat dalam +math tpi kalo mathmode boleh la

tabik spring kat akak la