>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Thursday, October 18, 2007

kisah susu tumpah

On the way balik dari kg pada hari selasa lepas, kami berhenti di hentian sebelah simpang pulai untuk berehat seketika .....

Tiba-tiba anakku bersuara..
"mummy nengok(tengok) susu tumpah!" sambil menunjuk ke arah sebuah kereta naza citra kelabu bernombor pendaftaran J...
Aku dapat melihat seorang wanita sedang terbongkok-bongkok mengutip botol di tengah jalan...Susu yang tumpah di jalan masih kelihatan baru...Ya..benar anakku melihat dari awal...
"oppps..to-tol(botol) susu pecah ya mummy .."
Ya...Botol susu yang jatuh ke jalan itu pecah..Aku dapat melihat wanita itu mengambil botol suus tersebut dan membuang ke tong sampah dan mula menyelongkar beg di bonet keretanya....
Kemudian kami memerhati dari jauh wanita itu menceduk susu dari tin susu dan menuang air dari termos lalu dicampur dengan air dari botol...digoncang-goncangnya botol berisi air dan susu tepung itu....
Manakala di dalam kereta dapat dilihat dengan jelas seorang bayi(lebih kurang besar anak aku juga( sedang menangis.....
" Mummy nengok(tengok) a-da be-bi tangish...nyak susu ya tuuu.."
Aku senyum saja....
"ya-yan (kasihan) kan mummy nyak susu tangishh...acif tak tangish..acif nak susu acif she(say) mummy nyak nyen..."sambil membaringkan dirinya ke atas riba aku...
"mummy..nyak nyen yaa"
Aku pun bagilah...
"opsss....be-bi tu tangish agi?"
Dia dengan penuh busy bodynya bangun jenguk ke arah kereta citra itu.....
"Dah...susu ya tu"
sambil geleng-geleng kepalanya....
Sambung menyusu....

Moral
1. kalau anak tak minum susu badan, perkakasan susu untuk dibancuh disimpan dlm perut kereta bersama kita jangan simpan kat bonet....kalau tak de hentian anak nak susu macam mana?nak stop emergency lane ke?
2. Bagilah anak anda susu badan anda (jika mampu) bagi memudahkan perjalanan anda ketika travel...
3. Susu ibu banyak khasiatnya.....Mudah cepat...lazat suci bersih dan halal.....


Agaknya anakku juga tahu kebaikan dia disusukan dengan susu mummynya.....
Tak perlu menangis..tak perlu menunggu..just say it and you get it....
Kihkihkih....

2 comments:

rizza said...

fid...budak yg menyusu ngan susuibu ni bijak berfikir le....

gitu le kan...

bijak akif...

Nero ...... said...

Comel tul akif bercakap ekk..memang senang fid kalau pi berjalan if anak kita bf..selak je takyah payah2 nak bancuh susu...