>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Wednesday, October 10, 2007

RM5

Aku macam biasa baca forum susuibu.com
then ada satu topik tentang harga FM nak naik 10%..Aku pi reply aku suka harga FM naik...
Then ada plak forumer tak setuju..Sebab aku kata kalau FM naik harga orang amai akan sedar ttg betapa FREEnya kalau bg anak BM....
Mmmm....
Memang kesedaran susah nak disematkan..Tapi logik akal tu masih ada aku rasalah...kalau korang bijak macam aku yaaa..Kalau korang jenis tegar dan bodoh sombong tok sah baca tulisan aku ni ya.....
Kalau ada susu free dan ada susu yg mahal sangat2....takkan 100% nak beli yg mahal tu..paling tidak 50% ambik yang free tu kan..sah2 free dari badan sendiri.....
Bagi aku orang yang tak percaya ada manusia boleh bagi anak BM selama 5 tahun adalah orang yang belum cukup celik ttg BF...(aku pun tak celik luas mana pun..baru belajar2 je lagi)
Then ada plak forumer berperasaan pelik org tetap kerja walaupun gaji ciput......
Mmm...kat sini aku terus membayangkan betapa kaya dan mewahnya forumer itu terus aku teringatkan kisah aku didenda, dimaki dan dicerca oleh guru besar sekolah aku ketika aku darjah 6 kerana aku lambat jelaskan yuran UPSR..RM5....
Walaupun hanya RM5....Mak aku memang tak ada duit,..kalau mak aku bagi aku RM5 tu kami tak ada lauk untuk dimakan..
Masih sayup2 kedengaran macam mana HM tu cerca parents aku..
"ibu bapa tak bertanggungjwp...yuran periksa anak pun lambat bayar macam mana anak nak berjaya..."
Cilaka kau ismail sudin!Kau kutuk parents aku...Memang dalam hati itulah yang aku katakan masa itu....
Kerana RM5 parents aku dicerca....Tak tahukah dia keluarga kami memang susah..mak aku penoreh getah..ayah aku sakit......Dan ketika keputusan UPR diumumkan dia seolah2 tak percaya best studentnya adalah aku....Budak yg dia cerca ibubapanya....
sekali lagi masa dia ucapkan tahniah pada aku dalam hati aku sumpah..laknatlah kau ismail sudin......Kalau kau hina aku ..aku boleh ampunkan tapi kaucemarkan martabat parents aku....aku tak akan maafkan kau....
Satu kampung tahu siapa aku...dari darjah 1 sampai darjah 6..Batch aku...akulah org yg mmg akan dapat no.1 dengan markah 100%......(aku pandai sgt ke bdak kg tu kurang pandai aku pun tak pasti....)
Yang aku pasti....Aku memang memotivasikan diri dgn....Aku takkan terus hidup susah macam yang aku lalui itu lagi.....

RM5 tu...aku bukannya lambat bayar tapi aku adalah manusia terakhir bayar..Mak aku ingat tarikh akhir kena bayar so dia mmg plan nak jual getah 2 hari b4 tarikh tu......Mak aku mmg sekolah tak tinggi sampai darjah 4 je...tapi dia tau juga plan.....

Hari aku bayar RM5 tu pun aku kena cerca lagi...Ismail Sudin tu aku rasa memang ada mental problem la....
Aku tak bagi tau mak aku pun aku kena cerca tapi ada informer bg tau nenek aku.....
Melinang mata nenek aku bila dia tanya aku kenapa aku tak bg tau dia aku nak RM5...nenek aku kata bkn setakat rm5..rm5000 pun dia boleh bagi...asalkan aku tak dihina mcm tu...nenek aku kata duit tabung haji dia melambak2..lembu dia pun berpuluh2 ekor.kerbau dia melambak2...gelang emas dia...rantai dia bermayam2....setakat RM5 tu celah gigi je....

Aku pun pelik..naper aku tak minta rm5 dr nenek aku ya?
Oooo sbb mak aku kata tangan yg memberi lebih baik dari yg meminta...
sejak kes tu tiap2 bulan nenek aku bg aku rm50..suka hati aku apa aku nak buat......apa aku buat?aku simpan laaaaa...
bila aku mula masuk sekolah asrama nenek aku tingkatkan elaun utk aku tp dia pesan jgn bg tau sapa2...tp aku dah tulis dlm blog ni...ishhhhhh

Itulah kisah aku dengan RM5....

Alhamdulillah...Aku masih mampu membantu ibu bapa dan adik2 aku...
Walaupun aku tidak semewah orang lain yang berpendapat ala2 aku...Tapi aku puas......Aku tahu jalan mana aku belanjakan pendapatan aku....

2 comments:

mektwain said...

fid, sedihnya baca cerita awak. mmg, bila saya sendiri start berbisnes baru saya value nilai duit yg sebenar (in oppose to dapat duit makan gaji), betapa susahnya nak dapatkan walau RM1 pun dgn usaha sendiri. as for headmaster tu, hopefully keturunan dia tak mewarisi attitude dia..we dont need more ppl like that around!

anamiraa said...

fid,
alhamdulillah. allah bagi hang merasa pengalaman susah tu so that hang boleh jadi manusia hebat sekarang.

aku harap ismail sudin tu dapat baca blog hang ni. biar dia tahu betapa hinanya dia ketika tu.

takpe, apa kita buat kat orang, allah pasti balas.