>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Monday, October 22, 2007

Fora-mu

Erkkk.....
Aku pk aku dah nak slow down sikit dah join fora-mu yang aku dok join tuh....
Fora-mu tu masa day 1st aku join dengan sekarang amat berbeza corak dan directionnya.

Seingat akulah kan..seawal pembabitan aku dalam fora-mu tu, memang topik dibincangkan hampir 100% berkisarkan breastfeeding.
Jarang sekali ada 'off topik' atau pun topik yang jauh tersasar dari breastfeeding.

Masa mula-mula join dulu, memang orang yang join semuanya ingin belajar tentang breastfeeding..Dari A to Z.....

Tiada cerita dalam selimut, tiada cerita mertua, tiada cerita tak bersangkut paut......
Aku ada juga ter'post' beberapa post dalam topik tak ada sangkut paut ini. Hahaaa...
Bila aku renung balk..bersalahnya aku......Ampun ampun ampun.....

Dan selalunya kalau topik susu formula keluar akan menimbulkan pelbagai perdebatan tentang pendapat masing-masing.....
Dan sesungguhnya bagi aku....Aku masih tidak boleh menerima sebarang komen menceritakan kebaikan susu formula di dalam fora-mu itu......Minta maaf semuanya.....Katalah kalau nak kata aku berfikiran sempit ke berfikiran kolot ke ..bengong ke ngok ke what ever......
Seingat aku pada peringkat awal dahulu ada ahli yang menyuarakan rasa tidak puas hai jika fora-mu itu terus dibiarkan berkisarkan pelbagai cerita yang bersimpang dari tujuan utama diwujudkan.....Ahli tersebut risau fora-mu itu akan jadi seperti fora-mu2 lain di alam maya internet ini.....
Setelah hampir dua tahun turut serta...Aku mula merasakan auranya makin hilang...tidak 'waku-waku' seperti dulu lagi...Kegirangan belajar bersama2 sudah luntur....Bukan kerana aku dah BF anak aku 2 tahun sblm aku capai 2 tahun pun aku senantiasa berbincang dengan kawan baik aku..(ok ka aku cakap ko kawan baik aku?aku tak kira..aku nak anggap ko kawan baik aku juga)

Of course aku tak boleh buat apa2 sebab itu bukan aku punya ..aku sekadar menumpang je...So untuk kebaikan semua eloklah kiranya aku mengikut tindakan ko (ko tau kan siapa ko...hehehhe...)

Opsss..tentang FM, fresh milk and soy milk
FM and fresh milk yuppp sumber yang sama......Dari lembu atau kambing juga....
kenapa aku ok dengan fresh milk but cannot accept FM...From my defination lah kan...formula milk itu untuk bayi bawah 2 tahun....manakala fresh milk tu boleh diminum oleh manusia yang telah berumor 2 tahun ke atas sampailah akhir hayat..Melainkan manusia tu alah ngan susu2 haiwan yang halal diminum itu....Fresh milk ni kita tak digalakkan bagi baby bawah setahun minum kerana kandungannya tak sesuai lagi untuk sistem penghadaman baby. Sebab tu terciptanya FM bagi membantu ibu2 yang tak mampu bf anak ataupun utk bayi2 yang tiada beribu....
Yang aku tak berapa suka FM tu bila diberi kepada bayi yang baru lahir tanpa si ibu berusaha mencuba menyusukan anaknya sendiri....

Kalau tak menyusukan anak kerana tiada ilmu pengetahuan terutama ibu baru...janganlah anda merasa bersalah....Anda tak bersalah....Kalau yang pertama kita tak berjaya kita boleh cuba lagi yang seterusnya. Cuma kita perlu senantiasa mencuba memperbaiki diri...cheewaahhh

Kalau takleh fully breastfeed...mix pun ok ..50-50...Paling tidak dapat juga baby bonding ngan kita dan dapat khasiat susu ibunya....baik sikit dari tak ada langsung...

Whether you breastfeed or choose formula for your baby depends of a number of factors. The most important thing is finding what works for you


Ini artikel di copy paste dari
www.medic8.com

INFANT FORMULAS

Infant formula is a modern artificial substitute for human breast milk. Formulas are designed for infant consumption, and are usually based on either cow milk or soy milk. Use of infant formula has been decreasing in industrial countries for over forty years as a result of antenatal education, increased understanding of the risks of infant formula, and social activism. Most major medical and health organizations strongly advocate breastfeeding over the use of infant formula.

Besides breast milk, infant formula is the only other infant milk which the medical community considers nutritionally acceptable for infants under the age of one year. Cow's milk is not recommended because of its high protein and electrolyte (salt) content which may put a strain on an infant's immature kidneys. Evaporated milk, although perhaps easier to digest due to the processing of the protein, is still nutritionally inadequate.

Infant formula is available in powder, liquid concentrate and ready-to-feed forms, which are prepared by the caregiver or parent in small batches and fed to the infant, usually with either a baby bottle or cup. It is very important to measure powders or concentrates accurately to achieve the intended final product. It is advisable that all equipment that comes into contact with the infant formula be cleaned and sterilized before each use. Proper refrigeration is essential for any infant formula which is prepared in advance, since infant formula is especially susceptible to bacterial growth. Powdered, cow's milk-based infant formulas are not recommended for premature or sick infants, or for infants under one month of age. Powdered infant formulas are not sterile and may be contaminated with Enterobacter sakazakii, bacteria that may lead to neonatal meningitis, sepsis and necrotizing entercolitis in infants with weak or compromised immune systems.

Ada lagi link tentang FM
http://www.cnn.com/HEALTH/library/PR/00058.html

drgreene

babycenter

selamat membaca....

p/s:
Sebenar2nya kan aku enjoy sangat2 menyusukan anak ni..Syok sampai laloq!...
Dolu2 masa awai2 menyusukan anak nih mmg ala2 nak fanatik tapi bila anak makin besar fikiran aku pun makin open sikit la...Sebab tu aku dah mula nak kenalkan anak aku dengan susu lain selain dr susu aku....
Apa-apa pun.....apa jua keputusan kita semuanya untuk kebaikan bersama...

12 comments:

rizza said...

fid..ni tambah sikit...mengapa fm ti diwujudkan...

Nestlé was founded in 1860. In the 1860s Henri Nestlé, a pharmacist, developed a food for babies whose mothers were unable to breastfeed. His first success was a premature infant who could not tolerate his own mother's milk nor any of the usual substitutes.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nestl%C3%A9

sejarah le...

yg ye nye...tu kan semua nye dikeluarkan oleh org barat....
masa zaman kegemilangan Islam dulukala ..tak de nye wujud FM tu sebab semua bagi SUSUIBU atau pun ibususuan menyusukan anak dia...

hehhhehe
hahhahhah....

madamoiselleczar said...
This comment has been removed by the author.
madamoiselleczar said...

fid,
ihiks..aku pon salah sorang org kuat yg selalu `ter-off topic' ;p...tp walaubagaimanapon..aku tetap hepi..sbb aku dpt byk kawan drpd forum hebat itu! thanks to mama mod!
itu juga salah satu dr sebab aku mula tdk brp aktif tp menjadi silent reader sajorks...takut nanti aku hebat `ter-off topic' plaks ;p..tp kan...sebenarnyer aku rindu giler dgn otai2 SI tau! ahaks....
p/s: mmg byk ilmu aku dah timba dr perigi SI weih! ihiks

Fid said...

rizza
thanks

madam za
wehhh kalu off topik gitu aku pun off berkali2 tu yg kena minta ampun tu hahaha

yup mmg bnyk ilmu boleh ditimba di sana..
janji rajin godek2 bukan rajin buka topik baru harharharhar

rizza n madam za..korang ni za za la susah betoi nak aku panggil za...harharharharhar

anamiraa said...

fid,
ini semua kira adatlaa.. tapi aku tetap rasa kehadiran kau diperlukan di foramu tu. Banyak pengetahuan yang boleh kau impart kat ibu2 baru menyusu kat situ.

sometimes kenyataan yang terang lagi bersuluh pun kita susah nak terima. itu sebab perlu diberitahu again dan again agar dapat masuk kepala hotak kita.

kalau tak beri kebaikkan, lebih baik senyap, tapi kalau boleh beri kebaikkan, bersuara adalah lebih diutamakan.

aku rasa suara kau masih diperlukan oleh orang2 yang memerlukan. orang2 yang tak memerlukan tu biaq pi kat depa laa...

Fid said...

anamiraa
kahkakahkah..
tak pa bleh meh baca blogS aku hehehehe

yg mana aku fikir relevan aku bersuara aku akan bersuara,,

Nero ...... said...

Aku pun dah lama jadi silent reader gak kat situ..dah tak mcm 2 thn dl le..masing2 bersemangat bercerita psl BF..aku pun setuju gan anamiraa suara ko masih diperlukan kat situ...ko antara otai2 kat situ...

Yan said...

bersora je fid.. sbb tu ada pepatah menyatakan -- berkata benarlah walaupun pahit.. heeee..

Fid said...

cik yan
seperti aku kata sblm ni..kalau relevan aku bersuara hahaaa

nero
hahaha otai hahahahahahaa...

Sya said...

cayoookkk fid..!!
jgn laa retire dlu.. aku tak abis nuntut ilmu ko lagik ni weihhh...!!!

btol kata sis ana tu fid.. wat dek je ngan org² tu.. dolu aku pon penah kots terasa ngan komen ko yg maha pedas lagi sedapp tuh.. mintak mahap laa ekk.. sempena syawal masih ada nih.... ngee..

farah said...

tul tu, aku sokong otai2 SI ni.heheeheh.taipan ko masih diperlukan.nak2 utk org yg mcm aku ni, yg br ada si kecik lagi n perlukan motivasi dr otai2 dn org kuat semangat mcm ko.:)

mamamaira said...

lovebaby.. teruslah berforamu.. hilang seri tanpa hadirmu! cewah!! heheh.. betul tu// otai2 macam ni lah yang bagi seri kat dalam forum..