>

search@yuitsumuni

Custom Search

Cari@susuibu.com

Custom Search

Monday, October 29, 2007

tergendala lepas tu yome-syutome

Aku dah buka 'write post' page ni dari pagi tadi lagi ..Dah tulis halfway tapi tak jadi...so aku padam...Lepas tu aku ada meeting lepas lunch tadi then aku gi ngepam tetiba teringat satu kisah...IDEA aku...IDEA wa cakap lu.....

Yome-syutome....Apa makna?
Yome = daughter in law
syutome = mother in law
Harharharhar....Pada pendapat aku permasalah yome-syutome ni bukan dalam masyarakat melayu aja...semua masyarakat ada..Tak percaya gi servey.....
Aku pun tak pasti apa masalahnya sebenarnya....Ishhh
Aku bukan nak cerita panjang lebar tentang masalah yome-syutome ni..
Aku nak cerita tentang idea aku.hehehee
Insya Allah jika ditakdirkan aku menjadi ibu mertua suatu hari nanti (awai sgt ka?)Aku berjanji dengan diri aku sendiri, aku akan menjadi ibu mertua yang terbaik buat menantu-menantu aku...(cheeewahhh- so sapa2 nak berbesan ngan aku jangan susah hati ya....)
Aku tak akan kacau hal rumah tangga anak menantu aku..Suka hati koranglah nak tungging terbalik ka.....
Nak naik ke bulan ka apa-apa suka hatilah...Tapi kalau korang susah korang carilah mummy....
So dalam usaha nak jadi ibu-ibu mertua yang membahagiakan anak menantu aku kena..
1. Ikhlas
2. sporting..penyayang...etc2 yang related dengan kasih sayang...
3. Happy
4. Banyak harta - utk kasi sikit kat anak menantu
5. Banyak duit - kalu anak menantu susah aku kena tolong

Kalau raya anak menantu aku tak mau balik umah aku pun tak pa...(kalau dapat menantu yang jenis tak mau mengalah asyik2 nak raya kat umah parents dia...suka hati laa)
Aku tak kisah....Ni aku baru propose kat hubby malam tadi...
Aku cakap kat hubby dalam kereta on the way balik dari MV semalam..
"Abang....Nanti kita dah tua2 ada anak menantu kan..kalu anak menantu kita tak mau balik raya umah kita pun tak pa laaa...."
"Awat?mana buleh..Kena adillah..."
"Abang y not u accept my idea nih..."
"Apa"
"1st make sure kita banyak duit banyak harta...sebab my plan is...Kalau musim raya anak menantu tak mau raya ngan kita...Kita pergilah raya kat overseas....."
"Hishhhh...."
"Iye bang kita raya kat oversea....Dengan student2 dan family2 kat sana..sure derang suka.....Kalau saya dok oversea org malaysia dgn rela datang nak beraya ngan saya, saya suka...kita bawalah rendang etc bang...kita masak bawa pi sana...malam raya kita terbang makesure pagi raya sampai laaa...."
"Bagus juga idea tu..Tapi abang rasakan kalau kita buat macam tu anak menantu kita sure tiap2 tahun balik umah kita sebab nak ikut kita raya oversea..."
"Errkkkk"

Ya idea aku...Kalau aku berduit ribu jutaan....
Hari2 tua nanti kalau anak menantu tak mau balik beraya umah aku pun suka hati kamulah labu...mummy dan daddy raya UK this year..next year tokyo..next next year sidney dan seluruh destination yang ada.....
Buleh dak????

Kenapa masih ada mak bapa yang suka sangat nak interfere hal anak menantu ya?
Tak fahamnya...So untuk menjadi ibu-ibu mertua yang baik in future aku kena...Banyakkan ilmu agama dan ilmu dunia akhirat agar aku mengikut landasan yang penuh kerdhaanNYA....
Dan aku berazam menjadi ibu yang senantiasa meredhai...

Anak aku kecik2 ni aku kenalah susukan dia..belai dia bagi dia rasa kasih sayang aku..Biar bila dah besar..Kalau dia terpaksa ikut permintaan wife dia sekali pun dia dapat rasa kehangatan kasih ibu dia....

Itulah idea bernas aku abad ini dalam preparation nak ada menantu 20-30 tahun lagi...weeenngggggg..sewelll...

p/s:
Demo yappari kowaiinaaa.....ningen kankeitte...
Uchi no mutsuko ha akumademo uchi no ko desu...So dayo!

Tapi kalu aku tak dak duit ribu jutaan maca mana ya?
Ala redha aja laaaa....Doakan anak-menantu sayang kita hargai kita....Betoi dak?
Orang kata cakap senang nak buat susah..aku kena buktikanaku buleh..
(org kata nak susu anak tanpa FM susah tapi Alhamdulillah complete juga 2 years course Alhamdulillah.....)

Chopps selit sikit cerita anak 2 thn dan mengepam susu
Rupanya bila anak dah makin besaq tapi aku masih ngepam ni lagi 'power' soalan...Ishh ishh...so kepada yg sapa2 selalu kena bersoal jawap sebab pam susu tu soalan2 tu kacang botol je.....kalau ngepam lebih dr 2 tahun soalan lagi best!Silap2 hal dalam selimut pun orang tanya harharharhar...be prepare....Tapi soalan2 tu tak perlu dijawap..ignore je....Kalau rajin senyum sengeh je..kalau malas buat2 tak dengar....
Macam mana pun aku tetap komited dalam memberikan anak aku susu ibu....Ya Allah permudahkanlah urusan aku....

7 comments:

anamiraa said...

aku sokong banget yang tang kena ada banyak duit tu. bukan aje bila dah tua sok, tapi kalau boleh before 40 buleh dak? bukan apa aku memang teringin sangat retire by age of 40. retire tu bukannya tak kerja, tapi kerja apa yang aku suka nak buat aje..

hmm.. camne nak jadi jutawan by 40 ni ekk?

eh kau ni memang suka off topic laa.. nyelit sana sini... tapi ni kan blog hang suka hati hang la kan? ha ha ha ha... nanti baca latest entry aku tau... pasal oven baru.. he he he..

Fid said...

anamiraa
40 tu kira ambang nak tua la harharharhar..
buleh2 by 40 aku doakan hang dah retire....

haaa..tu la can't help myself la..mmg aku suka off topik...tak dak sangkut paut aku bantai sangkutkan...mmg cikgu BM aku selalu marah dari dulu2 lagi....

wehhh..oven baru?aku pi baca...

Nero ...... said...

Bagus btl ler punya planning ko fid..betul jugak kan buat ape le kita nak kecoh2 kan if anak takmo balik raya...lantak depa le kan...camne ekk nak kumpul duit sampai leh pi oversea je tiap2 tahun kan???

Fid said...

hehehhee
nero
tu tgh pening pk nak kumpul mcm mn nih..hahahhaaaa

Yan said...

argh.. hajat hati mmg nak retire umur 40.. tp bila buat calculation itu ini yg tak berapa betul kiranya, kena retire at least at the age of 45..

nanti kalau anak menantu aku buat lagu tu, kita raya sama2 ek Fid.. hehehe..

rizza said...

fid...bab mak mertua-menantu ni....
aku nye MIL n mak aku antara golongan yg leh dicontohi...heheh sayang menantu2 ...tak de dok campu sgt ..nak raya mana ke...masing2 faham tanggungjawab sebagai anak..hehe

fid...byk akal ko ye...for the future..pi le araund the world on "raya" hehhe

Fid said...

cik yan
ok setttttt
kalau anak menantu kita tak moh raya ngan kita ...kita raya sama2 yaa....nak pi mana ya?
Germany ? Canada?
Ishh bestnya kalau raya merata2 ni....
hahaaa

rizza
baguslah gitu...
aku mak aku ok..yg bkn mak tu yg susah sikit harharhar..abaikan abaikan....